Makattan Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.

Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar

Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.

Makat kanaması sebepleri

HEMOROİD (BASUR)

Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur)  hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık  (Konstipasyon)  olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.

Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.

Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.

İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.

ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)

Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.

Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.

MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)

Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.

KOLİTİS ÜLSEROZA

Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda  bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında  parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.

MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)

Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.

MAYASIL (ANAL DERMATİT)

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.

Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?

Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.

Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?

Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Teşhis Nasıl Konur?

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.

Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor

Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.

Doktora Sor

Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.

423 Yorum

  1. Hocam merhaba ben doktora gittim ilaç verdi makatta kanama vardı iki gün kullandım geçince ilacı kestim yaklaşık bir hafta sonra tekrar kanama oldu doktor tekrar kullan dedi makatta çatlak oluşmuş dedi kullandım şuan kanama yok ama oturunca agri oluyor yüz üstü yatıyorum hep ne yapmalıyım gerer mi ilaçlarla yoksa ilerlemi???

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat çatlağı daha çok otururken değil,dışkılama sırasında ağrı yapar. Yüzüstü yatacak kadar ağrı yapıyorsa anal hematom,boğulmuş hemoroid, apse ya da çatlağın iltihaplanması olabilir. Yeniden kontrole gitmenizde fayda var.Bu arada da kabız kalmayın, sert ya da çok sulu dışkılamayın,tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın.

  2. Hocam 18 yaşındayım makattan kan geliyor.Doktora gittim 18 Eylül’e Rektoskopi randevusu verdi.Sağlık Ocağındaki Aile Hekimim Proctolog kremi verdi.Kullanmaya başladım herhangi birşey olmadı.2 hafta kullanamadım yaparken baya bi zorlanma yaşadım sonra tekrar kanama oldu 2-3 kere..Ne olabilir,ne öğrenirsiniz? Teşekkürler:)

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sizin yaşınızda daha çok kabızlığa ve ıkınmaya bağlı hemoroid,fissür gibi hastalıklardan olur. Muayenede özellikle anoskop muayenesinde bu hastalıklar tespit edilebilir.Anoskop çoğu muayene ünitelerinde yoktur.Bu nedenle makat muayenesinde böyle bir hastalık bulunmadıysa rektosigmoidoskopi istenmiş olabilir. Rektosigmoidoskopi gününe kadar kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin. Tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.

  3. Acı biber den sonra makattaa kanama geliyor biber ı kesimin duruyor ne yapmam gerek.hocam biberi görünürde dayanamiyom

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Acı biber ıkınma hissi oluşturduğundan hemoroid ve kanama yapabilir. Ara sıra da olsa kanama yapan hemoroidler tedavi (lastik bantla boğma ya da laser tedavisi gibi ameliyatsız yöntemler gibi) gerektirir.Ya da bir çatlak varsa tahrişi artırarak kanama yapabilir. Fissür de kronikleşirse botoks ya da ameliyat gerektirebilir. Kanama önemli bir belirti olduğundan muayene olursanız (özellikle anoskop muayenesi) sebep aydınlatılabilir.

  4. Hocam merhaba;
    20 gün önce tromboze ameliyatı oldum. Ve bir haftadır dışkılama esnasında jelit kesiği gibi acılar yaşıyorum..ve taze renkte kanamam oluyor. 8-9 saat boyunca yanma,acı,ağrı hissediyorum,sonrasında hiçbirşey olmamış gibi hayatıma devam ediyorum. doktorum ameliyat dedi ama ben makat darlığı olurum korkusuyla, ameliyatı yaptırmak istemiyorum ne yapmalıyım sizce ? Şimdiden teşekkür ederim.

  5. 16 yaşındayım. Kurban bayramı başladı başlayalı bütün öğünlerim et diyebilirim :D. Bu sabah zorlanarak dışkı yaptım ve tek damla parlak kan gördüm yerde. Biraz da peçete de vardı. Ağrım felan yok. Korkacak bi durum var mı ? Hangi besinler iyi gelir ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Daha önceki yorumlarda belirttiğim gibi sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketmelisiniz.Bol hareket özellikle yürüyüş yapmalısınız. sehersirin.com da kabızlık ,makat hastalıklarında beslenme gibi konulardan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

      • Çok teşekkürler, yorumu yazdığım günden beri et yemeyi kestim. Hergün de 1 tane elma yedim. Kan felan yok 2 gündür. Böyle de devam eder inşallah 🙂

        • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

          İyi olduğunuza sevindim. Eti tamamen kesmeniz gerekmiyor. Sebze yemekleri,salata ile desteklemelisiniz.Bol su tüketin.

  6. 16 yaşındayım, Kurban bayramı başladığından itibaren öğünlerimin hepsi et denilebilir 😀 Ve bu sabah yine lavaboya çıktığımda zorlanarak çıkardığım dışkıdan sonra tek damla parlak kan geldi, birazda peçeteye geldi. Bundan önce hiç kanla karşılaşmadım. Korkulacak bi durum yoktur değil mi ? Hangi besinleri önerirsiniz ?

    • ayrıca, herhangi bi ağrım felan da yok. beslenme alışkanlıklarımda da değişiklik yok.

      • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

        Bayram nedeniyle yalnız et yemeniz beslenme alışkanlığınızın değiştiğini düşündürür. Yine bayramda hareketin azalması , tatlı,börek fazlaca yemek,su içmeyi unutmak gibi faktörler kabızlık sebebidir. Kabızlık da hemoroidin,kanamanın en önemli sebebidir. Kabızlığı önlediğiniz halde hala kanama varsa genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yalnız etle beslenmek yani lifli besin almamak kabızlık sebebidir. kabızlıkta ,ıkınmakla hemoroid veya fissür nedeniyle kanama olabilir.Yaşınızın genç olması nedeniyle kötü bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kabızlığı engellemek için etin yanına salata ,kepekli ekmek ,üzerine lifli meyveler yiyerek ve bol su içerek destekleyebilirsiniz. hareketinizi artırın,yürüyüş yapın.Tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın. Yine kanama olursa muayene olun.

  7. 17 yaşındayım ve makattan kan geliyor benimde, kabızlık var ve tuvaletten çıktıktan beş on dakika sonra kasık bölgeme yakın karnımda ağrı oluyor. Bunun hakkında birçok şey duyuyorum ve ne olduğunu da bilmiyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Çok büyük olasılıkla makatınızda kabızlığa bağlı fissür,hemoroid gibi durumlar olabilir.Sizin yaşınızda liften fakir beslenme,az su içme,bilgisayar nedeniyle az hareket etme gibi sebeplerden dolayı kabızlık sıktır. Kabızlıkta kasıklara vuran ağrılar da olabilir. Kesin teşhis için ,özellikle kanama nedeniyle muayene olmalısınız.

  8. Hocam bi kaç aydır tuvaketimi yaparken tuvaletin bittiği sırada tuvalet taşını baya kirmizi renge boyayan kanamalar var. Ve bunun yanında migde de yanma ve halsizlik hissediyorum. sabah kahvaltı yapamiyorum ama gün içinde çok acikip sık yemek zorunda kaliyorum. Sebebi ne olabilir dojtura gitmeye utanıyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bahsettiğiniz kanama mideden değil kalın bağırsaktan ya da anüsten gelen kanamadır. Mideden gelen kanama siyah dışkılamayla gelir. Kanama makatta hemoroid veya fissür gibi iyi huylu hastalıklarda olabileceği gibi önemli hastalıklarda da olabileceğinden utanmayıp muayene olmanız hayat kurtaracaktır.Muayenede makatın içi de anoskop denilen cihazla bakılmalıdır, sebep bulunamazsa ya da yaşınız gerektiriyorsa kolonoskopi gerekecektir. Her ne kadar kanama mideden gelmiyorsa da mide şikayetleriniz için gastroskopi (Üst sindirim sistemi endoskopisi) yapılmasında fayda var.

  9. Merhabalar hocam 23 yaşındayım yaklaşık 2 yıldır kabızlık sorunu yaşıyorum. Doktor muayenesine de gittim fakat bekunis yazdılar sadece. Zaman zaman kasık bölgemde ve böbreklerime doğru ağrı yaşıyorum. Artık tuvalete çıkarken içte kabarmış et parçası farkediyorum ve koyu kırmızı kan damlası görmeye başladım. Ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlığı ilaçtan ziyade beslenme ve hareket tarzınızı değiştirerek yenmelisiniz. Bu yaşlarda kabızlığı düzeltemezseniz barsakların çalışması bozulacağından ve barsaklar uzayacağından yenmek daha zor olur.Kronik kabızlıkta ıkınma sonrası anal hematom,anal göllenme,fissür,hemoroid gibi hastalıklar oluşacaktır. Yaşınız genç bile olsa kanamanın sebebini muayene ile belirlemek gerekir.

  10. Merhaba karin agrisi ve tuvaletimi yaparken kanama sorunu cekiyirum,daha sonra bacaklarimda uyusma hissi olusuyor doktora gitmeye cekiniyirum ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama ,karın ağrısı ile birlikte olduğunda daha önem kazanır. Muayeneyle kanama sebebi bulunmalıdır. Yaşınız 40 yaş üstündeyse ve makatta kanama sebebi bulunmazsa kolonoskopi gerekebilir.Şimdilik kabız kalmamak için lifli besinler ve bol su tüketin, hareketinizi artırın.

  11. Mayıs ayında kanama makatta kanama ile karşılaştım hemoroid ilaçları kullandım geçmedi kolonoskobi oldum ve
    Doktorum yok başka doktora gösterdim sonuçlarda birşey yok doktorun gelince göster dedi 1 ay var gelmesine kanama devam ediyor ve coumadin kullanıyorum ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Coumadin kanamayı artırabilen bir ilaçtır. Doktorunuzun yerine bakan doktor (kolonoskopiyi gösterdiğiniz doktor) genel cerrahi uzmanı değilse genel cerrahi uzmanına gösterin. Makatta ve bağırsakta önemli bir hastalık yoksa coumadinin dozu fazla gelmiş olabilir. o zaman kan testlerinizi yaptırıp kontrolünüzü yaptırın.

  12. 24 yaşındayım bir haftadır makatta ağrı ve kanama oluyor ağrı hiç geçmiyor çok rahatsız edici bir durum makat deliğinin üstünde sürekli bir şey varmış hissi var ara ara yanma oluyor kan açık renkli bir et parçası var sanırım ne yapmalıyım ankaradayım hangi doktora gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı ve kanamada fissür ihtimali yüksektir.Kabız ya da ishal olmayın. Kesin teşhis için muayene olmalısınız. Ankara’da Op.Dr.Adil Altınsoy’ a gidebilirsiniz.
      0505 119 3690 veya 0312 431 75 47 numaralarından arayabilirsiniz.

  13. 24 yaşındayım bir haftadır makatta ağrı ve kanama oluyor ağrı hiç geçmiyor çok rahatsız edici bir durum makat deliğinin üstünde sürekli bir şey varmış hissi var ara ara yanma oluyor kan açık renkli bir et parçası var sanırım ne yapmalıyım ankaradayım hangi doktora gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı ve kanamada fissür ihtimali yüksektir.Kabız ya da ishal olmayın. Kesin teşhis için muayene olmalısınız. Ankara’da Op.Dr.Adil Altınsoy’ a gidebilirsiniz.
      0505 119 3690 veya 0312 431 75 47 numaralarından arayabilirsiniz.

  14. Hocam makattaki kanamalarm devam ediyo yaklaşık bir haftadır 12 yıl önce ameliyat olmuştum. .Bugün tekrar gittim makattaki çatlama büyük ameliyat gerekli dedi olsam memnun kdlirmiyim. Kafam karıştı. .

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Eski ameliyatınız fissür ameliyatı olup olmadığını bilemiyoruz. Makat çatlağında ameliyattan sonra bile olsa tekrarlama yapabilir.Ameliyat 2 kez olmak yerine botoks tedavisi olabilirsiniz. Tedavide en önemli faktörlerden biri kabız kalmamaktır.

  15. Hocam merhaba 24 yaşındayım, daha önce tromboze hemoroid geçirmiştim bi kere çok ağrılı dönemdi 4 gün sürmüştü sonra sislik kücülerek içeriye girmişti. Şimdi tekrar zorlanmadan dolayı tromboze hemoroid oluştu aşırı ağrı veriyordu sıcak suya oturma eylemi yaparken tromboze patladı. Birden kücüldü ve etrafından kan sızıyor. Patladıktan sonra ağrı azaldı direk. Fakat kanama 2 gündür var hiç bir şekilde damlamıyor tuvalet yaparkende damlamıyor. Fakat selpakla sildigimde hep kan var. Sızıntı şeklinde kanıyor sürekli nasıl durdurabilirim bu kanamayı ? Ve başlarda değildi ama şuan kötü kokulu bir kan.. Ama trombozenin patladıgına eminim tam onun üstünde yara var zaten ve ordan kan sızıyor. Napmam gerek lütfen bilgilendirin. Dediğim gibi ağrı birden azaldı zaten patlayınca.

    • Hocam bu arada tuvaletimi yaparken hiç kan gelmiyor. Onda sorun yok sadece selpakla sildiğimde geliyor. 2 gündür her dakka sızıntı şeklinde kanıyor anemiye bağladım resmen.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tarifiniz tromboze hemoroid ya da anal hematom olabilir. Kendiliğinden gerileyebilir ya da boşalarak rahatlayabilirsiniz. Bir kaç güne kadar kanama sızıntısı da duracaktır. Kanamanın artmaması için ve yeniden oluşmaması için kabız kalmayın,ıkınarak dışkılamayın.Bu kadar kanamayla sağlıklı bir kişide kansızlık oluşmaz. Şikayetiniz devam ederse muayene olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir