Merhaba arkadaşlar, makat bölgesinde görülen ağrı, kanama, apse, şişlik, kaşıntı ve akıntı şikâyeti için hastanelerin hangi bölümüne randevu alıyorsunuz? Cevabınız ne bilmiyorum ama hastaların büyük bir bölümü Dâhiliye dediğimiz iç hastaları uzmanlarına muayene olmaktadır. Gerek teşhis konusunda gerekse tedavi yönünden iç hastalıkları uzmanları yeterli değildir. Bu nedenle genel cerrahi uzmanına veya bu branşın üst branşı olan proktoloji uzmanlarına muayene olmanız gerekir.
Proktoloji Nedir?
Genel cerrahi ya da diğer adıyla hariciye bölümünü neredeyse bilmeyen insan yoktur. Genel cerrahlar onlarca hastalığın teşhis ve tedavisinde görev almaktadır. Çok yaygın görülen hastalıklar bölüm içerisinde kategorize edilmektedir. Makat hastalıkları da sık görüldüğü için Proktoloji birimi kurulmasına karar verilmiştir. Proktoloji uzmanları özellikle rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar, teşhis ve tedavilerinde daha fazla tecrübelidir.
Proktoloji Bölümü Olan Hastaneler Hangileri?
Rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar o kadar yaygın ki birçok hastane Proktoloji Klinikleri ve Polikliniği kurmuştur. İsimlerine bakacak olursak Başkent Hastaneleri, Liv Hospital, Acıbadem, Memorial gibi isimler ön plana çıkmaktadır. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlayacağız. Şimdi dilerseniz Proktoloji doktorlarını tanıyalım. İdea Klinik Proctoloji uzmanları
İstanbul
Op. Dr. Atilla KAYA
İstanbul’da yaşayanların en çok tercih ettiği genel cerrahlardan biridir. 1961 Yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata merhaba demesine karşın ailesi Malatya nüfusuna kayıtlıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1988 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya Hastanesinde) uzmanlık eğitimine başlamıştır. Sonrasında askerlik görevi ve devamında 13 yıl boyunca Osmaniye devlet hastanesinde görev yapmıştır. Bu aşamadan sonra önce Adana’da sonra ise İstanbul Bakırköy’de kendi kliniğini açmıştır. Proktolojik hastalıklar yanı sıra medikal estetik alanında da deneyimli olan Doktor Atilla Kaya aynı zamanda kaş, sakal ve bıyık ekimi yapmaktadır.
Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Kat 3 Bakırköy İstanbul
Telefon: 0212 572 72 65
Ankara
Op. Dr. Adil ALTINSOY
Şimdi dilerseniz birazda İstanbul dışından proktoloji doktorlarına bakalım. İlk olarak başkent Ankara’da Doktor Adil ALTINSOY ile başlamak istiyorum. Ankara’da yaşayanların yakından tanıdığı bir isimdir. 1962 Yılında Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da geçirdikten sonra 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2 Yıllık mecburi hizmet sonrası uzmanlık eğitimine başlamış ve 1993 yılında genel cerrahi uzmanı olarak Denizli Acıpayam Devlet Hastanesinde görev yapmıştır. Şuan ise Ankara Kızılay’da bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. Aynı zamanda Ankara’da kaş ekimi gibi hizmetleri de bulunmaktadır.
Adres: Atatürk Bulvarı No:81 Kat:5 (Türkkonut- Yener İşhanı) Kızılay Ankara
Telefon: 0312 431 75 47
Bursa
Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Şimdide Türkiye’nin kış turizmi ile ünlü bir şehrine Bursa’ya gidelim. Bursa’da ptoktoloji uzmanı olarak Doktor Ergun AYGÖREN karşımıza çıkmaktadır. 1958 Yılında Balıkesir’de doğmuş olup ilk ve ortaokulu Balıkesir ve Bursa’da tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Kulesi askeri lisesinde tamamlamıştır. Yükseköğrenimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde başlayarak, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde gerçekleştirmiştir. Uzun yıllar askeri hastanelerde görev yaparak 2002 yılında tabip albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Adres: FSM Bulvarı Cadde 224 Sitesi B Blok D5 Nilüfer Bursa
Telefon: 0224 247 10 06
Kadın Proktoloji Doktorları da Görev Yapıyor!
Anal bölgede görülen hastalıkların teşhis ve tedavisi hemen hemen tüm insanların utanmasına neden olmaktadır. Özellikle kadın hastalar daha fazla utanma duygusu yaşamakta ve çoğu zaman doktordan, hastaneden uzak durmaktadır. Tabii ki bu durum hastalığın daha da ilerlemesi ve kolayca tedavi edilmesi mümkün iken daha da zorlaşmasına neden olmaktadır. Burada sunulan çözüm kadın genel cerrahi uzmanları olmaktadır. Proktoloji alanında da deneyimli birçok kadın doktor bulunmaktadır. Aşağıda kadın cerrahlardan özellikle proktoloji uzmanlarını sizlerle paylaşacağız.
Op. Dr. Seher ŞİRİN
Tanıyacağımız ilk kadın genel cerrahi uzmanı Doktor Seher Şirin olmaktadır. Aynı zamanda meme hastalıklarında da uzman bir isim olduğu söylenebilir. 1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba demiş olup, ailesi okumuş insanlardan oluşmaktadır. Seher hanım yanı sıra 3 kardeşi daha doktorluk mesleğini icra etmektedir. 1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olup, uzmanlık eğitimini ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde yapmıştır. Uzun yıllar İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptıktan sonra 2015 yılında emekli olarak İstanbul Bakırköy’de bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne başlamıştır.
Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Erçetin Plaza Bakırköy / İstanbul
Telefon: 0212 572 72 66
Proktoloji Bölümünün Baktığı Hastalıklar Nelerdir?
Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında bölümü, bu alanda uzman doktorları tanıma fırsatı bulduk, şimdi ise proktoloji doktorlarının teşhis ve tedavisini yaptığı başlıca hastalıklara bakmak istiyorum.
Kabızlık (Konstipasyon)
Günlük hayatta kabızlık problemini ciddi anlamda sorun olarak gören insanların sayısı çok azdır. Oysaki bir çok hastalığın ana nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse Hemoroid, Anal Fissür, Anal Hematom gibi hastalıkların altında yatan neden genelde kronik kabızlıktır. Kendi kendinize aldığınız önlemlerle kabızlığı önleyemiyorsanız mutlaka bir doktora müracaat etmelisiniz. Yani kabızlığı sıradan ya da normal bir şey gibi görmemek gerekir.
Hemoroid (Basur)
Evet, arkadaşlar kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında hemoroid gelmektedir. Halk arasındaki tabiri ile basur olarak da bilinen hastalık iç ve dış olmak üzere iki gruba ayrılar. En sık görüleni anüs iç kısmında kanama ve meme ile kendini gösteren iç hemoroid problemidir. Kabız insanlarda sık görülmesinin ana nedeni tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma alışkanlığı ile alakalıdır. Ikınma alışkanlığı anüs bölgesinde bulunan toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Tedavisi ameliyat ve çeşitli ameliyatsız yöntemlerle yapılmaktadır. 1 ve 3. Evre hemoroid hastaları Lazer ve RBL (Rubber Band Ligation) ile ameliyatsız tedavi edilirken, son evre dediğimiz 4. Derece hastalarda ameliyat gerekmektedir.
Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Kabızlığın neden olduğu hastalıklarla devam edecek olursak, 2. Sırada karşımıza Anal Fissür çıkmaktadır. Halk arasındaki tabiri makatta çatlak, yırtık olarak da bilinmektedir. Sürekli belirttiğim gibi sorun daha çok makatta değil de anüs mukozasında (cildinde) oluşmaktadır. En önemli nedeni yukarıda da belirtildiği gibi kabızlık olmaktadır. Sert ve kalın dışkı anüsten geçişi esnasında anüs cildini küçük kesi oluşturabilmektedir. İlk andan itibaren dayanılması zor ağrılara neden olmaktadır. Hastalık akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Yaşadığınız sorunun akut ya da kronik olduğunu anlamak için genelde yaşanan ağrının durumu ve anüste meme olup, olmadığına bakılır. Akut dönem hastalığın ortaya çıkışından itibaren sadece 10-15 günlük süreçtir. Ağrı bu süreçte 3-4 dakika içerisinde geçerken, kronik dönemde ise 3-4 saat ve daha fazla devam edebilmektedir. Akut dönemde Anuflex ve Rectoderm gibi kremlerle tedavi edilme şansı varken, kronik olması halinde botox ya da ameliyat gerekmektedir.
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Konstipasyon (kabızlığın) neden olduğu hastalıklardan biri de anal hematom diyebiliriz. Halk arasında ki tabiri makatta pıhtı toplanması olarak bilinmektedir. Çoğu insan hemoroid ile karıştırmaktadır. Sorunun kaynağında yine kabızlık ve dışkılama için fazla ıkınma alışkanlığı bulunmaktadır. Ikınma sonucu makat bölgesinde bulunan kılcal damarların çatlayarak cilt altına kanamasına neden olur. Oluşan kanama belli bir seviyeden sonra durmaktadır. Bu aşamadan sonra o kan pıhtılaşma sürecine girmektedir. Tabii ki ciddi anlamda ağrılı sürece girmiş olursunuz. 1 Ay içinde kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır. Fakat cerrahi yöntemle 1 cm kesi yapılarak cilt altındaki pıhtı boşaltılır ve hasta o an rahatlayarak ağrıdan ve sorundan kurtulur.
Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)
Makat bölgesinde sık görülen hastalıklardan biri de pilonidal sinüs ya da halk arasında en sık kullanılan tabiri ile kıl dönmesi özellikle genç ve orta yaş erkekleri etkilemektedir. Yaş ortalaması olarak baktığımızda 15-35 yaş arasında sıkça görülmektedir. Sorunun kaynağı saç ve sırtımızdan dökülen kıllar, elbise tüyleri gibi yabancı maddelerin kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi ve orada oluşturduğu delik ile cilt altına girmesi halidir. Ortaya çıkan bir ya da birden fazla delikten sürekli yeni kıllar cilt altına girmektir. Vücut cilt altına giren kılları yabancı madde olduğunu anladığı için onları ince bir zar ile kaplamaktadır. Belirli zamanlarda sıvı salgılayarak kılları imha etmeye çalışmaktadır. Tabii ki bu mümkün olmayacaktır. Sıvı cilt dışına çıkması gerekeceği için akıntıya neden olur. Sıvı cilt dışına çıkamaması halinde ise kıl dönmesi iltihabı dediğimiz ağrı ve ateşli dönem görülür.
Kıl Dönmesinin çözümü sadece ameliyatlarla mümkün olmaktadır. Bunun için onlarca ameliyat geliştirilmiş ve halen de geliştirilmeye devam edilmektedir. Günümüzde uygulanan sadece birkaç tanesi bulunmaktadır. Yeni geliştirilen yöntemlerden biri de Mikro Sinüsektomi olup, Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilmiştir. Sadece 2 cm kesi ile yapılmakta olup, 10 dakikalık tedavi sonrasında evinize, işinize dönersiniz.
Kondilom (Makat Siğili)
Siğilin ne olduğunu bilmeyen insan yoktur. Çünkü özellikle ellerde sıkça görülür. Fakat sadece ellerle sınırlı değildir. Vücudun birçok yerinde görülmektedir. Özelikle makat ve genital bölgede de sık görülmektedir. Anal bölgede görülen HPV virüsü olması nedeniyle bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Özelikle cinsel ilişki ile kolayca bulaşabilmektedir. Kişinin başkasına bulaştırdığı gibi tedavi olmaması halinde kendinde de yaygınlaşmasına neden olur. Yani önceleri 1 tane iken önlem almadığınızda çok geniş bir bölgeye yayılabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmalı ve takibi yapılmalıdır. Tedavisinde genelde elektrokoter dediğimiz buharlaştırma yapan cihazlar kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bu cihaz ile siğile dokunduğunuzda onu eritmektedir. Cilt seviyesine kadar eritilen siğil kontrole alınır. 1 Ay içerisinde yeniden siğil çıkması halinde yeniden uygulama yapılır. 4-6 Ay içerisinde herhangi bir siğil oluşmaması halinde kişi HPV virüsünden kurtulmuş demektir.
Anal Dermatit (Mayasıl)
Mayasıl denince insanların aklına daha çok hemoroid gelmektedir. Fakat bu doğru bir bilgi değildir. Çünkü mayasıl daha çok makatta kaşıntıya neden olan, genelde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşen bir tür cilt problemidir. Yaz aylarında sıkça görüldüğü söylenebilir. Mesela bebeklerde görülen pişik problemine benzer bir sorundur. Dar pantolon giyenlerde cilt havasız kaldığı için sık olur. Aynı şekilde makat bölgesinin temizliğinde deterjan ya da kimyasal içeren ıslak mendillerde cildin koruyucu tabakasını yok etmektedir. Çözümü genelde kortizon içeren kremlerle yapılsa da kortizon insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha çok bitkisel kortizon içeren Pruzon Krem kullanmanız önerilmektedir.
Makat Apsesi
Ciddiye alınmayan fakat son derece önemli sorunlardan biride makat bölgesinde görülen apselerdir. Neden olduğu tam olarak bilinmese de salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu üzerinde durulmaktadır. Makat bölgesinde aniden ortaya çıkan şişlik ve düzeyi giderek artan ağrılarla fark edilir. Fark ettiğiniz anda mutlaka doktora başvurarak apseyi boşalttırmanız gerekir. Kendi kendine boşalması halinde farklı sorunlara neden olur.
Makat Fistülü
Evet, arkadaşlar apse kendi kendine boşalması halinde maalesef makat fistülü dediğimiz ciddi bir soruna neden olmaz. Makatta akıntının en önemli nedeni olan fistül yapısına bakacak olursak kalın bağırsağın son kısmı ile cilt arasında bir kanal (tünel) oluşmasıdır. Kalın bağırsağın son kısmından dökülen dışkı bu tünelden geçerek cilt dışına çıkmaktadır. Yani iç çamaşırını ıslatarak kötü kokuya neden olmaktadır. Çözümü genelde ameliyatlarla yapılırken son yıllarda lazer uygulaması geliştirildi. Lazer ile iki ucu açık tünel kapatılmaktadır.
Kolitis Ülseroza
Daha çok makatın hemen üst kısmında rektumda yerleşen bağırsağın iç yüzeyinde yüzeysel sıyrılma şeklinde yara gibi görünen bir hastalıktır. Tedavisi ilaçla yapılır. Gerek tedavisi gerek uzun yıllar sürecek takibi gastro enteroloji uzmanlarınca yapılır.
Siz Sorun, Biz Cevaplayalım!
Evet, arkadaşlar proktoloji ile ilgili faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Bu konuda burada son bulmuş olup, ama sizin sormak, öğrenmek istediğiniz hususlar için sözü Op. Dr. Seher ŞİRİN’E bırakacağız. Seher hanım sizden gelen sorulara içtenlikle yanıt vermektedir. Aşağıda yer alan soru ve yorum formumu kullanarak sorunuzu iletebilirsiniz.
Hayırlı akşamlar dilerim. Babam 89 yaşında, ilki yaklaşık 30 yıl önce olmak üzere ikinci hemoroid ameliyatını oldu. Ancak ameliyatın üzerinden 40 gün geçmesine rağmen ara ara şiddetlenen yanmaları devam ediyor. Bunun nedeni ni olabilir ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz 💐
Klasik cerrahi ameliyat olduysa yanmalar ve ağrılar uzun sürebilir. Zamanla giderek azalacaktır. 89 yaşında olması nedeniyle yeteri kadar lifli gıdalar-sebze tüketemiyorsa vehareketi kısıtlıysa kabızlık olabilir. Bu da iyileşmeyi geciktirir. Yanmanın şiddetinde artma şeklinde değişiklik olursa ameliyat yapan doktorunuza başvurmalısınız. Muhtemelen yapılmıştır ama 89 yaşında bir hastaya mutlaka kolonoskopi öneririm. Hatırlatmak isterim.
Hocam merhaba ben 12 haziranda füstülotomi ameliyatı oldum fistülotomi yöntemi ile fakat doktor lum bana ic orifisi bulunamadı dedi yara ve yarik olan yer kapandi hocam ufak bir sivilce ucu kasar yerden akıntı devam ediyo ayrica hocam hemen kesi atılan yerin birkac mm üstünde bir sivilce oluşumu oldu ve ayni gun patladi 1 aydir sari aoimti ve kan geliyo hem amelyat yerimden hemde makat ağzından birkez geldu doktorum 6 ay devam edecek dedi sebep nedir hocam yorumlar ve bilgi verirseniz tesekkur ederim hocam iyi gunler dilerim
Bazen dışarıda fistül dış ağzı olsa da iç ağzı muayenede bulamıyoruz. Bazen MR da yanıltabiliyor. Ameliyat sırasında dış ağızdan renkli sıvı veriyoruz. İç kısımdan sıvının geldiği yeri görüp iç ağzı buluyoruz. Doktorunuz da bu işlemi ameliyatta yapmıştır mutlaka. İç ağız yoksa fistül yoktur, sinüs dediğimiz kör uç vardır. Burada veya anüsün başka yerinde bu tip apseler tekrarlayabilir. Sonrasında yine fistül oluşturma ihtimali var. Maalesef bu hastalık bu yönleriyle can sıkıcı. Doktorunuzun önerdiği sıklıkta kontrollerinizi yaptırın. Ağrı artarsa beklemeden apsenin boşaltılması için başvurun.
Defokografi çektirdim spastik perineum sendoromu teşisi kondu hangi Dr gitmem lazim
Genel cerrahinin Proktoloji ile ilgilenenn uzmanına veya gastroenteroloji uzmanına gidebilirsiniz.
Merhaba hocam iki yıl önce fissür ve sonra gelişen fistül ameliyatı oldum şimdi kabız olmasam bile sorun yaşıyorum makat daralması olabilir mi sıcak su bonyosu kremlerle idare edmeye çalışıyorum başka doktora gittim ameliyat edene git diyor ona gidiyorum normal diyor tuvalete çıkmak benim için ızdırap lütfen yardımcı olun ne yapabilirim
Genellikle bir müdahaleden sonra başka bir doktorun tedaviye devam etmesi doğru olmaz ve etik değildir. Fakat 2 yıl geçtiği için başka meslektaşım da bakabilir. Fissür ameliyatından sonra kas kesildiği için darlık olmaz. Aksine gaz-dışkı kaçağı oluşabilir. Fissür ameliyatından sonra nadiren fistül gelişebilir. Sonraki süreçte darlık gibi oluşabilecek komplikasyonlar fistülün tipine, ne ameliyatı yapıldığına bağlı olarak değişir. Size ne ameliyatı yapıldığını bilmedem ve muayene etmeden bir ön teşhis koymak ve öneri vermek doğru olmaz. Kabız olmasanız bile dışkınızı bekletme, sert dışkılama, ishal gibi sebepler fissür tekrarlamasına sebep olabilir.
Hocam 10 seneye yakın kabızlık çekiyorum. Günde 3 litre su içiyorum yürüyüş yapıyorum. Lifli gıdalar yiyorum kuru kayısı, kuru erik, keten tohumu ve zeytin yağı kullanıyorum. Hastanede 3-4 tane kapsül yuttum iki günde bir filim çekildi. Bağırsaktaki hareketi takip edildi hepsi anüsten çıktı bağırsak tembelliği var denildi. 5-5 günde bir iplik şeklinde veya yuvarlak olarak sert dışkı yapıyorum. sağ alt kaburgamın alt kısmında ağrı yapıyor. şişkinlik oluyor gaz çıkaramıyorum. 3-4 sefer kolonoskopi yaptırdığım bağırsağımın uzun olduğu herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Ne tavsiye ederisiniz.
Verebileceğim tüm tavsiyeleri yapıyorsunuz, önerebileceğim tüm tetkikleri yaptırmışsınız zaten. Bunları isteyen ve yaptıran Doktorlar da öneriler vermişlerdir. Benim önereceklerimi de siz zaten uyguluyorsunuz. Gastroenteroloji uzmanı farklı önerilerde bulunabilir
Benim oğlum down sedromlu 25 yaşında doğduğunda makadı kapalıydı şimdiye kadar tutamiyor ne yapacağımı bilmiyorum bana yardımcı olurmusunuz
Muhtemelen oğlunuzun doğuştan kasları mevcut değil. Muayene ve ileri tetkiklerle kas var mı değerlendirmek gerekir. Kas varsa ve güçsüzse feedback dediğimiz yöntemlerle güçlendirilebilir. Ya da bacaktan alınacak kaslarla anüse kas yapılabilir. Ancak bunlar çok uzun ve zor prosedürler, büyük merkezlerde, ekip olan yerlerde yapılabiliyor. %100 garanti olmasa da geçici olarak makata dolgu yapmak düşünülebilir
Hocam merhaba ben 12 haziranda füstülotomi ameliyatı oldum fistülotomi yöntemi ile fakat doktor lum bana ic orifisi bulunamadı dedi yara ve yarik olan yer kapandi hocam ufak bir sivilce ucu kasar yerden akıntı devam ediyo ayrica hocam hemen kesi atılan yerin birkac mm üstünde bir sivilce oluşumu oldu ve ayni gun patladi 1 aydir sari aoimti ve kan geliyo hem amelyat yerimden hemde makat ağzından birkez geldu doktorum 6 ay devam edecek dedi sebep nedir hocam yorumlar ve bilgi verirseniz tesekkur ederim hocam iyi gunler dilerim
Bazen dışarıda fistül dış ağzı olsa da iç ağzı muayenede bulamıyoruz. Bazen MR da yanıltabiliyor. Ameliyat sırasında dış ağızdan renkli sıvı veriyoruz. İç kısımdan sıvının geldiği yeri görüp iç ağzı buluyoruz. Doktorunuz da bu işlemi ameliyatta yapmıştır mutlaka. İç ağız yoksa fistül yoktur, sinüs dediğimiz kör uç vardır. Burada veya anüsün başka yerinde bu tip apseler tekrarlayabilir. Sonrasında yine fistül oluşturma ihtimali var. Maalesef bu hastalık bu yönleriyle can sıkıcı. Doktorunuzun önerdiği sıklıkta kontrollerinizi yaptırın. Ağrı artarsa beklemeden apsenin boşaltılması için başvurun.
İyi günler hocam 11yil önce çok zor bir doğum yaptım ve sonunda hemoroid oluşmuş cerreha gittiğimde öyle dedi fakat ben hep kendim evde kremler fitiller kullandım hep utandım şimdi çok kötüyüm dışarıya sarkan memecikler var özellikle ishal olunca ölüyorum sanıyorum kabızlıkta çok rahatsız ediyor ama ishal olmaktan çok korkuyorum ne yapmam lazım bu arada bir kere cerreha gorund yine ameliyat olmam lazım dedi tabi ben çok korkuyorum olamam
Dışarıya sarkan memecikler çoğunlukla hemoroidden ziyade fissürün yani makat çatlağının bekçi memesi olabiliyor. İshal hem hemoroidi hem de anal fissürü arttıran sebeplerden biridir. Kabız da olmayın, ishal de olmayın. İshaliniz varsa dahiliye uzmanına tedavi olun. Devamlı ishal varsa bir sebebi olmalı. Gastroenteroloji uzmanı değerlendirmeli. Muayene etmeden, durumunuzu bilmeden ameliyat gerekir ya da gerekmez, şunu yapın gibi tedavi önerisinde bulunmam doğru değil.
Otizm engelli oğlumda 2 yıl içinde 4 defa anal apse oluştu. ilk kez oluşunda genel anestezi altında cerrahi tedavi uygulandı. Diğer seferlerde kendiliğinden patlama ve boşalma ile ilaç tedavisi ile geçti. Fakat bugün itibari ile makatta hafif bir şişlik ve kızarıklık farkettik. Tekrarladığını düşünüyorum. Sık tekrarlamasinin nedeini ve çözümleri nedir.
4 kez anal apse olduysa, devamlı tekrarlıyorsa muhtemelen Anal fistül dediğimiz bir hastalık oluşmuştur. Anal fistül dışarıyla bağırsağın içi arasında tünel şeklinde bir yoldur. Ameliyat gerektiren bir hastalıktır, ameliyat olmadığınız sürece apse tekrarlamaya devam eder. İltihap olduğunda kendiliğinden patlamasını beklemek doğru bir davranış değildir. Bu süre içerisinde apse alanı genişler, büyür, kasların arasından yeni fistül yolları oluşturur. Bu nedenle tekrar şikayeti varsa genel cerrahi uzmanına muayene ettirin, fistül gelişmişse iltihap geriledikten sonra fistül ameliyatını yaptırın.
Merhaba hocam. Ben 2001 ve 2009 yıllarında hemoroid ameliytı oldum. 2001 de klasik cerrahi yöntemi, 2009 da longo yöntemi kullanıldı. 2010 yılında anal apse oluştu ve apse patladı. 2012 yılında fissür oluştu ama ilaç tedavisi ile iyileşti. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra 2019 yılı gibi tekrar fissür oluştu ve 2021 yılında çok sık oluşmaya başladı. 2022 mayıs ayında LİS yöntemi ile anal fissür ameliytı oldum. Fakat aradan 2 ay geçmesine rağmen iyileşme olmadı. Aslında fisaür acısı azaldı fakat bu sefer de dışkılama aında çok zor Lanmaya başladım. Her gün düzenli bir şekilde tuvalete çıkmama rağmen çok zorlanarak yapıyorum ve anüs bölgesinde anormal bir acı yaşıyorum ve saatlerce bu zorlanma acısını yaşıyorum. Daha sonra gittiğim kontrollerde ameliyatı yapan doktor makat darlığı oluşmadığını söyledi, fakat başka bir cerraha muayene olduğumda , raktal tuşe ile muayene ettiğinde anal bölgede spazm olduğunu , bu bölgenin aşırı tepki verdiğini ve muhtemelen daha önce olduğum ameliyatların makat darlığına sebep olduğunu ve Makat darlığı için operasyon yapılması gerektiğini belirtti. Belki dilatasyon işlemi ile de çözüm üretilebileceğini fakat bu işlem için bir proktoloji uzmanına girmemi istedi. Konu hakkında sizin de düşüncenizi almak isterim. Şimdiden teşekkürler.
Hemoroid için olduğunuz her iki ameliyatta makat darlığı yapabilen ameliyat çeşitleridir. Bu kadar süre sonra makat darlığına bağlı fissür ya da başka bir sorun olacağını çok fazla düşünmem. Her zaman söylediğimiz gibi anal fissürde LİS ameliyatının da yani klasik cerrahi ameliyatının da %100 garantisi yoktur. Bu nedenle daha çok botoks tedavisi öneriyoruz. Ağrıyı izah etmek için başka tetkikler de yapılsa iyi olur. Örneğin pelvik MR yani o bölgenin mr ı herhangi bir fistül var mı belirlenmeli (çünkü daha önce anal apse geçirmişsiniz). Fistül varsa farklı bir ameliyat gerekir. Makat darlığı ameliyatları sıkıntılıdır, anal dilatasyonla kurtarmaya çalışmak en doğrusu. Tabii ki muayene etmeden daha fazla teşhis ve tedavi üzerine önerilerde bulunmam doğru olmaz
Merhaba.
Benim makatımdan kan ve sümüksü akıntı oluyordu birkaç aydır makat absesi var ultrasonda sol kalça anüs bölgesinde şişlik var genel cerraha göründüm aylarca antibiyotik verdi ve sürekli kontrole gittim abseyi boşaltalım dediğimde riskli olduğunu söyledi. gaz oluştuğu zaman kalçama doğru hava kaçıyor sanki şişlik var ve her geçen gün artıyor,oturduğum zaman ağrı yapıyor ne yapmalıyım bilgi vermenizi rica ederim.
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Makatta apse varsa mutlaka boşaltmak gerekir. Böyle uzun süreli akıntı da eklendi ise fistül hastalığı oluşmuş demektir. Fistül ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Elbette ki Fistül ameliyatı riskli bir ameliyattır, komplikasyonları fazladır. Ameliyat olmazsanız biraz daha yeni fistül Yolları açılabilir ve hastalığın boyutu genişler. Genişlemiş bir fistülü ameliyat etmek te daha fazla komplikasyonlara yol açar. Tabii ki muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Muayene ile yeterli teşhis konulamazsa MR istenebilir. Belki muayene olduğunuz merkezde makat hastalıkları ile ilgili deneyim açısından ve imkan açısından yeterli değildir. Proktoloji ile ilgilenen genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Merhabalar hariciye doktoruna muayene olduğumda makat çatlağı olduğunu söyleyerek makat bölgesinde oluşan kaşıntı için krem verdi. Verilen kremin bir faydasını görmedim ve kaşıntım özellikle geceleri yatarken olmak üzere devam ediyor ve kaşıntı yüzünden yaşam kalitem düştü kaşıntı için ne yapabilirim
Merhabalar. Öncelikle Antalya’ya taşınma nedeniyle sorularınıza bir süre cevap veremedim, kusura bakmayın. Makat çatlağı kaşıntı yapabilen bir hastalıktır ama ön planda olan daha çok ağrı ve kanamadır. Eğer ki çatlak düzeldiyse ve kaşıntı hala devam ediyorsa başka sebepler aramak gerekir. Örneğin siğil anal dermatit gibi hastalıklar kaşıntı yapar. Ayrıca makatı çok yıkamak, az yıkamak, dar ve sentetik çamaşır giymek, deterjanından iyi durulanmamış çamaşır giymek, yağlı ve baharatlı kızartmalı şeyler yemek, ağır kafeinli gazlı içecekler tüketmek, kilolu olmak, çok terlemek gibi durumlar kaşıntı sebebidir. Ayrıca bağırsak parazitleri de kaşıntı yapabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi açısından tekrar muayene olmalısınız. Şimdilik gıdaların ve giysilerin alerjik etkisini azaltmak için dışkıdan önce ve sonra hafif anüsün içine ve etrafına vazelin Pomat sürebilirsiniz
Merhaba hocam benim oğlum 2 yaşında ve uzun süredir yaklaşık 7 aydır makat çatlağı problemi yaşıyor. Artık kakasını yapmak hiç istemiyor çok ağrılı sekilde yapıyor ve cok ağlıyor 3 şişe duphalac bitirdik ama etkisi olmadı fita ve anestol kremlerde kullandık ama sonıc hep ağrılı dışkılama nasıl yol izlemeliyiz
Oğlunuz 2 yaşında olduğu için öncelikle çocuk cerrahisinin uzmanlık alanına girer, tedavisini Çocuk Cerrahi Uzmanı yapar. Yalnızca duphalak hiçbir zaman tek başına işe yaramaz. Beslenme de önemli. Çocuğunuzun sıvı tüketimini kontrol edin, yeteri kadar su almasını sağlayın. Sebze türü lifli gıdalar tüketmesini sağlayın. Tedavi için de en kısa zamanda Çocuk Cerrahi uzmanına muayene ettirin.
Hocam merhaba 2015 te izmirde arter ligastomi vw ligasurle hemeroid ameliyati oldum 4 sene sonrasinda 2 yildir bende çatlak fissür buna bağlı anal stenoz ve hemoroid olduğu teşhisi ile istanbulda ramazan tarik ünsal tarafından flep ameliyatı önerildi görüşünüz nedir teşekkkürler
Makattaki darlık anal fissüre bağlı ise kasların kasılmasından kaynaklanır. O zaman botoks yeterli olabilir. Daha önce geçirdiğiniz ameliyata bağlı nedbe dokusuna bağlı ise ameliyat gerekebilir. Flep ameliyatı da yapılan ameliyat tekniklerinden biridir. Biraz sıkıntılı bir ameliyattır. Öncesinde anal dilatasyon denenebilir. Muayene etmeden kesin birşey söylemem mümkün değildir
Merhabalar hocam benim şikayetim şöyle hemoroid olduğumu biliyorum fakat ilk defa beni kokutacak şeyler oldu uzun süredir kabızlık var ve affedersiniz tuvaletimi yaptığımda dışkı çıktığında makatta afedersiniz içi dışına çıkıyor yani kerarlari şişiyor ve makat üstüne oturamiyorum acıyor sıvı akıyor ve yaklaşık 4-5 saat zaman içinde tekrar içeri giriyor ve ilk defa kanama oldu çok korktum ne yapmalıyım hocam
Hemoroid olduğunuzu bildiğinizi ifade ediyorsunuz. Hemoroid tanısı doktor muayenesi ile konulan bir teşhistir. Önceden muayene olup olmadığınızı belirtmemişsiniz. Daha önceden hemoroid varsa 4. evreye gelmiş olabilir, çünkü 4. evre içeriden dışarıya çıkan ve hemen girmeyen hemoroid memeleridir. Ayrıca rektal prolapsus, mukoza prolapsusu dediğimiz makat sarkmaları da olabilir. Kesin tanı için muayene olmanız şarttır. Kanama da başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden dolayı muayene için vakit kaybetmeyiniz.
Merhaba hocam bende normalde homorait var ama 4,5gundur makatta akıntı diski gibi bir sivi geliyor çok pis kokuyor ve oldukça rahatsız edici yanlız bir kaç hafta önce Bi kabizlik yaşadım ve doktorum duphalac diye bir ilaç verdi ve biraz rahatladim ondan kaynaklı olabilirmi hocam ayrıca bu aralar acıda fazlasiyla tükettim ondan olabilirmi doktora göründüm ama kolonoskopi olmamı istedi bende olmaktan korkuyorum ilaçla tedavisi varmi hocam o şekilde yapsam gecermi şimdiden çok teşekkür ederim iyisi varsınız
Hemoroid tanısı Doktor muayenesinden sonra mı kondu bilmiyorum ama dışkı ile beraber olan kokulu akıntı fistül ve apse olabileceği ihtimalini akla getiriyor. Muayene olduğunuzda bu belirti yoksa sonradan eklenmiş olabilir, yeniden muayene olmanızda fayda var. Doktorunuzun neden gerek gördüğünü bilemem ama Doktorunuz gerek gördüyse yaptırmalısınız. Makattaki dışkıyla karışık akıntı aslında muayene ve anoskop muayenesi ile değerlendirilebilir, bazen MR gerekebilir. Kolonoskopi istemekteki amacı farklı olabilir. Kesin teşhis konulmadan herhangi bir tedavi önerisi de yapılamaz. Önce kesin teşhis konulması gerekir
Selamlar hocam benim hemen rektum girişinde soliter ülser tanınısı kondu çok uzun yıllardır var yaşım 42 bunun için çok yere gittim amaliyat mümkün değil dediler iki yıldır gitmedim ilaç da kullanmadım 6 ay yada yılda bir biopsi dediler yaklaşık 20 gündür o bölgede çok ağrım var çektirir yanma tarz da onun dışında bir şikayetim yok önceleri sarı akıntı oluyordu o kesildi ama ağrım çok ve ben kötü bir şeye çevirir mi diye çok korkuyorum yarada da büyüme hissediyorum ben baskı yapmadan af edersiniz dışkılama yapmada zorlanıyorum fikrinizi alabilirmiyim çok endişe ediyorum sanki ağrı kalçamı komple kaplıyor teşekkür ederim
Soliter ülser anüsün üst kısmında, rektum girişinde ise bağırsaktadır. Bağırsakta bu ülser ağrı yapmaz. Soliter ülser kansere dönebilir, 6 ayda bir takip ve biyopsi önermekle çok haklılar ve mutlaka bunu yaptırmanız gerekir. Fakat bu ülser kansere döndüğünde ya da büyüdüğünde ağrı olarak size yansımaz. O kontrolünüzde mutlaka endoskopi ile yaptırmalısınız. Onun dışında ağrı, akıntı yapan sebep anal fissür, anal fistül gibi hastalıklar olabilir. Onun için anüs muayenesi şarttır. Solier ülserle bu şikayetlerinizin ilgisi olduğunu düşünmüyorum, ama soliter ülserin takibi çok çok önemlidir
Merhaba hocam makat çevresinde 5 aydır kuruluk ile başlayan yürüdükçe o bölge tahriş hissi oluyor ileryen zamanlarda yanma ve batma hissi oluştu dermatolog ve genel cerrahi doktorları hematen merhem Bepanthol pudra gibi ilaçlar verdiler uzun zamandır kullanıyorum ama rahatsızligim geçmiyor ne yapmam gerekiyor teşekkürler
Akıntı,kanama, dışarıda meme yoksa yalnızca kuruluk varsa, cerrahi bir hastalık pek düşünülmez. Crrahi yerine cildiye uzmanlarının tedavi etmesi daha uygun olur. Cerrahi bir hastalık düşünülseydi muayene eden cerrahi uzmanı size açıklardı.
Iyi akşamlar hocam ben bundan 5ay önce bağırsak sarkması ameliyati oldum ama daha tuvaletimi yapamiyorum doktoruma gittim bağırsak normal diyor ama istersen bağırsağı alalım dedi ben istemiyorum sinirler islevini kaybetmis diyor tuvaletimi yapamadikca bağırsakta diski kaldikca uzamaya baslamis oneriniz nedir ben sizi takip ediyorum ama uzak oldugu icin gelmek istiyorum ama uzak kendinize iyi bakin
Bağırsağın bir kısmını çıkarmak oldukça riskli bir ameliyattır. Bazı özel koşullar olmadığı sürece almaktan çekiniriz. Bu özel koşulların birisi kolon kanseridir. Diğer bir durum da megakolondur. Megakolon dediğimiz durum birtakım filmler ve grafilerde bu tespit edilmelidir. Ama bu çok nadir görülen ve özel bir durumdur. Her kabızlıkta megakolon dediğimiz ileri derecede geniş ve uzun bağırsak olmaz. Her kabızlıkta bağırsak uzayabilir ama mega kolon durumu farklı bir durumdur. Sizin durumunuzu bilmeden ameliyat gerekir ya da gerekmez deme şansım yok Dilerseniz 0 542 621 0 888 numaralı telefona yapılmış tetkikleriniz varsa gönderin, yorum yapmaya çalışayım
Mrb hocam wc de ilk önce kan geldi kırmızı açık renk,Sonra pihtilar geldi. Sonra dışkı geldi. Diskilama ince geliyor sürekli. Makatta yanma var ,ağrı hafif. Herhangi bir şişlik ve farketmedim. Olası tanilar ne olabilir.tşk.
Bahsettiğiniz şikayetler çok önemli şikayetlerdir. Pıhtı şeklinde kanama, incelmiş bir dışkı şikayetinde bizim aklımıza önce kalın bağırsak kanserleri gelir. Tabii ki sizi görmek, muayene etmek, yaşınızı, ailede kanser öyküsünü bilmek gerekir. Öncelikle anüs muayenesi ve bu muayenede anoskopla 10 santim içeriye bakılırsa anüste kanama yapan bir hastalık var mı belirlenir. Anüste bir hastalık bulunamazsa ya da 50 yaş üstünde iseniz ya da ailenizde bir kolon kanseri öyküsü varsa kolonoskopi gerekir. Bu durumlar uzaktan öneri verilebilecek tedavi edilebilecek durumlar değildir
Hocam merhaba benim makat kenarında iltihap oluyor agri ile başlayıp sonrasinda şişiyor ve 1 hafta içerisinde patlıyor kokulu iltihap akıyor. Doktora gittim makat apsesi dendi şırınga ile içi boşaltıldı. Bir seferinde de ameliyathanede drenaj yapildi. Ama hala tekrarlıyor. Ağrısına dayanamıyorum ne yapmam ve hangi bölüme gitmem gerektiğini bilmiyorum
Sık sık tekrarlayan makat apselerinde büyük bir olasılıkla Anal fistül gelişmiştir. Fistül de cerrahi tedavi yani ameliyat şart olan bir hastalıktır. Ameliyat olmazsanız sık sık apse olarak tekrarlayacaktır. Her apse de fistülü daha ilerletir ve daha vahim boyutlara getirebilir. Bu durumda da ameliyat daha da zorlaşır. Bu nedenle bir genel cerrahi uzmanına muayene olun. Eğer fistül kesin varsa ilk fırsatta da ameliyat olun