Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.
Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar
Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.
HEMOROİD (BASUR)
Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur) hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık (Konstipasyon) olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.
İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.
Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.
Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.
İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.
ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)
Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.
Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.
MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)
Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.
KOLİTİS ÜLSEROZA
Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.
BAĞIRSAK KANSERİ
Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.
MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)
Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.
MAYASIL (ANAL DERMATİT)
Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.
Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?
Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.
Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?
Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.
Teşhis Nasıl Konur?
Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.
Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.
Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor
Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.
Doktora Sor
Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.
Hocam merhaba annem 65 yaşında onar gün arayla iki kere bu sorunu yaşamış (makattan kan gelmesi) Ankara da ikamet ediyoruz Ankara da önerebileceğiniz bir hastane doktor varmı acaba teşekkür ederim.
65 yaşında makattan kan gelmesi önemli bir belirtidir.Önce anüs muayenesi,özellikle anüsün anoskopla muayenesi gerekir. Anüste patoloji bulunmazsa mutlaka kolonoskopi gerekir. Ankara’da Op.Dr.Adil Altınsoy’ önerebilirim. 0312 4319547 numaradan randevu alabilirsiniz.
hocam kolay gelsin ben emboli geçirdim bu alakalı kan sulandırıcı hap verdiler hapı içtiğim zaman makattan kan geliyor biraz içmeyince gelmiyor bunla alakalı dahiliye gittim tansında kabızlık yazmış benden retkoskopi yaptırmamı istedi kötü bişey hocam
Makat kanaması kan sulandırıcıya bağlı olabilir. Fakat kanama için dahiliye yerine genel cerrahiye muayeneye gitmelisiniz. Makat muayenesi,özellikle anoskopi muayenesiyle ile kanama sebebini bulabilirse rektoskopiye gerek olmaz. Çünkü rektosigmoidoskopi ya da kolonoskopi öncesinde kan sulandırıcıların kesilmesi gerekir.yaşınız 40 yaş ve üzerindeyse,anoskopi muayenesinde bir şey bulunamadıysa rektoskopi yerine kolonoskopi yapılmasını tercih ederim.
Hocam merhabalar ben 1999tarihinden beri hemoroid hastasıyım 2004 de mersin Üniversitesinde stapler denilen bir aletle ameliyat oldum 4/5ay sonra bu hastalık tekrarladı birçok doktor hastanede tedavi ve bitkisel ve normal hemoroid ilaçlarıyla bu güne kadar geldim zaman zaman bu hastalıkta kanama kaşıntı ve dışa dogru memeler oluştu son iki aydır bitkisel ve normal ilaçlar fayda vermedi aşırı derecede kanama olarak bu hastalık ilerledi kanama derecesi kesik bir damardan kan fışkırıyor derecesinde ilaçlar fayda vermiyor herhangi bir agrı sızı yok şimdi numune hastanesinde yatmaktayım 3kez kolonoskopi yaptılar bişey gözükmüyor iç kısımlarda kanamaya dair bir şey yok dediler her oturumda kan gelmekte kansızlıktan ellerim ayaklarım uyuşmaktadır başımda agırlık var hissi vermekte bu konuya dair acıklama ve öneriniz varmı
Hastanede makat kanaması nedeniyle yatıyorsanız, ciddi kanama oluyorsa uzaktan öneri vermek anlamsız kalır. Hastanede gerekenler yapılıyor sanıyorum. En kesin kanamayı bulma yolu kolonoskopidir. Kolonoskopide içeride çok kan varsa sonuçsuz olabilir. Hastanenin imkanı varsa nükleer tıpta sintigrafi kanamayı tespit edebilir.
Ben 24 yaşımdayım o kadar senedir hiç böyle bir şeye rastlamadım makattan dışkılama yaparken ıkındım be kan geldi açık renkte ve çok geldi çok korktum
O kadar sene kan gelme ihtimali çok az zaten . Gençlerde,çocuklarda makat kanaması çok az görülür. Olduğunda da genellikle kabızlığa bağlı hemoroid ya da fissürde görülür. Kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,bol su tüketin. Hareketinizi artırın. kanama devam ederse kanama kaynağını tespit etmek için genel cerrahi uzmanının muayenesi gerekir.
Merhaba hocam ben 30 yaşında yım dışkı lama yaparken dışkım susuz ve sert gelmektedir bu sebepten dolayı ıkınma söz konusu dur ve peşinden kan gelmektedir açık kırmızı parlak tır bu sorunu genel cerrahi ye gittim ve bana dışkı yumuşatıcı sı verdi ve kalsiyum ve işe yaramadı ne yapmam lazım
Kabızlıkta ilaç tedavisinden çok beslenme ve dışkılama alışkanlığı önemlidir. Bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri,bol su tüketin. Hareketinizi artırın,yürüyüş yapın. Dışkınız gelince bekletmeyin,ertelemeyin. www. sehersirin. com da kabızlık ve makat hastalıklarında beslenmeyle ilgili öneriler bulabilirsiniz.Kanama devam ediyorsa size önce anoskopla anüsün içine bakılması ,burada kanama odağı bulunamıyorsa kolonoskopi gerekebilir.
Hocam ben 17 yaşındayım bende kanama geliyor son 1 aydır kanın rengi açık hiçbi ağrım vs olmuyor korkuyorum.
Sizin yaşınızda hareket azlığı,yetersiz su içme,fast food yeme alışkanlığı gibi sebeplerden dolayı kabızlık ve buna bağlı fissür,hemoroid gibi hastalıklar olabilir. Kabız,ishal olmayın. Beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı düzenleyin. Tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın. Devam ederse kesin teşhis için mutlaka muayene olmalısınız.
Makatta bayadan beri kaşınma oluyordu akşam ilk defa buyuk abdesti yaparken kanama gordum
Manamanız muhtemelen makattaki kaşımaya bağlı yaralanmadan oluşmuştur. Makat kaşıntısı fistül,fissür,dış hemoroid gibi makat hastalıklarından olabildiği gibi anal dermatitten,bazı besinlerin etkisinden ya da barsak parazitinden olabilir.Kesin bir şey söylemek için muayene olmalısınız.şimdilik makatınızı yeteri kadar yıkayın, yalnız duru suyla yıkayın,mutlaka kurulayın.dar ve sentetik çamaşır giymeyin. İlk fırsatta da muayene olun.
doktorum tuvaletteyken sadece kucuk.tuvaletimi.yaptim.diskilama.olmadi.ama.yine.kan.geldi peceteye basurum.vardi.ama bir.suredir.kanama.yoktu.yada.olsaydi.bile.diskilamayla.geliyordu sabah.erkenden.olunca aklima.acaba yanlislikla.baska.bir.yerime.afedersiniz.zarimami.zarar.verdim.diye.dusunuyorum ama.peceteyi.silerken arkadan da.kan.geliyordu pecetti.arkadan.one.silerken.kani.gprdum ama korkudan.zardan.geldi.diye.dusunuyorum hocam.bende.meme.seklinde.bi.cikintida.var.cok.agir.yukte.kaldirdim.yukten.dolayi.diskilamada.olmasa.bile.kan.gelir.mi
daha önceden anal hematom varsa hematomun kendiliğinden boşalması ya da idrarla ıkındıysanız hemoroidde kanama yapabilir. Ayrıca soliter ülser,tümör gibi hastalıklarda da olabilir. Bu nedenle kanama araştırılması gereken önemli bir belirtidir. İlk fırsatta muayene olmalısınız.Muayenede çoğunlukla anoskop muayenesi yeterlidir,kanama tespit edilebilir.Yaşınız gençse kolonoskopiye gerek olmaz.
Merhaba ben 28 yaşındayım geçen yıl bir hafta süren dışkılama ile oluşan fakat her defasında fazlaca olan kanamam oldu bildiğimiz koyu kan kırmızısı diyeceğimiz renkte idi. Kolonoskopi yapıldı çünkü el ile tedavide herhangi bir basur görülmedi kolonoskopide bağırsağın bitiminde bir basurlaşma oluşmuş gibi dedi ilaç yazdı fakat öncesinde durmuştu zaten kanama bir hafta sürmüştü sonra bu yıl üç gün öncesine kadar hiçbirşey yoktu fakat üç gündür tekrar başladı ve gerçekten her dışkılamada çok fazla geliyor ağrı sancı yok ama halsiz düştün oldukça sizce ne yapmalıyım? Teşekkürler…
1 yıl öncesinde kolonoskopide önemli bir şey çıkmadıysa tekrar yapmaya gerek yok. Fakat muayene özellikle anoskop muayenesi olmanız gerekir.Anoskop muayenesinde anüsün iç kısmı da rahatlıkla görüleceğinden kolonoskopi ihtiyacı kalkar.Muhtemelen kabızlığa,ıkınmaya bağlı yine iç basur kanamasıdır. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın, tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.İlk fırsatta muayene olun.
hocam kolay gelsin ben 20 yaşındayım ve bundan 2 yıl önce bir sıkıntı yaşadım dışkı sanki keser gibi oldu ve 1-2 hafta ufak ufak kan gelmişti ama geçmişti fakat 1 hafta önce hiç bir ağrı sızı vs olmadan tuvaletten çıktım fakat çok fazla derecede kan gördüm ve 1 haftadırda her tuvaletten çıktığımda bu kanı hala görmeye devam ediyorum ve peçeteyi sırıl sıklam edecek şekilde fazla bir kan devam ediyor ne düşünüyorsunuz.?
not hiç bir ağrım vs olmuyor
Ağrınızın olmaması hemoroid (hemoroidde tromboz olmadığı sürece ağrı olmaz) veya iltihabi barsak hastalıkları (ülseratif kolit,crohn hastalığı gibi) düşünülebilir. Ama kesin tanı için muayene olmanız şart.
Her ne kadar yaşınız genç olduğundan tümör gibi hastalıklar düşünmesem de bahsettiğiniz kanama araştırılması gereken bir kanamadır. Sizin yaşlarınızda hemoroid,fissür gibi hastalıkların yanında iltihabi bağırsak hastalıkları daha sık kanama nedenidir. Bunun içinde mutlaka muayene olmalısınız. İlk etapta anoskopla içeriye bakılmalı. Kanama izah edilmezse rektosigmoidoskopi yapılmalıdır.
Merhaba hocam 26 yaşındayım geçenlerde hastaneye gidtim makat yerinde anal fistül oluşmuş dedi ameliyaz dedi sorunlarından bahsetti biraz, gaz tutama ma dışkı tutamama olur dedi bende biraz araştırma yaptım bu konuyla ilgili lazerle tedavisi varmış doğrumu dur sizce varmı lazerle tedavisi
Anal fistülde komplike dediğimiz fistül tipinde gaz,dışkı kaçırma gibi komplikasyonlar olabilir. Komplike fistülde seton yöntemi ya da laserle ameliyat yapılabilir. Laser tercih edilir.Basit fistülde bu riskler daha azdır. Laser tedavisi genellikle gerekmez. Fistülün tipi öncelikle muayeneyle, gerekirse MR la konulur.
Merhaba 10 15 gün öncesinde acile tuvaletimi yaptıktan sonra kanama için acile gittim makat catlağı dediler ama hala tuvaletimi yaparken aşırı derecede kan oluyor bunun sebebi nedir
15 gün kadar makat kanaması ve fissür tedavisi sonrasında düzelme yoksa tekrar genel cerrahide muayene olmalısınız. Fissür düzeldiyse ve kanama devam ediyorsa kanamanın başka sebebi olabilir,bu durum araştırılmalıdır. Bu araştırmada ilk basamak muayene özellikle anoskop muayenesidir. Fissür düzelmediyse ,derinleştiyse ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi gerekebilir.
Merhabalar.Ben yaklasık Ağustosun son haftaları makat apsesi amelıyatı oldum. O gunden sonra kabız olmamaya cok dıkkat ettım. Bol su ve lıf ıceren besinler tukettım.Hergun buyuk tyvaletımı yapmaya ozen gosterıyorum. Bugun buyuk tuvaletımı yaptıktan sonra az damlalı kan gördüm.Ilk defa kanadı ve azdı. Ve makat sol tarafı acı hıssedıyorum yaparkende sankı kesılıyormus gibi cam kesıgı gibi acı vermıstı.Neden olabılır. Yardım edersenız sevınırım.
Kabız olmamak için uyguladığınız yöntemler normal kişilerin uygulaması gereken şeyler.Fakat apsenin kabızlıkla ilgisi yok. Şu anda cam kesiği gibi ağrınızın ve kanamanın olması apseden çok fissür düşündürüyor. Akıntı varsa fistül de gelişmiş olabilir. Beslenmenize ve kabız olmamaya dikkat etmeye devam edin. ishal de olmayın. Tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun ve anüsün içine doğru vazelinli kremler sürün. Kanama tekrarlarsa mutlaka muayene olun.
Hayır akıntı kaşıntı gibi belırtıler yok.Şişlikte yok.Ağrı yok fakat işimden dolayı masa başı hep oturuyorum.Arada acı hissediyorum nadiren.Bundan oncesınde acı yoktu.Ben basur olmasından korkuyordum.
Hocam ayıptır soylemesı makat deliğinin bazı yanlarında gorunuse gore yumusak kabarcıklar var.mınık ama
Daha önce belirttiğim gibi sizde ağrı olduğundan fissür olma ihtimali daha yüksektir.Yumuşak kabarcıklar fissürün bekçi memesi olabilir. aynı zamanda bu kabarcıkların siğil de olma ihtimali vardır. Kesin bir şey söylemek için muayene etmek gerekir.
Hareketsiz kalmanız kabızlığı tetikleyeceğinden fissür,hemoroid gibi hastalıkların artışına sebep olacaktır. mıolalarda ya da iş haricinde yürümeye çalışın. Hemoroid (basur) genellikle ağrı yapmaz. Sizde ağrı olduğundan fissür olma ihtimali daha yüksektir.Yumuşak kabarcıklar fissürün bekçi memesi olabilir.
Merhaba ben abdullah 37 yaş bsnim makatdan kan geliyo 3ayda bır sancı ile geliyor endoskobı ile kolonskobi yaptırdım ama temiz cıkıyor dokdor lar her gırmemde farklı ilaç yazıyo agrı hiç kesılmeden azda olsa dwfamlı agrıyo 2-3 gun iyi gerı kalan hep agrı oluyo başka nerden kanama gelir yada ne yapmam lazım saygılar
Kolonoskopi yaptırdıysanız ve temiz çıktıysa bağırsağınızda önemli bir hastalık yok demektir. Ağrıyla beraber olduğu için makatta fissürünüz olabilir. Makat hastalıklarında deneyimli bir genel cerrahi uzmanına verilen ilaçları bildirerek işe yaramadığını ve ağrınızın devam ettiğini belirtin. Ayrıntılı muayene ile fissür tespit edilirse uzun süreden beri olduğundan botoks tedavisi yapılabilir.
hocam genel cerrahiye gittim; makat çatlağı için makatıma parmağıyla baktı sorun yok dedi ancak; eve geldikten 3 saat sonra makat bölgem lavaboda acıdı ve kanama geldi; bu hasta olduğumu mu gösterir; cevabınızı istirham ederim
Makat çatlağı muayenede gözle görülebilir ya da parmakla hissedilebilir. Muayenede sorun göremediği halde dışkılamayla kan geliyorsa anüsün iç kısmına anoskopla veya bu imkan yoksa kolonoskopiyle içeriye bakılarak kanama izah edilmelidir.Bu işlem sonrasında iç hemoroid varsa ve kanama yapıyorsa hemoroid de tedavi edilmelidir. Şimdi,lik kabız kalmayın,sert dışkılamayın. tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın.
Hocam küçük abdeste gitmiştim peçete ile temizlenirken oldu, büyük abdest sonrası oluşmadı