Ikınmak Zararlı mı?

Merhaba arkadaşlar bugün ki konumuzda günlük hayatta en sık yapılan dışkılama hatalarından biri Ikınma hususunu ele alacağız. Anüs sağlığı için tuvalette en fazla 3-4 dakika kalınması gerekirken bazı insanlar bu süreyi 30-40 dakikaya kadar çıkarabilmektedir. Bu durum bir çoğunuza göre saçma ve hayret verici olsa da konuya sağlık / sağlıkçı açısından baktığınızda bir sorun olduğu anlaşılır. İlk olarak kişinin Kabızlık (Konstipasyon) problemi olduğu yada kanamalı hemoroid (basur) hastası olduğu düşünülür. Kabız olan insanlar dışkılama konusunda yeterli başarıya daha geç ulaştığı için kabız olmayan insanlara göre tuvalette daha uzun süre kalabilmektedir. Kabız insanların tuvalette kaldıkları sürece %95 gibi büyük bir bölümü yapılmaması gereken ıkınma hatasını haddinden fazla gerçekleştirmektedir.

Ikınmak Zararlı mıdır?

Mümkün mertebe kabız kalmamak için özen göstermelisiniz. Çünkü Konstipasyon (Kabızlık) sorunu olmadığı sürece insan ıkınmak gibi bir yola başvurmaz. Peki başlıkta yer alan soruya cevap verecek olursak evet ıkınma zararlıdır. Bu söylediklerim tuvalette dışkılama esnasında ıkınma ile alakalı olup, normal doğum yapan anne adaylarının beklediği cevabı ben kadın doğum uzmanı olmadığım için veremem. Fakat normal doğum yapan kadınlarda doğum sonrası görülen iç hemoroid ve vajinal varis hastalığı doğum esnasında ıkınmanın da anne adayını etkilediği görülmektedir. Tekrar belirtmek gerekirse dışkılama esnasında ıkınma bir çok makat hastalığının başlıca nedenidir.

Makat Hastalıkları Ikınma Sonucu Oluyor
Başlıkta yer alan makat hastalıkları kısmı geniş kapsamlı olup, anüs bölgesinde görülen hastalıkların hepsi ıkınma ile alakalı değildir. Ikınmak neden olduğu en önemli hastalıklardan biri Hemoroid yada halk arasında bilinen ismi ile Basur olup, diğeri ise anüs bölgesinin en çok ağrı yapan hastalığı Anal Hematom yada halk arasında tabiri ile Makatta Pıhtı Toplanması şeklinde açıklanmaktadır. Şimdi dilerseniz bu iki hastalığı ve ıkınmak zararlarına görelim.

Hemoroid (Basur)

Yetişkinlerde en çok görülen makat hastalıklarından biri olup, kadın erkek ayrımı olmaksızın herkesi etkilemektedir. Halk arasında basur olarak bilinen bu hastalığa Anadolu’da özellikle mayasıl dense de bu hatalı bir tabir olup, mayasıl kaşıntıya neden olan Anal Dermatit hastalığıdır. İç ve Dış hemoorid olarak iki gruba ayrılan basur hastalığı daha çok iç hemoroid olarak görülür ve anüs iç kısmında başlamaktadır. En önemli nedeni kabızlık problemi ile insanların dışkılama esnasında ıkınması olup, erken teşhis ile daha kolay tedavi imkanı bulursunuz.

Ikınmak Toplardamar Genişlemesine Neden Olur
Basur hastalığının başlangıç noktası anüs bölgesinde bulunan toplardamarlar (venlerin) genişlemesi ile başlamaktadır. Bu nedenle varis hastalığı ile benzerlik taşımaktadır. Varis hastalığı da daha çok bacaklarda bulunan toplardamarların aşırı baskı sonucu genişlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Varis hastalığında basınç hareketsiz bir şekilde oturmak yada ayakta çalışma sonucu olurken hemoroid hastalığında ise genelde dışkılama esnasında ıkınma ile olmaktadır.

Makat Kaslarının Gevşemesi İle Asıl Sorun Ortaya Çıkar
Asıl sorun toplardamar genişlemesinden çok onun etrafında bulunan makat kaslarının gevşemesi ile ortaya çıkmaktadır. Toplardamarlar genişledikçe kaslara baskı yapmakta ve gevşemesine neden olmaktadır. Makat kaslarının gevşemesi ile birlikte toplardamarın genişlemesi hızlanmakta ve genişleyen toplardamar anüs iç kısmına uzanmaktadır.

Dışkılama Esnasında Kanama Olur
Genişleyerek anüs iç kısmına ulaşan toplardamar dışkılama esnasında dışkının sürtünerek geçmesi sonucu tahriş olur ve kanama olur. Genelde dışkı sonrası görülen bu kanama ağrısız olup, böyle bir şikayet ile karşı karşıya kalan kişi 1 hafta içinde kendiliğinden düzelmemesi halinde mutlaka bir doktora Proctoloji uzmanına muayene olması gerekir.

Basur Memesi Anüs Dışına Çıkar
İlk etapta kanama şikayeti görülen iç hemoroid hastalığı ilerledikçe evresi artmaktadır. 2. Derece olduğunda dışkılama esnasında anüs iç kısmında bulunan basur memesi dışkı ile anüs dışına çıkmakta olup, kalktığınızda kendiliğinden içeri girmektedir. 3. Derece olduğunda ise yine kendiliğinden girebileceği gibi bazen kendisi giremeyip, kişinin parmağı ile onu sokması gerekir. 4. ve son evreye ulaştığında ise artık basur memeleri sürekli anüs dış kısmında bulunmaktadır.

Basur Nasıl Geçer?

Hastalığın neden olduğu, belirtileri ve derecelerini aktarmaya çalıştım. Şimdi tedavisi konusuna bakmak istiyorum, fakat çok uzun bir konu olması nedeniyle bu sayfada değilde aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak basur tedavisi sayfasından incelemenizi rica ediyorum. Çünkü ıkınma zararları ile ilgili konumuz devam edecek olup, yarım kalmasını arzu etmem. Hemoroid hastalığının bitkisel ve bilimsel tedavi yöntemlerini görmek için tıklayınız. https://www.makathastaliklari.net/basur-tedavisi/

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)

Ikınma zararları sayfasında aktaracağımız bir diğer hastalık ise tıp dilinde hematom olarak bilinen Makatta Pıhtı Toplanması olacaktır. Makat hastalıkları arasında en çok ağrı şikayetini göreceğiniz bu hastalıkta genelde insanlar basur ile karıştırmaktadır. Oysaki basur 3. ve 4. evrede tromboze olması sonucu ağrıya neden olur. Onun dışında hemoorid hastalarında ağrı yok denecek kadar azdır. Tekrar belirtmek gerekirse aniden makat ağrısı ortaya çıkarsa nedeni genelde Anal Hematom olduğunu bilmelisiniz. Kabızlık ve ıkınmanın neden olduğu hastalıklardandır.

Ikınma Makat Bölgesi Damarlarını Patlatır
Maalesef sağlık konusunda yeterli bilgi ve araştırma yapmadığımız için bir çok önemli husus göz ardı edilmektedir. Kabızlık problemine çözüm olarak görülen ıkınma sadece toplardamar genişlemesi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda makat bölgesinde bulunan diğer ince damarların patlamasına neden olmaktadır. Bu patlama cilt altına kanamayı beraberinde getirmektedir. Kanama dokuya sızan kanın basınç oranına kadar devam ederek durmaktadır. Devamında ise cilt altında biriken bu kan pıhtılaşmakta ve şişliğe neden olmaktadır.

Makatta Ağrı ve Şişlik Görülür
Anal hematom belirtileri arasında makatta şişlik ve ağrı görülmektedir. Şişlik durumu kişinin ıkınma miktarına göre mercimek kadar olabileceği gibi portakal büyüklüğünde olabilir. Şişlik genelde sınırlı ve mor renkte görülür. Aniden ortaya çıkan makat ağrısı kişinin dayanamayacağı düzeyde olabilmektedir.

Makatta Pıhtı Toplanması Nasıl Geçer?

Bir çok hastalıkta kendi kendine geçme imkanı olmazken Anal Hematom bu konuda biraz daha şanslı olduğunuzu göstermektedir. Tedavi edilmese bile kendi kendine geçme imkanı olup, fakat günlerce / haftalarca dayanılmaz acı ile yaşamak istemiyorsanız sadece 5 dakika sürecek olan Anal Hematom ameliyatı olabilirsiniz.

Anal Hematom Ameliyatı Çok Basittir
Genel Cerarhi alanında en kolay müdahalelerden biri olup, pıhtının merkezinde yapılan bir 1 cm kesi ile pıhtı boşaltılır. Bu aşamada kişinin ağrı problemi ortadan kalkmaktadır. Kesi çok küçük olduğu için dikiş atmaya gerek görülmez.

Hastalık Teşhis Edilmesi Gerekir
Evet arkadaşlar ıkınmak zararlı mıdır? sorusuna biraz uzun bir cevap verdik, yaşadığınız sorun makat ağrısı yada kanama kesinlikle Hemoroid yada Anal Hematom demek mümkün değildir. Çünkü makat kanamasına neden olan bir çok hastalık olup, o nedenle mutlaka makat hastalıkları (Proctoloji) alanında uzman bir hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Önce teşhis sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Utanan Hanımlar Kadın Genel Cerrahi Uzmanlarından Yararlanın
Hemoroid hastalarının büyük bir bölümü 2. evrede doktora gelirken büyük bir bölümü ile 4. yani son evrede ağrı şikayetlerinin artması / dayanılmaz hale gelmesi ile doktora gelmektedir. Bunun önemli bir nedeni utanma problemi olup, özellikle kadın hastalar erkek doktorlardan utanmaktadır. Bu sorunu aşmak için kadın genel cerrahi uzmanı olan hastaneler tercih edilmektedir. Sizde böylesi bir durumda iseniz önerimiz Op. Dr. Seher Şirin olacaktır. 30 Yıllık tecrübesi ile IDEA Bakırköy Kliniğinde görev yapmaktadır. SGK Mensubu hastalara ücretsiz muayene imkanı sunulan klinikte aynı zamanda bu alanda uzmanlaşmış hekimlerden biri Op. Dr. Atilla KAYA görev yapmaktadır.

Ikınmanın Zararları

Kadınlarda Vajinal Varislere Neden Olur
Konuyu hazırlarken ilk olarak anal bölgede görülen hastalıklara odaklandık, fakat gözden kaçan önemli bir durum var özellikle hamile kadınlarda sık görülen hastalıklardan biride genital bölge varisleri olup, toplardamar genişlemesi olan bu hastalık gerek bebeğin baskısı, gerekse ıkınmanın oluşturduğu basınç ile vajinal bölgede bulunan toplardamarların genişleyerek kötü görünüm ve ağrıya neden olur. Özellikle kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olan bu durum çok ilerlemesi halinde normal doğumu riskli hale getirmektedir. Varis hastalığı ve tedavisi hakkında sorularınız varsa Doç. Dr. Onur GÜRER’e iletebilirsiniz.

96 Yorum

  1. Hocam şişlik kalmıştı. Evde hemoroid için krem vardı onu kullandım dün indi şişlik. Olayın ardından bol su ve hareket etmeye/bol yürümeye özen gösteriyorum. Bir de istemsizce ıkınıyorum aksi takdirde dışkılama yapamıyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kronik kabızlık ve dışkılama alışkanlığı bir kaç günde geçmez. Bu alışkanlığı devam ettirmelisiniz. Ikınmayın. Yapamazsanız kalkın,yürüyüş,su içme gibi eylemler sonrası dışkılama alışkanliğınız gelecektir.

  2. Hocam ıkınma sonrası hem arkada hem ön tarafta şişlik meydana geldi. Bu basurun başlangıcı mıdır yoksa başka bir şey mi? Endişeleniyorum… İyi çalışmalar.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şişlik ıkınma bitince hemen geçiyorsa anal göllenme dediğimiz bir durum olabilir. Normal sayılabilir. İlerlememesi için ıkınmamalısınız. Şişlik kaldıysa veya içeri itmek zorunda kalıyorsanız hemoroid olma ihtimali yüksek. Tedavi gerekebilir. Kabız ya da ishal olmayın. Tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın. Kesin teşhis için muayene olmanız gerekir.

  3. Meraba ben sürekli ishalim ve ishali bile ıkınıyorum. Bu sürrkli ishal için nereye başvurmalıyım. Bunun sebebi ne olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshalde ıkınma istemsiz olarak yapılır. İshal teşhis ve tedavisi için gastroenteroloji uzmanına muayene olmalısınız.

  4. Hocam yaşım 27 çocukluğumdan berri kabizlik yasiyorum bayanim evli değilim hic doğum yapmadım ama makat kaslarim da gevseme var gazimi bile ikinarak yapıyorum midede sislik oluyo bazen sancisi kalbime vuruyor asiri yanma kaşıntı oluyor ve sanki hala tuvaletim varmış gibi hissediyorum doktora gittim bağırsaklarimin normal oldugunu sorun olmadığını söyledi ikinmak kabızlık makat kaslarini zayiflatir mi? Yanma kaşıntı kendi kendine geçermi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ikınmak hemoroid,mukoza sarkması, anal hematom gibi makat hastalıklarının artmasına sebep olur. Ikınmadan yapabilmek için beslenme düzeninizi değiştirmelisiniz Hareketinizi artırmak özellikle düzenli ve tempolu yürüyüş yapmak barsak hareketlerini artırdığından ıkınmanıza gerek olmadan dışkılamanızı yapabilirsiniz. Mide ve vkalbe vuran ağrılar için öncelikle dahiliye uzmanı kalp açısından değerlendirilmeli,sonra mide,safra kesesine yönelik tetkikler yapılmalıdır.

  5. Hocam,Yaşım 58 sadece Ikınarak Dışkılama ve Ikınarak Gaz çıkarmaya Gas.Uzmanı Huzursuz bağırsak tanısı koydu günde 2 kez Dışkılamayı ıkınarak yapmak ve mevcut olan Gazı bile ıkınarak çıkarma durumu sizcede Huzursuz Bağırsak olurmu? bu iki şikayet dışında başka şikayetim yok Hemaroid,Basur,kanama v.s şimdilik yok. Sizin görüşünüzü öğrenebilirmiyiz. olursa Tavsiyeniz ne olur.İyi çalışmalar.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Gastroenteroloji uzmanı kolonoskopi yaptıysa ve kolonoskopide önemli başka bir patoloji bulamadıysa huzursuz barsak olabilir. Bu durumda gastroenteroloğun önerilerini dinlemelisiniz. Bol hareket etmeniz, özellikle yürümeniz ve bol su tüketmeniz huzursuz barsakta oldukça işe yarar.

  6. Meraba hocam ben bir aydan fazla kabizlik ve gaz problemi cekiyorum tuvalatte cok ıkınıyordum ikinmadan yapamiyordum buda basura neden oldu basur baslangici dedi doktor ama simdi ama makat bolgem cok daraldi resmen parca parca seklinde diskilamam oluyo krem ve hap verdi basur icin 2 gundur kullaniyirum daha nasil gecer dereotu ve coban cantasi duydum kullansam faydasi olur mu lutfen yardim edin

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Basur,fissür gibi makat hastalıklarında anal bölgede ödem olduğundan daralma hissi olabilir. Fissür (çatlak ) varlığında ise makat kasında kasılma da eklenerek darlık hissi artar.Bunu azaltmak için dışkılama öncesinde ve sonrasında 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Kabızlığı yenmek için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin. Bahsettiğiniz bitkiler de sebze olduğundan işe yarayabilir.Hareketinizi de artırmalısınız.

      • Hocam cok ağrı oluyor diskidan sonra bazen kabızlık bazen de ishal oluyorum gaz çok fazla oluyor sürekli gegirti geliyor agzimdan yediklerime dikkat ediyorum gaz yapıcı şeyler yemiyorum özellikle aksamlari Karnım çok şişiyor basurun ilerlemesinden korkuyorum karnimdan sürekli sesler geliyor iki aydır böyle ne yapmam gerekiyor dupholac , modet basur için krem birde gaz için simflaf kullaniyorum

        • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

          Makatınızda ağrı çoksa, muayenede fissür tespit edildiyse ve makatta daralma varsa ameliyat ya da botoks gerekebilir. Karın ağrısının,gazın,şişkinliğin fissürle ilgisi yok.Öncelikle yediklerinize dikkat etmenin yanı sıra hızlı yemek yemeyin. Yemekleri çok iyi çiğneyin. Ağzınız kapalı yemek yiyin ve yemek yerken konuşmayın.Sonrada karın muayenesi ve batın ultrasonu yapılarak safra kesesi açısından değerlendirmek gerekir. Kabız -ishal şeklinde dışkılamada barsakta bazı iltihaplar olabileceğinden gastroenteroloji uzmanı görmeli, mide endoskopisi ve kolonoskopi gerekecektir..

  7. Merhaba hocam ıkınma sonrası burunda kanama olmasının sebebi nedir kime görüneyim teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      ıkınmayla damar içi basıncı artması nedeniyle burundaki kılcal damarlar yırtılabilir. Öncelikle kulak burun boğaz uzmanı görmeli. Sonra tansiyon probleminiz için dahiliye uzmanının değerlendirmesi iyi olur.

  8. Hayırlı akşamlar seher hocam ben 25 yaşındayım ilk doğumdan sonra bende kabız oldum ve kanama falan olmuştu fitil ve kremle geçti ara ara oluyo en son 1.5 sene önce oldu sonra hiç olmamıştı fakat bu sefer ikinci hamilelik ve doğum geçirdim doğumda çok ikindim ve zorlandim şimdi yine kabızlıktan sonra kanama ve şişlikler meydana geldi bide kabizliktan sonra ishal olunca daha kötü oldum yine fitil ve krem kullandım şuan kanama ağrı felan yok arada hafif sizi oluyor ama dışkılama sırasında çok ikinci şişlik oluyor sonra bitince kayboluyor bu normalmi yoksa bunbasurmu ben istanbuldayim inşallah Birgün size gelicem cevaplarsaniz sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hamilelikte yaşadıklarınız büyük olasılıkla fissür dür. Genellikle beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı düzelttiğinizde geçer.Makatta dışkılama sonrası şişip hemen kayboluyorsa anal göllenme olabilir. Bu normal bir durumdur. Ayrıca 3.derecede iç hemoroid olabilir,dışarı çıkıp kendiliğinden giriyordur.Her ikisinin de olmaması için kabız yada isal olmayın,tuvalette fazla kalmayın,ıkınmayın.Kesin bir şey söylemek için muayene olmanız gerekir.

      • Dışkılama da ikinirsan o şişlikler oluyor orayı temizledigimde kayıp oluyor şişlikler dikkat ediyorum soylediklerinize ama bu sızı ne zaman geçer acaba

        • Birde seher hocam o şişlikler de ağrı yok fakat sanki orayı yikarken orda bı tarafta bi çizik var elledigimde aciyo sizliyo tekrar teşekkürler

          • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

            O şişlikler anal göllenme ya da hemoroidse apğrı yapmaz zaten. Sert dışkıladığınızda yüzeysel çizik şeklinde ragatlar oluyordur. Ağrınız buna bağlı olabilir. Görmeden,kesin teşhis koymadan süre hakkında bir şey söylemek mümkün değil.

  9. Kronik kabızlık var ve son zamanlarda ıkınma sonucunda makatta şişlik oluşuyor,ağrısı olmuyor fakat bu şişlikler morumsu ve hafif yanması var, iki üç güne de geçiyor. Korkmami gerektirecek ameliyat tarzı birseye gerek duyulur mu acaba,ben damar patlamasından supheleniyorum.Bunu çözebilir miyim kendi cabamla ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bahsettiğiniz şişlikler anal hematom olabilir.Ikınma sonucu oluşur. küçük olduğunda sorun çıkarmaz ama büyük olursa şiddetli ağrı yapar,kendiliğinden geçme ihtimali azalır.Cerrahi müdahale ile boşaltmak gerekir.Bu nedenle kabız kalmayın,ıkınmayın. Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın,yürüyüş yapın. Çok sık olursa ve şikayetleriniz geçmezse kesin teşhis için muayene olmalısınız.

  10. Hocam benim sorum biraz farklı. Uzun süredir kabızlık sorunu çekiyordum internette parmakla desteğin iyi geleceğini okudum ve uyguladım fakat bir kaç kez çok az kanama oldu. Ancak ağrı sızı hissetmedim. Acaba kızlık zarı zarar görmüş müdür? Çok korkuyorum acaba muayene edilebilir mi kontrol amaçlı?

    • Bir de eğer zarar görmüşse tedavi b3nzeri bir şey yapılabilir mi?

      • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

        Kadın hastalıkları uzmanı muayeneyle zarar görüp görmediğini tespit eder ve ona göre onarılıp onarılmayacağı hakkında bilgi verebilir. Tedavi edilebilirse kadın-doğum uzmanı tedavi eder.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılamaya yardımcı olmak için parmakla makatınızdan yardım ettiyseniz kızlık zarına zarar gelmemiştir. Vajinadan yardım etmeye kalktıysanız zarar görebilir.Kadın hastalıkları uzmanı kontrol-muayene ederek size bilgi verebilir. Ben genel cerrahi uzmanı olduğumdan vajina ve kızlık zarı kontrolü yapamam. T

  11. Hocam annemde tuvalette ıkınma sonucu (kabızlık tan dolayı) aşırı derece baş ağrısı meydana geldi acile gittik o derece dayanılmaz ağrı çekiyordu. Tomoğrafi çektirdiler birşey çıkmadı mr çektirdik bir haftaya gün verdiler ancak ağrıları hala devam ediyor. İshal edici toz kullanıyor ıkınmasa bile ağrıdan duramıyor. Ne tür bi hastalık olabilir nasıl bir yol izlemeliyiz. Özellikle başının sol tarafı çok ağrıyor ve sesler geldiğini söylüyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Baş ağrısı nöroloji uzmanlarının değerlendirmesi gereken bir durumdur. Ikındığında kafa içindeki toplar damarlarda genişleme olduğundan ağrı olabilir.Kabız olmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketmeli. Yapabiliyorsa yürüyüş yapmalı.Kabızlıktan dolayı makat ağrısı için kullanılan nitrogliserinli fissür ilacını doktor kontrolü olmadan kullanıyorsa bu durum da yapabilir.

  12. günlük tuvalete çıktığım halde dışkı hep sert olarak çıkıyor hatta bir kısmı yumuşak diğer kısmı sert ve tane tane şeklinde, dışkılarkende takılma hissi oluyor…
    birde kuyruk sokumunda eğrilik olduğu durumlarda bağırsak hareketleri etkiler mi onu sormak istiyorum, sanırım normalde dışkılarken bu kemik
    hareket ederek dışkılamada kolaylık sağlıyormuş.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama sırasında kemik eğriliği sorun olmaz.Tarif ettiğiniz dışkılama spastik kolonla ilgili olabilir. Makattaki engelleme hissi açısından iç hemoroidler,anal polipler fissür iç memesi muayeneyle kontrol edilmeli. Yaşınız orta yaş ve üzeriyse, makatta problem bulunmazsa kolonoskopi gerekecektir.

  13. muhammed emin baba

    yaşım 17 hocam kabızlığım yok ama 15 dk boyunca ıkınıyorum ıkınca dışkı çıkmıyor gaz vb oluyor. anüsümde çatlak vardı şimdi meme yapmış herhangi bir kanama veya ağrı yok laksatif grubu içren ilaçlar içmeme rağmen sorunlar böyle lütfen ben ne yapmalıyım..

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Daha önce tespit edilmiş makat çatlağı varsa ,hastalık uzun sürdüğünde ya da kronikleştiğinde makatta meme oluşabilir (bekçi meme adı verilir.)Bu durumda fissür ilaç tedavisine cevap vermeyebilir. Botoks ya da ameliyat gerekir.Laksatiflerden daha önemlisi beslenme ve hareket sisteminizi değiştirin.bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin.hareketinizi artırın. Dışkı ihtiyacınız gelince ertelemeyin,bekletmeyin.Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. kesin teşhis ve tedavi için genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  14. Ben 15 yaşındayım bende kabızlık ve ıkınırken dayanamayacak kadar çok şiddetli ağrıyor ama bu olay çok sık olmuyor

    • Ama ben ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Genellikle sizin yaşlarınızda sebze yememe ,daha çok fast food beslenme,yeterli su içmeme ve devamlı bilgisayar başında oturarak hareket eksikliği nedeniyle kabızlık görülmektedir. Beslenmenizi lifli besin ağırlıklı düzenleyin,bol su tüketin,hareketinizi artırın.Tuvalette uzun oturmayın ve ıkınmayın. Şikayetleriniz geçmezse muayene olmalısınız.

  15. Mrb
    Yaşım 41 kilom 93 Günde 3 4 kez büyük abdeste çıkıyorum her öğün yemekten 30 dk yada 45 dk sonra çıkıyorum.Makatta kurularken kağıtta kan oluyor.Şekersiz demli çay çok içerim.Ne yapmam lazım Hangi bölüme muayene olmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir