Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.
Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar
Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.
HEMOROİD (BASUR)
Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur) hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık (Konstipasyon) olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.
İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.
Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.
Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.
İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.
ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)
Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.
Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.
MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)
Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.
KOLİTİS ÜLSEROZA
Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.
BAĞIRSAK KANSERİ
Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.
MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)
Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.
MAYASIL (ANAL DERMATİT)
Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.
Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?
Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.
Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?
Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.
Teşhis Nasıl Konur?
Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.
Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.
Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor
Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.
Doktora Sor
Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.
Merhaba hocam 31 yaşındayım 2 gündür maktımda ağrı var ıkınırken ve otururken ağrıyor. dokrora gittim muayene etti çok kötü değil dedi merhem verdi. doktor muayene ettikten sonrada kan gelmeye başladı. tekrar muyeneyegideyim mi yoksa merhem kullanmaya devam edelim mi
Muayenenin tahriş ettiğini ve kanama sebebi olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelemn önceden olan fissür,hemoroid gibi mevcut hastalığınızdan dolayı kanamıştır. 10 gün kadar ilaçlatınızı kullanın.Ağrı ve kanama devam ederse tekrar kontrole gitmelisiniz.
Merhaba, ben kendimi bildim bileli kabızım ve haftada 2-3 kere tuvalete çıkıyorum.Fakat bugün sabah birden ishal oldum ve tuvalet kağıdında adet olmuşum gibi çok miktarda taze kan gördüm..karnında hafif bi ağrı oluyor 2-3 gündür.Bu akşam tekrar tuvalete çıktım ve yine bayaa ishaldim ve klozette çok miktarda kan vardı.. Hangi bölüme gitmem gerekir..Teşekkürler şimdiden
İshalle beraber kanama barsak enfeksiyonlarında görülür. İlk kez olduysanız öncelikle dahiliye ve enfeksiyon hastalıklarına gitmelisiniz,dışkı tahlilleri yapılmalıdır. İshal devam edip kronik bir duruma gelirse gastroenteroloji uzmanına sizi yönlendirirler. İshal sırasında makat hastalıklarından korunmak için dışkıdan önce anüsün hafif içine doğru ve anüs etrafına vaselinli kremler sürün. Tuvalette ıkınmayın.
Merhaba hocam ben 18 yaşındayım. Yaklaşık iki hafta önce makattan açık renkli tuvalet kağıda bulaşmış kan gördüm ve dışkılama sırasında sanki dışarı meme benzeri bir şey çıkyor. Ayrıca kan gördükten sonra bir kaç gün dışkılamadan sonra ağrı hissettim. Şuan aşırı su içtiğim için yumuşak ve sık tuvalete çıkıyorum. Bu arada bugün yeniden dışkıya karışık kan gördüm.kanser olabilme ihtimalim çok mu yüksek? (doktordan randevu aldım gideceğim ama şuan kötü bir sonuç almaktan çok korkuyorum)
Hocam bugünkü kanamalardan sonra da dışkılama sırasında ve sonrasında ağrı başladı
Ağrı olduğu için anal fissür ya da pıhtılaşmış basur olabilir.Muayenede sebep açıklanabilir. Kabız olmayın, sert dışkılamayın.Bol sebze,salata,su,lifli meyveler tüketin.Hareketinizi artırın.
Gençlerde kanama olduğunda kanser en son düşündüğümüz hastalıktır. Muhtemelen ağrınız da olduğundan makatınızda fissür oluşmuş.kabızlık geçirdiyseniz hemoroid kaynaklı da olabilir. Doktorunuz anüs muayenesinde rahatlıkla kanamayı izah edecektir. Kabızlık zarar verdiği kadar ishal de verebilir.
Teşekkür ederim. Bugün iki dk lik bir muayne ile basurum olduğunu ve henüz ilerlemediğini söyledi. Bir ilaç ve krem verdi.
Merhaba hocam ben yaklasik 8 gun once sert bi diskidan sonra diskida kan gormeye basladim doktora gitim bana makat catlagi olusmus dedi 3 tane krem verdi rectoderm ve 2 tane daha var kulaniyorum suan agrim sizim yok ama yinede arada kan geliyor
8 gün önce olan fissür akut bir fissür olduğundan tedaviye cevap verebilir.Ağrınızın rahatlaması da bunun kanıtıdır. Kanamanın azalarak kesilmesi gerekir. Kanama devam ediyorsa tekrar muayene ve ileri tetkik gerekir.
Merhaba Hocam,
Hayatımda hic tuvalet ile ilgili sıkıntı yasamadım. Arada yeme içme alışkanlığıma bağlı kabızlık durumum olur. Fakat biraz önce kucuk tuvaletımı yaparken makattan gelen kanı fark ettım. Hatta oturdugum sırada gelmıs olmalı kı gunluk pedımde fark ettım. Tuvaletten cıkarken durmusdu. Kendımde herhangi sorun da hıssetmıyorum.
Makatın dışında olan bir hematomdan,küçük bir kıl dibi iltihabından ya da dış hemoroidden olabilir. Dış hemoroidler ağrı yapmaz ama şişlik elinize gelir. Başka bir şikayetiniz yoksa bile kanama önemli bir belirtidir. Muayene olmanızda fayda var.
Hocam merhaba. Bi süre uyuşturucu madde kullandım. Bıraktım artık şükür. Fakat kullandığım dönemde tuvalete çıktığımda kan geliyordu. Kullandığım maddeylemi alakalıdır acaba tedirginim biraz bilgi verirmisiniz hayırlı günler.
Bazı maddeler bağırsak iç yüzeyinde hasar oluşturabilir ve kanamaya neden olabilir. Fakat sizin ne kullandığınızı ,tam olarak ne zaman bıraktığınızı ve kanamanın devam edip etmediğini bilemediğimden muayeneye gitseniz iyi olur. Kanama devam ediyorsa gastroskopi ve kolonoskopi gerekir.
Hocam ben 20 yaşındayım. Surekli kabızım yani kabız olmadığım bir gün kesinlikle olmuyot ve karnım gurulfuyor sürekli. Benim 1 ay önce ust ust 3 4 gun makattan kan geldi ama cok fazla geldi acik kirmizi ve parlak. Ve 1 ay sonunda az once yine geldi ama büyük tuvaletimi yapmiyordum küçük tuvaletimi yaparken ve cok geldi suanda da karnim ağrıyor ve kendimi halsiz hissediyorum. Ayrıca tuvaletimi yaparken surekli cok zorlanıyorum. Bende bagirsak solucani olduğundan şüphe duyuyorum çünkü sabahlari çok midem bulaniyor geceleri salya akar karnim sürekli agrir hem de sürekli makatım kaşınır
Barsak paraziti açısından tetkik etmek gerekir fakat varsa bile kabızlığınızın parazitle bir ilgisi yok.Kabızlığın en sık sebebi yanlış beslenmedir. Bol sebze,lifli meyveler ve bol su tüketmelisiniz. Ayrıca hareketinizi artırmalı özellikle yürüyüş yapmalısınız. Gençlerde kanama kabız olan kişilerde hemoroid,fissür gibi sebeplerden olma ihtimali yüksek ise de muayene etmeden bir şey söylemek doğru değildir.İdrar yaparken bile kanama varsa ilk fırsatta muayene olmanız gerekir.
Hocam 21 yaşındayım son 3 gundur gunde 3 kere tuvalete cikiyorum normalde her gun bir kere çıkarım. Ilk defa tuvaletten cikinca kan gordum tuvalet kagidinda cok acik pembemsi. Bu 3 gundur yanma var makatimda ayrica
Barsaklarda hafif enterit durumu olabilir. Barsak enfeksiyonlarında kanama görülebilir.Ya da sık dışkılamaktan dolayı anüs tahrişinden geliyor olabilir. Öncelikle ishal sayılmaz ama devam ederse bunu düzeltmek için dahiliyeye muayene ve tedavi olmalısınız. Kanama devam ederse genel cerrahi uzmanı muayene etmelidir.
Merhaba hocam benim de basurum var 23 yaşındayım 5 gündür her gün tuvalete çıkıyorum ve her seferinde kanamam oluyor hem de kabız olmadığım ve ishal olmadığım halde bu kanamalar olmadan önce kansızlık sebebiyle doktorum oroferon verdi.fakat çok karın ağrısı yaptığı için bıraktım ondan sonra böyle oldu.dışta meme de var ve sanırım çatlakta var bunun dışında kan gaitayla beraber geliyor.bazen damla damla da akıyor hangi bölüme gitmem gerek çok korkuyorum:((
Kansılığın adet kanaması fazlalığı gibi bir nedeni yoksa ,makattaki kanamaya bağlıysa mutlaka tetkik edilmelidir.Demir tedavisi sebep bulunduktan sonra ve bu sebep tedavi edildikten sonra yapılabilir. Sizdeki kanama dışkıyla geliyorsa önce genel cerrahi uzmanına anüs muayenesi olmalısınız. Poliklinikte anoskop imkanı varsa anüsten ve iç 10 cm. den gelen kanamalar görülebilir. Burada kanama yapan sebep yoksa kolonoskopi hatta gastroskopi şarttır.
Merhaba. 23 yaşındayım. Kabızlık ya da ishal problemim yok bir kac gündür makatta hafif bir ağrı hissediyorum. Basur olmadığına eminim. Bugün ise büyük abdestimi yaptığımda aynı ağrıyı hissettim ve peçete de kan gördüm başta emin olamadım ama makattan geldiğini teyit ettim. Bu durum neyden kaynaklı olabilir. Kasık lenf bezlerim şiş (4 yıldır) ve ağrı yapıyor en son olduğum muayene de (1 hafta önce ) karnimin alt bölgesinde yani bikini bölgesinin hemen üst tarafın da en büyüğü 2.5 cm kistler olduğunu öğrendim herhangi bir ilac yazılmadı zararsiz dendi ama kasiklarim hala ağrıyor. Bu makat kanaması bundan dolayı olabilir mi ne yapmam lazım?
Not: gittiğim tüm doktorlar korkulacak bir sey yok bekleyin düzelir dedi. Simdiden teşekkürler
Makattaki ağrı konusunda haklısınız,hemoroid olduğunu ben de düşünmüyorum. Büyük ihtimalle fissür olabilir. Yumuşak dışkılamak için beslenme düzenini ayarlayın.Kasıktaki lenf bezlerinin büyük olması tek başına bir şey ifade etmez. İyi-kötü diyebilmek için ultrasondaki bazı özelliklerini bilmek gerekir. Muayenede bir şey yok dedilerse endişelenmeyin. Şikayetlerinizde düzelme olmazsa kontrole gidebilirsiniz.
Merhaba hocam bilgileriniz çok açıklamalı olmuş 2 gün önce karnımın içinde ufak kraplar oluştu bugün ise dışkılama sırasında dışkı ile kan geldi acile gittim serum verdi korkulacak birşeyin yok dedi isale çevirecek endişelenme dedi hiç bir tetkik yapmadan ne anlamış olabilir ?? şişkinlik mide bulantısı bas dönmesi devam edior ve oturdugum zamn bile kanama damla seklinde gelior sizin öneriniz nedir hocam …
Şikayetleriniz makat hastalığından çok mide-barsak hastalığıyla ilgili gibi görülüyor.ilk etapta acile gitmeniz normal ancak acilde acil tıp uzmanları bulunur ve yapılacak tetkik imkanı sınırlıdır. Daha sonra ileri tetkikler için dahiliye ve genel cerrahi uzmanlarınca muayeneye gitmelisiniz. Muayene sonrasında gastroskopi ve kolonoskopi gerekebilir.
Teşekkür ederim hocam kolonoskopi yapıldı çıkışta hafif iç hemoroidler varmış.. ilaç tedavisine başladı 2 ay kullan dedi sikayetin geçerse gelmene gerek yok dedi .. kolonoskopiden snra karnında aşırı şişlik oldu .. sizin bana bit tavsiyeniz varmı hocam
Merhabalar 20 yaşındayım 1 hafta önce büyük abdestimi yaptığımda koyu yeşil renginde ve kanlı olduğunu gördüm ondan sonra 5 gün boyunca çok yemek yememe rağmen hiç tuvalet ihtiyacı hissetmedim sonra zorladım küçük ve kanlı olarak geldi kanın rengi koyu kırmızı ama çok koyu değil dışkı genelde koyu yeşil renkte. hiçbir aci ağrım bulantim kusmam yok sadece bugün yine kanlı geldi ve biraz yanma yaptı o kadar. ailede kolon kanseri geçiren birileri yok genelde sert şekilde geliyor ishal yok dışkıda kan haricinde herhangi bir kanama olmuyor kolon kanseri yada iltihabı bir hastalık olmasından korkuyorum sizce bunun sebebi ne olabilir?
Olması gerekenden fazla kırmızı pancar yemiştim suyundanda bir bardak içmiştim ondan sonra hiç tuvalete cikmamistim zorlayincada koyu kırmızı vişne çürüğü renginde gelmişti bir müddet idraririmin rengindede pembelesme olmuştu ondan olabilirmi acaba doktora gittim pancar yediğimi söylemeyi unutmuşum muayeneden sonra kolonoskopi önerdi
Yediğiniz koyu renkli ıspanak,pancar gibi sebzeler dışkı rengini koyulaştırır. Bu koyu renk dışında kan görüyorsanız kanama önemlidir. Kanamanın kaynağını muayene ederek tespit etmek gerekir.Doktorunuz muayenede bir şey bulamadığından kolonoskopi istemiştir. Muayene sırasında anoskop yapma şansı olduğunda anüsün 10 cm. kadar içerisini görme şansı var ve bu alandan gelen kanamalar (iç hemoroid gibi) görülebilir. Anoskop imkanı olmadığında kolonoskopi önerilebilir.
Anoskopla muayene etmedi eliylede sadece dış tarafına baktı birşey gözükmüyor dedi ama pancar yediğimi söylemeyi unutmuşum başka bir doktora kolonoskopiye yönlendirdi o doktorada pancar yediğimi söyleyince ondandir ama yinede kan tahlili yapalım birşey çıkarsa kolonoskopi yaparız dedi ilaç olarak lavman verdi sizce kan tahlili ile kanser iltihap falan varsa gözükür mü?
Yaşınız genç olduğundan ve 5 günlük bir kabızlığı takiben olduğundan kanser olduğunu pek düşünmem. Geç dışkılamak dışkıyı katılaştırır. Bu nedenle beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı değiştirmelisiniz.Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketmelisiniz. Dışkılama hissi gelmesi için hareketinizi artırmalı özellikle de yürüyüş yapmalısınız.Kanamanın kaynağını tespit etmek için muayene olmanız gerekir.
Merhaba ters ilişki sonrası makatta az bi kanama olmuş sonra dışkı yaparken daha fazla oldu ve yinede oluyor ağrım yok bu neden olabilir
İlişki sırasında travma nedeniyle makatta oluşan erezyonlardan (yaralardan) kanayabilir. Bu durumda ağrı yapması beklenir. Kanama önemli bir belirti olduğundan kanama sebebini belirlemek için muayene olmanız gerekir.
Hpcam merhabalar ben size şikayetimi söylemiştim ama şimdide bir yardımcı olursanız.. bahsettiğim gibi ara kabızlıklar yasıyordum ve sadece cok zorlandığımda az kanamam oluyodu. Sonrasında doktora gittim sadece bana duspatalin ve her sabah ac karna bir kaşık zeyrinyağı önerdi ilk 10 gün yaradı sonra durdu amaa yaptığım hiç bir iş egzersiz ve sıvı meyve yada sebze tüketimi yoktu..sonrasında günde yarım sat yürüyüş bir armut meyve sebze kullanmaya basladımyemeklere dikkat ettim şimdi gayrısızhergün aynı saatte lavaboya cıkıyorum ama dışkı kabızda değil ishalde değil arası yumusak bir dışkı ishale benzer ama değil gecen gün sabah cıkmama ragmen akşam cıkmak istedimcok zorlandım peçetede az kan gördüm…baskada görmedim ama karnımda bir huzuursuzluk bar acaba ilaçtan mı Zeytinyağından mı yoksa baska bir sevebi var mı.?
Kabızlığınız düzeldiği halde bir kaç gün kanama devam edebilir. Muayene olduğunuzdan doktorunuz önemli bir durum görmemiş demek ki. Ancak kabızlık olmadan kanama bir süre daha devam ederse tekrar muayene olmalısınız. Anüs muayenesinde sebep bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir.
Merhaba hocam benim de basurum var 23 yaşındayım 5 gündür her gün tuvalete çıkıyorum ve her seferinde kanamam oluyor hem de kabız olmadığım ve ishal olmadığım halde bu kanamalar olmadan önce kansızlık sebebiyle doktorum oroferon verdi.fakat çok karın ağrısı yaptığı için bıraktım ondan sonra böyle oldu.dışta meme de var ve sanırım çatlakta var bunun dışında kan gaitayla beraber geliyor.bazen damla damla da akıyor hangi bölüme gitmem gerek çok korkuyorum:((
Kansızlığınızın başka bir sebebi yoksa (adet kanama fazlalığı gibi) demir ilacıyla düzeltmeye çalışmadan önce araştırmak ve sebebini bulmak gerekir. Makat kanaması fazla ise kansızlık yapabilir. Makattaki kanamanın muayene ile sebebi izah edilmelidir. Anoskopla muayene imkanı varsa anüsün içi de kanayan lezyon açısından değerlendirilmelidir. Anüste sebep bulunamazsa kolonoskopi gerekir.
Teşekkür ederim hocam peki yazın ameliuat olana kadar rahatlatıcı tedavşye yardımcı ne önerirsiniz öğretmenim ben ve yanıma gelebilecek bi ailem uok yurttaşındalar.
Merhaba hocam. Ben 23 yaşındayim iki gün önce büyük tuvaletimi yaparken biraz kan geldi ilk kez oldu ve sondu.
Ve büyük tuvaletimi yaparken zorlamiyorum yani agrimiyor ama timizlemeye yaparken biraz zorlanıyorum zor temizliyorum ve biraz ağrıyor sanki iğne sokuyorum gibi
Bir ağrı oluyor
Makatınızda muhtemelen küçük çatlaklar,ragatlar ya da dermatit oluşmuştur. Dışkılama öncesinde anüsün hafif içine doğru vazelinli krem sürün, sonrasında ılık suyla yeteri kadar temizleyin.Kanama devam ederse mutlaka muayene olmalısınız.
Teşekkürler hoca