Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.
PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?
Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.
Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.
Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.
Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.
KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?
Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.
Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.
Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.
Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.
Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.
Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.
APSE NASIL GEÇER?
Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.
Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.
Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.
APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR
Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.
Peki Apse Nasıl Boşaltılır?
Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.
Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?
Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.
Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk
Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.
Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.
APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?
Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.
5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.
Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Siz Sorun Biz Cevaplayalım
Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.
Merhaba hocam 2000 yılında kıl ddömesinden gazi üniv de ameliyat oldum ve boşaltılan bölgeye silikon koydular. Silikonlu bölge bariz belli. Şimdilerde Silikonlu bölgenin altında iltihaplanma oluyor ve her boşalttığımda leblebi büyüklüğünde dwlik oluşuyor sonraları kabuk akabinde 1 ay sonra tekrar şişkinlik oluyor. Silikondamı sorun var yoksa tekrardan kıl dönmesi mi oldu. Saygılar
Kıl dönmesinde apsenin yerine ya da ameliyatla çıkartılan alana silikon uygulamasını hiç görmedim, bu konuda bir bilgim yok. Flep şeklinde yandan doku kaydırıldıysa onu silikon olarak zannediyor olabilir misiniz acaba? Sık sık bu şekilde enfeksiyon olursa silikon enfeksiyonu da olabilir, tekrarlamış da olabilir. silikon iltihabı ise silikonu çıkarmak gerekir. Tekrarladıysa yine ameliyat olmalısınız. Kesin tanı ve tedavi önerisi için 0 bölgenin muayenesi ve gerekirse ultrasonografi ile ileri tetkik uygundur.
Hocam apse boşaltıldıktan kaç gün sonra ayağa kalkabiliriz veya üstüne oturabiliriz
Kıl dönmesi apsesini boşalttıktan sonra hemen kalkabilirsiniz. Günlük rutininize dönebilirsiniz. Apse boşaldıktan sonra öncesine göre ağrı çok daha azalır. Yalnızca yatarken sırt üstü yatın hapse daha iyi boşaltılabilsin. Oturmanız da ilk günden itibaren bir mahsur yok.
İyi günler hocam. Ben yaklaşık 1 buçuk ay önce şişlik şikayetiyle gittim doktora ve antibiyotik verdi gönderdi. Ben güvenmeyip İstanbul’da başka bir profesör doktora gösterdim. Apseyi açalım dedi ve açtılar. Bölgesel uyuşturmalarına rağmen her şeyi hissettim ve çok ağrılıydı. Ama yalan olmasın kesi sonrası öyle bir rahatladım ki değdi diyebilirim o acıya. 12 gün önce de ameliyatımı oldum ve şu an iyiyim. Ancak, 2 günde bir pansuman yapıyorum sizce sıklık iyi mi ve dün bir kızarıklık fark ettim dikişlerin bir kısmında. Acaba sebebi nedir? Doktorum istanbulda olduğundan ulaşamıyorum…
Apseliyken boşaltılması dışında tedavi yoktur. Ne kadar uyuşturursak uyuşturalım genel anestezi olmadığı sürece ağrı olur. Bunun için genel anestezi almaya da gerek yoktur. Ameliyat sonrasında nasıl davranılacağı konusunda cerrahlar arasında tam bir fikir birliği yoktur. Ben 3 gün sonrasında pansuman önermiyorum. Açık bırakıp banyo öneriyorum. Baticonla dıştan pansumanı anlamsız buluyorum. Ancak ameliyatın tipine, durumuna ve enfeksiyon durumuna göre değişir. Doktorunuzun görüşü başka olabilir.
Merhaba,ben 19 yaşındayım kızım.aileme söylemeye çekiniyorum bende kuyruk sokumumdaki delik patladı arada kanıyor ve iltahap akıyor.ameliyat olmam şart mı acaba ? Ve gittigim gibi ameliyat ederler mi beni ?
Hastalığınız Büyük pilonidal sinüs yani kıl dönmesidir. Fakat tabii ki muayene etmeden bir şey demek mümkün değil. Bu hastalık ayıp bir şey değil, cinsellikle de alakası yok. Bence ailenize söylemelisiniz ve muayeneye gitmelisiniz. Devlette Tabii ki aynı gün ameliyat yapılamaz öncesinde randevu almalısınız. Biz muayenehane koşullarında, lokal anestezi ile yaptığımız mikrosinusektomi gibi ameliyatlara uygunsa ve hasta kabul ederse aynı gün yapıyoruz.Geciktirme durumunda hastalık genişlerse daha büyük ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz.
Benim kıl dönmem morartı şeklinde oldu ve ben onu en sonunda sıktım ve kılı koparttım bir sıkıntı olur mu ?
Hangi yarayı ve hastalığı olursa olsun kendinizin uğraşması, kurcalaması enfeksiyonu arttırabilir. Kılı kopartmanın bir anlamı yok zaten. Akıntı başladığında yatarken sırt üstü ya atmanızı öneriyoruz ki kolay aksın. En doğrusu cerrahi uzmanına giderek, gerekiyorsa cerrahi müdahale ile boşaltılmasını sağlamak. Sonrasında enfeksiyon geçtiğinde ilk fırsatta ameliyat olmak. Ameliyat için gecikirseniz hastalık genişler, daha büyük ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz.
Bendede 5.kez apse tekrarladı 2 yaşında bebeğim olduğu için ameliyat olmadım acaba ciddi bir zararı olurmu
Her apse biraz daha hastalığınızı genişletir. 5 kez apse olduysa 5 kez ilerleme imkanı bulmuş demektir. İlerledikçe de apse sıklığı tekrarlar. Apseye müdahale ettirdiğiniz sürece öldürmez ama çektirir. Sonraki olacağınız ameliyat da daha büyük boyutlarda olur. Büyük ameliyat da çektirir.
ağrıyo diye doktora gittim ama doktor hiçbişey yok dedi herhangi bir delik görmedi. ve bundan 2 sene önce kıl dönmesinden ameliyat oldum ve hiç apse falan akmıyodu deliği kapalı diye bu kez biraz daha yukarıda şişlik çıkmış ve ağrıyo antibiyotik krem kullanıyorum.
Nük etti diyebilmek için tekrar kıl giriş deliğini görmek, o bölgede kisti elle hissetmek gerekir. Doktor gördüğü için bir şey diyemem.Doktor bir şey yok deyip ilaç vermediyse kendiliğinizden antibiyotik kullanmanız doğru değil. O bölgedeki ağrıların her zaman sebebi kıl dönmesi olmayabilir. Bel kemiği ya da kuyruk sokumu kemiğine bağlı ağrılar olabilir. Ortopedi ya da fizik tedavi doktoru da değerlendirse iyi olur.
Şişlik ve kızarıklığın ardından apsenin patlaması sonucu hekime başvurdum ve hekim herhangi bi apse boşaltma opaerasyonu yapmadan apsenin aktığı yere dikiş atıp beni antibiyotik tedavisine başlattı.. normal mi?
Apse henüz yeni boşaldıysa çıkış deliğini ben kapatmıyorum. Akmasının devam etmesini isterim. Ama işlem yanlış ya da doğru yorumunu yapamam. Yaranızın durumu, enfeksiyon varlığı nasıldı bilemem. Görmeden yorum yapmam yanlış.
Merhaba hocam ben iki kez dir apseyi doktorlar tarafından boşaltıldı su an apsem hala akıyo sizce bu kaç günde geçecek birşey yani uzun sürer mi veya geçtikten hemen sonra mi ameliyat olunur?
Akıntı uzun sürebilir. apse boşaltıldıktan sonra yaklaşık 1 ay beklenip ödem geriledikten sonra ameliyat önerilir. Ameliyat olmazsanız sık sık apse yapabilir. Her apse hastalığı biraz daha büyütür, sonrasında daha büyük boyutlu ameliyat olmanız gerekir.
Merhaba 1 hafta önce kuyruk sokumu bölgemde ter önleyici krem kullandım ve 5 gün önce de kuyruk sokumumda bir agrı başladı apse oluştu zamanla dün apseyi boşalttım fakat boşalan iltihap kokulu değildi bundan yaklaşık 2-3 yıl once kuyruk sokumumun üstüne düşmüştüm ve zaman zaman agrıdıgı oluyordu bunun kıl dönmesi olmama ihtimali var mıdır acaba ?
2 yıl önceki düşmeye bağlı apse oluşmaz. Büyük ihtimalle kıl dönmesi apsesidir. Çok nadiren hidroadenit olabilir. Ama hidroadenit daha uzun seyirli ve daha sık tekrarlayıcıdır. Kesin tanı için muayene olmanız gerekir.
Merhabalar hocam 5 gündür ağrı , sırt üstü yatamama ve şişlik şikayetiyle genel cerrahiye gittim ve kıl dönmesi olduğu apsenin boşaltılması gerektiği söylendi apsenin bir kısmı boşaltıldı ama çok ağrılı bi işlem olduğu için bi kısmı çok derin de olduğu için inemedi 5 gün sonra tekrar gelmem gerektiği söylendi ağrı kesici ve antibiyotik verdi Bir sonraki gün duş alabileceğimi ve pansumana gerek olmadığı söylendi küçük kesik atıldı pansumana gerek var mı ameliyat olmama gerek var mı ameliyatsız işlemler var mı ?
Pansumana ben ce de gerek yok. Ben her zaman doktorunuzun önerisini dinlemenizi söylerim zaten. Çünkü hastanın durumunu en iyi doktoru bilir. Yatarken sırt üstü yatarsanız kesiden iltihap akmaya devam edebilir, rahatlarsınız. Giysinin dışından buz uygulaması yapın. İltihabı geriletecektir. Sanırım kesi yeri kapanırsa diye sizi kontrole çağırdı. Apse geçince mutlaka ameliyat gerekir.
Apse boşaltıldıktan sonra iyileşme süreci nasıl olur? Yani kesiğin acısı mı yoksa yeniden apse oluşuyor mu nasıl anlarım?
Kesiğin acısı fazla değildir. Boşaltıldığında ağrı epeyce rahatlar. Kesi ağrısı dokununca ya da bir yere değince olur. Devamlı ağrı yoktur. Birkaç gün ağrı rahatken zonklama şeklinde ve devamlı, giderek şiddetlenen ağrı olursa yeniden apse birikiyor demektir.
Hocam merhabalar.Makaleniz çok bilgi verici öncelikle bunun için teşekkürler.
Bende diğer arkadaslar gibi oturmakta zorlanmaya sırt üstü yatamamaya başladım genel cerrah(yada cerrahi yanlışım varsa affola) bölümünden randevu aldıp gittiğimde doktor gözle görülür birşey yok diyip 15-20 gün sonrasında mr yada ultason gibi birsey icin randevu almamı söyledi.Randevuyu aldım fakat o sıralar dedim yanında refakatci olarak kaliyordum ve yuruyememeye baslayinca direkt genel cerrah bolumune inip baska bir doktora rica edip gozuktum apse yaptigini hemen bosaltilmasi gerektigini soyleyip acilden tramva bolumune yonlendirdi ve apse bosaltildi(uyusturmadan cok acili bir andı) Şuan gayet iyiyim tuvaletten çıktıkdan sonra pansuman yapıyor ilaçlarımı kullanıyorum.Size sorum ise ameliyat olmam gerekirmi yoksa apse zamanla kuruyup kapanınca düzelicekmiyim? Not olarak birde sunu soyliyim pansuman yapmak icin bandaj acildiginda bazen irin gibi birseyin aktiğini soyledi pansumanimi yapan kisi
Apse boşaltıldıktan sonra (yaklaşık 1 ay sonra) kıl dönmesi ameliyatını öneriyoruz. Akıntı geçse bile ameliyat şart. Apse boşaltıldıktan sonra çok büyük değilse 2 gün sonra pansumanı açtırıp banyoya izin eriyorum. Pansumana gerek görmüyorum. Çamaşırınız kirlenmesin diye gaz bezi veya kağıt havlu koyabilirsiniz. Yatarken sırt üstü yatarsanız akıntı rahat akacağından daha çabuk temizlenir. Tabii son sözü doktorunuz söylemeli.
Merhaba hocam bende de ilk önce ağrı sızı vardı,şişlik,kızarıklık vardı,kuyruk sokumun da oluşan şişlik baya büyümüştü ve bu 9 gün öyle böyle değil ağrıyordu,uyumadigim çok gün olmuştu,ve artık 6 haziran da aksam dayanamadim bayılmışim gözümü açarken kendimi hastanede gördüm, serum bağladılar sonra kuyruk sokumu olan yerde doktor bi jilet yardımı ile o bölgeyi kanadı sonra 7 haziranda ameliyat oldum ondan sonra çok rahatladım ama az önce uyandım baktım ameliyat olan yerde aşırı akıntı olmuş çok korktum, bu akıntı devam ediyor sizce normal mı çünkü bu iki gündür şişmiş ve az önce şişkinliği biraz geçti akıntı olduktan sonra,
Apse ameliyatında bir kesi ile içerideki cerahat boşaltılır. Bence biraz geç müdahaleye gitmişsiniz. Apse ne kadar erken boşaltılırsa o kadar iyidir. Sonrasında akıntı olması normal. Bu akıntı uzun sürebilir. Hiç geçmeyebilir. Yaklaşık 1 ay sonra kıl dönmesi ameliyatı önerilir.
Merhabalar hocam ben 3 kez kıl dönmesi ameliyatı oldum. 3.cu ameliyatimdan 1 ay sonra tekrarlama var dediler ve ben 4. Ameliyatı olmak istemiyorum hic bir yontem yararlı olmadi bana 1 senedir ara ara agrım ve siskinlik oluyo kendi patlıyo. Ameliyat olmasam ileride daha buyuk sıkıntılarda yasar miyim? Ve bu dsurekli tekrarlayan bir rahatszlık mı bi care bulamam mı ??
Ameliyat olmazsanız hep bu apse tekrarlar. Ameliyattan 1 ay sonra ben nüks demiyorum. İçeriye giren kılların erkenden bazı özel yöntemlerle temizlenmesi ve içerinin özel maddelerle yakılması, etrafına zar yapmadan kurtulmasını sağlar. Yani yeni bir ameliyat olmadan kurtulabilirdiniz. Nükste en önemli faktör kişinin temizliği, kılları oradan uzak tutmak ve bölgeyi kuru tutmaktır. 0542 6210888 numaralı telefona WhatsApp dan fotoğraf gönderirseniz hastalığınızı değerlendirebiliriz, olabilecek en kolay yöntemi önerebiliriz.Benimle(Op.Dr.Seher Şirin) yazıştığınızı belirtin. www. sehersirin. com sitesinde kıl dönmesi ameliyatından sonra neler yapılmalı konusundan faydalanabilirsiniz.