Kabızlık ve ishal toplumda en sık görülen sorunlardan olmasına karşın, çokta ciddiye aldığımız ve problem olarak gördüğümüz söylenemez. Geneldee Fizyolojik (Normal) bir durummuş gibi hareket ederiz. Özellikle kabızlık (Konstipasyon) bir çok makat hastalığının doğrudan yada dolaylı yollardan nedenidir. Yani önlenemeyen kronik kabızlık ile Hemoroid, Anal Hematom ve bu konuda detaylarına bakacağımız Anal Fissür (Makat Çatlağı) problemi ortaya çıkmaktadır.
Makat Çatlağı Nedir?
Evet arkadaşlar sorunun yapısına bakarsak aslında makat çatlağı değilde makat yırtığı demek daha doğru olacaktır. Tıp dilindeki ismi ile Anal Fissür (Anal Fissure) olarak bilinmektedir. Sorunun kaynağı dışkılama esnasında anüs iç kısmında (Daha çok dışa doğru olan kısımda) küçük bir çizik oluşmaktadır. Yani bıçakla bir şey doğrarken hafiften elinizi kestirmek gibi kabul edebilirsiniz. Tabii ki sorun elimizi kestirmek gibi basit olmayıp, bu noktadan sonra artık zamanla yarış başlamış durumdadır. İlk ortaya çıkışından itibaren 10-15 gün içerisinde tedavisi çok kolay olup, bir çok Anal Fissür hastası kremle sağlığına kavuşmaktadır.
Anal Fissür Belirtileri
Hastalığın yapısını özetle tanıdıktan sonra şimdide dilerseniz makat çatlağı belirtileri hususuna bakalım. Öncelikle gizli bir hastalık olmayıp, bilakis her dışkılama esnasında ortaya çıkan ağrı ve hafif kanama ile varlığını göstermektedir. Hastalığın kronikleşmesi (tedavinin gecikmesi) genelde insanların ihmalkar yada utangaç oluşundan kaynaklanmaktadır. Özellikle kadınlar anüs ve genital bölgede görülen hastalıklarda erkek hekimlerden utanmaktadır. Fakat bilmeniz gereken kadın genel cerrahi uzmanlarınında bulunduğudur. Neyse arkadaşlar anal fissür belirtilerini geniş bir kilde ele almak için başlıklar halinde aktaracağım.
Ciddi Can Yanması: Bu şikayeti özetlemek biraz zor olmaktadır. Hani makat ağrısı desem değil, hastalar genelde bu şikayeti şöyle aktarırlar. Dışkılama esnasında sanki anüs iç kısmını kırık bir camla kesiyormuş gibi canının yandığını belirtmektedir. Bunun nedeni dışkılama esnasında dışkının anüs iç kısmında oluşan çizik, kesik, çatlak artık ne derseniz ona sürterek geçmemsi sonucu oluşur. Elinizde bir yara olur da limon vs değdiğinde yakar ya aynı onun gibi anüs iç kısmında oluşan çatlağa temas eden dışkı ciddi anlamda can yanmasına neden olmaktadır.
Makat Çatlağı Belirtileri İki Gruba Ayrılır (Erkek Dönem ve Kronik)
Evet arkadaşlar bu sorun ile tanışan her insan dışkılama esnasında bu can yanmasını yaşamaktadır. Bu nedenle insanlar tuvalete girmekten korkar hale gelir. Bu can yanması hastalığın evresine göre ikiye ayrılmaktadır. Erken dönem yani hastalığın ilk 10-15 günlük sürecinde erken dönem olarak kabul edilmektedir.
Erken Dönemde Can Yanması Daha Hafif Olur
Doktora gittiğinizde sorunun erken dönem yada kronik olduğunu anlamak için yaşadığınız can yanmasına bakılmaktadır. Erken dönem yani 10-15 günlük süreçte dışkılama esnasında ortaya çıkan can yanması tuvaletten sonra kendi kendine geçmektedir.
Kronik Anal Fissür Ağrısı Saatlerce Sürebilir
Erken dönemde tedavi olmayan hastalarda kronikleşme kaçınılmaz olacaktır. Bu sürece giren hastalarda şikayetler dahada artacaktır. Örnek erken dönemde can yanması dışkılama sonrası kendiliğinden geçerken kronikleşmesi halinde bu ağrılı dönem tuvaletten çıktıkta sonrada 3-4 saat daha devam etmektedir.
Dışkılama Esnasında Kanama
Belirtilerden biride dışkılama esnasında kanama olup, genelde bir kaç damla taze kan şeklinde görülmektedir. Kanama bir kaç damladan daha fazla oluyorsa burada Hemoroid (Basur) ve Makat Kanseri gibi farklı hastalıklarda olabilir.
Makat Çatlağı Tedavisi
Erken teşhisin önemli olduğu hastalıklardan biride Anal Fissür olup, erken dönemde doktora geldiğinizde büyük oranda cerrahi müdahaleye gerek kalmayacaktır. Anal Fissür tedavisi hastalığın evresine göre yapılmaktadır. Erken dönemde genelde krem ile yapılırken kronik makat çatlağı olması halinde ise Botox yada ameliyat gerekmektedir.
Makat Çatlağı İçin Krem
Anuflex Merhem
İlk tercih Anuflex Merhemdir. Anuflexin içeriğinde dışkılarken olan acıyı ve dışkılamadan sonra saatlerce devam eden ağrıyı azaltarak çatlağın iyileşmesini sağlar. Dışkılamadan önce ve sonra kullnımı uygundur, ek ilaca ihtiyaç duyulmaz. Kabızlık da engellenirse % 40-50 ihtimalle tam iyileşme elde edilebilir. Anuflex merhemi denemeden botox veya ameliyata karar vermemelisiniz.
Rectoderm Merhem
Aynı etki ve içeriğe sahip Anrecta merhem de vardır. Erken dönemde doktora gelenler için genelde hastalara Rectoderm Krem önerilmektedir. Erken dönem Anal Fissür hastalarında etkili olabilir, ilk olarak hastanın kullanması istenerek deneme yapılmaktadır. Rectoderm Krem ile birlikte Anestol Pomad da kullanılması gerekir. Bununla geçmemesi halinde tercihen botox enjeksiyonu ya da cerrahi yöntemlere gerek duyulur.
Makat Çatlağı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Anüs bölgesinde görülen hastalıklar ve şikayetler için Genel Cerrahi bölümüne randevu almak gerekir. Fakat Genel Cerrahi kendi içerisinde büyük bir alan olması nedeniyle size tavsiyem doktor olarak mutlaka Proctoloji (Makat Hastalıkları) alanında uzmanlaşmış birini tercih etmeniz olacaktır.
IDEA Kliniklerde Anal Fissür Muayenesi Olabilirsiniz
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerden birinde yaşıyor yada gelme imkanınız varsa Idea Kliniklerinden muayene imkanı bulursunuz. Idea klinikleri önerme amacım her şubesinde makat hastalıkların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış Proctologların bulunuyor olması ile alakalıdır.
Kronik Anal Fissür İçin (Botoks Uygulaması)
Makat çatlağı için krem önerisi tekrar belirtmek gerekirse sadece 10-15 günlük yeni dönem hastalarda geçerlidir. Siz bu süreci aşmanız halinde kremler bir işe yaramayacaktır. Geriye cerrahi müdahale kalmakta olup, doktor tecrübesine göre Anal Fissür ameliyatı yada son yıllarda uygulaması hızla artan Botoks tedavisi uygulanmaktadır.
Botoks Tedavisi 1 Dakika İçinde Yapılır
IDEA Klinikleri tarafından sıkça uygulanan Botoks tedavisi sadece 1 dakika gibi kısa süre içinde yapılmakta olup, ağrısız ameliyatsız tedavi yöntemidir. Hasta etkisini 1 hafta 10 gün içerisinde görmeye başlamaktadır. Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıda yer alan Video’dan görebilirsiniz. Video biraz midenizi bulandırabilir.
Tedavi görüntülerini izlemek isteyenler aşağıda yer alan bağlantıya tıklaması gerekir.
https://www.youtube.com/embed/7BsSG3DAFnk
Tedavi Sonrası Tekrarlar mı?
Benim aktaracaklarım yukarıda son bulmuş olup, yazının devamında sizlerin en çok merak ettiği hususlara yanıt vermek istiyorum. En sık sorulardan birisi tedavi ve ameliyat sonrası tekrarlar mı? olmaktadır. Evet arkadaşlar kabızlık problemini önleyemediğiniz sürece aynı sorunu sürekli yaşama riskiniz bulunmaktadır. Tedavi olduğunuz yer değilde onun 1 cm ilerisinden olur. Fakat buna tekrarlama denemez.
Makat Çatlağı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kronik olacağı için her dışkılama sonrası 3-4 saat can yaşaması ile yaşarsınız. Tabii ki hiç bir insan hayatının sonuna kadar bu can yanması ile yaşayamaz. Mutlaka tedavi olmanız önerilir.
Hastalar Ne Yemeli?
Anal Fissür problemi ile karşı karşıya kalan insanların beslenmesi çok fazla önem arz etmeyecektir. Fakat kabızlığa neden olan gıdalardan kaçınmaları halinde dışkılama esnasında daha az can yanması olacaktır.
Kendiliğinden Geçer mi?
Hastalığın yapısı kısmına bakarken hastalığın 15 gün sonrası ilerlediği ve kronik hale geldiğini aktardık, bu nedenle hastalığın kendi kendine geçme imkanı yoktur. Kendi kendine geçmesi için kişi 10-15 gün hiç dışkılama yapmaması gerekir. Çünkü yaraya temas eden dışkı onun kendi kendine iyileşmesini imkansız hale getirir.
Anüs Kanserine Dönüşür mü?
Anal Fissür hastalığının kansere dönüştüğüne dair yeterli bir bilgi yoktur. Aynı şekilde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı yayınlarına bakıldığında bu yönde bir bilgi geçmemektedir.
Makat Çatlağı Kaşıntı Yapar mı?
Evet arkadaşlar kaşıntıya neden olmaktadır. Fakat anüs bölgesinde görülen kaşıntıların nedeni genelde Anal Dermatit dediğimiz sorun olmaktadır. O nedenle mutlaka muayene ile sorunlar teşhis edilmelidir.
Hocam ben perianal dan amilyat oldum sonra 4gun sonra tuvaletinde zorlandım ve patlama oldu sonra akinti kesilmiyor acimada var ne yapmak lazım kolanoskop yaptırdım fisur oluşmuş diyorlar ne yapmam lazım akinti çok oluyor
Perianal demişsiniz ama apse mi, fissür mü olduğunu yazmamışsınız. Peri anal makata ait demek. Akıntı varsa, akıntı dışkıyla alakasız olarak çamaşırınaza da geliyorsa fissür değil fistül vardır büyük olasılıkla. Fissürde dışkılama sonrası hafif kanlı akıntı olur. Muhtemelen siz doktoru yanlış anladınız. Fistülse ameliyat gerekir. Fissür se derecesine göre ilaç, botols ya da ameliyat yapılabilir. Kesin tedavi önerisi ve teşhis için muayene etmek gerekir. Ya da muayene eden doktorunuzdan tam olarak neyiniz olduğunu öğrenin ve önerilerine uyun.
Öncelikle herkese geçmiş olsun.
iLK FİSSÜR OPERASYONUMDA BOTOX KULLANILDI 2016 YILINDA YAPILDI.
AMCAK BOTOX YAPILAN TEDAVİ İLE İKİ YIL RAHAT GEÇİRDİM.
20190530 DA LAZER İLE YAPIŞTIRMA YAPILDI YAKLAŞIK 2,5 AY GEÇMESİNE KARŞIN HER HANGİ BİR İYİLEŞME OLMADI. TUVALETE ÇIKTIKTAN SONRA 3-4 SAAT BAZEN DAHA FAZLA AGRILARIM OLMAKTADIR. FİSSÜRÜN YANINDA BOGMA ŞEKLİNDE HEMOROİD TEDAVİSİDE HER İKİ TEDAVİDE UYGULAMA YAPILDI.
ŞUAN GELDİĞİM DURUMDA FİSSÜR DEVAM EDİYOR İKİ KEZ OPERASYON GEÇİRDİM BUNDAN SONRASI İÇİN ÖNERİNİZ NEDİR. BİLGİLENDİRME VE YÖNLENDİRME YAPMANIZI RİCA EDİYORUM.
BENDEKİ FİSSÜR KRONİK BİR HALDE, NİHAYİ KURTULMAK İÇİN CERRAHİ OPERASYON MU GEÇİRMELİYİM. ( DİKİŞLİ OPERASON )
Fissür tedavisinde meslektaşlarım tarafından yaygın kullanılmakla birlikte benim etkin bulmadığım, kullanmadığım ve tasvip etmediğim bir yöntem. Fissür tedavisinde asıl amaç yarayı dikmek, ya da yakmak değil. Etrafındaki ileri derecede kasılmış olan kasın gevşemesini sağlamak. Laserle bunu sağlayamayız. Bu nedenle kronik anal fissürün tedavisinde botoks ya da ameliyat önerilir. Her ikisinin başarı oranı birbirine yakındır. Sonrasında tekrarlama her yöntemde olabilir. Tekrarlamasında önemli olan yani ishal, kabızlık gibi sebepleri ortadan kaldırmaktır. Tekrar botoks yaptırabilirsiniz. Tekrar botoks uygulamanızın bir mahsuru yok.
Hocam merhaba sanırım bende de makat yırtılması var sanırım diyorum çünkü emin değilim iki kez farklı doktorlara muayene oldum farklı kremler ve ilaçlar verdiler ilaç ishal olmama neden oluyor bu kez daha kötü olduğumdan kullanamıyorum iki yıl dır dayanılmaz boyutta dışkılama esnasında aşırı kan geliyor ve tuvaletten çıktıktan sonra da devam ediyor kan bitince akıntı şeklinde devam ediyor ağrım çok dayanılmaz bıyutta değil ama yüz üstü yatmam gerekiyor kalkamıyorum yürüyemiyorum ama o gece yatınca sonraki gün normale dönüyor akıntı oluyor ama o da baya azalıyor ama sonra tekrar tuvalete çıktığımda yine aynı aynı döngü çalışamıyorum hayatım bu şekilde evde geçiyor internetten araştırıyorum hemoreid de olabilir gibi çünkü dışta memeler de var ama hemoreid i de araştırdım ondaki görsel gibi değil bu daha çok makatın dış bölgesinin şişip dışa doğru dönmesi gibi bilmiyorum ya ben doktora anlatamıyorum ya da doktorlar beni anlamıyor yanlış tanı koyulmasından korkuyorum ne yapıcamı da bilmiyorum cevap yazarsanız sevinir teşekkürler
Makatınızda ağrının yanı sıra akıntı ve kanama da varsa fissürün yanı sıra başka hastalıklar da aramak gerekir. Örneğin akıntı fistülde görülür. Kanama fissürde olabilir ama tedaviyle geçmiyorsa botoks ya da ameliyat gerekir. Fissür tedaviyle geçtiği halde kanama devam ediyorsa kanamanın başka sebepleri aranabilir. Anoskop imkanı varsa anüsün içine bakılarak kanama yapan sebep aranabilir. Ya da kolonoskopi gerekebilir. Yanlış olan bir durum var, ishal de olmamanız gerekir. Kabızlık kadar ishal de fissür, hemoroid gibi hastalıklara iyi gelmez. Tekrar özellikle proktoloji (makat hastalıkları) ağırlıklı çalışan bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda ve şikayetlerinizi tam anlatmanızda fayda var.
İyi gunler ben doktora gittim makatla ilgili catlak var dedi krem fln verdi gecmedi tualete giderken acima kan geliyo birazcak bunun sebebi nedir acaba?
Acıma ve kanama makat çatlağının en önemli belirtileridir. Doktorunuz da öyle söylemiş zaten. İlaçların,kremlerin faydalı olabilmesi için kabız ya da ishal olmamalısınız. Sert ya da sulu dışkı çatlağın iyileşmesini geciktirir. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun. Yine dışkılama öncesinde anüsün hafif içine doğru vazelinli kremler sürün,sonra dışkılayın. Doktorunuzun verdiği ilaçlarla geçmiyorsa,yara derinleşir ve kronikleşirse ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan,1 dakika sürebilen makat kaslarına botoks uygulaması yapılabilir.
Yaklaşık 3 ay önce iç hemeroidden klasik yöntemle ameliyat oldum.sıkıntım hala daha tuvalete çıkışta dışkılamada kan vede bazen damlama oluyor. Devamında da 4 5 saate kadar sancı oluyor. Acaba anal fissür mü oldu. Teşekkürler
Klasik ameliyattan sonra 3 ayda şikayetler hafif hafif devam edebilir.Ancak şikayetler azalma yerine artıyorsa bir başka durum söz konusu olabilir. Kanama varsa,ameliyattan önce kolonoskopi yapılmadıysa kolonoskopi gerekebilir.
1 ay önce iç hemeroidden elektronik makas mış olan yöntemle ameliyat oldum. Herkesin yaşadığı sıkıntıları ben de yaşadım.fakat hala daha atuvalete çıktıktan sonra kuvvetli sancı ve sarı akıntı oluyor. Bu durum normal mi,yoksa çatlak mı gelişti.
Sanırım longo yönteminden bahsediyorsunuz. 1 ay sonra akıntı ve yanma varsa bir komplikasyon olabilir. Özellikle sarı akıntı olması önemlidir. Ameliyat olduğunuz doktora kontrole gitmelisiniz.
hocam merhaba bugün bana makat çatlağı sonucunda deri birikmesi teşhisi konuldu basur memesi gibi ve uzun süredir var. Herhangi bi ağrı kanama vs yapmıyor sadece nadiren kaşıntı oluyor. doktorum laboratuarda hazırlanan krem verdi nitrat içerikliymiş. Ciddi derecede kansızlığım ve demir eksikliğim var serum kullanmaya başlayacağım. bu krem herhangi bi yan etki yapar mı anemiden dolayı ve memeyi geçirebilecek mi?yoksa ameliyat mı çözüm :/
Nitrat içerikli krem anüsteki çatlaklarda kullanılan bir kremdir,sizde ağrı,kanama olmadığından muhtemelen fissür geçmiş,fissür varsa işe yarar. Bu meme fissür bekçi memesidir ve bu meme geçmez,ilaçla düzelmez. Kaşıntı yapıyorsa veya estetik olarak rahatsızlık veriyorsa lokal anestezi ile küçük bir müdahale ile alınabilir. Nitratlı ilaçlar tansiyonunuzu düşürebilir ve baş ağrısı yapabilir. Anemi varsa belki sizde yapılmıştır ama önce sebebini araştırmak gerekir.
Hocam dışkılama esnasında makattan birşey çıkıyor bu normalmidir ve makatta acı hissediyorum makatın etrafı beyaz olmuş tuvalet kağıdı kullanıyorum genelde ondanda kaynaklanabilirmi aşınma sonucu olmuş olabilirmi ?
Dışkılama sırasında makattan bir şey çıkması normal değildir. İçeride olan iç hemoroid (3.derecede) ,anal polip ,makat çatlağının iç pilisi gibi lezyonlar dışarı çıkabilir. Kesin bir şey söylemek için muayene etmek gerekir. Polipse almakve incelemek gerekir. İç hemoroidler dışarı çıkıyorsa lastik bantla boğma ve laser tedavisi uygulanabilir. Kabız kalmamalısınız. Tuvalette uzun oturmayın, ıkınmayın.
Amelyat gerekirmi ?
Tedavi belirlemek için muayene gerekir. Anal polipse alıp incelemek gerekir. 3. derecede hemoroidse lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon dediğimiz ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir.
Hangi doktora gitmemiz gerekecek ?
Hocam tuvalet esnasinda makatimdan kan geliyor. Karnimin sol tarafinda ve kasiklarimda hafif agri oluyor. Anal fissür rahatsizliginda bu agrilar oluyor mu?
Anal fissürde karın ağrıları olmaz.Makattan olan kanama karın ağrısıyla birlikte olursa bağırsak kaynaklı bir hastalık olabileceğini düşündürür. Makat muayenesi sonrasında karın ultrasonu ve yaşınız gençse rektosigmoidoskopi, 40 yaş üzerindeyse kolonoskopi yapılması gerekir.