Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Hocam büyük tuvaletimi yaparken kan geliyodu doktora başvurdum fitil ve kırem verdi kullandım 2 ay geçti ramazan ayında yine başladı kanama makatın çıkışına yakın bir yerden geliyo

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Oruç tutarken beslenme tarzı değiştiğinden, az su içildiğinden ve hareket azaldığından dolayı kabızlık ve buna bağlı makat şikayetleri artabilir. Bu nedenle iftarda ve sahurda lifli gıdalar ve suyu fazla tüketin. Mümkün olduğunca hareket- yürüyüş yapmaya çalışın. Kanama önemli bir belirti olduğundan tekrar kontrol olun. Anüs muayenesinde özellikle imkan varsa anoskop muayenesinde kanamayı izah edecek bir hastalık yoksa kolonoskopi gerekebilir.

  2. Hocam merhabalar benim makat bölgesinde öncelikle kaşınti olarak başladı ardından ufak yaralara gitti kaşıtmamdan dolayı doktora gittim RSS olacağım bana önce kabızlık ilacı ve locafen yazdı yaklaşık 20 gün kullandım azalacağına aksine ilerledi makatin üst bölgesine yayıldı oturamaz yürüyemez hale geldim tekrar gittim bu sefer çok daha ağır bir krem yazdı kullanınca baş ağrısı kollarımda ağrı hissediyorum 2 gündür kullanıyorum pek bir etkisi olmadı açıkçası hocam ilk teşhis olarak makatta çatlak dendi ama makatta çatlak mi sizce makatta çatlak yayılır mi ki ? Ne yapmalıyım çok fazla ağrı ve kaşıntı yapıyo. Şimdiden teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat çatlağı etrafa pek yayılmaz, derinleşir. İçerisinde nitrogliserin içeren ilaçlar makat kasını gevşetirken damarları da genişlettiğinden baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğü yapmaktadır. Tekrar kontrol olursanız ve eğer tekrar fissür tespit edilirse ilaç fayda etmediğinden botoks ya da ameliyat önerilebilir. Tedavide ana prensip kabız ya da ishal olmamaktır. Diyetinizi buna göre ayarlamalısınız. www. sehersirin. com da kabızlıkla ilgili ve makat hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili yazılar bulabilirsiniz.

  3. Ben tırnak ucu kadar ilaç etkisini kastetmiştim
    Doktora söyledim yumruk kadar büyük dedim bana söylediği daha küçük ameliyat olmana gerek yok dedi bana
    Zaten ne geldiyse doktorun bana verdiği duphalac şurup sayesinde oldu
    Şurupu kullandıktan sonra sürekli kabız olmaya başladım
    Öncesinde pek kabız olmuyordum
    Doktor bana inat eder gibi o ilaçı kullandırdı sadece iki defa kullandığım halde kullandıktan sonra ishal sonra kabız oldum ne yapıcagımı şaşırdım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tüm kabızlık ilaçları kişiye göre değişen etki yapar. Kimisinde 2 ölçek banamısın demezken kimisinde bir çay kaşığı ishal yapabilir. Bu nedenle ben hastalarıma dozunu kendilerinin ayarlamalarını öneriyorum. önceliğim diyete dikkat ettikten sonra ilaca baş vurmak. Örneğin kişi az su içiyorsa su miktarını artırmalı, sebze yemiyorsa sebze miktarını artırmalı. Hemen ilaca sarılmak hasta açısından biraz kolaya kaçmak oluyor, sonuçları da iyi olmuyor. Doktorların da özellikle devlet hastanelerinde her zaman diyet anlatmaya vakti olmuyor.

  4. Ben kronik kabızlık yaşıyorum üstelik basurumda var yumruk kadar tahmini
    Doktora gidiyorum ishal ilacı veriyor her seferinde bana ishal ilacı verme diyirum her seferinde aynı şeyi yapıyor
    İhtiyaç giderebilmem için tırnak uçu kadar bir etki yeter diyorum yinede anlamıyor
    Ne yapacağımı şaşırdım ya

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İshal ilacı istemiyorsanız kabızlığınızı gidermek için beslenmenizi, yaşam,hareket şeklinizi değiştirmelisiniz. Sebze, lifli meyveler ve kepekli tahıl ürünleri ağırlıklı beslenin. 3 litre su için. Günde en az 1 saat yürüyüş yapın. Tuvalette uzun oturmayın ve ıkınmayın. Tırnak ucu derken eğer parmakla makata müdahaleden bahsediyorsanız bu işlemi yapmayın. Yumruk kadar hemoroid dışarıda ise evre 4 ve vahim hemoroidiniz var demektir. Müdahale (muhtemelen ameliyat) gerekir.

  5. Antalya da proktoloji alanında uzman bir Dr öneriniz var mı kronik fissür için.gittigim genel cerrahi drlari farklı tedavi ler söylüyor biri krem verip yolluyor biri amilyat ol diyor biri amilyat erken botoks ol diyor ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu konuda Antalyada bildiğim doktor yok maalesef. Son hafta Türkiye’deki proktoloji ve kalın bağırsakla ilgili doktorlar Antalya’da kongredeydik ve konuların biri de kronik anal fissürdü. Ortak görüş %6-10 gibi gaz-dışkı kaçırma ihtimali nedeniyle ameliyattan kaçınmak, ilaç ve botoks tedavisi önermekti. Bende öncelikle imkan varsa (SGK karşılamıyor ve devlet hastanelerinde yok) botoks taraftarıyım. En önemli şey ise ne tedavisi olursanız olun kabızlık varsa engellenmesi gerekiyor.

  6. Büyük abdest yaparken çok acı hissediyorum basurun vardı daha önce hiç böyle olmamıştım elimle kontrol ettiğimde yırtık olduğunu anladım ne yapmam gerek hangi bölüme gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kabız ya da ishal olmamalısınız. Dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturun, anüsün hafif içine doğru vazelin sürün.Sonra dışkılayın. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  7. Oturumda ağrı ve intap geliyor ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatınızda apse ve fistül olabilir. İltihap geldiği için apse boşalmış ve fistül haline dönüşmüştür büyük olasılıkla. Fistül ise ameliyat gerekir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

      • Merhaba hocam lavaboya cıktığımda büyük abdestimi yaparken bir avuç dolusu kan geldi agrı ve sancı olmadı ama beni halsiz bıraktı ve terlememe neden oldu. Bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Makat kanamasında mutlaka muayene ile sebep tespit edilmelidir. Heöoroidden tümöre çok çeşitli sebeplerle olabilir. Muayenede imkan varsa anoskopla bakılırsa kanama sebeb, çok büyük olasılıkla sebep bulunur. Anüs muayenesinde bir hastalık bulunamazsa kolonoskopi gerekecektir.

  8. Merhabalar hocam.
    Bende de genel olarak makatta yanma bazen de kaşıntı söz konusu olabiliyor.
    ilk kez 5-6 yıl önce olmuştu 10 gün falan sürdü pek umursamadım. Sonradan ara ara olmaya başladı son 1-2 yıldır bazen o kadar ağrıyor ki oturamayacak duruma geliyorum.
    Özellikle geceleri ve stresli olduğum zamanlarda oluyor
    Ne yapmalıyım ?
    Şimdiden teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat ağrısı fissür, anal hematom, pıhtılaşmış basur, apse gibi sebeplerden olyr. Sizdeki ara sıra geçiyorsa apse ve pıhtılaşmış basur olamaz. Gece artan ağrılarda makat kası spazmı düşünülebilir. Kesin teşhis için muayene etmek gerekir. Şimdilik kabız ya da ishal olmayın, tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın.

  9. Merhaba. Büyük abdest sırasında ben tuvalette biraz uzun duruyorum. Bazı zamanlarda gaita ile kan çıkışı da oluyor. Daha önce yasamıştım ama bir tedavi olmamiştım ve geçti. Bunun sebebi konstipasyon olabilir mi acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kabızlıkm ve ıkınmayla hemoroid,fissür varsa kanama olabilir. Ama bunun muayene ile kanıtlanması gerekir. çünkü hemoroidden zannedilip tümör atlama ihtimali de mevcuttur. Bu nedenle en kısa zamanda muayene olmanızda fayda var. Kabız olmamak için bol sebze, lifli meyveler, kepekli tahıl ürünleri ve bol su içmelisiniz. Bol hareket özellikle yürüyüş yapmalısınız. Dışkınız gelince ertelemeyin, bekletmeyin. Tuvalette uzun oturmayın. Kabızlık için www. sehersirin. com da ayrıntılı öneriler mevcuttur,bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca makat kanamaları konusunda da kanama yapabilecek hastalıklar hakkında fikir edinebilirsiniz.

  10. Meraba ben bi haftadır kabızlık sorunu yaşıyorum ve makatta ciddi anlamda aşrı ve yırtılma hissettim. Konturol ettiğimde 3 yerden yırtılma gördüm. Ne yapmam gerekiyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Önce kabızlığınızı düzeltmek için bol sebze, lifli meyveler, kepekli tahıl ürünleri ve bol su içmelisiniz. Bol hareket özellikle yürüyüş yapmalısınız. Dışkınız gelince ertelemeyin, bekletmeyin. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun, sonra anüsün hafif içine doğru vazelin sürün. En kısa zamanda kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanızda fayda var. Kabızlık için www. sehersirin. com da ayrıntılı öneriler mevcuttur,bilgi edinebilirsiniz.

  11. Mrb benim sorum şöyle bugün büyük abdestimi yaparken kan geldi kabızda değilim sadece hafif ıkınmalar oluyordu adet kanaması gibi geldi basurum var evet ama dıştan kontrol ettim orda bir sorun görmedim neden olabılır

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan kanama basit yani iyi huylu hemoroid, fissür gibi hastalıklardan olabileceği gibi bağırsak enfeksiyonu ve bağırsak kanserinden de olabilir. Özellikle de bol ise ve kabızlık olmadan da oluyorsa muayene çok önemlidir. İlk fırsatta muayene olmalısınız.

  12. Benim yaklasık iki üç aydır makatta bi kaç tane minik minik şişlik bardı dokununca anlasılan dün hafıf kabızlık yasadım ondan sonra acımaya basladı doktora gıtmeye cekınıyorım 24 yasındayım ne sürsem iyi gelir krem önerebilirmisiniz ve neden kayanklı olabilir bu sıslıkler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şişlik anal hematom, pıhtılaşmış basur ya da fissür bekçi memesi hatta ağrı devamlıysa apse olabilir. Muayene olmamış hastaya hiç bir zaman ilaç önerilmemelidir, bu hastaya yarar yerine zarar verir. İlaç yerine önerebileceğim bazı durumlar olabilir. Kabız kalmayın, tuvalette fazla kalmayın, ıkınmayın. Kabız kalmamak için bol sebze,salata, su, lifli meyveler tüketin, yürüyüş yapın. Dışkılama öncesinde anüsün ağız kısmına vazelin (ilaç olmadığından ve zararı olmadığından önerebiliyorum) sürün sonra dışkılayın. Apse ise acil müdahale gerekir. En kısa zamanda da muayene olmalısınız.

      • Kadın dogum doktoruda anlarmı peki?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Bahsettiğiniz şikayet genel cerrahinin konusudur. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının alanına girmez. Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Kadın doğum uzmanının alanı makat hastalıkları değildir. Anüs hastalıkları ile ilgili bilgi veremez. Tıpkı bizim kadın genital organları ile ilgili teşhis koyamadığımız gibi.

          • Aydın çınar

            Meraba iki defa çamaşırımda kan lekesi gördüm basurum yok ne olabilir

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Rektal kanama pek çok şeyden olabilir. Muayene olup basurunuzun olmadığını doktorunuz mu söyledi? Kanamada mutlaka muayene gerekir. İçeride hemoroidler olabilir. Makattaki fissürden, kaşıdıysanız kaşıntı yerinden, anal hematomun kanamasından olabilir.

  13. Merhaba hocam,
    yaşım 19. yaklaşık 9-10 aydır makatımda bir sertlik var. Dokunduğumda memecik gibi bir şey hissediyorum ama aynada baktığımda bir şey varmış gibi görünmüyor. Ağrı, kanama vb sorunlar hiç olmadı. Sadece daha önceden hissetmediğim bir sertlik hissediyorum, dokunduğumda elimle bastırdığımda da bir sertlik hissediyorum. Doktora gitmeye çok çekiniyorum. Ama en yakın zamanda gideceğim. Son kez araştırayım dedim ve yazınızı okudum. Sorunum ne olabilir , korkuyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta ağrısız meme doş hemoroid olabilir ama o da sert olmaz. Sert olarak anal hematom dediğimiz kabızlık sonrasında cilt altında küçük kan pıhtılaşması olabilir. Hematomda da olsa minimal bir ağrı da olsa ağrı vardır. Muayene etmeden kesin tanı koymak yanlıştır. İlk fırsatta muayene olmalısınız.

  14. Hocam merhaba benım dışkımda kanama görülüyor ve bir kaç damladan fazla . Ağrı veya acı hissetmiyorum 18 yaşındayım son 1.5 yılın 12 ayını günde 8 – 12 saat arası oturarak geçiriyorum. Dışkı ihtiyacımı giderdikten sonra herhangi bir şey yersem ya da içersem karnımda büyük ve dayanılmaz bir ağrı hissediyorum hangi polikliniğe gitmem gerekiyor . İyi günler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkıda kanama önemli bir belirtidir. yaşınız genç olduğundan ilk olarak hemoroid akla gelir. Hemoroid sanıldığının aksine ağrısızdır. Oturduğunuz için kabızlık ve tuvalette ıkınma varsa kanama yapabilir. FAKAT kanama mutlaka, hele karın ağrısı ile beraberse muayene gerektiren bir belirtidir.Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  15. hocam makat bölgemde büyük abdestimden sonra kanama oluyor ve 18 yaşından küçüğüm hangi bölüme gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Rektal kanama olduğunda mutlaka makat muayenesi gerekir. 16 yaş altındaysanız çocuk cerrahisi, üzerindeyseniz genel cerrahi uzmanı muayene etmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir