Proktoloji Doktorları

Merhaba arkadaşlar, makat bölgesinde görülen ağrı, kanama, apse, şişlik, kaşıntı ve akıntı şikâyeti için hastanelerin hangi bölümüne randevu alıyorsunuz? Cevabınız ne bilmiyorum ama hastaların büyük bir bölümü Dâhiliye dediğimiz iç hastaları uzmanlarına muayene olmaktadır. Gerek teşhis konusunda gerekse tedavi yönünden iç hastalıkları uzmanları yeterli değildir. Bu nedenle genel cerrahi uzmanına veya bu branşın üst branşı olan proktoloji uzmanlarına muayene olmanız gerekir.

Proktoloji Nedir?

Genel cerrahi ya da diğer adıyla hariciye bölümünü neredeyse bilmeyen insan yoktur. Genel cerrahlar onlarca hastalığın teşhis ve tedavisinde görev almaktadır. Çok yaygın görülen hastalıklar bölüm içerisinde kategorize edilmektedir. Makat hastalıkları da sık görüldüğü için Proktoloji birimi kurulmasına karar verilmiştir. Proktoloji uzmanları özellikle rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar, teşhis ve tedavilerinde daha fazla tecrübelidir.

Proktoloji Bölümü Olan Hastaneler Hangileri?

Rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar o kadar yaygın ki birçok hastane Proktoloji Klinikleri ve Polikliniği kurmuştur. İsimlerine bakacak olursak Başkent Hastaneleri, Liv Hospital, Acıbadem, Memorial gibi isimler ön plana çıkmaktadır. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlayacağız. Şimdi dilerseniz Proktoloji doktorlarını tanıyalım. İdea Klinik Proctoloji uzmanları

İstanbul

Bakırköy

Op. Dr. Atilla KAYA
İstanbul’da yaşayanların en çok tercih ettiği genel cerrahlardan biridir. 1961 Yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata merhaba demesine karşın ailesi Malatya nüfusuna kayıtlıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1988 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya Hastanesinde) uzmanlık eğitimine başlamıştır. Sonrasında askerlik görevi ve devamında 13 yıl boyunca Osmaniye devlet hastanesinde görev yapmıştır. Bu aşamadan sonra önce Adana’da sonra ise İstanbul Bakırköy’de kendi kliniğini açmıştır. Proktolojik hastalıklar yanı sıra medikal estetik alanında da deneyimli olan Doktor Atilla Kaya aynı zamanda kaş, sakal ve bıyık ekimi yapmaktadır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Kat 3 Bakırköy İstanbul
Telefon: 0212 572 72 65

Ankara

Ankara

Op. Dr. Adil ALTINSOY
Şimdi dilerseniz birazda İstanbul dışından proktoloji doktorlarına bakalım. İlk olarak başkent Ankara’da Doktor Adil ALTINSOY ile başlamak istiyorum. Ankara’da yaşayanların yakından tanıdığı bir isimdir. 1962 Yılında Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da geçirdikten sonra 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2 Yıllık mecburi hizmet sonrası uzmanlık eğitimine başlamış ve 1993 yılında genel cerrahi uzmanı olarak Denizli Acıpayam Devlet Hastanesinde görev yapmıştır. Şuan ise Ankara Kızılay’da bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. Aynı zamanda Ankara’da kaş ekimi gibi hizmetleri de bulunmaktadır.

Adres: Atatürk Bulvarı No:81 Kat:5 (Türkkonut- Yener İşhanı) Kızılay Ankara
Telefon: 0312 431 75 47

Bursa

Bursa

Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Şimdide Türkiye’nin kış turizmi ile ünlü bir şehrine Bursa’ya gidelim. Bursa’da ptoktoloji uzmanı olarak Doktor Ergun AYGÖREN karşımıza çıkmaktadır. 1958 Yılında Balıkesir’de doğmuş olup ilk ve ortaokulu Balıkesir ve Bursa’da tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Kulesi askeri lisesinde tamamlamıştır. Yükseköğrenimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde başlayarak, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde gerçekleştirmiştir. Uzun yıllar askeri hastanelerde görev yaparak 2002 yılında tabip albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Adres: FSM Bulvarı Cadde 224 Sitesi B Blok D5 Nilüfer Bursa
Telefon: 0224 247 10 06

Kadın Proktoloji Doktorları da Görev Yapıyor!

Anal bölgede görülen hastalıkların teşhis ve tedavisi hemen hemen tüm insanların utanmasına neden olmaktadır. Özellikle kadın hastalar daha fazla utanma duygusu yaşamakta ve çoğu zaman doktordan, hastaneden uzak durmaktadır. Tabii ki bu durum hastalığın daha da ilerlemesi ve kolayca tedavi edilmesi mümkün iken daha da zorlaşmasına neden olmaktadır. Burada sunulan çözüm kadın genel cerrahi uzmanları olmaktadır. Proktoloji alanında da deneyimli birçok kadın doktor bulunmaktadır. Aşağıda kadın cerrahlardan özellikle proktoloji uzmanlarını sizlerle paylaşacağız.

Kadın doktor

Op. Dr. Seher ŞİRİN
Tanıyacağımız ilk kadın genel cerrahi uzmanı Doktor Seher Şirin olmaktadır. Aynı zamanda meme hastalıklarında da uzman bir isim olduğu söylenebilir. 1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba demiş olup, ailesi okumuş insanlardan oluşmaktadır. Seher hanım yanı sıra 3 kardeşi daha doktorluk mesleğini icra etmektedir. 1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olup, uzmanlık eğitimini ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde yapmıştır. Uzun yıllar İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptıktan sonra 2015 yılında emekli olarak İstanbul Bakırköy’de bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne başlamıştır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Erçetin Plaza Bakırköy / İstanbul
Telefon: 0212 572 72 66

Proktoloji Bölümünün Baktığı Hastalıklar Nelerdir?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında bölümü, bu alanda uzman doktorları tanıma fırsatı bulduk, şimdi ise proktoloji doktorlarının teşhis ve tedavisini yaptığı başlıca hastalıklara bakmak istiyorum.

Kabızlık (Konstipasyon)

Günlük hayatta kabızlık problemini ciddi anlamda sorun olarak gören insanların sayısı çok azdır. Oysaki bir çok hastalığın ana nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse Hemoroid, Anal Fissür, Anal Hematom gibi hastalıkların altında yatan neden genelde kronik kabızlıktır. Kendi kendinize aldığınız önlemlerle kabızlığı önleyemiyorsanız mutlaka bir doktora müracaat etmelisiniz. Yani kabızlığı sıradan ya da normal bir şey gibi görmemek gerekir.

Hemoroid (Basur)

Evet, arkadaşlar kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında hemoroid gelmektedir. Halk arasındaki tabiri ile basur olarak da bilinen hastalık iç ve dış olmak üzere iki gruba ayrılar. En sık görüleni anüs iç kısmında kanama ve meme ile kendini gösteren iç hemoroid problemidir. Kabız insanlarda sık görülmesinin ana nedeni tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma alışkanlığı ile alakalıdır. Ikınma alışkanlığı anüs bölgesinde bulunan toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Tedavisi ameliyat ve çeşitli ameliyatsız yöntemlerle yapılmaktadır. 1 ve 3. Evre hemoroid hastaları Lazer ve RBL (Rubber Band Ligation) ile ameliyatsız tedavi edilirken, son evre dediğimiz 4. Derece hastalarda ameliyat gerekmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Kabızlığın neden olduğu hastalıklarla devam edecek olursak, 2. Sırada karşımıza Anal Fissür çıkmaktadır. Halk arasındaki tabiri makatta çatlak, yırtık olarak da bilinmektedir. Sürekli belirttiğim gibi sorun daha çok makatta değil de anüs mukozasında (cildinde) oluşmaktadır. En önemli nedeni yukarıda da belirtildiği gibi kabızlık olmaktadır. Sert ve kalın dışkı anüsten geçişi esnasında anüs cildini küçük kesi oluşturabilmektedir. İlk andan itibaren dayanılması zor ağrılara neden olmaktadır. Hastalık akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Yaşadığınız sorunun akut ya da kronik olduğunu anlamak için genelde yaşanan ağrının durumu ve anüste meme olup, olmadığına bakılır. Akut dönem hastalığın ortaya çıkışından itibaren sadece 10-15 günlük süreçtir. Ağrı bu süreçte 3-4 dakika içerisinde geçerken, kronik dönemde ise 3-4 saat ve daha fazla devam edebilmektedir. Akut dönemde Anuflex ve Rectoderm gibi kremlerle tedavi edilme şansı varken, kronik olması halinde botox ya da ameliyat gerekmektedir.

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)

Konstipasyon (kabızlığın) neden olduğu hastalıklardan biri de anal hematom diyebiliriz. Halk arasında ki tabiri makatta pıhtı toplanması olarak bilinmektedir. Çoğu insan hemoroid ile karıştırmaktadır. Sorunun kaynağında yine kabızlık ve dışkılama için fazla ıkınma alışkanlığı bulunmaktadır. Ikınma sonucu makat bölgesinde bulunan kılcal damarların çatlayarak cilt altına kanamasına neden olur. Oluşan kanama belli bir seviyeden sonra durmaktadır. Bu aşamadan sonra o kan pıhtılaşma sürecine girmektedir. Tabii ki ciddi anlamda ağrılı sürece girmiş olursunuz. 1 Ay içinde kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır. Fakat cerrahi yöntemle 1 cm kesi yapılarak cilt altındaki pıhtı boşaltılır ve hasta o an rahatlayarak ağrıdan ve sorundan kurtulur.

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)

Makat bölgesinde sık görülen hastalıklardan biri de pilonidal sinüs ya da halk arasında en sık kullanılan tabiri ile kıl dönmesi özellikle genç ve orta yaş erkekleri etkilemektedir. Yaş ortalaması olarak baktığımızda 15-35 yaş arasında sıkça görülmektedir. Sorunun kaynağı saç ve sırtımızdan dökülen kıllar, elbise tüyleri gibi yabancı maddelerin kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi ve orada oluşturduğu delik ile cilt altına girmesi halidir. Ortaya çıkan bir ya da birden fazla delikten sürekli yeni kıllar cilt altına girmektir. Vücut cilt altına giren kılları yabancı madde olduğunu anladığı için onları ince bir zar ile kaplamaktadır. Belirli zamanlarda sıvı salgılayarak kılları imha etmeye çalışmaktadır. Tabii ki bu mümkün olmayacaktır. Sıvı cilt dışına çıkması gerekeceği için akıntıya neden olur. Sıvı cilt dışına çıkamaması halinde ise kıl dönmesi iltihabı dediğimiz ağrı ve ateşli dönem görülür.

Kıl Dönmesinin çözümü sadece ameliyatlarla mümkün olmaktadır. Bunun için onlarca ameliyat geliştirilmiş ve halen de geliştirilmeye devam edilmektedir. Günümüzde uygulanan sadece birkaç tanesi bulunmaktadır. Yeni geliştirilen yöntemlerden biri de Mikro Sinüsektomi olup, Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilmiştir. Sadece 2 cm kesi ile yapılmakta olup, 10 dakikalık tedavi sonrasında evinize, işinize dönersiniz.

Kondilom (Makat Siğili)

Siğilin ne olduğunu bilmeyen insan yoktur. Çünkü özellikle ellerde sıkça görülür. Fakat sadece ellerle sınırlı değildir. Vücudun birçok yerinde görülmektedir. Özelikle makat ve genital bölgede de sık görülmektedir. Anal bölgede görülen HPV virüsü olması nedeniyle bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Özelikle cinsel ilişki ile kolayca bulaşabilmektedir. Kişinin başkasına bulaştırdığı gibi tedavi olmaması halinde kendinde de yaygınlaşmasına neden olur. Yani önceleri 1 tane iken önlem almadığınızda çok geniş bir bölgeye yayılabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmalı ve takibi yapılmalıdır. Tedavisinde genelde elektrokoter dediğimiz buharlaştırma yapan cihazlar kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bu cihaz ile siğile dokunduğunuzda onu eritmektedir. Cilt seviyesine kadar eritilen siğil kontrole alınır. 1 Ay içerisinde yeniden siğil çıkması halinde yeniden uygulama yapılır. 4-6 Ay içerisinde herhangi bir siğil oluşmaması halinde kişi HPV virüsünden kurtulmuş demektir.

Anal Dermatit (Mayasıl)

Mayasıl denince insanların aklına daha çok hemoroid gelmektedir. Fakat bu doğru bir bilgi değildir. Çünkü mayasıl daha çok makatta kaşıntıya neden olan, genelde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşen bir tür cilt problemidir. Yaz aylarında sıkça görüldüğü söylenebilir. Mesela bebeklerde görülen pişik problemine benzer bir sorundur. Dar pantolon giyenlerde cilt havasız kaldığı için sık olur. Aynı şekilde makat bölgesinin temizliğinde deterjan ya da kimyasal içeren ıslak mendillerde cildin koruyucu tabakasını yok etmektedir. Çözümü genelde kortizon içeren kremlerle yapılsa da kortizon insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha çok bitkisel kortizon içeren Pruzon Krem kullanmanız önerilmektedir.

Makat Apsesi

Ciddiye alınmayan fakat son derece önemli sorunlardan biride makat bölgesinde görülen apselerdir. Neden olduğu tam olarak bilinmese de salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu üzerinde durulmaktadır. Makat bölgesinde aniden ortaya çıkan şişlik ve düzeyi giderek artan ağrılarla fark edilir. Fark ettiğiniz anda mutlaka doktora başvurarak apseyi boşalttırmanız gerekir. Kendi kendine boşalması halinde farklı sorunlara neden olur.

Makat Fistülü

Evet, arkadaşlar apse kendi kendine boşalması halinde maalesef makat fistülü dediğimiz ciddi bir soruna neden olmaz. Makatta akıntının en önemli nedeni olan fistül yapısına bakacak olursak kalın bağırsağın son kısmı ile cilt arasında bir kanal (tünel) oluşmasıdır. Kalın bağırsağın son kısmından dökülen dışkı bu tünelden geçerek cilt dışına çıkmaktadır. Yani iç çamaşırını ıslatarak kötü kokuya neden olmaktadır. Çözümü genelde ameliyatlarla yapılırken son yıllarda lazer uygulaması geliştirildi. Lazer ile iki ucu açık tünel kapatılmaktadır.

Kolitis Ülseroza
Daha çok makatın hemen üst kısmında rektumda yerleşen bağırsağın iç yüzeyinde yüzeysel sıyrılma şeklinde yara gibi görünen bir hastalıktır. Tedavisi ilaçla yapılır. Gerek tedavisi gerek uzun yıllar sürecek takibi gastro enteroloji uzmanlarınca yapılır.

Siz Sorun, Biz Cevaplayalım!

Evet, arkadaşlar proktoloji ile ilgili faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Bu konuda burada son bulmuş olup, ama sizin sormak, öğrenmek istediğiniz hususlar için sözü Op. Dr. Seher ŞİRİN’E bırakacağız. Seher hanım sizden gelen sorulara içtenlikle yanıt vermektedir. Aşağıda yer alan soru ve yorum formumu kullanarak sorunuzu iletebilirsiniz.

141 Yorum

  1. Hocam makat bolgemde kasintim var ne yapmaliyim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anal fistül, fissür, siğil,dış hemoroidler gibi bazı makat hastalıkları kaşıntı yapabilir. önce bu hastalıkların varlığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Bu hastalıklar varsa tedavi sonrasında kaşıntınız geçecektir. Dışkıda parazit tahlili yaptırın. Hastalık yoksa bazı önlemlere ve hijyene dikkat etmelisiniz. Makatınızı az ya da çok fazla yıkamayın. Mutlaka kurulayın, gün içinde terliyorsanız kuru tutun. Sabun, deterjan, solüsyon,ıslak mendil kullanmayın. Ağır baharatlı,çilekli, çikolatalı, kafeinli gıdalardan uzak durun. Dar ve sentetik çamaşırlar giymeyin, çamaşırlarınızı iyi durulayın. Geçmezse cildiye uzmanına muayene olun. sehersirin.com da makat hastalıkları bölümünde makat kaşıntısı ile ilgili konuda daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

  2. MERHABALAR.. büyük tuvaletim uzun sürmekte.. yarım saat içerisinde üç dört defa tuvalete oturmaktayım.. dışkı tam olarak çıkmamaktadır..ayrıca kabız değilim.. aksine hep ishal gibiyim.. anus ağzu çok dar ..kısaca gaz çıkarmaktan bile zorlanıyorum. bunun tedavisi nedir.. devlet memuruyum.. başarılar selamlar..

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Devamlı dışkılama hissi (tenezm) veya bitmeme hissi ishalle birlikte daha çok bağırsak iltihaplarını akla getirir. Rektum (bağırsağın son kısmı) kanserlerinde, ödemli iç hemoroidlerde de dışkılama hissi oluşabilir ama kanamadan bahsetmediğiniz için bu daha küçük bir ihtimal. Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanı anüs muayenesi yapmalı. Muayenede bir hastalık görülemezse gastroenteroloji uzmanı değerlendirmelidir. Kolonoskopi gerekebilir.

  3. metin yılmaz

    Merhaba Perianal abse sonucu oluşan fistül tedavisinde 3 ameliyat oldum 3.ameliyatta seton alındı ancak ilk ameliyattan beri sarı akıntı sürekli devam etmektedir.Bu akıntı daha ne kadar sürer.Hergün gazlı bez koyuyorum 2-3 satte bir değiştiriyorum ve bezde sarı akıntı görüyorum.Bu akıtının ana sebebi nedir.?durdurulabilirmi yara kapanınca tekrar abse oluşur mu?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fstülde seton takıldığında akıntı seton düşünceye kadar devam edebilir. Bu süre yaranın büyüklüğüne, setonun ne kadar alanı aldığına ve sizin ek hastalıklar, yaş gibi vücudunuza ait özelliklerinize göre değişir.Fistül nüks edebilen bir hastalıktır. Yara kapandıktan sonra da tekrarlayabilir. Bu nedenle apsenin olduğunu hissettiğiniz anda yani ağrı ve şişlik başladığı anda tedavi olmanız fistüle dönüşme olasılığını azaltır.

  4. Makatimda saat 6 hizasinda bi catlagim var cok fazla agri yapmiyor makatim surekli kasiliyor bu yuzden diskilama esnasinda cok zorlaniyorum makat sismeside mevcut her tuvalete gittigimde makatim sisiyo bu yuzden ihtiyacimi yeteri kadar gerceklestiremiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Çatlak fazla ağrı yapmıyorsa fazla derin değildir. Kasıldığını hissetmeniz oradaki şişlikten kaynaklı olabilir. Gerçek kasılma olsa ağrı şiddetlenir. Dışkılama sırasında makatın şişmesi hemoroid,anal hematom, makat sarkması gibi başka hastalıkların da olabileceğini düşündürür. kesin teşhis için muayene olmanız gerekir.

  5. Merhaba,52 yaşındayım 2 yıl kadar önce 2-3 ayda bir olan kısa kanamalar ve sol arka boşluğumdaki ağrı sebebiyle kolonoskopi oldum 10 yıl yaptırmaya gerek yok denildi,ancak son bir ayı aşkın bir süredir bazen 2 günde bir bazen her gün kanama oluyor hatta sadece gaz çıkardığımda bile kanama oluyor temizlendikten sonra geçiyor, önce kan daha sonra dışkı ve yine kanama oluyor bu kanama bazen çok fazla olup alafranga tuvaletin içini kan ile kapatıyor.tuvalete çıktıktan sonra 8-10 saat o bölgede yanma devam ediyor,günde 2 veya 3 kez tuvalete çıkıyorum ayrıca sürekli gaz ve gurultu olduğundan çok rahatsızım,tekrar kolonoskopiye gerek varmıdır nasıl bir çözüm önerirsiniz.Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki kanama anüsten ya da anüsün hemen üzerindeki rektum dediğimiz bağırsağın son kısmından kaynaklandığını düşünüyorum. Öncelikle muayene olmalısınız. Muayenede anoskopla bakma şansı varsa anüsün iç kısmını,rektumun son 10 cm. lik kısmını gözle görme şansı olur. Bu alanda kanamayı izah edecek bir hastalık(hemoroid,fissür gibi) bulunamazsa daha yukarılara bakmak gerekir. Bu da kolonoskopi ile sağlanır. ‘Kolonoskopi yapıldıktan sonra 10 yıl gerekmez’ kuralı hiç şikayet yoksa kontrol amaçlı kolonoskopi için söylenmiştir. Bu süre şu anda 5 yıl olarak kabul edilmektedir. Kanama gibi önemli bir şikayet varsa ve bunun sebebi muayene ile izah edilemiyorsa kolonoskopi gerekir.

  6. Merhabalar benim sorunum şu afedersiniz büyük abdest yaparken gaitanin üstünde çizik şekilde kan var 2 yıl 3 ay öncede oldu kolonoskopi sonucu hemoroid olduğu söylendi makatin içinde meme var bantligasyon tedavisi uygun mu ve yapılan memede ileride tekrar nuks eder mi ve son olarak çizik şeklinde kan normal mi? Şimdiden çok teşekkür edrim herkese sağlıklı günler dilerim(ağrım yok?)…

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatın içindeki hemoroidler (muhtemelen sizde dışarıya çıkmıyorsa 2. derecede)kanama yapıyorsa bantla boğma tedavisi yapılabilir. Normalde 2 yıl önce kolonoskopi yapıldığında önemli bir şey yoksa 5 yıl sonra gerekir. Kanama kolonoskopi sonrasında başladıysa, yaşınız ileri ise, ailede kolon kanseri olan kişi varsa yeniden yaptırmak gerekebilir. Kesin karar vermek için muayene etmek gerekir. Hemoroidde ince kanama nadir de olsa olabilir, genellikle damlama şeklinde kanar.

  7. Hocam bir de 2 ayda 1 defa falan benim makatımda küçük gozle görülemeyecek kadar sivilce gibi bir sey var. Siğil değil. Bu bazen yırtılıyor galiba çünkü yanma vr acı oluyor. Krem suruyorum o zamanlarda 3 gun sonra yok oluyor. Bu başıma 2 defa geldi. 3 gun önce yırtıldı yani yirtildi belki biraz fazla olur ama küçük bir yırtılma sanıyorum 2 3 gun sonra gitti. Oysa tuvaletimi falan rahatca yapiyorum neden yırtılıp geri düzeliyor bu sürekli?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Muayene etmeden yırtık mı yoksa anal hematom gibi farklı bir durum olduğu bilinemez. Yırtıkta(fissürde) bekçi meme bir süre devam edince ortaya çıkar ve hemen kaybolmaz. kabızlık,ishal,ıkınma,tuvalette uzun oturma bu gibi bir kaç gün süren rahatsızlıklara sebep olabilir.

  8. Merhaba biraz uzun olucak ama lütfen yardımcı olun.
    Benim 5 ay önce makatımda çatlak ve hemoroid oluştu. Ben bunlardan kurtuldum ama son 3 aydır adet olmadan önce bir 10 gün önce falan makatımda ağrı oluşuyor. Adet oluyorum adet günümün ilk 4 günü o kadar ağrı oluyor ki makatımda aşırı sancı oluyor. Ikınırken otururken vs. Normal günlerimde hiçbir sıkıntı ağrı yok. Genel cerrahi ve kadın hastalıklarına göründüm. Bir gariplik görünmediği söylendi. Kadın hastalıkları doktoru kis olabilir diyip ultrosun falan yaptı. Evli olmadığımdan alttan bakmadı. Sonuçlar temiz çıktı. Ama dediğim gibi adet olmadan önce hafif ağrı adet olduğumda adetimin 4 günü çok sancım oluyor. Ne yapacağımı şaşırdım ben. Hala ağrımakta doktorlar bir sıkıntı göremiyor? Bir de araştırmama göre UTERUS (RAHİM) RETROVERSİYONU ve Endometriozis diye bir hastalıklarla karşılaştım. Bu hastalıklarda da makatta adet öncesi ve adet süresinde ağrı oluyormuş. Bu hastalıklar bekar ilişkiye girmeyen birinde olablir mi yani bende olabilir mi? Doktora söylesem. Ben söylemeden bulamıcaklar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Endometriosiz olabileceğini önceden söylemiştim. Fakat kadın hastalıkları uzmanı olmadığımdan bu yalnızca bir ihtimal olarak düşündüm. Uterus retroversiyonu (rahimin öne dönük olması yerine arkaya dönük olması) ultrasonda görülen bir durumdur. Dilerseniz doktorunuza hatırlatabilirsiniz.

  9. 1 hafta once kadar makat cevresinde(uzerinde degil) et parcaciklarinin oldugunun farkina vardim.Ilk olarak onemsemedim daha sonra internetten arastirdim kondilom olduğunu sandım daha sonra cildiyeye giderek dr a gorundum.Bana siğil olmadigini soyledi ve bu cikintilari yaktırdı (sanirim hidrojen ile) ama internetten surekli arastiriyorum bu rahatsizligin kondilom olduğunu anlıyorum acaba dr yanlis mi teşhis etti yardimci olursaniz cok sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki bu şekilde çok sayıda et benleri aniden çıkıyorsa,kaşıntı yapıyorsa,sayıları artıyorsa büyük olasılıkla siğildir (kondilom).Tek veya çok az sayıda, devamlı sabit büyüklükte ise et beni olabilir. Doktorunuz siğil değil dediyse et benidir. Tekrarlarsa siğil olma ihtimali yüksektir. Siğil muayenede %90 tanınabilir,muayenede bazen şüpheli lezyonlarla karşılaşılabilir. Şüpheyi bertaraf etmenin kesin yolu tekrarladığında alınan parçayı patolojik incelemeye göndermektir.

  10. makat genişlemesi tedavisi ücreti ne kadardır?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Önce muayene ile makat genişliğinin sebebi (önceki makat ameliyatları,anal ilişki gibi travmalar,kas zaafiyeti,fistül gibi hastalıklar) ve derecesi tespit edilmelidir. Anal manometri ile anüs kaslarının basıncını da ölçmek gerekebilir. Makat genişlemesinin tedavileri bu kriterlere göre değişir. Tabii ücret de bunlara göre değişebilir. Makat cildinin altına dolgu maddesi yapılabilir,bu yöntem önceki çatlak ameliyatına bağlı makat genişliğinde daha etkilidir. Muayene etmeden teşhis ve tedavi bilgisi vermek zordur.

  11. Kabızlık/ Hemoroid
    İyi günler, 18 yaşındayım. 1 hafta önce karnımın özellikle üst orta kısmı ve etrafında dolgunluk/sertlik gibi bir sorun oluştu. Dik durarken zorlanıyorum, ağrı yok gibi fakat rahatsızlık hissi yüksek ve zeytinyağı içmeme rağmen kabızlık sorunu yaşadım. Tuvalete çıkıyorum fakat zorlanıyorum. Doktora gittim , iç hemoroid dedi. Krem verdi. Başka testler yaptırmalı mıyım?
    Önceden bir çok kez kabızlık yaşadım.(beslenme vb. sorunlardan) Not İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiştim bir kaç kez ve 1 yıl önce ülser başlangıcı koyuldu, ilaç kullandım(RENEE şurup). Fakat o zamanlar çok ilaç kullandığım için olduğunu tahmin ediyorum). Sonrasında bu sorunu yaşamadım. Vücudum özellikle karın bölgesi iç organlarında ağrı hissediyorum. Teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sizin yaşınızda genellikle kabızlık yanlış beslenme ve hareket eksikliğinden olur. Kabız olmamak için fast food dan kaçınmalısınız,bol sebze,salata,lifli meyveler yeyin. Bol su için. Yürüyüş yapın. Muayene eden genel cerrahi uzmanı tetkik gerekseydi isterdi sanırım.

  12. Hocam merhabalar,öncelikle şunu söyleyeyim ben her ne yersem kabız oluyorum, bende 8 ay önce makatta darlık başladı ve gittikçe daraldı. Tanıdık tavsiyesi olarak magnesie calsine toz kullandim bu 8 ay süreç içerisinde ve hala kullanıyorum şuan, utandığım için doktora gidemedim çok çektim,ama dayanamadım şuan hangi hastanede napacam çok kararsızım, bir parmaklık bile giriş yok hemoroid de var sanırım, çok büyük bir operasyon mu geçiricem? günlük hayatımı sonradan yaşayabilirmiyim? Yada ilaç bana çok zarar vermişmidir? Cevaplarsanız sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık ve sert dışkılama makatta çatlak oluşturursa ve bu süre 1-2 aydan uzun sürerse makat kaslarında kasılmalar oluşur.Ameliyat ya da ameliyat kadar başarısı yüksek olan,1 dakika süren botoks enjeksiyonu ile anüste gevşeme sağlanır. Bu nedenle makatınızda daralma olur. Ya da ıkınma ve kabızlıktan dolayı ödemli hemoroidler olyşabilir. Bu durumda makat darlığı hissini verir. Ödemli,akut hemoroidde ilk planda ilaç tedavisi uygulanır.Kabızlığı düzenlemek için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri,ve bol su tüketmelisiniz.Hareketiniz mutlaka artırmalısınız,tempolu yürüyüş yapmalısınız. Dışkınız gelince ertelemeyin,bekletmeyin.

  13. Bu arada ağrı yanma gibi hiç birşey yok hocam babamda kolan kanseri olduğu için yaptırdım kolonoskopiyi de hocam emin olmak için teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Babanızda kolon kanseri olduğunda yaptırmanız iyi olmuş. Ancak kolonoskopi yapılmasının üzerinden 1 yıl geçmişse,anüs muayenesinde kanamayı izah eden bir hastalık görülmediyse yine gerekecektir.

  14. Selam hocam ramazan ayında makat tan bazen dışkı ile birlikte bazen sadece tuvalete oturup ikindigim zaman pihtili kan geliyor daha önce kolonoskopi yaptırdım çok şükür bir sıkıntı görülmedi.
    Basur olarak tahmin ettim çünkü baloncuk bazen mmakat girişinde oluyor ama şimdi yok acaba neden olabilir saygılarımla hocam.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kolonoskopinizi yakın tarihte yaptırdıysanız büyük olasılıkla kabızlığa bağlı(ramazanda kabızlık şikayeti artar)hemoroidden kanamalarınız ololuyor. Yine de anüs muayenesi gerekir. İlk planda kolonoskopi gerekmese de anoskopla anüsün 10 cm. kadar içinin görülmesi gerekir. Şimdilik akşamları su eksiğinizi tamamlayın,çok bol su için. Sebzeye dayalı yemekler tüketin, hamur işi ve tatlılardan kaçın. Tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın. İlk fırsatta da muayeneye gidin.

  15. Hocam merhaba, ben iki defa kıl dönmesi ameliyatı oldum, ilki yarı açık ameliyat yapıldı.
    İkincisi komple kapatıldı. Şuan yine tekrarladı yaklaşık bir yıldır ne yapacağımı bilmiyorum. 15 ten fazla uzmanla görüştüm, hepsi farklı farklı yöntemler sundular bana. Hastalığim ilerlemiş durumda ne önerirsiniz bana hocam yardımcı olun bana lütfen ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bazı hastalarda nükslerde de mikrosinüsektomi uygulayabiliyoruz. Uygunsa 2 ya da 3 kesi ile değiştirilmiş mikrosinüsektomi yapıyoruz. Duruma göre mikrosinüsektomi yapamıyorsak karidakis ameliyatını tercih ediyorum. Bazı hastalarda apse çıkış delikleri orta hattın 2 tarafında olduğunda flep yapılmak durumunda kalınabilir. Bahsettiğim ilk 2 teknik hastayı en az etkileyen,en ekonomik ve nüksü en az olan tekniklerdir. Flep gerekirse (genellikle bu yöntemi kullanmamaya çalışırım) hasta açısından bir süre sıkıntılı yaşam söz konusu olabilir. Her uzmanın inandığı, benimsediği yöntem olması doğaldır. Özellikle kıl dönmesi ameliyatı çok çeşitlidir ve hepsi tıbben kabul edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir