Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.

Kıl dönmesi apsesi

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?

Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.

Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.

Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.

Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.

KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.

Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.

Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.

Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.

Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.

APSE NASIL GEÇER?

Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.

Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.

APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR

Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.

Peki Apse Nasıl Boşaltılır?

Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.

Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?

Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.

Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk

Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.

Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.

APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?

Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.

5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.

Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Siz Sorun Biz Cevaplayalım

Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.

387 Yorum

  1. Pilonidal apse drenajı yaptırdım. Pansumanı nasıl yapılır ayrıntılı cevap verebilir misiniz? Doktor üstünü temizleyip geçmeyin demişti

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse pansumanı hastalığın, apsenin durumuna göre değişebilir. Bazı apselerde içeriyi serumla ya da batikonla yıkamak gerekir ki bunu hastaların kendisi başaramaz, yapamaz. Böyle pansuman gerektiğinde ben kontrole çağırıp kendim yapmayı tercih ediyorum. Onun dışında pilonidal sinüs apsesinde çoğunlukla pansuman bile gerekmez. Sırt üstü yatmanızı öneririm ki açılmış olan apse drenaj yerinden bolca iltihap aksın. Pansuman meselesi hastadan hastaya doktordan doktora değişeceği için doktorunuza kontrole gidiniz ve size özellikli bir pansuman gerekiyorsa tarif edecektir

  2. Hocam merhabalar, delikten girilerek yapılan apse drenajından sonra o bölge nasıl korunmalıdır?Daha genişlemiş olduğu için tekrar içine birşey girebilir diye tedirginlik yaşıyorum.Bir bandajla kapatmanın bir zararı var mı yoksa açık mı olması lazım nasıl daha hızlı iyileşir ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse boşaltıldıktan sonra özel bir koruma gerekmez. Eğer çok büyük apse ise doktorunuz pansuman için kontrole çağırırdı pansumanın büyüklüğüne göre her gün duş önerebiliyoruz. Sık sık kurulayın, apseyi boşaltan hekiminize belli aralıklarla kontrole gidin. Uzanırken, yatarken sırt üstü yatın. Akabildiği kadar aksın. Dikiş atarak kestiğimiz yeri kapatmıyoruz. Çünkü içerideki iltihabın akması gerekiyor,akamazsa tekrar apse birikir.Iltihap geçtikten sonra yaklaşık 1 ay sonra ameliyat olmalısınız. apse boşaltılması kıl dönmesi tedavisi değildir. Ameliyat olmadan önce mikrosinusektomi ya da lazer ameliyatlarını araştırmanızı öneririm

  3. Merhaba 1 sene önce kuyruk sokumu bölgesinde şiddetli ağrılara birlikte acile gittim acilde kıl dönmesi olduğunu söylediler ve ilaç verdiler ilacı kullandıktan sonra iltihap boşaldı fakat daha sonra gittiğim doktor acil olmayan ameliyatlar yapılmadığı için bakmadan eve gönderdi. Geçen gün doktora gittiğimde ise kıl dönmesi deliğinin bulunmadığını söyledi deliğin kendini kapatma imkânı var mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Deliğin kapanma ihtimali vardır ama bu altında bir kıl dönmesi kistinin olmadığı anlamına gelmez. Eğer daha önce bir apse geçirdiyseniz ve orada apse olduysa kıl dönmesi hastalığınız vardır. Eğer şüpheye düşürürse ultrasonografi yapılabilir. Devlet hastanelerinde pandemi nedeniyle bu gibi ameliyatlar sıklıkla askıya alınır. Ameliyat olmayı planlıyorsanız özellikle delik bile görülemeyecek kadar küçük ise mikro sinüsektomi ve lazer ameliyatını araştırmanızda fayda var

    • Merhabalar ben yaklaşık 6 yıl önce kıl dönmesi geçirmiştim doktora gittiğimde ilaç vermişti hiç bir işe yaramamisti sonra tekrar gidince ameliyat demişlerdi bende pek yanaşmadim iyice arastirdim bu hastalığı ve bitkisel çözümü olduğunu buldum internette ısırgan otunu kaynatıp lapa şeklinde yaranın olduğu yere 15 dk koyuyoruz içindeki sıvı boşalınca kıl kendini atıo ben bunu uyguladım 3 4 kere sonra direk geçmişti bu senede sınava hazırlandım ettim çok oturdum bu da galiba kıl dönmesini tetikledi 2 gün önce başladı her gün bu kürü uyguluyorum baya iltihap cikio o bölgemden. içindeki iltihap bitince kıl iltihapla birlikte mi çıkar yoksa biz kendimiz bi cımbız yardımıyla mi çıkarmaliyiz

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Bahsettiğiniz tedaviyi onaylamam mümkün değil. İltihabın akmasına yardımcı olabilir ama orada kist devam etmiş ki bu şekilde tekrarlamalar vardır. Cımbızla temizlenmiş ya da kendisi atmış olması kalın hiçbir şey fark ettirmez. Etrafında kapsül dediğimiz bir zar olan kist mevcuttur ve o kistin çıkarılması gerekir. Kıl dönmesi hastalığının tedavisi cerrahidir yani ameliyat gerekir. Değişik teknikler de ameliyat yöntemi vardır.Kıl dönmesi tedavisi bu şekilde otlarla olmaz, belki iltihabın boşaltır ama hastalığı geçirmez. Ayrıca enfeksiyon tedavisi de yeteri kadar iyi yapılmazsa hastalığınız genişleyecektir. Sonraki ameliyat daha zor olacaktır. Bu nedenle tıbbi yollarla tedavi olmanızı öneririm.

  4. METİN DİZOĞLU

    Hocam merhabalar. 4-5 aydır göbek deliğimde bir anormallik hissetmeye başladım (koku ve akıntı). Daha sonra içinde kıl olduğunu gözlemledim. Sonuç olarak o bölgede görebildiğim kılları almaya başladım. Hatta ön vücut kullarımı komple makine ile almaya başladım. Zaten çok sık banyo yapan biriyim fakat sorunun aşırı oturmaktan, düşen kıllardan ve zamanında aşırı kilo vermemden kaynaklı kat kat olmuş göbeğimden kaynaklandığını tespit ettim. Son 1 aydır ise daha çok derinde kıl tespiti yaptım (sanırım onlar, kıl kesimine başlamadan önceki birikmiş kıllardı). O bölge için ucunu kolonya ile temizlediğim cımbızı tercih ettim ve kılları daha rahat ve dikkatli almaya başladım. Kötü koku ve akıntı azalmakta, hemen hemen bitmeye başlamaktaydı. Fakat 1 hafta önce deliğin derinliğinde dil organına benzer mercimeğin yarı boyutunda içi kanlı gibi gözüken bir et parçası görünce dünyam allak bullak oldu. Ya deriye yapışık bir apseydi ya da içinden bir et parçası çıkmıştı fakat o bölgeyle alakalı çok detaylı, net bir foto çekmeyi başardım. Size buradan linkini atacağım umarım önemser ve bakarsınız: https://www.hizliresim.com/26xa3fr

    İlgili görseli bugün çektim. 3-4 gün önceki çekimde dışarıya daha yakın ve koyu kırmızı (kan kadar koyu) rengindeydi. Anladığım kadarıyla bu yapı iyileşme sürecine girmiş çünkü renkte açılma söz konusu. Görselde görüldüüğü gibi ilgili yerde kıl birikintisi az da olsa mevcut. Ameliyat olmak istemiyorum ve anladığım kadarıyla göbek deliği kıl dönmesi için ameliyat çok seyrek yapılıyor. Ben bu işten nasıl kurtulurum? Herhangi bir acı, şişkinlik yok. Görseldeki gibi bir manzara var o kadar. Görseli de iki elimle iyice gererek ulaştım, göbek deliğinin normal görüntüsü öyle değil. Çok çok derinden çekilmiş mikro bir foto.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Uzun süreli olan akıntılarda kronik enfeksiyona bağlı granülom dediğimiz bu şekilde kırmızı bir doku oluşabilir. Bu doku gümüş nitratla ya da koterle yakılarak alınabilir. Kronik enfeksiyon temizlenmesi için göbekteki kistin güzelce temizlenmesi, doktor tarafından pansuman yapılarak temizlenmesi çok daha doğru olur. Her zaman ameliyat yapmıyoruz ancak eğer orada kesin bir kist varsa ve iyi temizlenemiyorsa ameliyat gerekebilir. Fotoğrafta da granülom mevcut

  5. Hocam daha yeni apseyi boşalttırdım ama amaliyat olmam için üzerinden kaç gün geçmeli bir gün geçse bile amaliyat olabilirmiyiz

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apsenin büyüklüğüne ve tedavisinin iyi olmasına bağlı olarak değişir. Ortalama olarak 1 ay sonra yeniden bakıp değerlendiriyoruz. Enflamasyon dediğimiz ödem, şişlik geçtiyse ameliyat yapabiliyoruz. Ameliyat yapacak olan hekim görerek bunu değerlendirmeli ve uygunsa ameliyat etmelidir. Uzaktan kesin birşey söylemek doğru değildir

  6. Apse boşaltma işleminden sonra işe geri dönülebilir mi?

  7. Merhaba hocam kuyruk sokumum da hafif bir ağrı vardı ama bir şişlik falan hissetmemiştim.Daha sonra kuyruk sokumumda küçük bir delik olduğunu ve içinden iltihap aktığını farkettim sonra ona yakın bir noktada daha küçük ama iltihap akmayan bir delik daha varmış.Şuan karantinadayım ve 1 hafta daha çıkamayacağım.Bu yüzden doktora gidemiyorum.Eczaneden ihtiyol pomad aldık onu kullanıyorum.Bu 1 hafta içinde ne yapmam lazım nasıl yatıp nasıl oturmam lazım bilmiyorum.Daha sonrasında ameliyat gibi bir durum olursa diye de çok korkuyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumunda şişlik, ağrı varsa büyük ihtimalle kıl dönmesinin iltihabı vardır. Akıntı olması her zaman iltihap olduğunu göstermez ve iyidir. Ama akamaması durumunda apse olur. Özellikle kovid-19 nedeniyle de karantinadysanız sağlıklı beslenmelisiniz (protein, sebze ağırlıklı, karbonhidrattan fakir), direncinizi yüksek tutmalısınız. D vitamini ve vitamin takviyesi alabilirsiniz. O bölgeye buz koyun, direk cildinize değil, bir havluya sararak ya da çamaşırınızın üstünden uygulayın,. Sırtüstü yatın, akabiliyorsa aksın mümkün olduğu kadar. Bu süreç içerisinde daha da artarsa bir sağlık kuruluşuna ya da bağlı olduğunuz aile hekimini arayarak tedavi hakkında bilgi alabilirsiniz, görmeden uzaktan ilaç önermem mümkün değil

  8. Hocam merhaba 3 bucuk 4 yıldır kuyruk sokumunda şişlik kızarıklık vardi ve 1 haftadır aşırı şişlik vardi bugün cerraha gittim apseyi boşalttı ve rahatladım ilac verdi10 gün kullan kıl dönmesi mi diye bakacağız kullan gel dedi ilaçları ameliyata gerek olur mu acaba ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ilaç vererek ve apse boşaltılarak şu anda apse tedavisi yapılmış. Apse tedavisi kıl dönmesi tedavisi demek değildir. Kıl dönmesi için yeniden tedavi olmanız, ameliyat olmanız gerekir. Apseliyken kıl dönmesi ameliyatı olmaz. Apse tedavisinden yaklaşık bir ay sonra durumunuza bakılır, ona göre ameliyat önerilir. Başka ilaç kullanmanıza şimdilik gerek yok. Doktorunuzun verdiği dışında ilaç kullanmayınız

      • Merhaba hocam 2 gündür nohut taneciği kadar büyüklüğünde çıkmıştı çıktığı günün sabahına sıvı boşaltmaya başladı ve 3 dür boşaltıyor yan ve yüzüstü uzanıyorum sırtüstü uzandığında ağrıyor ve doktora gitmem gerekiyor fakat çok pis kokuyor akan sıvıdan dolayı duş almam gerekiyor duş alsam herhangi bir sorun olur mu ve sürekli petece koyuyorum üstüne

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Büyük ihtimalle küçük bir apse oldu ve o aktı.Oradan iltihap akıyor. Duş almanızda hiç bir mahsur yok. En kısa zamanda cerrahi uzmanına muayene olursanız daha iyi temizleyebilir. Erken tedavi ile de sonrasında da fistül oluşma ihtimali daha da azalır.

  9. Hocam iyi günler geçen sene evde çok oturmuştu kuyruk sokumunda ağrı başlamıştı yaklaşık 6 ay önce farkettim nohuttan biraz daha büyük derinin altında bir şey vardı(az bir kızarıklık var) bu şuanda evde oturduğum sıralar ağrılar artmaya başladı askeri üniversiteye gideceğim tahmini 1.5 ay sonra ben 1 haftaya filan doktora gitsem tahmini ne kadar zamana iyileşir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumunda şişlik ile beraber ağrı ve kızarıklık varsa enfeksiyon olma ihtimali yüksektir. Enfeksiyon da bir hafta beklemez, giderek artar ve genişler. Ne kadar büyük ve geniş olursa da gerilemesi, tedavi edilmesi o kadar uzun sürer. Onun için bir an önce doktora giderek, gerekiyorsa boşalttırmak, enfeksiyon tedavisi yaptırmak şarttır

  10. Hocam selamlar kristalize fenol tedavisi yaptırdım ve kontrollerde doktor durumun iyiye gittiğini ve kendini kapatmaya başladığını söyledi ancak işlemin yapıldığı apse çıkış deliği iyileşmedi . Yolculuk yapmam lazımdı yolcuktan sonra shortumu kan yapacak derecede bir kanama oldu ve yolculuk yaptığım gunden beri işlemin yapıldığı delik sis vaziyette herhangi bir iltihap yok sadece serum çıkıyor ne yapmam gerekli

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fenol tedavisinden sonra hemen deliklerin kapanmasını beklemeyiz. Eğer vücut çabucak kapatırsa aşağıda o akıntılar birikir ve apse yapar, daha kötü sonuçlanır. O nedenle alttan dolarak yavaş yavaş üste doğru kapanır. Akıntı olması çok kötü bir şey değil, enfeksiyon olmaması iyi. Yatarken sırt üstü yatma ya çalışın, içeride birikmiş sıvılar daha rahat akabilisin. Şişlik varsa giysi üzerinden buz uygulayın. Sonra da doktorunuzla irtibata geçin. Çünkü görmeden, yaranın durumunu bilmeden, dışarıdan müdahale etmek doğru değil.

      • Peki rifocin ve furacinle panusman yapıyorum sorun olur mu

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Doktorunuz bu şekilde pansuman önerdiyse yapmaya devam ediniz. Ve doktorunuzun önerdiği sıklıkla kontrollerinize gidiniz. yarayı görmeden uzaktan öneride bulunmam size zarar verebilir.

  11. Merhaba hocam esimin kalp yetmezligi var ve kil donmesi ameliyati olmasi gerekiyo kalp rahatsizligindan dolayi yapamiyorlar. 2 ya 3 ayda bir sisiyo ve rahatsiz oluyo ve suanda bile oturup kalkinca baya rahatsiz oluyo ne yapmamiz gerekiyo sizce.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesinde ameliyatsız geçirecek herhangi bir yöntem yoktur. kardiyoloji doktorunun iyi bir tedavisi sonrasında, kalp durumunun iyi olduğu sıralarda belki de lokal anestezi ile (mümkünse tabii ki) ameliyat edilebilir. Aspirin gibi kan sulandırıcı kullanıyorsa onun yerine daha az kanama yapan iğnelere geçilebilir. Yoğun bakımı olan kardiyoloji doktorunun da hazır bulunacağı bir hastanede ameliyat edilmesinde fayda var. Kalp durumu ameliyata izin vermeyecek ölçüde kötü ise o bölgeyi epilasyonla kıllardan arındırsın. Günde 5-6 defa o bölgede saç ve sırttan düşen kılları temizlesin. Kilolu ise kilo vermeye çalışsın. Ağrılı ve şişme durumunda erkenden doktora giderek müdahale edilmesini sağlayın.

  12. Hocam iyi günler dün kuyruk sokumunda ağrı oldu duş alırken ertesi sabah kuyruk sokumundan bir sıvı çıktı ve oraya masaj yaptığımda sanki içeride su var gibi ses geliyor tuhaf acaba sebebi nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Büyük ihtimalle kuyruk sokumunda kıl dönmesi hastalığınız mevcut. İlk başlangıçta belirti vermez. Eğer bir enfeksiyon olduysa, sıvı topladıysa belirti verir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir. Eğer kıl dönmesi varsa sık sık enfeksiyon olmadan, büyümeden erken aşamada ameliyat olursanız mikro sinüsektomi, lazer gibi sizi yormayacak bir ameliyatla kurtulma şansınız var. İlerlerse daha büyük ameliyatlar olmak zorunda kalırsınız.

  13. Hocam merhabalar 1 hafta önce apse boşaltım oldu apsem çok büyüktü. Fakat duşa giremiyorum ve bu beni aşırı derecede rahatsız ediyor. Antibiyotik ilaçların bitti apse küçüldü duşa girsem sorun olur mu?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ben apse tedavisinden 1-2 gün sonra duş almaya izin veriyorum. Ancak bu konuda apsenin büyüklüğünü, yaranın halini görmeden, ilk anki durumunuzu bilmeden dışarıdan öneri vermek yanlış olur. Bu konuda mutlaka apsenizi boşaltan cerrahınız ile görüşmenizde fayda var

  14. Merhaba hocam kıl dönmesinden kaynaklı kuyruk sokumumda iltihap oluştu boşaltıldı doktor 10 dk suda oturucaksın iltihap aksın diye dedi sanki 6 gün mü dedi yoksa günde 6 kere mi dedi emin değilim nasıl olmalı pansuman birde biz batikonla sildim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi apsesinde apse çok büyük olmadığı sürece herhangi bir özel pansuman önermiyorum. Büyük olduğunda da kendim kontrole çağırıp ara sıra pansumanı yapıyorum. Eğer büyük değilse 2-3 gün sonra rahatlıkla banyo yapmanızı öneriyorum. Sıcak su oturmayı önermiyorum. Mümkünse yatarken sırt üstü yatmayı ve soğuk uygulamayı öneriyorum. Fakat bu konuda bazı değişik görüşler var. Benim uzaktan muayene etmeden, görmeden, durumunuzu bilmeden kesin bir öneride bulunmam doğru değildir.

      • Peki apse boşaltılıp kesinin kekliğinden kapanması beklendikten sonra kaşıntı olması normal mi hocam aşırı derece kaşınıyor kesi muhtemelen kapandı ama kaşıntı normal midir ?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Bazen yara iyileşirken kaşıntı yapabilir, bazen akıntı ufak ufak oluyorsa onun yaptığı tahrişle kaşıntı olabilir. Ama tabii ki muayene etmeden kesin birşey söylemek mümkün değildir. Devam ederse apseyi boşaltan doktorunuza tekrar gitmenizde fayda var

  15. Merhaba benim sürekli kuyruk sokumunda apse oluşuyor kaç kere doktora gittim birisi kil dönmesi birisi kil koku iltihabı diyor yine apse oluştu 2 gecedir doktora acile gidiyorum içinden iltihap çıkmıyor canım çok yanıyor sizce bu nedir lütfen cevaplayın

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumunda devam apse olması çok büyük bir ihtimalle kıl dönmesi olduğunu gösterir. Çok nadiren hidroadenit (folikülit) şeklinde iltihaplar olabilir. Fakat kuyruk sokumundan ziyade kasık ve koltuk altında görülür bahsettiğim hastalık. Kuyruk sokumunda tekrar etmemesi için iltihabın geçtiği zaman kıl dönmesi ameliyatı olmanızgerekir. Ameliyat olmadan önce lazer ya da mikro sinüsektomi yöntemlerini araştırmanızı öneririm. iltihaplı iken ameliyat olmayın, iltihapsız olduğu bir anda ameliyat olun.

      • Çok şiddetli ağrı sonrasında hastaneye gittim ve apseyi 10 gün önce bosalttirdim ağrım kesildi henüz operasyona girmedim denize girmemde bir sakınca var mı hocam

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Apse boşalmasından sonra 10 gün geçti ise denize girmenizde bir mahsur yok. Sonrasında mutlaka temiz su ile duş alın, kurulayın ve kuru çamaşırlar giyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir