Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?

Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.

Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.

Kuyruk Sokumunda Ağrı

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.

Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.

Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.

Kuyruk Sokumu

KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.

Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.

Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.

Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.

Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.

APSE NASIL GEÇER?

Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.

Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.

APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR

Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.

Peki Apse Nasıl Boşaltılır?

Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.

Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?

Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.

Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk

Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.

Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.

APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?

Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.

5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.

Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Siz Sorun Biz Cevaplayalım

Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.

387 Yorum

  1. Hocam bende de apse oluşmuştu boşalttırdım 3 ay önce genel cerrahide. Sınava hazırlamıyorum diye ameliyatı erteledim ama 2 gün önce sanırım masa başında oturup deda çalışmaktan yine şişlik ve ağrı oluştu. Antibiyotik kullandım biraz hafifledi ve ağrısı azaldı. 2 gündür antibiyotik kullanıp krem sürüyorum git gide küçülüyor apse. Doktora gitmeli miyim? Bu arada çarşamba gününe kadar sokağa çıkma yasağı var ??‍♀️

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse cerrahi olarak boşaltılması gereken bir hastalıktır. Yalnız antibiyotikle geçmez. Sizde şikayetleriniz azaldığına göre tam apse oluşmamış. Apse oluşmadan bir önceki iltihaplı dönemde antibiyotikle gerileme olur. Giysi üzerinden soğuk uygulamaya çalışın. Zonklama tarzında ağrı ve ateş olursa muayeneye gidin.

  2. Hocam gemide bu apseyi iğneyle delecek cesaret yok şuan ispanya.ya doğru 12gün lük yolumuz var. Oraya kadar. Ne yapmamı tavsiye esersiniz görebilsem bunu ben yapacam ama olmuyor.lutfen başka öneriniz varsa benimle paylaşırmısınız ispanya ya kadar idare edebilirsem sevinirim teşekkür ediyorum size

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Başka bir önerim yok maalesef. Cesaret gerektiren bir şey değil. Siz de yapabilirsiniz. Şiş olan alana enjektörün iğnesini 5-6 yere el yordamı ile batırabilirsiniz. Soğuk uygulama biraz iltihabı geriletebilir.

  3. Hocam ben gemide çalışmaktayım kıl dönmesi iltihabı artık acı çektiriyor corona yüzünden 6.aydır gemideyim dışarı .yurtdışında dışarı çıkmak yasak olduğundan doktorada gidemiyorum buna şansızlık diyelim şişliğe ne yapmamı önerirsiniz. Teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şişlik zonklama şeklinde ağrı ile beraberse apsenin boşaltılması gerekir. Böyle bir şansınız yoksa gemideki bir kişi şiş olan yere steril bir enjektör ucuyla batırarak bir kaç delik açabilir. Sonra sırt üstü yatarsanız kolay akacaktır. Aktığı sürece sorun olmaz. Ayrıca giysi üzerinden buz(soğuk) uygulaması yapabilirsiniz. Koşullarınız uygun olduğunda ise ameliyat olmanız gerekir.

  4. Hocam merhabalar kuyruk sokumunda benimde agrim var üzerine oturamaz yatamaz oldum 1 hafta oldu geçer diye bekledim geçmedi doktora gittim acilden girdik hemen corona virüs nedeniyle bakmadı bile iğne yaptı yolladi ertesi gün sabah 7.30 da gelin dedi gittik şikayetlerimi anlattım bel fıtığından şüphelendi ağrı kesici kas gevşetici ve koktuk altı reonu gibi bir ilaç verdi 1 hafta sonra tekrar gel geçmezse dedi 2 gün içerisinde şişti ve ağrı yapıyor ateş yapıyor ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumunda şişme, ağrı, ateş kıl dönmesi apsesini düşündürür. Boşaltılması ve ilaç kullanmanız gerekir. Yeniden genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz. Gidinceye kadar soğuk uygulama yapabilirsiniz.

  5. Hocam 2 gün önce doktora gittim kıl dönmesi apsesi dendi enjeksiyon iğnesi vurarak antibiyotik verdi tekrar kontrole gel dedi fakat dün inanılmaz ağrı yaşadım ateşim yükseldi sizce bu patlayacağının göstergesi mi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apsenin iyice belirginleştiğinin göstergesi olabilir. Bu durumda küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılmalı. Siz gittiğinizde belki apse toplanmamıştı, onun için boşaltmayı teklif etmemiş olabilir. Mümkünse bir genel cerrahi uzmanına tekrar gidin. Virüs nedeniyle gidemezseniz steril bir enjektör ucuyla bir yakınınız bir kaç yerden en şiş ve yumuşamış kısmından delsin. Sonra sırt üstü yatın ve akmasını sağlayın. Giysi üzerinden buz tatbik ederek o bölgeyi soğutun.

  6. Hilal şalış

    Hocam bende de apse oluşmuş kist dedi önce eliyle orayı boşalttı sonra pansuman yaptı bir hafta pansuman yapılcak dedi antibiyotik verdi kullanıyorum 1 ay sonra ameliyat dedi şuan korkuyorum dogru işlem demi şuan yara olmasu ve beklenmesi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Evet. Apseyi açması ve açık bırakması gayet doğru. Apse olduğunda yalnız apse tedavisi yapıyoruz. Apse yaptıktan sonra kıl dönmesi ameliyatı için bir ay bekliyoruz. Aksi taktirde yapılacak ameliyatın boyutu çok büyür ve komplikasyonları çok fazla olur. www. sehersirin. com da apseliyken ameliyat olursa ne olur konusu var. Oradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

  7. Hocam merhaba. 2 hafta önce okula 3 gün bisikletle gidip geldikten sonra kuyruk sokumunda bir ağrı oluştu.Sele ayarımın yanlış olduğunu düşünerek zedelediğimi düşündüm. Çünkü daha önce de başıma gelmişti. Fakat o bölgede daha sonra apse oluştu ve günlük yaşamımı önemli derecece etkiledi. 3 gece boyunca 3-5 nöbeti tutar gibi ayaktaydım. Yatağa yatıp kalkamıyordum.Acile gittiğimde doktor antibiyotik ve ağrı kesici verdi. Iltihap kuruduktan sonra açılması gerektiğini söyledi. Onun gecesinde apse iyice büyüdü ve kendiliğinden patladı. 3 gündür rahatım fakat başladığım ilaca haliyle devam ediyorum. Size söyle bir sorum olacak; bu oluşan apse darbe ve zedelemeye bağlı olabilir mi ? Yoksa o bölgede oluşan her apse kıl dönmesi midir ? Iyi çalışmalar.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumunda travmaya bağlı apse oluşmaz. Travma olan kuyruk sokumunda kıl dönmesi daha sıktır. Kıl dönmesi de apseleşebilir. Apse geçtikten sonra en erken yaklaşık 1 ay sonra kıl dönmesi ameliyatı olmanız gerekir. Ameliyattan önce mikrosinüsektomi yöntemini araştırmalısınız.

  8. Merhabalar..18.06.2019 da oğlum kıl dönmesi ameliyatı oldu..dikis boyu baya uzundu, 1 gece hastanede yattı.Bir haft sonra dikişler alındısonra akıntı başladı.. hergün pansuman gittik içini sıkarak boşalttılar.. yaklaşık 2 .hafta gibi 4 cm boyunda yara açıldı.. şimdi yaranın içine toz şeker döküp dokunun dolup kaynamasini bekliyorlar..ama uzun sürermiş..tekrar dikis atmiyorlar..hergun pansumana gidiyoruz..sizin ne gibi tavsiyeniz olur hocam? Tatili mahvoldu oglumun..

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Yara enfeksiyon nedeniyle açıldığında genellikle tekrar dikiş atılmaz. Belki yara çok büyükse, bir süre sonra yaranın durumuna göre dikiş atılabilir. Buna yarayı izleyen doktor karar vermelidir. Açık yarada bal ya da şeker uygulaması yapılabilir. Ekstradan tavsiyede bulunmak doğru değil. Bir ameliyatın takibini ameliyatı yapan doktor yapmalıdır.

  9. Hocam ben fenol tedavisi oldum doktorum ameliyettan kurtulmuşsun dedi fakat küçük bir yer açık kalmış dedi ve tekrar fenol uygulamsı yaptı üzerinden 2 hafta geçti ve şuan apse oluştu apseyi boşalmasam kendiliğinden geçer mi yoksa doktora boşalttırmam mı gerekiyor birde bu apse oluşması nüks anlamına mı gelir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer apse oluşmuşsa her zaman boşaltılması gereken bir hastalıktır. Kendiliğinden boşalmasını beklemek apsenin büyümesine, enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Bu nedenle cerrahi müdahale ile boşaltılması taraftarıyım. Ayrıca müdahaleyi yapan doktorun da bu durumdan haberdar olmasından yanayım.

  10. Hocam gecen yil kasim ayinda kil dönmesinden aMeliyat oldum ama yine suan deligin yeri belli ediyor ve hadid sızintilar var napmaliyim hocam 2 3 ayda bir tekrarliyor pansuman ve krem sürünce geciyor ve bölgede cok fazla kil var tuy dokucü sürunce kanamaya başliyor permatikle de killar coşuyor na0maliyim hocam 12. Sinif ögrencisiyim kabusum oldu artik

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu akıntılar 1 aydan uzun süre önce başlamışsa nüks etmiş olabilir. Bu durumda yeniden ameliyat gerekir. O bölgeye epilasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca sık sık duş alın, kurulayın, gün içinde kuru tutun, sık sık kuru kağıt havluyla o bölgedeki dökülmüş kılları oradan temizleyerek uzaklaştırın. Tekrarlamış olması durumunda fazla geciktirmeden ameliyatınızı olun. Ameliyat düşünürken mikrosinüsektomi yöntemini araştırın.

  11. Merhaba 2016 yılında kuyruk sokumumda şiddetli bir ağrı oluşmuştu.Sanırım apse olmuştu.Kıl dönmesi sorunu kardeşimde ve babamda da vardı.onlarda delik vardı ve sürekli akıyordu.Bende ise hiç bir şekilde ne delik ne akıntı vardı.Acile gittim ve uyuşturulmadan apse boşaltıldı.boşaltıldıktan sonra bütün şikayetlerim ortadan kalktı. 3 gün sonra genel cerrahiye gittim ve ameliyat etme kararı verildi.Masa başı çalıştığım için doktor çok oturduğunuzdan dolayı apse oluşmuş dedi.Ameliyat oldum ve neredeyse 20 gün yattım.Ameliyatımdan 2,5 yıl geçti ve şuan kuyruk sokumumda şişlik var sadece oturup kalkınca ağrı hissediyorum. yine önceki gibi ne delik ne akıntı var. kıl dönmesimidir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şişlik flep ameliyatı yapıldıysa kalın doku getirildiği için olabilir. Ama ağrıyla birlikte olduğundan muayene ederek nük olup olmadığı gerekir.

  12. Yunus Emre Bülbül

    Kolay gelsin hocam , 4 şubat sabahı kuyruk sokumunda ufak bir ağrı hissettim ve zamanla kızardı ardındanda nohut şeklinde bi şişlik oluştu ben tedbiri erkenden aldım direk aile hekimine gittim beni elazığ şehir hastanesi genel cerraha yönlendirdi. oraya gttiğimde bana apseli kıl dönmesi dendi müdahele odasında bölgesel uyusturma olmadan çok acılı bir şekilde boşalttılar apseyi ve antibiyotik , ağrı kesii yazıp 1 hafta sonra gel dediler düzenli pasnuman yap dediler yaptımda pansumanımı gittiğimde kontrole bana dediler ağrı sızı varmı hareket ederken kalkarken felan yada o bölgede ağrı varmı bendede yoktu normal sağlığımdaydım. dediler tamamdır bi sıkıntı yok geçmiş olsun dediler oraya baktığımdada yara kapanmıs ufak bir mikro görüntülü bir delik duruyor. birde müdahele odasında bosaltılırken bana dedilerki içinden kıl çıkmadı akıp gitmiştir iltihapla birde orda apseyi bosaltmadılar gideceğim sabah patladı ve az az aktı orada tam bosalttılar sonrada bugün sizin yazınızı gördüm 2 ay sonra ameliyat felan diyiyorsunuz endişelendim. hastanede bana o apseyi boşaltırken yasattıkları acı yüzünden oyle herseyden korkmaya basladım. birde 12.sınıf öğrencisiyim 4 ay sonra sınavım var ne yapmam gerek bana yardımcı olurmusunuz ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi apsesi boşaltılmasında genellikle lokal anestezi yeterlidir. Yapılan işlem yalnızca apsenin boşaltılmasıdır, yani kıl dönmesinin değil apsenin tedavisidir. İltihaplı ve apseliyken kıl dönmesi ameliyatı yapılırsa iyi bir sonuş alınamaz. Bu nedenle iltihap geçtikten sonra en erken 1 ay sonra ameliyat önerilebilir. Şu anda kritik bir dönemde olduğunuz için bekleyebilirsiniz tabii. Dikkat edeceğiniz husus ağrı,şişlik, kızarıklık başlarsa ağrıyacak korkusuyla ertelemeyin, hemen cerrahi uzmanına başvurun. Apse erken boşaltılırsa hastalık büyümez. Uygun olduğunuzda ameliyatı gündeminize alın. Ameliyat olurkez sizi en az etkileyecek yöntem olan mikrosinüsektomi yöntemini araştırın. sehersirin.com da hastalık ve tedavi yöntemleri ile ilgili geniş bilgiler bulabilirsiniz.

  13. Hocam merhaba ben de yarın apse boşaltma işlemi yaptıracağım.Duş alırken falan çok yumuşuyor apse sıcak su altında ağrı hissetmiyorum.Acaba kaplıca suyu iyi gelir mi doğal termal su ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apsede sıcak suda rahatlama olmaz. kıl dönmesi apsesi boşalmışsa, akıyorsa rahatlayabilir. Apse varsa ağrıdan duramazsınız ve apse beklemez, randevuyla boşaltılmaz. Apse boşaltılması acildir. Bu surumda sizde apse olması ihtimali azdır. Kaplıca suyunun iyileştirici etkisi yok, bu konuda tedavi amaçlı kullanılmaz. Kaplıcaya gitmek istiyorsanız da zararı yok, sonrasında mutlaka kurulamalısınız, kuru giysiler giymelisiniz.

  14. Hocam merhabalar ben 2018 şubat ayının ilk haftası kuyruk sokumunda oluşan apseyi boşalttırdım ve yaranın kapanmasını bekleyip ameliyat olmayı planlıyordum ama gel görelim ki açılan kesik halen kapanmadı diyebilirim halen kesiğin 4/1 tam kapanmadı ne yapmam gerekiyor ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kıl dönmesi apsesinden sonra illa apse drenaj yerinin kapanması ve akıntının kesilmesi beklenmez. Apseden yaklaşık 1 ay sonra o bölgenin şişliği, enflamasyon dediğimiz değişiklikleri azalır. Bu dönemden sonra ameliyat edilebilir. Sizde de 8 ay kadar süre geçmiş . Ameliyat olabilirsiniz. Tabii son karar muayene ettikten sonra verilmelidir. Hastalığınız uygunsa mikrosinüsektomi yöntemi ile hastaneye yatmadan ve sosyal hayatınızı fazla etkilemeden ameliyat olabilirsiniz.

  15. Cengiz Tanrıverdi

    Merhabalar, ben yaklaşık 2 yıl önce özel bir klinikte apse boşalttırdım. Son 2-3 aya kadar rahattım. Yeniden apse oldu yine boşaşttırdım. Şuan hafif ağrım mevcut. Bu iki yılda ciddi ilerleme durumu varmıdır sorunumda? Ameliyat olup bir ay yatmak istemiyorum. Ertesi gün normal yaşantıya döndüren yöntemi yaptırmak istiyorum. Sorunum ne derece merak ediyorum. İyi günler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kıl dönmesi hastalığı ameliyat edilmezse sık sık iltihap ve apse yapabilir.Her apse özellikle geç müdahale edilirse hastalığı büyütür. Yeni gelişen apse,iltihap çıkış delikleri oluşabilir. Bu durumda daha geniş ameliyat olmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle ameliyatı geciktirmek zarar verir.İlerlemeyle ilgili kesin bir süre yoktur. 1 ayda da ilerleyebilir,2-3 yıl aynı da kalabilir. Sizdeki durumu bilip yöntem belirlemek için görmek gerekir. Mikrosinüsektomiye uygun değilde yine diğer yöntemler kadar zor olmayan,günlerce yatırmayan karydakis ameliyatı önerilebilir. Dilerseniz 0542 6210888 numaralı telefona WhatsApp dan fotoğraf yollayabilirsiniz. Kesin olmamakla birlikte yaklaşık fikir verebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir