Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.
Genel Cerrahi Bölümü Bakar
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.
Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur
Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.
Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?
Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.
Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?
İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.
Op. Dr. Atilla Kaya
İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.
1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.
Op. Dr. Seher Şirin
Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.
Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.
Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA
Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.
Op. Dr. Ergun Aygören BURSA
Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.
1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?
Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.
İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.
Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.
iyi günler hocam, ben 17 yaşındayım. Dün dışkılama sonrasında makat bölgeme su temas ettiğinde ilginç bir acı hissetttim ve peçete de kan gördüm. Aynı durum aynı şekilde bugün tekrar yaşandı. Doktora gitmem gerektiğini biliyorum ancak söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı?
Yaşınızın genç olması dolayısıyla kanama ile birlikte ağrıda varsa anal fissür olabilir, kabız olmayın, tuvalette zorlanmayın, sert dışkı yapmayın. Dışkıdan önce makatınıza vazelin pomad sürebilirsiniz. Bir iki gün içerisinde geçmezse mutlaka muayene olun.
Merhaba hocam benim makat bolgesinde sanki icten disa dogru bir cikinti var tuvalete oturdugunda pozisyonda cikiyor kalktiginda ice tekrar giriyor sanki
3 evre hemoroid, erken evre mukoza prolapsusu olabilir ya da içeride bir anal polip varsa dışkılamayla dışarıya çıkıyor olabilir. Bu hastalıklar tedavi gerektiren durumlardır. Anal polip alınıp incelenmesi gerekir. Mutlaka kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız şart. Bu süre içerisinde de tuvalette uzun oturmayın, ıkınmayın, zorlanmayın, kabız kalmayın. İlk fırsatta da muayene olun.
Hocam korona geçirdikten sonra hafta da yada 10 günde bir gaz çıkarmak isteği oluyor ama yoğun kokulu sümüksü birşey geliyor öyle olduğu zaman öncesi ve sonrasında bağırsaklarda düzensizlik ve biraz da huzursuzluk oluyor ne yapmalıyım hangi Dr a gitmeliyim
Koronavirüs tüm vücudu etkileyen bir virüstür. Bağırsaklarda etkilediği organlardan biridir ve etkisi maalesef aylar sürebilir. Ne kadar süre önce geçirdiğinizi belirtmemişsiniz. Eğer uzun süredir varsa bir Gastroenteroloji uzmanı görmesi gerekir
Merhaba hocam 2 gündür makat bölgemde şişlik gördüm kısacası oturup kalkarken acı çekiyorum ne yapmalıyım beklemeliyim yoksa hastaneye mi gidiyim hangi polikiliniğe gitmem gerekiyor acaba zaman ayırdığınız için teşekkürler
Makat bölgesinde şişlik ve ağrı apse olabileceğini gösterir. Apse yanı sıra tromboze hemoroid ya da anal hematom olabilir. Kesin teşhis için muayene gerekir. Eğer apse ise beklemeniz ve zaman kaybetmeniz iyi olmaz. Bu nedenle bir an önce genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
merhaba hocam benim makat bölgemde geçen sene yaz ayında şişlik çıktı ilk başlarda acı veriyordu otururken ve yürürken sonrasında kendiliğinden küçüldü ama gitmedi ve bugünlerde yeniden çıktı yani büyüdü bu sefer makat etrafı şişlik gibi oldu bir tane ele gelen top gibi bir et parçası var diğer kısımlar hafif şiş kanama veya çatlak gibi bir şey gözlemlemedim acı veriyor bunun tedavisi için doktora gitmek istiyorum ama haftaya üniversite sınavım var uzun süreli bir tedavisi yok değil mi sınava gidemem diye korkuyorum bu nedir hocam yani evde bir tedavisi yok mudur ?
Tedavi planı yapmak, tedavinin uzun sürüp sürmeyeceği ya da ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemek için muayene olmanız gerekir. Eğer ki bir fissür ve onun bekçi memesi ise ilaç kullanabilirsiniz ilk etapta. Anal hematom ya da tromboze hemoroid gibi bir şişlik varsa yine ilaç tedavisi yapıp beklenilebilir. Eğer apse varsa zaten acil boşaltmak gerekir. Bu durumda biraz daha rahat olur ve dersinize çalışırsınız. Bence rahat etmek ve de geç kalmamak adına muayene olsanız iyi olur
Merhaba hocam.
Kısaca sıkıntımı anlatayım.. Dün makat kenarımda temizlerken acı hissettim bakmaya çalıştım sivilce gibi ufak birsey, akşama kadar biraz daha büyüdüğünü gözlemledim. Otururken, yürürken birsey hissetmiyorum, varlığını unutuyorum diyebilirim, tuvalet esnasında da ağrı sızı yok ama taharet musluğunu açtığım an bıçak girmiş gibi oldukça fazla bir acı oluyor. İlk kez basıma geldi biraz korktum açıkçası, bilemedim sivilce mi nedir internetten bakıyorum daha da kafam karıştı. kendi kendine söner mi veya patlar mı bu acaba? Temizleme esnasında olan acı dışında hiç sıkıntı yok. Ne önerirsiniz hocam bana, beklemeli miyim?
Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim..
Şikayetleriniz anal fissür yanında bekçi meme, anal hematom ya da küçük bir Anal apse gibi hastalıklarla uyumlu görünüyor. Eğer şişlik ve ağrı artarsa enfeksiyon olma lehinedir. Kabız olmazsanız giderek ağrı azalırsa fissür olabilir. Tabii ki bir iki gün sonra geçmezse mutlaka muayeneye gidin. Özellikle ağrı ve şişliğin artması, ateş eklenmesi mutlaka muayene gerektiren bulgulardır.
Mrb hocam benimde yaklaşık 2 haftadır büyük abdestimi yaparken kan geliyo bide çok ağrım oluyo çok zorlanıyorum daha bugün farkettim makat kenarında Bi şişlik farkettim neredeyse bezelye büyüklüğünde çok korkuyorum ve utanıyorum bu konu hakkında kimseyede bişy diyemiyorum ne yapmalıyım hocam bunun kendiliğinden geçer mi acaba ?şimdiden teşekkür ederim
Bahsettiğiniz şişlik zorlanmaktan kaynaklanan anal hematom ya da tromboze hemoroid gibi bir durum olabilir. Eğer boyutu küçükse ve çok ağrılı değilse bazen kendiliğinden geçebilir. Kendiliğinden geçerken ya da tedavi bouunca mutlaka zorlanma huyunuzu bırakmalısınız. Ikınmamalısınız, kabız olmamalısınız, tuvalette uzun oturmamalısınız. Fakat kanama oldukça önemli bir belirtidir, kanama için mutlaka muayene olmanız gerekiyor.
Merhaba hocam benim çok uzun zamandır olan dışkı yapımında zorlanıyorum sürekli olarak kabızlık var tuvaletimi zar zor yapıyorum yaparken de kanama oluyo sanırım çatlak oluşuyor bunun haricinde bazı durumlarda aşırı kaşıntı oluyo sağ tarafta bi sorun yokken sol taraf kaşıntı dan siyah çizgiler oluşmuş sizce hastalığım nedir ve hangi bölüm doktoruna gitmem gerekir teşekkürler
Kabızlığın pek çok sebebi vardır, en önemli sebebi beslenme alışkanlığınızın yanlış olmasıdır. Bol lifli sebzeler ve lifli meyveler yiyin, bol su tüketin, yürüyüş yapın, günlük hareketinizi arttırın, dışkınız gelince bekletmeyin, ertelemeyin. Kanama varsa mutlaka muayene olmanız gerekir, kanama önemli bir belirtidir. Makattaki kaşıntının da pek çok sebebi vardır. Örneğin anal fistül, dış hemoroid,siğil, çatlak gibi hastalıkların kaşıntı yapar. Ayrıca fazla yıkama, az yıkama, dar ve sentetik çamaşır giyme, ağır ve baharatlı yemekler kaşıntı yapabilir.Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
4 ay önce doğum yaptım acaba hormonlarımın değişimden kaynaklı olabileceğini düşündüm . Hamilelik döneminde kabızlık yaşamıştım bir keresinde çok zorladığım için hafif kanama yaşamıştım lakin bu sefer bir kabızlık ağrı gibi hiç bir şey yok
Hamilelikteki kabızlığın hormonlarla ilgisi kesinlikle var. Onun yanı sıra beslenme düzeninde değişme, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, mide şişkinliği nedeniyle az su tüketme, hareketi azaltma da kabızlığın en önemli sebeplerindendir. Şu anda ağrısız bir kanama varsa hemoroid den olabilir. Muayene ile bunun kanıtlanması şarttır. Kanama bazı önemli hastalıkların belirtisi olabileceğinden dolayı muayene olmadan ilaç önermek mümkün değil. Zaten kabız olmadığınızı da söylemişsiniz. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Iyi gunler Ben buyuk aptestimi Zor yapiyorum makat bolumumde aciyor sidetli kasinti yok ama aci var cok galiba siskinlikde var ayakta aciyor oturuyorum aciyor buyuk aptestimi zar zor yapiyorum lutfen yardimci olun doktor☹️
Makatta dışkılama sırasında oluşan ağrıda büyük ihtimalle anal fissür vardır. Ağrı yapan hastalık apse, tromboze hemoroid, anal hematom gibi durumlar daha çok devamlı ağrı yapar. Dışkılama haricinde de ağrı kesilmez. Fissür tedavisi evresine göre de değişir. İlaç tedavisi ya da botoks ve ameliyat tedavisi gerekebilir. Ttedavideki en önemli şey kabız ya da ishal olmamanızdır. Sert dışkılamamanız gerekir. Bunun içinde bol su, sebze,lifli gıdalar tüketmelisiniz, yürüyüş yapmalısınız, dışkınız geldiğinde bekle etmemelisiniz. Tabii ki kesin teşhis ve tedavi önerisi için de muayene olmanız şart.
Hocam merhabalar dışkımı yaparken anüs bölgesinden kanamam oluyor ama hiç bit ağrı sızı yanma veyahut kabızlık olmuyor
Makattan olan kanamalar oldukça önemli bir belirtidir. Ağrı yoksa iç hemoroidden olabileceği gibi bağırsak kanserinden de olabilir. Fissür ya da pıhtılaşmış basurlar ağrı yapar. İmkan varsa anüsün iç kısmının anoskopla görülebilmesi gerekir. Anüste kanayan bir şey bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir. Bir kaç gün kabız kalmayın. Bol su, sebze tüketin. Hareketinizi artırın. Sert dışkılamayın. Tuvalette ıkınmayın. İlk fırsatta da genel cerrahi uzmanına muayene olun.
Merhaba bende de aynı sorun var ne yaptınız göründünüz mü bir doktora ne dediler
Ceren hanımla aynı sorun varsa muhtemel sizde de kanama var. Yorumda belirttiğim ve sizin de okuduğunuz gibi makattan kanama çok önemli bir belirtidir. Herkeste aynı sebebe bağlı olmayabilir. Ceren Hanımda örnek veriyorum hemoroid varsa sizde de hemoroid olacağı anlamına gelmez. Her hastada farklı bir kanama yapan makat hastalığı bulunabilir. Bu hastalıklardan en önemlisi de bağırsak kanseri, rektum kanseridir. O nedenle mutlaka makat kanaması olan hastalar muayene olmalıdır. Bazı durumlarda ek tetkikler gerekebilir. Muayenede Anoscopla bakılmasının iç kısımda kanama yapan herhangi bir hastalık olup olmadığını göstermesi açısından önemlidir.Kanser yoksa bile hastalığınızı çekmek zorunda kalmaz, tedavi olma şansınız olur
Hocam merhaba, yaklaşık 2 haftadır, ara sıra tuvalet esnasında makatımdan 1 yada 2 damla pampa sıvı kan geliyor,herhangi bir ağrı falan da yaşamıyorum, Bu konuda bilgilendirebilirmisiniz, şimdiden çık teşekkür ederim.
Makatta kanama çok önemli bir belirtidir. Hemoroid, bağırsak iltihabı gibi iyi huylu hastalıklardan olabileceği gibi bağırsak tümörleri de makat kanaması yapar. Bu nedenle makattan kanama olduğunda asla tavsiye ile hareket etmemek gerekir. Muayene şarttır, muayene sırasında anoskop ile içeriye bakıldığında makata ait kanamaların çok büyük bir sebebi ortaya çıkacaktır. Yaşınız ileri ise ailede kolon kanseri varsa makatta herhangi bir kanama yapan hastalık bulunamazsa Kolonoskopi de gerekecektir. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır
Hamilelere de bakılıyor mu agrı var biçak kesiği gibi ama ailemizde basur genetik bende de bu sorun var sanrım ne yapmam lazım gebelik var
Evet hamilelere de anüs muayenesi yapılabilir. Anüs muayenesinin bebek açısından tehlikeli durumu yoktur. Hamileliği bildiğimiz zaman anoskop muayenesini çok daha dikkatli yapıyoruz, anoskop muayenesinin de aslında bir zararı yoktur. Hamilelerde çok sık böyle problemlerle karşılaşıyoruz. Onlara tedavi önerebilmek için de muayene ile teşhis koymak zorundayız.Hamilelere rast gele muayene etmeden ilaç vermek çok daha tehlikeli olabilir. Şimdilik beslenmenize dikkat edin, kabız olmayın, sert dışkılamayın. www. sehersirin.com da gebelerdeki makat sorunları ve beslenme ile bilgiler bulabilirsiniz.
Hocam makat bölgesinde aşırı terleme var çözımü nedir ?
Terleme çoğunlukla yapısal bir durumdur. Kilo ile de alakalıdır. Öncelikle Kiloluysanız kilo vermenizde fayda var. Sentetik ve dar çamaşırlar giymemeye çalışın, giydiğiniz çamaşırın cinsi de fazla terleme yapar. Hala devam ediyorsa o bölgeye cilde botoks enjeksiyonları ile terleme azaltılabilir
Rektal prolapsus (barsak sarkması) var once basurdan lazerle tedavi oldum sonrasi bagirsak sarkmasi oldugu cikti ben ameliyat olmak istemiyorum ayrica makatta 2.3cm sarkma var iceri girmiyor napicam bilmiyorum ozel hastaneler verecek param hic yok yardimci olursaniz sevinirim.ordudan.
Rektal prolapsusun derecesine göre tedavi belirlenir.Erken evrede lastik bantla boğma fayda edebilir ancak dediğiniz gibi iki 3 santimetre kadar sarkma var ve içeri girmiyorsa ameliyat olmanız şarttır. Ameliyat şekli karın içinden olabileceği gibi makattan da olabilir. Longo yöntemi de fark daha farklı bir seçenek olabilir. Ameliyat olmak istemiyorsanız ilerlemesini engellemek için kabız kalmayın, tuvalette uzun oturmayın, ıkınmayın, ara sıra ishal oluyorsanız olmamaya çalışın ayakta fazla durmayın, kilo almayın.
Hocam merhabalar. Benim makatta tuvaletim yaparken kesilmiş gibi oluyor ve elime kan geliyor. Sonra o kısım yanma hissi oluşturuyor. Makat kısmımı fotoğrafını çektiğimde etrafında siyah çizgi veya kitle olduğunu da gördüm. Durum ciddi mi hocam?
Makatta ağrı ve kanama ciddi bir durumdur. Kitle dediğiniz pıhtılaşmış basur, anal hematom veya apse olabilir. Apse ise durum daha acildir. Makat hastalıkları tarifle teşhis konacak hastalıklar değildir. İlk fırsatta kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanı muayene etmelidir.
Hocam benim 10 yıl önce bir agrı oldu baya sonradan buzamana kadar olmamıştı. 10 gündür geçmeyen agrım var sancılı ve değişik bir agrı 3 gündür artık agrı alt popoyada vurmaya başladı 2 taraflı çok canım acıyor. Bj agrım olduktan sonra bazen günde 2. 3 kez çıkıyorum bazende kabızlıkta oluyor. Yataktan agrsıyls uyanıyorum artık korkuyorum doktora gıtmeye ama gitcem sizce basur olabilir mi?
Tam olarak ağrı makatta mı yoksa kuyruk sokumuna doğru mu olduğunu belirtmemişsiniz. Alt popoya vuruyor dediğinize göre makadın üstünde ise kıl dönmesi apsesi olabilir. Makatta ise pıhtılaşmış basur, anal fistür veya makat apsesi olabilir. Apse var ise acil müdahale gerekir. Mutlaka muayene olmalısınız, rastgele uzaktan tahmini bir teşhisle tedavi ve Öneri verilmesi size zarar verir
Hocam makat bölgesinde istemsiz kokulu akıntı oluyor ve çok rahatsızlık veriyor arkadaşlarımın yanlarında rahatsız oluyorum yardımcı olur musunuz
Akıntı makat fistülü, siğil, dış hemoroid gibi durumlarda olabilir. Bazen aşırı terleme, kilolu olmak da kötü kokulu ter olur, akıntı zannedebilirsiniz. Tüm bunların tedavisi farklıdır. Fistül aeliyat gerektirir. Siğilde radyofrekansla tedavi öneriyoruz. Muayene etmeden kesin bir şey söylenemez. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için ilk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
Makat bölgesinde kanama olması çok fazla bunun için napmalıyım
Her zaman sık sık uyarıyoruz, çeşitli sosyal medyalarda paylaşımlar yapıyoruz. Makat kanaması hemoroid, makat çatlağı gibi iyi huylu hastalıklardan olabileceği gibi çok önemli bir hastalık bağırsak ve rektum kanseri de olabilir. Basit bir hemoroid deyip geçmemek gerekir. Mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmeli, mümkünse anoskop ile anüsün iç kısmında kanama yapan herhangi bir anüs hastalığı var mı diye bakılmalı. O bölgede kanama yapan bir hastalık bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir. Yani sonuna kadar araştırılara, kanama yapan hastalık her ne ise tespit edilmelidir
Hocam merhaba makat bölgesinde hafif şişlikler oluyor. Zaman zaman şişlik oluyor ve geçiyordu. 1 haftadir az da olsa ufak bir şişlik söz konusu. Agri olmuyor bu arada. Bunun icin önerebileceğiniz bir krem var mıdır.
Makat etrafındaki şişlik ağrı olmadığından dolayı büyük ihtimalle hemoroiddir. Fakat muayene olmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız. Tavsiye ile ilaç kullanmak doktor bile olsa muayene etmeden önerilirse size zarar verecektir. Kabız olmayın, ıkınmayın, tuvalette uzun oturmayın, zorlanmayın. Önerebileceğim tek şey budur
Hocam merhabalar öncelikle. Ben başta kabızlık yaşıyorum ve aynı zamanda makat bölgemde büyük tuvaletimi yapacağım zaman keskin bir ağrı oluşuyor, tuvaletimi yapamıyorum ama kanama yok. Bazen normal otururken bile ağrı oluşturabiliyor. Elle ilkel bir kontrolü kendim yaptim makat bölgemin hen iç kısmında biraz şişlik ve dış kısmında büzülme var. 3 4 gündür var ama erken teşhis için doktora başvurmalı mıyım?
Kabızlık sonrası anal hematom dediğimiz kan, pıhtı birikmesi, tromboze hemoroid ya da akut fissür yani çatlak dediğimiz durumlar ağrı yapabilir. Çoğunlukla kabızlığın düzelmesi, tuvalette uzun oturmamız ve ıkınmamanız sonrasında kendiliğinden düzelir. Şikayetleriniz geçmezse tabii ki kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Merhaba hocam tuvaletimi yaparken makattan dışarı şişikler çıkıyo ve bazen tuvaletim varmış hissi geliyor ama tuvalete gittiğimde yapamıyorum bu sanırsam idrar yollarıma da sıkıntı yarattı çünkü sürekli idrara çıkıyorum ne yapmalıyım ?
Tuvalet ihtiyacı gelip çıkamamak ya da hissettikten sonra çıkamamak bağırsak içerisinde ödem, iltihap, iç hemoroid, hatta tümörlerden olabilir. Şişlik muhtemelen anal göllenme dediğimiz damarların ya da hemoroidin şişmesindendir. Bağırsak içerisindeki bazı hadiseler idrar yollarında sorun oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka makat muayenesi olmanız gerekir