Özellikle genç erkeklerin can sıkıcı makat hastalığı Pilonidal Sinus aslında çok tehlikeli olmayıp, neden ve nasıl oluştuğu hakkında bilgi sahibi olarak %80 oranında riski azaltmış olursunuz. Bu sayfada özellikle 15-30 yaş erkeklerin mutlaka bilmesi ve uyması gereken iki konu başlığı yer almaktadır. Birincisi kıl dönmesi neden neden olduğu ikincisi ise nasıl oluştuğu üzerinedir.
Yetersiz Temizlik En Önemli Nedendir!
İlk olarak kıl dönmesi neden olur? sorusuna yanıt verelim. Genelde nedenleri arasında yetersiz hijyen koşulları ön plana çıkmaktadır. Bir çoğunuz ne alaka diyebilir, ama aşağıda nasıl olduğuna dair bilgileri incelediğinizde eminim hak vereceksiniz.
Kıl Dönmesi Nasıl Oluşur?
Bir çok insan Pilonidal Sinus denince şu şekilde bilir. Vücut dışına çıkmaya çalışan kıllar çıkamayıp, cilt altında uzaması şeklinde sanırlar. Bu maalesef tamamen alakasız bir bilgidir. Bunu anlamak için ameliyat ile çıkarılan kıllar incelendiğinde o kılların o bölgeye ait olmadığı ve daha çok saç kılı olduğu saptanmıştır.
Kıl, Tüy, Dışarıdan Cilt Altına Giriyor
Evet arkadaşlar başlıkta da belirtildiği üzere ameliyat ile çıkarılan kıl, tüy, yabancı maddeler cilt altına dışarıdan girmektedir. Özellikle saç kılları yanı sıra vücut tüyleri yer almaktadır. Ense ve sırt bölgesinden dökülen kıllar kaykılarak oturma ve hareket ile kuyruk sokumuna doğru kaymaktadır. Bu süreçten sonra özellikle yürürken ciltte delik açan kıllar oradan girmektedir. Aynı deliği kullanarak yada yeni delikler açarak cilt altında yüzlerce hatta binlerce kıl birikmektedir.
Temizlik İle Önlem Alabilirsiniz
kuyruk sokumuna kayan kıllar hemen cilt altına girmez, bir süre orada beklemektedir. Onları cilt altına girme yada delik açma fırsatı vermemek için özellikle kuyruk sokumu bölgesine özen göstermeliyiz. Her tuvalete girişimizde kuyruk sokumu bölgesini temizleyip, mutlaka tuvalet kağıdı ile temizlemelisiniz. Günde 2-3 defa aynı işlemi yapacağınız için kuyruk sokumunda kıl, tüy vs olmadığı için cilt altına girme imkanı olmayacaktır.
Dik Oturmaya Dikkat Edin
Enseden dökülen saç tellerinin kuyruk sokumuna ulaşmasında özellikle yayılarak oturmak önem arz etmektedir. Oturarak çalışan, araç kullananlar mutlaka yayılarak oturmak yerine mümkün oldukça dik oturmaya dikkat etmesi gerekir.
Günlük 70-100 Adet Saç Teli Dökülmektedir
Yapılan ameliyat ile çıkarılan yumak incelediğinde %80 oranında saç teli olduğu görülmektedir. Bu sayının yüksek olması saç tellerinin her gün 70 ile 100 arasında dökülmektedir. Bu dökülme saçın yaşam döngüsü olup, odukça normal bir durumdur. Bu sayının üzerinde olması halinde saç dökülmesi olarak kabul edilir.
Mutlaka Ameliyat Olmalısınız
İlk başlarda çok fazla belirti ve şikayeti olmayan Pilonidal Sinus ilerleyen süreçte kuyruk sokumunda şişlik, akıntı, apse gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Bu sadece bir başlangıç olup, daha fazla sıkıntı olmaması için mutlaka ameliyat olmak gerekir.
Kıl Batması İle Karıştırmayın
Özellikle yüz ve koltuk altı bölgesinde sık görülen kıl batması (cilt dışına çıkamayan kıl) Pilonidal Sinus olmayıp, kıl batmasıdır. Bu durumda genelde iltihap olup, büyük sivilce gibi bir görüntüye neden olur. Onu patlattığınız anda orada bekleyen kıl yada kılları görürsünüz. Bu durum daha çok traş olan ve epilasyon yapan, yaptıran kadınlarda sık görülür.