Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.

Kıl dönmesi apsesi

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?

Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.

Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.

Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.

Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.

KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.

Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.

Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.

Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.

Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.

APSE NASIL GEÇER?

Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.

Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.

APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR

Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.

Peki Apse Nasıl Boşaltılır?

Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.

Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?

Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.

Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk

Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.

Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.

APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?

Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.

5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.

Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Siz Sorun Biz Cevaplayalım

Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.

387 Yorum

  1. Merhabalar doktora gittim apseyi boşalttı baya aktı ama bana dediği çok büyük bir şişlik yok , ufak bir ameliyat ile halolabilir 0,5 cm kesi boyutu dedi , ameliyat ne zaman olabilirim nerde olmalıyım ne ameliyatı olmalıyım. 1 ay sonra dedi ama 1ay çok uzun bir süre ve ben artık tamamen kurtulmak istiyorum. ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesinde apse olduktan sonra ortalama 1 ay bekliyoruz. Acele etmeyiniz, eğer erken ameliyat olursanız hastalığı daha büyük bir boyutta ameliyat olmak zorunda kalırsınız. Üstelik dikişin açılması, yaranın enfeksiyon olması gibi komplikasyonları da davet etmiş olursunuz. Apseden sonra iyice o doku yerine oturmalı, enfeksiyon gerilemeli ki en az boyutta kurtarabilesiniz. Eğer uygunsa mikro sinüsektomi veya lazerle ameliyat en az yoran, hastanın işine ve günlük yaşamına en çabuk döndüren iki yöntemdir. Ancak çok ilerlemişmi ya da bu ameliyatlara uygun mu görülmesi ve değerlendirilmesi gerekir

  2. Doktor bey merhabalar benim daha önce de kil dönmem olmuştu akabinde iğne ile boşaltıp rahatlamistim geçenlerde yine oldu iğne ile boşalttım biraz rahatladı ancak ağrısı dahada şiddetlendi sebebi nedir bilmiyorum ancak apse boşalmasina rağmen çok ağriyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İğne ile apsenin tam boşalma ihtimali çok çok az. Çok küçük apselerde bazen işe yarayabiliyor. Ağrı devam ediyorsa işe yaramamış demektir. En az 1 santimetre kadar bir kesi yapılarak ve hemen kesinin kapanmamasını sağlayacak şekilde açık tutularak, iltihabın tam olarak akması ve temizlenmesi sağlanmalıdır. İltihapı geçtikten sonra da kıl dönmesine yönelik ameliyat olmalısınız. Apse ve iltihabının tedavisi, kıl dönmesi tedavisi değildir. Kıl dönmesi hastalığının tedavisi farklıdır. Eğer kıl dönmesi hastalığınızı tedavi ettirmezseniz sık sık iltihap ve apse yapar. Bu da hastalığınızı ilerletir. Gerçek tedavinin de boyutunu büyütür

  3. Merhabalar benim kuyruk sokumumda değil de daha cok bacak ile anüs arasında bir yerde şişlik var. 3-4 aydır var ama ne bir akıntı ne bir kan var ne bir delik. kıl dönmesi midir cok korkuyorum ağrım sızım da yok. üstüne de oturabiliyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bahsettiğiniz bölge kıl dönmesinin görüldüğü alana girmez. Daha çok makat ile ilgili bir durum olabilir. Bu gibi şişlikler makat apseleri şeklinde ağrı ve akıntı yapabilir. Ama öyle akıntı, ağrı olmayan bir şişlik varsa cilt altında yağ kisti, yağ bezesi ya da herhangi bir farklı kitle olabilir. Mutlaka muayene etmek gerekir. Bir Genel Cerrahi Uzmanı görmeli

  4. Slm hocam,
    Vücudumun değişik yerlerinde zaman zaman apse,iltihap oluşuyor. Testi alt kısımda iki defa ameliyat oldum. Yine oluştu bu şefer kendim boşalttım. Şimdi kuyruk sokumunda uzun zamandır apse oluşuyor. Ağrı ve sancı çok değil şisiyor ve kendi kendine boşalıyor ve tabi iç çamaşırları kirletiyor.
    Bu durum belki on defa tekrar etti.şimdi yine şişlik oluştu ve yine kendi kendine boşalacak. Bu sorunu köklü çözümü için ne yapmam gerek ameliyat olursam çözülür mü?
    Bu sorun kıl dönmesinden mi yoksa başka bir nedenden mi oluşuyor?
    Saygılar

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Testis ya da başka yerlerdeki iltihaplar kıl dibi iltihabı yani folikülit ya da kist iltihabı olabilir. Fakat kuyruk sokumundaki iltihap kıl dönmesi iltihabı çok büyük ihtimalle. Hepsinin tedavisi farklıdır. Vücudun başka yerlerindeki folikülit gibi durumlarda hemen ameliyat önermiyoruz, aynı yerde hep sorun çıkarıyorsa o bölge ameliyatla çıkarılabilir. Kıl dönmesi var ise sık sık iltihaplanması yayılmasını sağlayabilir. Sizin kendiliğinden boşalmasını beklemeniz bir hatadır, bu durumda hastalık giderek büyür, daha büyük ameliyat olmak zorunda kalırsınız. Apse olduğunda, şiştiğinde iltihap geniş bir alana yayılmadan boşaltılırsa kıl dönmesi büyümemiş olur. İlk fırsatta muayene ve ameliyat olmalısınız. Ameliyat olmadan önce mikrosinüsektomi veya laser tedavisini araştırmanızı öneririm.

  5. Merhabalar ramazan bayramını iltihaplı şiddetli kıl dönmesi ağrısıyla geçirdim. İğne antibiyotiklerle birlikte İltihap aktı ve apse oluştu sonrasında şuan normale döndü fakat kuyruk sokumumda birşey batıyor gibi. 26 Mayıs doktorum ameliyat günü verdi ufak bir operasyon dedi micro sinüsektomi yöntemiyle mi acaba o konuda bir tanım vermedi sadece küçük bir operasyon dedi.biraz korkuda var ilk kez böyle bir operasyon yaşicam.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Gereksiz yere ağrıyla geçirmişsiniz bayramı. Çünkü erkenden tedaviye gitseydiniz eğer apse varsa erkenden boşaltılabilirdi ya da doktora gittiyseniz de belki apse olmadığından boşaltmamış olabilir. Doktorunuzun mikrosinusektomi bildiğini ya da bilmediğini, ne ameliyatı yapacağını tabii ki bilme şansım yok mikrosinusektomi pek fazla bilinen bir ameliyat değil. Bu durumu onunla konuşmalısınız. Ufak bir ameliyat dediğine göre flap gibi büyük ameliyat yapmayacağını düşünüyorum. Ameliyattan korkmakta haklısınız, bazen ameliyattan sonra sıkıntılar yaşanabiliyor. Herkesin bu durumu bir kez, ilk kez yaşadığı bir durum vardır. Fakat olmazsanız da sık sık apse ve enfeksiyon yaparak daha da büyür daha da korkulacak bir duruma gelir

    • Merhaba hocam.Ben 15 yaşındayım.Kuyuk sokumunda şişlik ve Ağrı oluştu.Aile hekimine gittim.Basit bir iltihap olduğunu kıl dönmesi olmadığını ve şuanda olgunlaşmadığını müdahale edilemeyeceğini söyledi.Kendiliğinden patlamalı dedi.Doktora gittikten 4 gün sonra patladı ve 3 gün boyunca içi boşaldı.Şimdi de yaranın ağzı biraz kapanmış.Sizce doktora gitmeli miyim ve bu yara kaç günde iyileşir?

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Çok büyük ihtimalle kuyruk sokumu bölgesindeki bahsettiğiniz hastalık, kıl dönmesi iltihabı apsesi ve sonrasında kıl dönmesi hastalığı. Kıl dönmesi mutlaka ameliyatla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Başlangıç aşaması deyip tedavi ihmal edilmemesi gerekir. Başlangıç aşamasında tedavi edilmesiyle çok daha iyi sonuçlanır. Sonra ilerlerse çok daha büyük ameliyatlar yapılması su gerekir. Her apse biraz daha hastalığı ilerletir, büyütür. Bu nedenle bir Genel Cerrahi Uzmanına muayene edilmenizi ve gereken tedavilerin yapılmasını öneririm.

        • Hocam genel cerraha gittiğimizde bana kıl dönmesi dedi ama iltihap olduğu için hemen ameliyata alamayacağını söyledi. sadece antibiyotik verdi. yapılması gereken bu muydu? şiddetli ağrım var.

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Iltihap ilk başlangıç halidir, antibiyotikle gerileyebilir. Eğer antibiyotikle gerilemezse apseye dönüşür, ağrı artar, şişlik oluşur. O zaman apse cerrahi olarak boşaltmak gerekir. İltihap ve apse geçtikten 1 ay sonra ameliyat yapılmalıdır, iltihaplı iken apse boşaltılması dışında ameliyat yapılmaz, o açıdan doğrudur. Cerrahi olarak boşaltmaması apsenin henüz birikmemiş olduğundan olabilir. Bu nedenle apse sonradan oluştuysa mutlaka kontrole gidin, gerekirse boşaltılacaktır

  6. Hocam merhabalar. Öncellikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim ? ben üniversite sınavına çalıştığım için çok fazla masa başında vakit harcıyorum. Yaklaşık 5 gün önce şiddetli ağrı filan yaşadım. Kuyruk sokumu zedelenmesi sanıp ortopediye gittim. Uzman doktor ilgilendi ve apse dedi. Ama daha yeni çıktığı için biz müdahale edemeyiz dedi. Onun yerine antibiyotikler yazdı. Ve eğer olgunlaşırsa boşaltabilirsin onu dedi. Ancak eve gelip yaptığım araştirmalarla bunun zararlı olacağını öğrendim. Kuyruk sokumumun gamze kısmında çıktı. Şu anda da cok akıntı ve acı hissediyorum. Sizin bu konuda öneriniz nedir? Hastahanede apseyi temizletmeli miyim ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Belirttiğiniz gibi uzman Doktor bakmış, daha toplamamış ki boşaltmak gerekmemiş. Muhtemelen sonrasında topladı ve kendiliğinden aktı. Kendiliğinden aktıysa ağrıda hafif rahatlama olmuştur. Tam bir rahatlama olmadıysa biraz daha akıntı olan yeri genişleterek daha güzel boşalmasını sağlamak ve içeriyi yıkamak gerekebilir. Bu nedenle cerrahi uzmanına kontrole gitmenizde fayda var

  7. Hocam kuyruk sokumumda şişlik oluştu .doktora gittim kıl dönmesi yada yağ bezesidir dedi .oluşmamış daha dedi .dayanılmaz ağrıyor .1gun geçti beyaz uç verdi napmaliyim doktora ne zaman gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tam kuyruk sokumunda özellikle orta hatta ise yağ bezesi olma ihtimali azdır. yine de görmeden kesin bir şey demek mümkün değil. Ağrıyorsa kıl dönmesi olma ihtimali ve enfeksiyonlu olma ihtimali daha yüksek. Doktora gittiğiniz zamandan daha fazla ağrıyorsa ve şişlik daha fazla ise tekrar gidin. Apse varsa beklemek doğru olmaz, boşaltılması gerekir.

  8. İyi günler hocam. Benim kuyruk sokumu bölgemde apse oluştu. Nohut kadar büyüklükte, aşırı ağrıyır yürüyemiyor, eğilemiyorum. Acaba çok mu fazla ilerledi,büyük kesik atılmasından korkuyorum. Onun dışında yaşadığım yerde çok uzman doktor olmadığı için ameliyat olursam da tekrar oluşur, boşuna vücudum da kesik yaratmış olurum diye korkuyorum. Kendi kendine patlaması mi kötü,yoksa her ne olursa olsun doktor temizlemesi mi ?
    Cevap için teşekkür ederim ??

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse nerede olursa olsun tek tedavisi drenajla yani kesi ile boşaltmaktır. Kendiliğinden patlamasını beklemek apseyi daha da büyütür ve hastalığın ilerlemesine sebep olur. Apse boşaltmak çok üstün bir uzmanlık gerektirmez. Bulunduğunuz yerde bir an önce apseyi boşalttırmalısınız. Kıl dönmesi tekrarlayacak diye ameliyat olmamak da yanlış bir düşüncedir. Çünkü ameliyat olmazsanız sık sık enfeksiyon olarak bu hastalık daha da ilerler. En sonunda daha geniş ameliyatı olmak zorunda kalırsınız. Üstelik her ameliyatı olan tekrarlayacak diye bir şey yok. Tekrarlama ihtimali daha az olan mikrosinüsektomi, lazer tedavisi ya da karidakis gibi ameliyatları olursanız, sonrasında da hijyene ve temizliğe dikkat ederseniz tekrarlamaz

  9. Merhaba hocam benim oğlumda oluşan bu rahatsızlıkta kuyruk sokumu altında bir delik ve onun hemen altında bir delik mevcut Doktor gorüsmelerimiz de apseyi sıkmamızı ve orayı boşaltmamızı soylediler ilk müdehaleyi zaten doktorumuz yaptı fakat sonra biz bu bolgeyi ve sırt kısmını lazer tedavisi ile temizlettik 1 hafta sonra poponun bitim noktasının üstünde tekrar bir şişlik daha oluştu nohut büyüklüğünde ve el ile yoklamada 1*1.5 cm olan bir akme gibi hissettim fakat ,ok dokundurtmuyor LGS sınavları yaklaşması sebebi ile cerrahi bir müdahale yapmak doğru olur mu ?Lüks etme durumu nedir

    teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse varsa kendiniz sıkarak tedavi edeceğiniz bir durum değildir. Belki önceden açılıp akıntı oluştuysa iyi boşaltın diye tembihlemiştir doktorunuz. Apse varsa cerrahi müdahale ile boşaltmak gerekir. İlaç tedavisi ile iltihap kurutulmaya çalışılır. Lazerle kıl temizliği yapmanız önlemlerden yalnızca bir tanesidir Eğer Apse yapmış bir kıl dönmesi olduysa iltihap geçtikten sonra cerrahi müdahale ile tedavi etmek gerekir. Kıl dönmesi bazen aylarca iltihap yapmadan sessiz kalabilir, bazen de çok sık tekrarlayarak hayatı zehir edebilir. Bunun bir ölçüsü yoktur. O bölgeyi sık sık kurulayın, sık sık duş alın, ıslak kalmasın. Mümkün olduğu kadar bir tek bel ve sırt kısmını değil popo kısmını da epilasyonla temizletilirseniz iyi olur. Ameliyat için kendiniz karar vermelisiniz.Mikrosinüsektomi veya laser tedavisi hastayı çok fazla hırpalamaz, günlük yaşamına çok etki etmez fakat lazere, mikro sinüsektomiye uygun mu bunu muayene ederek değerlendirmek gerekir

  10. Merhabalar hocam bugün kıl dönmesi apsemi boşalttim ama hala ağrıyor yapılan işlemden dolayı mi ağrıyor geçer mi yoksa ağrıması normal değil mi ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse boşalttıktan( Eğer cerrahi olarak doktor tarafından boşaltıldı ise) sonra aynı gün ağrıda büyük ölçüde azalma olur ancak tamamen sıfırlamaz. Çünkü sonuçta bir işlem yapıldı, giderek azalır. Aniden tekrar artma şişme olursa mutlaka kontrol gerektirir. Tekrar apse ağzı kapandıysa küçük bir müdahale ile açmak gerekebilir.

    • Hocam ben bugün doktora gittiğimde hiç uyuşturmadan direkt sıktı ve ne kadar acıdığını anlatamam. Bayılma eşiğine gelmiştim. Bu doğru bi yöntem midir. Bir yandan da antibiyotik kullaniyorum. Ama anestezi yapılmadan sıkılması ve o kadar acı çekmem doğru bi yol muydu? Yarın yine gidecekmişim ama gözüm korktu bi kere.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Eğer daha önceden az bir yerden boşaldıysa sıkılarak daha iyi boşaltma sağlanabilir, bunun için uyuşturmaya gerek yoktur. Apse olan yer ağrır, haklısınız. Eğer önceden kendiliğinden boşalmış bir yer, bir delik yoksa, cerrahi olarak keserek boşaltacaksa, o zaman lokal anestezi yapıyoruz. Ama yalnızca keseceğimiz yere yapıyoruz. Tüm apseyi uyuşturma şansımız olmuyor. Çünkü lokal anestezi apseli olan yere etki etmiyor. Diğer bir yolu da genel anestezi almaktır. Fakat genel anestezi yüzükoyun alacağınız için bazı riskleri var, yalnızca apse boşaltmak için o riski almaya değmez ve pratik uygulamamızda kıl dönmesi apsesinde genel anestezi verme uygulaması yoktur. Genel anestezi makat apselerinde daha sık verilir, Çünkü daha büyüktür ve daha zordur.

  11. Kıl dönmesi yok sadece iltihap dedi antibiyotik verdi doktor 11 haftalık gebeyim hareket edemiyorum doktora güvenemedim 50 defa hamileyim dedim arveles yazmış daha önce de olmuştu bu apse ilk seferinde patlamıştı ama can vermiştim resmen patlayana kadar daha sonra da oldu söndü oldu söndü patlamadan bu patlasın kurtulayım istiyorum. Adım attırmıyo resmen kıvranıyorum. Nasıl geçecek ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu kadar şiddetli ağrınız olduğuna göre apseleşmiş demektir. Apse olduğunda ağrı kesici ile ve antibiyotikle şikayetleriniz geçmez. Apse de düzelmez, cerrahi drenaj gerekir. Hamile olsanız bile bunu yapmak gerekecek. Çünkü iltihap bebeğe daha fazla zarar verir. Lokal anestezi ile apse boşaltılması bebeğinize bir zararı olmaz. Bence en kısa zamanda tekrar kontrole gitmelisiniz

  12. Merhaba 1 hafta önce apse oluştu cerah yöntemiyle kesildi akıtıldı 3 gün sonra kontröle gittim 2 hafta sonra gelin ameliyat oluncak dendi ama yazılanlara göre 2 ay sonra ameliyat yazılıyor 2 hafta bunun için az bir zaman mı acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apsenin büyüklüğüne göre bazen iki hafta da yeterli olabilir bazen bir ay bile yetmiyor. Biz genellikle ortalama 1 ay diyoruz. Sonrasında baktığımızda hala ödem, endürasyon dediğimiz kızarıklık, iltihabı reaksiyon devam ediyorsa ameliyatınız ertelenir. Doktorunuz da önce görüp uygunsa ameliyata hazırlayacaktır zaten.

  13. Önce kuyruk sokumumdaki kemik ağrıyor sandım sonra iki gün geçti anladım ki değil sinirlendim acısına artık dayanamadım kendim boşalttım acısından bayılıyordum ama hepsi çıktı doktora gitmesem bir şey olur mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Siz ne kadar boşalttım deseniz bile içeriyi serumla yıkamak,iyice boşaltmak gerekebilir. Görmeden bir şey demek zor. Sizin boşalttığınız açıklık tekrar erken kapanabilir ve apse yeniden birikebilir. Bu durumda da hastalığınızın boyutu büyür, daha sonra olacağınız ameliyatın boyutu da büyür. Apse geçtikten yaklaşık bir ay sonra tekrar ameliyat olmanız gerekiyor. Zaten bir şekilde doktora gitmelisiniz

  14. Merhaba hocam ben 6 yıl önce apseyi bosalttırdiktan 2 ay sonra mikrosinüsektomi yöntemi ile ameliyat oldum 3 gündür ameliyatmin alt tarafında bi agri var üstüne oturamiyorum dokundugumda çok acıyor ve sivilce gibi ucu olmayan küçücük bir kabarcık var yine kıl dönmesi yaşıyor olmaktan korkuyorum şu an ki durumum bana göre çok acil degil gibi fakat müdahale ister mi bilemiyorum doktora gitmeli miyim beklemeli miyim kararsızım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ameliyattan sonra hayatın herhangi bir döneminde o bölgeye kıl tekrar girdiğinde, vücut onu atmaya çalışır ve bunu kızarıklıkla, akıntıyla, ağrıyla belli eder. Böyle bir yabancı cisim girdiyse erken aşamada temizlendiğinde daha etrafında kapsül oluşamadan müdahale edilirse tekrarlaması engellenir. Bence erken aşamada muayene olun ve bir doktor temizlesin. Pek çok meslektaşım bu durumda hemen nüks olarak kabul ediyor. Ancak ben ilk aşamada temizlenirse kapsül olmadığından dolayı tamamen iyileşeceğini düşünüyorum. İçerdeki yabancı cismi çıkarıp güzelce temizlediğimiz zaman kapsül oluşmasına fırsat vermiyoruz. Bu şekilde uyguladığım, ameliyata gerek kalmayan hastalarımız oldu. Bekleyip zaman geçirdiğinizde etrafında zar(kapsül ) oluştuğunda artık temizlemek yetmiyor, Ameliyat gerekiyor.

  15. Veliddin Çetinaslan

    Hocam, bende kıl dönmesi var ve o bölgede apse oluştu. Ameliyat sırasında vurdukları iğnenin çok ağrıttığını söylüyor genelde herkes, bir videoda ise ameliyat olan birisi çok zor dayanmıştı. Gerçekten bu kadar ağrıtacak mı? O bölgeye dokunsam bile çok ağrı oluyor. Bir de istersem narkoz verebilirler mi? Ben onun korkusundan hiç rahat duramam çünkü.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İsterseniz tabii ki anestezi verebilirler. Ancak bu özel hastanelerde söz konusu olabilir. Devlet hastanelerinde buna imkan olacağını zannetmiyorum. Ameliyathane odaları zaten benim bildiğim Samatya’da normal hastalara bile sıra gelmiyordu, ben ayrıldığımda. Şimdi daha da yoğun olduğunu düşünüyorum. Peri anal apselerde derine ilerleme varsa mecburen anestezili tercih ediyoruz. Anestezi almak zannedildiği kadar kolay bir şey değil, oldukça riskleri var. Üstelik anestezi verildikten sonra pilonidal sinüs apsesinde yüzükoyun yatırmak daha da riskleri arttırıyor. Ben yakınım olsa asla bu konuda anestezi aldırmam, hastalarıma da önermem ve anestezi altında yapmam. Özellikle bu dönemde covid riski varken, bir gün hastanede kalmak bu açıdan da riskli olduğunu düşünüyorum. Zannedildiği kadar dayanılmayacak bir ağrı değil. Üstelik de çok kısa süreli bir ağrı anestezi alırken de kollarınız dan, elinizin sırtından iğne yapılacak sonuçta, onlar da ağrılıdır.

    • Merhaba hocam bende de apse oluşumu var doktor antibiyotik verdi ve her gün pansuman oluyorum apse sıkılıyor ama doktor bana ben yaparım ama bidaha tekrarlar dedi alta delik var birde üst tarafta iki delik var sanırım sizce mikrosinüsektomi yöntemi ile tedavi edilebilir mi?

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Tarifinizden iki ya da üç minik kesiyle mikrosinusektomi olabilir gibi görünüyor. Lazer tedavisi de uygun olabilir. Ancak son karar muayene sonrasında belli olur. Giriş çıkış delikleri arasındaki mesafe, cilde olan yapışıklığı, alttaki kistin büyüklüğü gibi durumlar etkili olur. Tekrarlayacak diye ameliyat etmemek doğru değildir. %100 tekrarlama oranı diye bir şey yok. Mikro sinüsektomi ve lazer gibi yöntemlerde tekrarlama ihtimali daha azdır. Üstelik çok iyi bir bakım ve tedbirlerle tekrarlaması önlenebilir. Tekrarlayacak diye ameliyat olmama durumunda her apse ve iltihap biraz daha hastalığı büyütür. Devamlı akıntı insanın hayatını çekilmez hale getirebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir