Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.
Genel Cerrahi Bölümü Bakar
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.
Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur
Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.
Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?
Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.
Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?
İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.
Op. Dr. Atilla Kaya
İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.
1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.
Op. Dr. Seher Şirin
Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.
Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.
Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA
Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.
Op. Dr. Ergun Aygören BURSA
Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.
1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?
Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.
İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.
Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.
Hocam merhabalar 2 haftadır makat kısmında nohut büyüklüğünde bir parça var ve wc ye çıkamıyorum
Muhtemelen kabızlık ya da ishal durumunda ıkınma sonrasında anal hematom dediğimiz kan pıhtışması olabilir. Çoğunlukla kendiliğinden geriler.Eğer küçülmüyorsa ve ağrı yapıyorsa mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanının değerlendirmesi gerekir
Merhabalar hocam benim günlerdir rektal kanamam var.
Büyük abdestimi yaparken kan pıhtı şeklinde geliyor doktora gitmeyede çekiniyorum açıkçası
Rektal kanamanın pek çok sebebi var.Hemoroid, fissür gibi iyi huylu hastalıklardan tutun, iltihabı bağırsak hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklarda ve kalın bağırsak kanserinde olabilmektedir. Bu nedenle rektal kanamada asla muayene olmadan tedavi önerilmez, verilemez. Bu sizin hayatınıza mal olabilir. Çekinme duygunuzu bir tarafa bırakıp bir an önce genel cerrahi uzmanına muayene olun
Merhaba hocam benim yaklaşık 2 aydır diskim parlak kırmızı ve püre gibi yapıyorum midem sürekli gurulduyor birkaç gün dur de siyah diski yapıyorum iştahim kesildi az bişey yesem midem bulanıyor sürekli bir halsizlik var üzerimde
Bahsettiğiniz şikayetler oldukça önemli şikayetler. Dışkının siyah gelmesi ve bulantı, halsizlik gibi diğer şikayetler mide ile ilgili bir kanama olabileceğini gösteriyor. Hatta bazen parlak kırmızı olması kanamanın azımsanmayacak düzeyde olabileceğini de gösterir. Mutlaka doktora gitmelisiniz. Kansayımı yapılmalı ve gerekirse endoskopi yapılmalı. Bu konuda vakit kaybetmeyin
Hocam benim makat bölgem yanıyı sadece yanma arasıra batma hissi oluyo ama genelde yanma var ne yapmam gerek yanma hissinden bazen uyku uyuyamıyorum
Öncelikle Antalya’ya taşınma ve yeni bir muayenehane kurma işlerinin yoğunluğundan dolayı geç cevap verdiğim için kusura bakmayınız. Makatta yanma anal fissür, siğil, fistül, anal dermatit gibi pek çok hastalıklarda olabilir. Her birinin tedavisi farklıdır. Başka şikayetler de varsa bilinmelidir. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek doğru değildir genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Merhabalar. Benim yaklaşik 4 senedir makatta kaşintim var. Cildiye enfeksiyona dr larina gorundum. Birsey bulamadik. Dışkı testi de verdim. Son 2 yildir sebebi bulunamayan bel kasi zayiflamasi uzun sure ayakta kalamama ve oturamama soeunu yapti. Son bir yildir sadece bel bölgemde kemik erimesi var. Osteoporoz teshisi aldim. Hormonal-Gen testine kadar baktik bir sebep bulamadik. Acaba bu anal kaşinti tum bunlara sebep.olmus olabilir mi. Geceleri aşırı kaşınıyor hayatım kabusa döndü. Bu 3 rahatsizligimin baglantili oldugunu dusunuyorum. En azindan şu kaşinti için ne yapabilirim. Gunde 6-7 büyük tuvalete gidiyorum. Surekli gaz yapiyor da. yardimci olur musunhz
Öncelikle Antalya’ya taşınma ve yeni bir muayenehane kurma işlerinin yoğunluğundan dolayı geç cevap verdiğim için kusura bakmayınız. Anladığım kadarıyla Genel Cerrahi Uzmanı hiç muayene etmemiş. Makat kaşıntılarının büyük bir kısmı siğil, anal fissür, fistül, anal dermatit dış hemoroid gibi genel cerrahi alanına giren hastalıklardan oluşur. Öncelikle böyle bir hastalık varsa bunların tedavisi şarttır. Bunun dışında çok sık yıkamak, fazla yıkamak, sabun deterjan gibi tahriş edici kimyasal maddelerle yıkamak, ıslak kalması, kilolu olmak, fazla terlemek, dar ve sentetik çamaşırlar giymek, deterjanı iyi durulanmamış çamaşırlar giymek, ileri derecede baharatlı kafeinli gıdalar ve içecekler tüketmek kaşıntı sebebidir. Muayene etmeden kesin bir şey söyleyemem. Şimdilik dışkıdan önce anüsün hafif içine doğru ve etrafına vazelin pomat sürebilirsiniz. Efor sarf edeceğinizde, yürümeden önce de vazelin Pomat sürebilirsiniz. Böylelikle eğer dışkıda kaşıntı yapacak herhangi bir madde var ise ya da çamaşırlarınızı Sebep oluyorsa onun etkilerinden korunabilirsiniz. İlk fırsatta da genel cerrahi uzmanına muayene olmazsınız
Benim 3 yaşındaki oğlumun makatinda parca var ve çocukluğundan itibaren ne yapılması gerekiyor
Makatındaki parçayı mutlaka görmek gerekir. Önemli olabilir. 3 yaşında olduğu için çocuk cerrahisi uzmanına gösterin. Bu konuyu ihmal etmeyin. Görmeden teşhis konamaz ve tedavi önerilemez.
Hocam iyi aksamlar bir haftadir makat tarimda bir ağrı var icindemi etrafindami anlamadim ilk baslarda batma hissi vardi simdi oturp kalktikca kasinti sizlama birde gerilik kuruluk hissi var hangi bolume bakilmaliyim 20 yaşındayım
Öncelikle Antalya’ya taşınma ve yeni bir muayenehane kurma işlerinin yoğunluğundan dolayı geç cevap verdiğim için kusura bakmayınız. Makatta ağrı, batma, kaşıntı, kuruluk hissi gibi belirtiler pek çok hastalıklarda olur. Genç olduğunuzdan dolayı eğer ki kabızlık da varsa fissür (makat çatlağı) akla gelebilir. Kabızlığınız varsa, kabızlığı gidermek için bol su tüketin, bol sebze, lifli gıdalar tüketin, yürüyüş yapın. En kısa zamanda da genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Merhaba hocam 35 yaşında erkeyim makat bölgesi üçinde mi etrafında mı çıkartamadım 2 gündür ağrı var daha öncede kabızlıkta vardı sık sık kabız oluyordum şöförüm bu 2 gündür başlamış şimdiden vereceğiniz bilgi için teşekkür ederim
Makattaki ağrı, anal fissürden olabileceği gibi tromboze hemoroid ya da acil müdahale gerektiren anal apselerde de olabilir. Apse varsa vakit kaybetmemek ve cerrahi müdahale ile boşaltmak gerekir. Kızarıklık, şişlik yoksa ağrı yalnızca dışkılarke var, sonra geçiyorsa fissürden, devamlı ve zonklayan bir ağrı ise ağse ihtimali yüksektir. Bu nedenle herhangi bir öneride bulunamam mutlaka muayene olmanız gerekir. Kabız olmayın, sert dışkılamayın, tuvalette ıkınıp zorlanmayın.
Hocam merhabalar benim anal kısmında kaşıntılı siile benzer kabarcıklar var ve birden dağıldı tedavisi varmıdır ne olabilir hangi bölüme gitmeliyim
Kabartılı ve çoğalan lezyonlar büyük ihtimalle hpv’ye bağlı siğil olabilir. Mutlaka tedavisi gerekir, tedavisiz kendiliğinden geçmez. Tedavi olmazsanız hızla çoğalır, anal bölgeyi kapayabilir, tıkayabilir. Çoğaldıkça giderek tedavi zorlaşır. Siğil tedavisi en ideal şekilde Radyo frekansla yakılarak yapılır. HPV virüsü tedaviden sonra da dokuda kalacağı için tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu nedenle ayda bir kontrol ve çıkan her yeni siğili yakacak şekilde 6 seanslık tedavi paketi öneriyoruz. Anal siğillerde anüsün iç kısmında da siğil olabilir. Bunların tıkama ihtimali daha yüksektir. Mutlaka muayenede içeriye anoskopla bakılması ve siğil varsa içerideki siğillerin de tedavisi şarttır
Merhabar ben 17 yaşındayım 1 aydır dışkıda incelme ve kanlı gelmesi oluyordu dışkı yapamama sorunum oluştu siyah dışkı yapmaya başladım ama 1 haftadır dışkı yapamıyorum küçük bir şekilde belki bir kere mide baş bulantısı baş ağrısı bel ağrısı bacak kol damarlarda uyuşukluk ve avuç içimde gün içerisinde sürekli beyaz kırmızı bir parıltı oluyor korkuyorum hastaneye gitmekten kullandım bir ilaç yok ama kendimi son 1 haftadır çok kötü hissediyorum bulantı damar migdemden gelen sesler araştırdıkca hastaneye gitmeye korkuyorum tüm belirtiler mide kolan kanserine çıkıyor sol elimde gece damarlarımda halsizlik hızı oluşuyor özür dilerim uzun yazdım ama anlatmak için istedim yardımcı olursanız sevinirim
Öncelikle yaşınızdan dolayı kanser şüphesi olduğunu düşünmüyorum. Ama belirtiler de önerilerle ya da uzaktan yazarak teşhis konacak belirtiler değil. Siyah dışkılama önemli bir belirti, strese, sigaraya, gazlı içecekler gibi tahriş edici gıdalara bağlı mide kanamasından olabilir. Yediğiniz bazı gıdalar da siyah dışkılama yapabilir. İnce dışkılama yaşınız biraz ileri olsaydı kolon kanserini düşündürebilirdi ama strese bağlı, spazma bağlı dışkılamada da olabilir. Mutlaka bir genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Muayene olmadan, bazı tetkikler yapmadan, sakın ola ki ilaç kullanmayınız. Muayene içinde vakit kaybetmeyiniz
Hocam merhaba ben 52 yaşındayım gece ara ara makatta ağrı oluyor kabızlık şikayetim falan yok eskiden çok seğrek olurdu ayda bir falan şimdi daha sık oluyor sıcak çok iyi geliyor hemen geçiyor sebebini öğrenmek istiyorum nereye hangi bölüm dr na gideceğimi bilyordum burda yazmışsınız genelcerrah a gitmem gerekiyormuş teşekkür ederim
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Ani gelen ve çok çabuk geçen, sıcak suyla hafifleyen ağrılarda makat kaslarında kasılma, spazm, anismus düşünülebilir. Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız. Çünkü ağrı başka sebeplerden de olabilir.
Merhaba ben 53 yaşındayım tromboze hemeroid teşhişi kondu çok şikayetim yok ama hayat kalitemi düşüren dışkı kaçak sorunum var hangi Dr gidtmeliyim tedavisi varmıdır teşhis konulan tatsızlıkla bağlantısı varmıdır şimdiden teşekkürler
Tromboze hemoroid ameliyat olmuş olsanız bile sonrasında gaz ve dışkı kaçağı yapmaz. Hastalıkla direk bir ilgisi yoktur. Şiş olduğu dönemde, ödeme bağlı kaslarda fonksiyon bozukluğu olursa olabilir. Ama şişlik geçtikten sonra kalıcı olarak gaz kaçağı olmaz. Proktoloji ağırlıklı çalışan bir genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Kasların fonksiyonları ile ilgili ileri tetkikler gerekebilir
Mrb hocam ben makattan bazen ağrı bazen kaşıntı bazen kanama ile karşı karşıya geliyorum bazende dişardan Bi parmak gerisinde misket gibi Bi sertlik hissediyorum sonra zamanla kayboluyor. Muayene olmuştum iki kere birinde meme birinde catlak var demişlerdi. Tevasinin üzerinden iki yıl gecti hemen hemen aynı şikayetler başladı bağırsakla ilgili bir şey olabilirmi ne yapmalıyım teşekkürler
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Makat kaşıntısının ve kanamanın sebepleri farklı farklı olabilir. Anal fissür yani makat çatlağı hem kanama, hem kaşıntı yapabilir. Ara sıra oluşan şişlik ise iç hemoroid varsa dışarıya çıkması, dış hemoroid ya da anal hematom ya da fissürün bekçi memesi gibi durumlarda oluşabilir. Muayene olduktan sonra 2 yıl geçmiş. Bu nedenle tekrar muayene olmalısınız. Kanama sebebini muayene olmadan fissüre bağlamak doğru değil. Çünkü kanama bazı önemli hastalıkların belirtisi de olabilir
Merhabalar hocam 5-6 sene olacak neredeyse makat kaşıntısı var bende ve bu kaşıntı yayıldı gibi sanki. Çünkü etrafında da kaşıntı başladı. Bunun için daha önce hiçbir hekime doktora görünmedim. Şimdi ise dayanılmaz bir hal almaya başladı. Benim bunun için hangi doktora başvurmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. ?
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Pek çok yorumda belirttiğim gibi makat kaşıntısının çok fazla sebebi vardır. Muayene olmadan bunları bilmek mümkün değil. Anal fissür, fistül, dış hemoroid, özellikle anal siğil kaşıntı yapan hastalıklardır. Yayıldı diyorsunuz, siğil kolaylıkla yayılabilen bir hastalıktır ve tedavisi şarttır. Daha kötü sonuçlarla karşılaşmamak için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Bu hastalıklardan herhangi biri yoksa Bağırsak paraziti bakılabilir. Makatı çok yıkama, az yıkama, dar ve sıkı çamaşır giyme, sentetik çamaşır giyme, iyi durulanmamış deterjanlı çamaşır giyme, kilolu olma, çok terleme, gazlı ve kafeinli içecekler içme, acı ve baharatlı yiyecekler yeme gibi pek çok sebebi de vardır ama öncelikle muayene olmalısınız.
iyi günler hocam ben bu sabah işten dönünce makatta bir sislik fark ettim daha once de ağrı vardi fakat şişliği fark etmemistim yaklasik 1 saat once falan sertlesmeye ve daha cok acimaya basladi ayrica cok kucuk bi kanama vardi bu durumun kabızlıkla mı alakası vardır yoksa başka bir şey olma ihtimali daha mı yüksektir doktora gorunmeyi pek tercih etmiyorum ayrica gece calistigim icin istesemde vaktim olmuyo bu konudaki goruslerinizi alabilir miyim acaba
Kabızlık, ıkınma, tuvalette zorlanma nedeniyle hemoroidiniz varsa içinde pıhtılaşma olabilir ya da hemoroid daha önceden yoksa anal hematom dediğimiz cilt altına bir kanama olabilir.Fakat muayeneetmeden tahmini bir teşhis yapmak doğru değildir. Mutlaka muayene için kendinize zaman yaratmalısınız. Hemoroid sebebiyle muayeneye gitmeyen, utanan pek çok kişide kanser tespit edilmektedir, Bu nedenle muayeneden çekinmemelisiniz
İyi günler hocam benin anüs dışında hemn yanınsa bi kaşıntı var hergün kaşımakdan sinir kaptım kaşiyınca geciyor ama genelikle sabah aksam oluyor şimdi normalde zaten duru suyla temizliyorum ve kurulayıp öyle ckiyrm ama. Neyden oldu veya napmam gerek hangi bölüme gidmeliyim veya tedavisi varmı normal kensim yapa bileciğim bisey varm8 lütfen yardımcı ola bilirmisiniz..
Makat kaşıntısına siğil, fistül, dış hemoroid, anal fissür, anal dermatit, bağırsak parazitleri gibi pek çok hastalık sebep olur. Öncelikle bu hastalıklardan herhangi biri var mı diye genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Bu hastalıklardan birisi varsa tedavi olmadan kaşıntı geçmez. Örneğin siğil varsa mutlaka yakmak gerekir, fistül ameliyat gerektirir. Bu hastalıklardan biri yoksa çok yıkamaktan, az yıkamaktan, dar ve sentetik çamaşır giymekten, baharatlı, kafeinli, kolalı, ağır ve bazı yiyeceklerin dokunması nedeniyle olabilir, deterjan alerjisi olabilir. Genel cerrahide muayene olduktan sonra size önerilerde bulunulacaktır.
İyi günler hocam benim oğlum 25 yaşında makat bölgesinde 3 yıldır bir ağrısı var, son zamanlarda üç kere acile kaldırdık hiç bir yara şişkinlik gibi bir şey bulamadılar. Tomoğrafidede bi şey çıkmadı, Türkiye ye getirmryi düşünüyorum çaresiz kaldık hocam neden olabilir. Ben Fransada yaşıyorum
Öncelikle Antalya’ya taşınma ve yeni bir muayenehane kurma işlerinin yoğunluğundan dolayı geç cevap verdiğim için kusura bakmayınız. Muhtemelen orada Genel cerrahlar ya da gastronoterologlar baktı. Bir şey bulamadılarsa benim muayene etmeden bir şey önerebilmem doğru değil.Bazen makat ağrısı, makat kaslarının ileri derecede kasılmasına bağlı olabilir. Teşhis için muayenede makat kaslarının kasılmasını hissetmek gerekir. Eğer hissedilemezse anal manometre ya da anal defekografi gibi bazı tetkikler de gerekir. Türkiye’deki Doktorların diğer Avrupa ve Amerika’daki doktorlara göre bu konularda çok daha deneyimli ve tedavide çok daha iyi olduklarını düşünüyorum
Hocam merhaba 2 aydır makatta Bi kaşıntı başladı tatlı Bi kaşıntı şişme akıntı falan yok elimi dokunup kasidikca dahada çok kaşınıyor ama bi kanama akinti falan olmadı hiç bir ilaçta kullanmadım..
Kaşıntı yapan sebebi belirlemek için önce makat muayenesi gerekir. Muaynede anal siğil, anal fistül, dış hemoroid, anal fissür, anal dermatit gibi hastalıklar bulunursa tedavi edilmelidir. Her bir hastalığın tedavisi farklıdır. Makatınızı çok fazla yıkamayın yıkarken solüsyon veya deterjan, sabun kullanmayın. Yalnızca dışkıdan sonra duru suyla yıkayın. Mutlaka kurulayın. Islak ve terli kalmasın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin, çamaşırınızı deterjan alerjisine karşı iki kez durulayın. Bazen yemeklerdeki baharatlar, kafein, gazlı içecekler anüste kaşıntı yapabilir, bunların bir kısmını kesin. Dışkıdan önce anüsün hafif içine ve dışına vazelin sürerseniz dışkının tahriş edici, kaşıntı yapıcı etkisini azaltmış olabilirsiniz.
Hocam benim makat bölgesinde şişlik ağrı ve akıntı var 2 haftadır böyleyim geçer diye bekledim ama ağrısı dahada çok artmaya başladı nerden randevu alabilirim hangi bölümden bana yardimci olabilirmisiniz biraz araştirdim fakat 30 ile 40 yaş arası gözüküyor bn 20 yaşındayım tuhaf geldi biraz. Yardimci olursaniz cok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim…
Akıntıyla beraber şişliğinde olması ve giderek artması, anüste apse ve fistül olabileceği anlamına gelir. Eğer apse varsa o iltihabı cerrahi müdahale ile boşaltmak gerekir. üMdahale yapılmazsa sonrasında fistüle dönme ihtimali daha yüksektir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Hocam slm
Makat bölgesinde tatlı bir kaşıntı ve sabah akşam daha çok oluyor ve etrafı memecikler şişkinlik var dışarıda duran küçük memcik gibi duran şeyleri kaşiyinca rahatlıyor hissi veriyor
ne yapılmalı hangi Dr gitmeli ve makat bölgesi olunca insan utanıyor
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Kaşıntının anal fistül, fissür, dış hemoroid, anal siğil gibi hastalıklar sebepleri vardır. Bu hastalıklar varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Bu hastalıkların her birinin tedavisi farklıdır. Bu hastalıkların olup olmadığı ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmelidir. Maalesef utanma duygusu çok yaygındır. Ama bu ızdırapları çekmek yerine ya da altında yatan hastalığın ilerlememesi adına bir süre utanma duygusunu bir kenara bırakmalısınız. Eğer bu hastalıklardan herhangi birisi bulunamazsa bağırsak parazitleri, makatı çok yıkama, az yıkama, dar ve sıkı çamaşır giyme, sentetik çamaşır giyme, iyi durumlanmamış deterjanlı çamaşır giyme, kilolu olma, çok terleme, gazlı ve kafeinli içecekler içmeye, acı ve baharatlı yiyecekler yeme gibi pek çok sebebi de vardır ama öncelikle muayene olmalısınız
Hocam merhaba ben İzmir’den güvenlik olarak çalıştığım için izin almam sıkıntı dr.gidememek benim şikayetim gece sabaha karşı özellikle gündüzde oluyor ama anüs içi ve ağzında etrafında kaşıntı sanki orda bir şey yürüyor ve ısırıyormuş gibi oluyor bazende sadece kaşıntı oluyor bu beni baya rahatsız ediyor ben yaklaşık sekiz yada on sene önce bağsur ameliyatı olmuştum ozamanlar dr.bana procto Glyvenol vermişti onu kullandım olmadı dedim bağırsak kurdu var Vermazol kullandım oda fayda etmedi ne yapmalıyım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Kaşıntı yapan pek çok makat hastalığı vardır. Bunlar anal siğil, anal fistül, dış hemoroid, anal fissür, anal dermatit gibi hastalıklardır. Muayene etmeden, bu hastalıkların herhangi birinin olup olmadığını bilmek mümkün değildir. Genel Cerrahi Uzmanı muayenesi ile bu hastalıklardan herhangi biri varsa tedavi edilmelidir. Her bir hastalığın tedavisi farklıdır. Bunların herhangi biri yoksa bazı önlemlerle kaşıntı azaltılmaya çalışılır. Makatınızı çok fazla yıkamayın yıkarken solüsyon veya deterjan, sabun kullanmayın. Yalnızca dışkıdan sonra duru suyla yıkayın. Mutlaka kurulayın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin, çamaşırınızı deterjan alerjisine karşı iki kez durulayın. Bazen yemeklerdeki baharatlar, kafein, gazlı içecekler anüste kaşıntı yapabilir, bunların bir kısmını kesin. Dışkıdan önce anüsün hafif içine ve dışına vazelin sürerseniz dışkının tahriş edici, kaşıntı yapıcı etkisini azaltmış olabilirsiniz. Tabii ki son söz muayene sonrasında verilir. Muayene olmadan ilaç kullanmalıyız, doğru değildir
Hocam mehaba bundan 1.5 önce anüs içinde bir şişlik hisettim ondan sonra da agriyla devam edip sonrada iltahap şeklinde patladı içinden bir kan pıhtısı cıktı sonra geçti ama 1.5 ay sonra yine tekrarladı şuan hangi bölüme baş vurcam hakkında hiç bir bilgim yok 46 yaşındayım böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum ve bu durumumu kimseyle paylaşamıyorum bu konuda yardimizi bekliyorum çok tşk ederim.
Makatta şişlik, sonrasında kanlı iltihap akıntısı ve bunun tekrarlaması makat apsesi ve fistül olabileceğini düşündürüyor. Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmeli. Çok büyük ihtimalle de fistül oluştuysa ameliyat gerekecektir
Merhaba hocam benim makatta ani şekilde agrı oluyor bazen gece uydan uyandırıyor zonklama şeklinde bir ağrı 5 dk ile 30 dk sürüyor otalama geçiyor sonra bazen durdukyere bazen büyuk aprestten sonra idrardan sonra olabiliyor hatta hapşırdıktan sonra bile olabiliyor diş ağrısına benzer bir zonklama akıntı kanama hiç olmadı ortalama haftada bir oluyor fistül veya makatta darlık olabilirmi veya sitresten olabilirmi stres makatta bu denli ağrılar ola ihtimali var mı… sağolun hocam
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız.Tarifiniz büyük olasılıkla ara sıra gelen makat kaslarındaki kasılma olabileceğini gösteriyor. Dışkıdan sonra ya da idrardan sonra olan ağrıların sebebi başka olabilir. Mutlaka muayene olmalısınız. Hiçbir sebep bulunamazsa kas spazmı olarak değerlendirilir, sıcak su uygulaması önerilebilir. Ama önce muayene olmalısınız, sıcak su her zaman iyi gelmez.Bazı hastalıklarda da durumu arttırabilir O nedenle önce muayene olunuz
Merhabalar Hocam Şikayetim Büyük Abdestimi Yaparken Kabız Şeklinde Zorlandığım Zaman Kanama Oluyor Önceden Bi Sıkıntı Yoktu Sorun Ne Olabilir
Büyük bir ihtimalle kabızlığa bağlı olarak hemoroid ya da fissür oluşmuş ve buna bağlı kanamış olabilir. Makattan kanama çok önemli bir belirtidir. Bu nedenle tahmine dayalı bir teşhis yapmak doğru değildir. Mutlaka muayene ve bazı durumlarda ileri tetkiklerle kanamanın nereden olduğunun tespiti şarttır. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olun. Kabızlığınıza da engel olmak için bol su, lifli gıdalar tüketin, yürüyüş yapın
Mrblar hocam makat bölgemde yaklaşık 1.5 sene önce başlayan bir kaşıntım var bunun için bir çok genel cerrahi dr gittim ve anal fissür makat çatlağı teşhisi konuldu büyük abdestimi yaparken özellikle kanamam oluyordu ve inanılmaz bir şekilde kaşıntım var beni en çokta rahatsız eden şey kaşıntı zaten drların verdiği birçok kremi kullandım fakat fayda görmedim en son ameliyat oldum kanamam olmuyor artık ama benim kaşıntım hiçbir şekilde geçmedi aksine dahada çok arttı artık kendim o kadar çok kaşıyorum ki ben kendim tahriş ettim artık makat bölgemi kaşıntısına dayanamıyorum artık hocam bana lütfen yardımcı olurmusunuz??
Öncelikle Antalya’ya yerleşme sürecinde olduğumdan ve geç cevap verebildiğim için kusura bakmayınız. Kaşıntının anal fistül, fissür, dış hemoroid, anal siğil gibi hastalıklar sebepleri vardır. Fissür ameli,yatından sonra devam ediyorsa tekrar doktorunuzun muayene emesinde fayda var. Bu açıdan da değerlendirecektir. Eğer bu hastalıklardan herhangi birisi bulunamazsa bağırsak parazitleri, makatı çok yıkama, az yıkama, dar ve sıkı çamaşır giyme, sentetik çamaşır giyme, iyi durumlanmamış deterjanlı çamaşır giyme, kilolu olma, çok terleme, gazlı ve kafeinli içecekler içmeye, acı ve baharatlı yiyecekler yeme gibi pek çok sebebi de vardır ama öncelikle tekrar muayene olmalısınız
Hocam merhaba ben 36 yaşındayım yaklaşık bir haftadir büyük tuvaletimi yaparken makat bölgesinde yanma kaşıntı oluyor içinde bişey geziniyor gibi oluyor hangi bölümü tavsiye edersiniz ayrica bagsurda var bende
Öncelikle Antalya’ya taşınma ve yeni bir muayenehane kurma işlerinin yoğunluğundan dolayı geç cevap verdiğim için kusura bakmayınız. Daha önce hemoroid teşhisi konmuş mu, Onu belirtmemişsiniz. Kendiniz mi basur olduğunu ifade ediyorsunuz? Hemoroid kaşıntı yapan sebeplerden biridir. Hemoroid az ağrı yapar ama zorlandıysanız, ıkındıysanız o zaman içinde pıhtı oluşarak ağrı yapabilir. Ayrıca yanma tarzında ağrılar, anal fissürde, anal hematomda da olabilir. Genel cerrahi uzmanına muayene olarak kesin teşhis ve tedavi önerileri alabilirsiniz.
İyi günler hocam benim şikayetim makatta özellikle gece yatarken birden bı kaşıntı geliyor tahriş olmaması için iç çamaşırı ile kaşıyorum sonra iç çamaşırına baktığımda akıntı gibi bembeyaz leke baktığımda makat bölgesinde ıslak temizliyorum kaşıntı devam ediyor fitil ve fitilin kremini kullandım bı fayda göremiyorum kortos krem kortos Fitil
Hastalığı bilmeden krem ya da fitil kullanmak doğru değildir. Eğer hastalığın sebebi siğilse bahsettiğiniz kortizonlu krem ters etki yapacak ve siğili, kaşıntıyı arttıracaktır. Makat siğili, anal fistül, dış hemoroid, bağırsak paraziti, anal dermatit gibi hastalıklar kaşıntı yapabilir. Bu hastalıklar varsa mutlaka bunların tedavisi gerekir. Örneğin siğil radyofrekansla yakılabilir. Fistül mutlaka ameliyat gerektirir. Bu hastalıklar yoksa bağırsak paraziti tetkikleri yaptırmalısınız. Muayene sonrasında saydığım hastalıklar yoksa bazı önlemler kaşıntınızı azaltacaktır. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin, çamaşırlarınızı iyice durulayın, makat terlemesi fazla ise sık sık kurulayın, baharatlı acılı kafeinli kolalı gıdalar tüketmeyin, kilolu iseniz kilo verin. Ama öncelikle hastalık varlığı açısından cerrahi uzmanına muayene olun