Makattan Kan Gelmesi Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.

Makattan kan gelmesi

Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar

Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.

HEMOROİD (BASUR)

Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur)  hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık  (Konstipasyon)  olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.

Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.

Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.

İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.

ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)

Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.

Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.

MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)

Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.

KOLİTİS ÜLSEROZA

Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda  bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında  parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.

MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)

Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.

MAYASIL (ANAL DERMATİT)

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.

Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?

Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.

Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?

Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Teşhis Nasıl Konur?

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.

Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor

Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.

Doktora Sor

Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.

423 Yorum

  1. Merhaba 1 haftadan beri kan la karışık tuvalet ihtiyacımı gideriyorum herhangi bir acı veya meme yok kan rengi açık renkli bilgilendirirseniz sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta kanama önemli bir belirtidir. Yaşınız genç ise ve ailede kolon kanseri yoksa kabızlık veya isale bağlı iç hemoroidlerden, yüzeysel bir fissürden, iltihabi bağırsak hastalıklarından kanayabilir. Orta yaş ve üzeri ise, ailede kolon kanseri varsa kolon tümörü olma ihtimali vardır. Kanamada mutlaka muayene etmek gerekir. Muayenede anoskopla içeriye bakılabilirse kolonoskopi duruma göre gerekmeyebilir. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  2. Kondilom ameliyatı oldum 4 gün sonra tuvaletimi yaptım ve biraz zorladım ama kanamam çok oldu ve hala daha kanıyor kötü birşey değildir demi tekrardan ameliyat gerekmez

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat ameliyatından sonra erken dönemde kanama görülebilir. Kondilom hastalığında siğilller hangi yöntemle alınırsa alınsın dokuda HPV kaybolmadığından tekrarlama her zaman görülebilir. Bu nedenle ben çok büyük siğiller olmadığı sürece ameliyat tercih etmiyorum. Lokal anestezi ile radyofrekansla yakıyorum ve 1 ay aralarla kontrol edip her yeni çıkan lezyonu tekrar yakıyorum.

  3. Hayırlı aksamlar Dr hanim benim sorunum makkapta kanama açık. Renk acı yapıyı basudavaryalniz hafif şişlik. Ölüyü birde küçük bir topaklik var çok küçük dokunun ca belli ölüyü daha önce yoktu birde bazen sabahları tukurunce bulanık kan geliyo birsürü sonra kesiliyor komada kullanıyorum insanda olurmu saygilar

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan gelen kanamanın açık renk olması makat bölgesindeki basur, çatlak gibi hastalıklardan olabileceğini gösterir. Makarraki şişlik de hemoroid olabilir. Fakat bu hastalıklardan olup olmadığının kesinleşmesi için muayene gerekir. Anladığım kadarıyla cumadin (kan sulandırıcı) kullanıyorsunuz. Bu ilaç da yapabilir. Yaşınız 40 üstündeyse bağırsak tümörü gibi hastalıklardan da olabilir. Bu nedenle ilk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  4. Makatrahatsizi

    Benim rahatsızlığım başlayalı bir kaç sene oldu. Başlarda bir kaç defa kan gelmişti. Tuvalet sırasında meme dışarı çıkıyor. Normal zamanlarda da bazen nohut büyüklüğünde meme çıkıyor dışarı. Yaklaşık 1 ay falan önce doktora gittim. Parmağıyla baktı ve Yırtık var dedi. Krem ve fitil verdi. Dün kontrole gittim parmağıyla baktı Gayet İyisin dedi. Fakat hala meme var. Bu normal mi? Iyilestigim halde memenin kalmasi normal mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissürde (makat yırtığı) süre viraz uzadığında dışarıda,ciltte meme (bekçi meme) oluşur. Çatlak iyileşse bile bu meme geçmez. Gerçek hastalık değildir,tıbben alınması gerekmez. Kanama,ağrı devam etmiyorsa doktorunuzun dediği gibi fissürünüz geçmiştir. Eğer bu meme büyükse,sizi estetik olarak rahatsız ediyorsa ya da temizlik kusuru yaptığından kaşıntıya sebep oluyorsa lokal anestezi ile küçük bir müdahale ile alınabilir.

  5. Soru Soran Kız

    Peki nöbetçi memenin içerde mi olması gerekiyor dışarda mı? Benim dışardan bakınca nohut gibi sert,sınırlı değil fakat bazen dışarı meme çıkıyo,o dışarı çıkan meme nohut gibi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bekçi meme hep dışarıdadır. içeriye girmez. Görüntüsü cilt kıvrımı şeklindedir. İçeriden çıkan meme büyük ihtimalle iç hemoroiddir. Çıkan meme kendiliğinden giriyorsa 3. siz itmek zorunda kalıyorsanız 4. derecede iç hemoroiddir ve bu hemoroidlerin tedavisi gerekir. İçeriden çıkan meme anal polip dediğimiz lezyon da olabilir. Anal polibin çıkarılıp incelenmesi gerekir. İç hemoroidler muayenede uygun bulunursa lastik bantla boğma yapılabilir. Kesin tanı ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

  6. Soru Soran Kız

    Anal fissür botoks ya da ameliyat ile tedavi edildiğinde tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
    Ameliyatta kalıcı olarak büyük tuvaleti tutamama sorunu olduğu doğru mu? Cevaplarsanız teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Müdahaleden sonra kolay iyileşmesi için, daha sonra ise tekrarlamaması için dikkat edilmesi gereken en önemli şey kabız ya da ishal olmamanızdır. Kabızlık varsa beslenme ve hareket,yaşam biçiminize dikkat etmelisiniz. Ağrıma korkusuyla dışkılamayı ertelememek gerekir.Bekletilirse dışkı sertleşir, ertesi gün daha fazla ağrır. Fissür iyileştiyse kolay tekrarlar. İshal varsa tedavi edilmesi gerekir. Fissür ameliyatından sonra çok nadir de olsa gaz-dışkı kaçırma görülebilir ve bu komplikasyon olursa hayat boyu devam eder.

  7. Soru Soran Kız

    Doktor hanım ;Anal Fissürde nöbetçi memenin nohut büyüklüğünde olması normal midir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Nöbetçi meme boyutu nohut kadar ya da daha büyük olabilir. Fakat sert, nohut gibi sınırlı,beze gibi olmaz. Bekçi meme daha çok cilt görüntüsünde, et beni kıvamındadır.

  8. Kemal Can Kirbas

    Karışık meyve suyu içtim çoğu portakal konstresiydi zaten sindirim sorunlarım var uzun zamandır icmiyordum 5-6 saat sonra anüs kismimda yanma koyu ishal şeklinde dışkılama oldu bu sırada ciddi yanma oldu anusde 15 dk içinde 2 defa çıktım bu şekilde tuvalete ikincisinde çok hafif kan vardı dışkıda peçete ile makat bolgesini sildigimde hafif kan peçete geliyordu çok büyük ihtimal makat bölgesinin tahriş olması portakal suyunun asit vs sayesinde ishal ile o bölgeyi yakması diye düşünüyorum halen peçete ile silince makat etrafında hafif kan var meyve suyunu hayatımdan bir süre cikarmaliyim sanırım özellikle portakal vs gibi aşırı asitli olanakları

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bazı gıdalar allerjik etkiyle de ishal yapabilir. İshal olan kişide makatta bu tip kanama yanma olabilir. İshalinizin neye bağlı olduğunun teşhisi için gastroenteroloji uzmanına muayene olmalısınız. Kanamayla beraber ishal bazı iltihabi bağırsak hastalıklarını düşündürür. İshal geçtiği halde makat şikayetleri özellikle kanama devam ederse genel cerrahi uzmanı muayene etmelidir.

  9. Soru Soran Kız

    Seher hanım ben şunu soracaktım; bi kaç yıldır basurdan şüpheleniyordum. Genel cerrah doktoruna gittim. Yırtık olduğunu söyledi. Procto-Glyvenol krem,Procto-Glyvenol fitil ve Duphalac verdi. Anal fissürde bildiğim kadarıyla nöbetçi meme varmış. Bu nöbetçi memenin yaklaşık nohut büyüklüğünde olması anal fissür için normal mi? Yoksa bu basur belirtisi mi? Bazen parmağımla içeri sokmaya çalışıyorum,bazen kendisi içeri giriyor ama yine de dışardan bakınca meme olduğu belli oluyor. Bazen büyük tuvaletimi yapmadığımda da dışarı çıkıyor. Dışa çıkınca nohut gibi bi büyüklüğü olduğunu görüyorum ve rahatsız ediyor. İç kısımda da meme var,tuvaletimi yaparken dışarı çıkıyor. Bunlar anal fissür için de olabilecek şeyler mi yoksa söylediğim şeyler basur olduğunu mu gösteriyor?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissürde bekçi meme 1-2 mm. den bir kaç cm. ye kadar değişen büyüklükte olabilir. İlk zamanlarda küçüktür, yıllarca sürdükçe bekçi meme daha da büyüme gösterir. Bekçi meme genellikle deri uzantısı gibidir. Aynada baktığınızda cilt renginde et uzantısı görürsünüz.Hiç içeri girmezler. Nohut gibi her zaman olmazlar. Ikınırsanız,zorlanırsanız şişebilir, içine kan toplayabilir, o zaman nohut yapısında olabilir. Tabii ki muayene etmeden kesin bir şey söylemem mümkün değil.Kabız kalmayın,sert dışkılamayın,tuvalette zorlanmayın.

  10. Soru Soran Kız

    17 yaşındayım. Bir kaç yıldır basur hastalığım olduğundan şüpheleniyordum,bi kaç defa da kan gelmişti. Bazen bi anda acı hissediyorum,tuvalete gittiğimde zorlanmaktan çok tuvaletden sonra rahatsız hissediyorum. Daha öncede bu sayfada yorum yapmıştım.”Muhtemelen iç hemoroidler var. Sert dışkılayınca minik çatlaklar oluşuyorsa batma şeklinde ağrı olabilir.” yazmıştınız. Genel Cerrah doktoruna gittim parmağıyla muayene ettikten sonra yırtık olduğunu söyledi. Tuvalette dışarı meme çıkıyor. Önceden basur memesi olduğunu düşünüyordum. Doktor yırtık olduğunu söyleyince biraz araştırdım,anal fissürde de meme olabiliyormuş. O yüzden basur memesi mi anal fissür memesi anlayamadım. Doktor Duplahac verdi,sıcak suda oturmamı söyledi. Ve Procto-Glyvenol Krem ile Procto-Glyvenol Supozituvar verdi Kullanma talimati yazan kağıtlardan anladığım kadarıyla bu ilaçlar hemoridlerin tedavisinde kullanılıyormuş. Eğer hemoroid yoksa, anal fissür varsa bu ilaçlar anal fissür için de faydalı olur mu yoksa kullanmamam mı gerekir? İlk kullandığım günlerde daha rahat hissediyordum. Bi kaç gün geçince bahsettiğim batma hissi yine kendini göstermeye başladı. Bi de şunu soracaktım; “Muhtemelen iç hemoroidler var. Sert dışkılayınca minik çatlaklar oluşuyorsa batma şeklinde ağrı olabilir.” yazmıştınız. Bahsettiğiniz gibi minik çatlaklar oluşuyorsa kendiliğinden geçer mi,yoksa onun için de başka bişey kullanmam gerekir mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tahmin ettiğim gibi minik çatlak değil fissürmüş. Önceleri uluşan yüzeysel,minik fissürler giderek derinleşip,kronikleşrse fissür adını alır. Verilen ilaçlar o bölgedeki ademi azaltmak amacıyla kullanılabilir. Benim şahsi fikrim 10 günden fazla kullanılmamak gerektiğidir Doktorunuz önerdiği için kullanın. Muayene etmeden ilaç önermek yanlıştır,olumsuz sonuçlara sebep olabileceğinden prensiplerime aykırıdır. önerim kabız ya da ishal olamanızdır. Eğer ilaçlarla rhatlamazsanız ameliyatsız tedavi olarak botoks enjeksiyonu önerebilirim.

  11. Soru Soran Kız

    Doktor hanım oncelikle sorulari cevapladiginiz in tesekkur ederim.
    17 yasindayum ve venim rahatsizligim 5 yila yakin suredir belkide daha fazla zamandir var. Ne zaman basladigini tam olarak hatirlamiyorum. Baslarda kabiz oldugumda ve tuvalette zorlandigim zamanlar damla seklinde taze kan goruyordum. Ama en son kan gördüğümde damla seklinde degildi,biraz daha fazlaydı ve rengi daha koyuydu. Bunun sebebi nedir? Eğer basur varsa ilerlemis olacagindan mi biraz daha fazla kan gelmistir? Cevabınız için teşekkür ederim. Bu arada şu da aklima takildi;
    Yukarida makat çatlağı olan hastaların bu sikayeti tabir ederken sanki kirik cam parcasiyla anus ic kismino kesiyormus hissi olarak belirttikleri yaziyor. Aynı his bende de oluyor fakat cam parcasi kesigi kadar keskin hissetmiyorum. Bu his bi anda oluyor ve bir kac saniye icerisinde geçiyor. Önceleri daha az olurdu ama artik gunde bi kac defa bu hissin oldugu bile oluyor. Basur mu makat çatlaği mi anlamadim . Makat catlagi oldugundan bu his yuzunden suphelendim ama ishal oldugumda kan gelmiyor. Aksine kabiz oldugumda ve zorlanarak tuvaletimi yaptigimda gelmisti daha once kan.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızken,zorlandığınızda kan geliyorsa ve yaşınız genç olduğundan kötü bir hastalık gelmez. Muhtemelen iç hemoroidler var. Sert dışkılayınca minik çatlaklar oluşuyorsa batma şeklinde ağrı olabilir. Tedavide kabız ya da ishal olmamak en öneli unsurdur. Kabız olmamak için bol sebze,salata,baklagil,yaş badem,lifli meyveler ve bol su tüketin. Mutlaka hareketinizi artırın, bilgisayar başında fazla oturmayın,yürüyüş yapın. Tuvalette fazla oturmayın,ıkınmayın. Kesin teşhis ve erken ilaç tedavisi için muayene olmanız gerekir. Tedavide gecikirseniz ameliyat,botoks gibi müdahaleler gerekebilir.

  12. Merhaba hocam yaklaşık uzun zamandır her büyük tuvaletimi yağtığımda klozette fazlasıyla kan görüyorum tuvalet kağıdıyla sildiğimde kan kağıttada oluyor genellikle hep kabızımdır.kanama miktarı damlayı fazlasıyla geçmektedir rengi kıpkırmızı ve bazen parça parça şeklinde olmaktaadır konu hakkında aydınlatmanızı rica ederim teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta kanama fissür,dış-iç hemoroid gibi makat hastalıklarından olabileceği gibibarsak iltihaplarından,barsak ülser ya da tümörlerinden olabilir. Kanamada mutlaka muayene gerekir. Anüs hastalıklarından kaynaklanan kanama muayene ,özellikle anoskop muayenesinde görülebilir. Bu muayenede kanamayı izah eden bir hastalık tespit edilemezse kolonoskopi gerekebilir.

  13. tam anlamıyla sulu ishalim ve ishal sonrası makatımdan aşırı derece kan geldi taze kırmızı kan sebebi nedir. hocam acil yardım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshalde barsak iç yüzünün hasarlanması nedeniyle dışkıyla karışık kanama görülebilir. Kanama ishalin ciddi derecede olduğunu gösterir. Kanama yapabilecek makat hastalığı da ishalde artabilir. öncelikle ishalin tedavisi gereklidir. İshal tedavisi için dahiliye ve gastroenterolojiye muayene olmalısınız. İshal geçtiği halde kanama devam ederse makatta kanama yapan başka bir hastalık varlığı açısından genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekir.

  14. hocam merhaba;

    sulu ishalim makatımdan büyük aptesimi yaptıktan sonra kan geliyor ama aşırı derecede kırmızı taze kan sebebi nedir

  15. mrb hocam ben 25 yaşındayım ama doktora gittiğimde kan ferritin düzeyim 9 du daha sonra gittiğimde 11 e yükseldi ancak doktor dediki sen daha gençsin feritinin bu kadar düşük olmaması gerekiyor bu senede dışkı sonrası temizlenirken peçetede kan görüyorum sizce önemli bişeymidir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Gençlerden ziyade erkeklerde kansızlık,ferritin düşüklüğü normal dışı bir durumdur. Ciddi bir beslenme yetersizliği yoksa bir yerden kan kaybediyorsun demektir. Bu kan kaybının nereden olduğunu araştırmak gerekir. Mideden basit bir gastrit-ülserden ya da hemoroid,fissür gibi makat hastalıklarından olabilir. Cerrahi açıdan bakıldığında anüs ve anoskop muayenesi,burada kanama yapan sebep yoksa gastroskopi ve kolonoskopi gereklir. Ayrıca dahiliye ve hematoloji muayenesi yapılmalı kan hastalığı,kemik iliği hastalığı açısından değerlendirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir