Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.
Genel Cerrahi Bölümü Bakar
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.
Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur
Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.
Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?
Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.
Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?
İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.
Op. Dr. Atilla Kaya
İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.
1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.
Op. Dr. Seher Şirin
Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.
Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.
Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA
Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.
Op. Dr. Ergun Aygören BURSA
Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.
1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?
Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.
İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.
Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.
Merhabalar doktor hanım 43 yaşındayım yaklaşık iki yıl önce makat çatlağı var diye teşhis konuldu altı ay gibi bir süre ilaç kullandım krem vs ama düzelme olmadı, ağrı, acı, sancı, oturamama gibi şikayetlerim yok ama dışkılama yaptığım zaman akıntı oluyor bazende sert dışkılama olursa hafif kırmızı kan gelebiliyor. Her ne kadar yememe dikkat etsem de aşırı posalı gıdalar tüketsem de kabızlığa yakın dışkılama yapıyorum
İstanbul aktarmalı yolculuk yapacağım eğer ameliyat gerekirse ne kadar sürer bir gün yeter mi, ameliyattan sonra oturarak 10 saat kadar yolculuk yapacağım problem olur mu.
Nasıl randevu alabilirim ssklıyım enkötü ihtimal ameliyat gerekirse yaklaşık bir ücret belirtirseniz sevinirim
Eğer tedaviyle geçmeyen,kronik anal fissür varsa ameliyat ya da ameliyat kadar başarı sağlayan botoks tedavisi uygulanabilir.Öncelikle muayene ile durumunuz değerlendirilir. Ameliyatın ve botoksun arı ayrı etkileri,yan etkileri,süreç anlatılır. Ameliyat isterseniz nadir de olsa kanama,hematom riskine karşı 1 gün şehir dışına çıkmamanızı öneririm. Botoks uygulanırsa aynı gün dönme ve uzun seyahat yapabilirsiniz.0212 5727265, 0542 6210888 numaralı telefonlardan randevu ve ücret bilgisi alabilirsiniz.
ıyı gunler bır kac ay once kabızlık sıkayetım vardı buna baglı olarak anal fussur olmustum genel cerrahı uzamnına gıttım ve bı sure sonra gectı.tekrar nusettı ve bu sefer sureklı acıyor oturamıyorum lavaboya neredeyse gıtmeye korkuyorum acıdan anrecta adlı ılacı verdı son gıdısımde ve buda gecirmezse kucuk bır kas gevsetme amelıyatı yapmak gerektıgını soyledı korkum abdest tutamama sıkayetı olur mu ve duzelme olasılığı nedır hocam(bu arada ilac bas agrısı mıde bulantısı ve bas donmesı yapıyor
Anal fissür ilaçlarla geçmezse ameliyat ya da botoks gerekecektir. Tedavide ilaç kadar dışkılama alışkanlığınızı düzeltmelisiniz. Sert ya da fazla sulu dışkılamamak gerekir.Kullandığınız ilaçta damar genişleten nitrogliserin olduğundan baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğü olabilir. Bu maddenin çok daha az olarak kullanıldığı Anuflex pomad kullanabilirsiniz. (Normalde ilaç önermiyorum. Size teşhis konulduğu için ve verilen ilaç yerine geçebileceğini düşündüğüm için öneriyorum). Henüz yeni çıktığından eczanelere gelmemiş olabilir,internetten sipariş verebilirsiniz.Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun,sonra bu kremden anüsün içine doğru bolca sürün (baş ağrısı yapmaz) sonra dışkılayın. Dışkılama sonrasında da sürebilirsiniz. 10-15 gün tedaviden sonra geçmez se müdahale gerekecektir. Ameliyatta nadir de olsa gaz kaçırma riski vardır. Ameliyat yerine ameliyat kadar başarı sağlayan botoks tedavisi olabilirsiniz.
Makat bölgesinde sürekli kaşıntı var ve temizlenme işleminde su deydiği anda bir acı hissediyorum bunun nedeni ne olabilir lütfen yardımcı olurmusunuz.
Kaşınma sonucunda olan yüzeysel yaralar (erezyon) yıkarken ağrı yapabilir. Kaşıntının sebebi fissür,siğil,fistül gibi makat hastalığı olabilir.Bu hastalıkların varlığı açısından ve hastalık varsa tedavi önerisi için muayene olmalısınız. Dışkılama sonrasında az ya da çok fazla yıkamayın,yıkarken sabun,deterjan,solüsyon,ıslak mendil kullanmayın. Mutlaka kuru tutun.bazı yiyecekler (çikolata,kahve,çilek,baharat,acı) kaşıntıyı artırabilir,bunları kesin. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin,çamaşırlarınızı iyi durulayın. Dışkıda parazit tahlili yaptırın.
İyi günler üç dört gündür tuvalete çıktığımda kan geliyor bazen dışkıyla birlikte bazen de dışkı olmuyor ikiniyorum birşey yok kalkınca bir de bakıyorum klovetin içi kıpkırmızı olmuş kan gelmiş oluyor daha önce hiç olmazdı kabız olunca falan zorlandığımız için olurdu ama bu aralar kabız falan değilim ama kanama olmaya başladı sebebi nedir acaba teşekkür ederim.
Yaşınız genç ise çoğunlukla iyi huylu hemoroid,fissür gibi makat hastalıklarından kanama olabilir. Ancak kanamanın mutlaka muayene ile kaynağının bulunması gerekir. Anoskop imkanı varsa anüsün içinin de görülmesi teşhis oranını artırır. Makat muayenesinde hastalık bulunamazsa ve yaşınız ileri ise kolonoskopi gerekebilir.
Anus bölgemin kenarları dahil bölgedeki her yer ağrıyo hemoroidim var hiç duramıyorum acıdan ne yapmaliyim
Bu kadar ağreı anal apselerde, boğulmuş, pıhtılaşmış basurda ve geniş anal hematomda olabilir. By hastalıklarda cerrahi müdahale ile boşaltmak gerekebilir. Kesin tanı ve tedavi önerisi için ilk fırsatta muayene olmalısınız.
Çoğunlukla kabız oluyorum ikigünde üc günde yapıyorum günde yapamıyorum ayda bikere az kan geliyor kenarlarında çatlama oluyor hafif kaşıntı yapıyor ama korkuyorum icerdenmigeliyor çatlayıncamı oluyor kanama hıç toktora da gitmedim ne yapayım hangi totaktora
İyi akşamlar ben 20 yaşındayım yaklaşık 1 aydır makat kanaması oluyo 2 hafta önce sigmoidiskopiye girdim temiz öıkrı 1 hafta kanama falan olmadı şuan tekrar başladı tuvalet alışkanlığım bozuldu gaitaya çıktıktan sonra karım bölgem çıkıcak gibi oluyo gaz problemlerim arttı. Vücudumun bazı besinleri sindirmediğinide hissettim yeterince çipnemedim diye umursamadım 2 3 güne bi bazen gaitaya çıkarken sindirmediğini görüyorum ben en iyi sonucu nerden alabilirim wbc,pt,netrofil yüzdesi biraz yüksek çıktı napmalıyım
Sigmoidoskopide kanama yapabilecek önemli bir durum görülmediyse makattaki küçük yüzeysel ragatlardan ya da ıkınınca basit hemoroidlerden kanıyor olabilir. Dışkıda besinlerin tüm çıkması da anüste sıkıntı yaratabilir. Kabız kalmayın,bunun için bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.Hareketinizi artırın. Sindirim sisteminde gaz ve hazımsızlık olmaması için besinler çok iyi çiğnenmelidir. Çünkü sindirim ağızda başlar. Ağzınız kapalı yemek yiyin,acele ve konuşarak yemek yemeyin. Wbc ve nötrofil yüksekliği bir enfeksiyon varlığını,pt ise kanama ile ilgili bir bozukluk olduğunu gösterir. PT yüksekliği eğer bir kanama bozukluğu varsa makat kanamasını izah eder. Tabii bu yüksekliklerin derecesi bilinmeli ve gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır.
Hocam mrb benim 4 sabahtır uyandığımda midem bulanıyor kusacak gibi oluyorum kusamıyorum nden öyle oluyor bilmiyorum
Bende basur ve bagırsak tembelliği var bu hastalıklardan dolayı mı oluyor sizce
Basur ya da diğer makat hastalıkları bulantı,kusma yapmaz. Akut gastrit,safra kesesi hastalıkları gibi durumlar yapabilir. Dahiliye uzmanına muayene olmanızda fayda var.
Kardesim crhon hastasi iki defa seton takildi ikinci takilali 1ay oldu gene setonun bulundugu yerde agri ve sertlik var bunun icin ne yapabiliriz. Ameliyatı yapan Dr gittik bir ay sonra bize ilik Su legene doldurup gunde 2/3defa otursun dedi.
Crohn hastalığı olanlarda maalesef fistül sık tekrarlar ve her zaman tedaviye iyi cevap vermez. Ameliyat crohn hastalığınızın en iyi olduğu,tedavinizin en başarılı olduğu zaman yapılmalıdır. Ameliyat sürecinde de gastroenteroloji uzmanının kontrolünde olmalısınız. Seton yerinde bir süre sertlikler olabilir. Doktorunuzun önerdiği sıklıkla kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Hocam merhaba. Herhangi bir ağrım sızım olmamasına rağmen rektum ile çatal dediğimiz bölgenin arasında anüse yakin bir yerde kanama var ve sebebini öğrenmek istiyorum. Hemoroid gibi bie rahatsızlık gecirmedim, ağrım yok ancak sürekli çamaşır kirletiyor ve kanama olması sinir bozucu ve bir hayli endişe verici bir durum haline geldi. Nedir benim problemim?
Kuyruk sokumunun altında aşağıya ilerlemiş kıl dönmesi veya makat etrafında makat fistülünün dış deliği olabilir. Bu hastalıklarda devamlı kanamalı akıntı olacaktır.Her ikisi de ameliyat gerektiren bir hastalıktır.Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız. Kıl dönmesi ise v hastalık uygunsa lokal anestezi altında mikrosinüsektomi ameliyatı önerilebilir.
Merhaba hocam benim makat bòlgemde şislik var daha yeni fark ettim azcikta kasitıti var ne olabilir bide hangi bolume cikmaliyim
Şişlik kaşıntı ile beraber olduğunda siğil,fistül,iltihaplı çatlak ve dış hemoroid olabilir. Siğilse tek tek radyofrekansla yakılarak tedavi edilebilir. Fistül varsa ameliyat edilmesi gerekir.Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi muayenesi olmalısınız.
Merhbaha doktor hanım 3 ay önce ameliyat oldum hemoroid ve anal fissürden ve devlet hastanesinde oldum.. ama halen sıkıntılarım devam ediyor kanama oluyo ağrı oluyor ve anüsüm katı şekilde kasılmış bi şekilde bazen affedersiniz ama parmak yardımıyla çıkarıyorum dışkımı tabi parmağı solana kadar canım çıkıyo merhem sürerkende aynı. Sizden yardım istiyoruö bu daha nekadar sürecek şimdiden çok teşekkürler lütfen bana yardımcı olurmusunuz?
Fissür ameliyatında makatın etrafındaki kas kesildiğinden makat kasılması görülmez. Hemoroid ameliyatından sonra darlık olabilir. Bu durumların neden olduğu ancak muayene sonrası tespit edilebilir.3 ay şikayetlerinizin devam etmesi normal değil. Doktorunuza kontrole gitmenizde fayda var.
Mrb hocam benim itralimde kanama oldu iki gün boyunca msnde tümur dediler sigara kullaniyorum sigaraya devam edersem sonus nolu
İdrarda kanama ve mesane hastalıkları benim branşım değil. Ancak bildiğim kadarıyla sigara mesane kanseri oluşmasının sebeplerinden biri. Ayrıca her ameliyatın,het yaranın iyileşmesini sigara geciktirir. Bu nedenle bence içmemeniz gerekir. Yine de teşhis ve tedavinizi yapan üroloji uzmanınıza danışmalısınız.
İyi gunler dilerim,benim bi kac aydir makat bolgemin ic kısmında bir acı oluyor uzun sure otursugumda bu aci daha cok ortaya cıkıyor,hangi doktora gidicemide cok bilmiyordum burayı okuyana kadar, lutfen yardimci olurmusunuz ne yapmam gerek???
Makatta ağrı fissür,anal hematom gibi durumlarda olabilir. Çoğunlukla sebep kabızlık ya da ishaldir. Teşhis için genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz. Makat hastalıklarında muayene ile çok büyük oranda teşhis konabilir. Anoskop muayenesi (gittiğiniz yerin imkanı varsa) anüsün 10 cm. içini de görme şansı sağlar.
Son bişey küçük abdestimi yaparken yanma var
İdrarda yanma kolonoskopi hazırlığı sırasında susuz kalmanızdan dolayı olabileceği gibi karın içindeki bazı durumlardan olabilir. Acile gittiğinizde idrar tetkiki de yapılabilir.