Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Dışkımi yaparken 2 damla kadar kan geldi sonradan farkettim aci ve agri yoktu 2 gun sonra aynı şekilde tekrarladi neden olabilir acaba yaşım 22

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yaşınız genç olduğundan ıkınma veya kabızlık sonrasında hemoroid,fissür gibi hastalıklardan olabileceği düşünülür. Ancak kanama bazı önemli hastalıklarıın (tümör,ülser,iltihabi barsak hastalığı gibi) belirtisi olabilir.Bu nedenle muayene olmanız gerekir.

  2. Merhaba hocam , makatımda şişlik var dışkıyla beraber iltihap gibi birşey geliyor ne yapmam gerekiyor?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şişlikle beraber iltihaplı akıntı apse ve fistül olabileceğini düşündürür. İltihap dışkıyla karışık ise iltihabi bağırsak hastalıklarıyla beraber olan basur,fissür gibi durumlar da olabilir. Daha doğru yorum yapabilmek için daha fazla şikayet bilmek ve muayene etmek gerekir. Genel cerrahi muayenesinde ağse gibi makat hastalığı bulunamazsa iltihabi bağırsak hastalığı açısından gastroenteroloji uzmanının değerlendirilmesi gerekir.

  3. Teşekkür ederim
    Saygılarımla

  4. Merhabalar hocam
    Kizim 2.5yasinda erken dogdu ve cok fazla anne sutu almadi mama ile erken karsilasti araliklarla olan kabizlik problemimiz var yaklasik iki aydir bezi biraktik ve cok zorlanmadik bir hafta sonra kabiz oldu daha onceden hafif disarda catlak olmustu doktor meme ucu kremi duphalak verdi gecti bir ay sonra tekrar kabiz oldu surekli agliyor zorlaniyor ve kakasini tutmaya geldiginde yatmaya basladi sivi tuketiyor ciste sorun yok ama kaka olunca agliyor aciyo yapmadan kalkiyo bir aydir popunun bir kisminda sislik var meyveli yogurtla diski yumusamaya basladi ama sislik konusunda ne yapmaliyim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Daha önceden kabızlık döneminde eğer fissür oluştuysa o şişlik bekçi meme ya da anal hematom olabilir. Fakat hem görmeden kesin bir şey söylenemeyeceği için hem de çocuk benim alanım dışımda olduğu için kesin yorum yapamam. Çocuk cerrahisine muayene ettirmeniz gerekir. Şimdi ve tüm hayatı boyunca kabız olmaması için su içmeye,sebze yemeklerine alıştırmalısınız.

  5. İyi günler anüsümün etrafında 1 hafta kadar önce 1 tane mor gibi bir şey oluştu 29 nisan 2018 günü baktığımda 4 tane olmuşlar ağrı ve ihtiyacımız giderirken bir sıkıntı yok yanlızca çoğalmaya başladığı için sıkıntı vermeye başladı. Bunun için ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz memnun olurum. Saygılarımla

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Mor olması anal hematomu düşündürüyor. Çoğalması ve ağrısız olması ise anal siğil olabileceğini gösteriyor. Anal hematomsa kendiliğinden geçecektir,ağrı yapmadığı için müdahale gerektirmez. Ancak siğilse daha fazla çoğalmasını beklemeden tek tek yakmak gerekir. Bu nedenle vakit kaybetmeden kesin teşhis ve tedavi için muayene olmanızda fayda var.

  6. İyi günler doktor hanım ben 25 yaşında bayanım. Bundan yaklaşık 1 kaç ay önce makatımdan kan gelmişti zorlanma olmuştur diye üstüne düşmedim bıkac kez devam etti sonra kesildi. Ama şu sıralar çok olmaya başladı bıkac gündür de parça şeklinde kan geldiğini gördüm resmen adet kanaması gibi çok oluyor hemeroid veya basur dur dediler yakınlarım sizce ne olabilir açıkçası çekiniyorum doktora gitmeye

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki kanama bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle yakınlarınızın dediğini dikkate almayıp hemoroidden mi,başka bir hastalıktan mı olduğunun kanıtlanması için muayene olun. Önce makat ve anoskop muayenesi yapılmalı,anüste patoloji bulunamazsa kolonoskopi yapılmalıdır.

  7. Hocam tuvalate ciktigimda kabizdim ve zorlandim 1 gun snra kasinti olmaya basladi hemde asiri derecede 2 gun agri giriyor ve zonklama seklinde bazen okadr cok oluyorki anlatamam hocam smdi buyuk abdrstimi yaparken canim cok yaniyor nedeni nedir hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık sonrasında minik yüzeysel fissür-ragatlar (çatlak),anal hematom ağrı ve kaşıntı yapabilir. Öncelikle kabızlığı düzeltmek için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin.Hareketinizi artırın. Kafeinli,çikolatalı,baharatlı,acılı gıdalardan uzak durun. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun. Anüsün hafif içine doğru ve çevresine vazelinli pomat sürün,sonra dışkılayın. Geçmezse kesin teşhis ve tedavi için muayene olmanız gerekir.

  8. Merhaba hocam benim anüsümde 2 hafta önce bir et parçası gibi bir şey çıktı rengi biraz mor ve biraz sert bugün baktığımda bu et parçası dört tane olmuş ve anüsümün çevresini kaplamış durumda büyük tuvaletinde bir sıkıntı çekmiyorum ve bu bahsettiğim et parçası anüsümün içinde ben serbest bırakınca dışarı çıkıyo yani tam anüsün bitişinde. Sizden tek bir isteğim var bu et parçasından nasıl kurtulabilirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Giderek çoğalan et parçası diye tarif ettiğiniz durum siğil olabilir. Siğilden kurtulmanın tek yolu bu lezyonları tek tek almaktır. Birkaç seans gerekebilir. İçeriden dışarı çıkan lezyon ise anal polipler ya da 3-4. derecede iç hemoroidler olabilir. Anal polip duruma göre alınıp incelenmesi gerekebilir. İç hemoroid ise müdahale edilmesi gerekir. İç hemoroidlerde derecesine ve uygunluk durumuna göre lastik bantla boğma,infrared gibi ameliyatsız yöntemler ya da THD gibi daha az ağrılı yöntemler tercih edilebilir.

  9. merhaba hocam 2haftadır benim ihtiyaç sıkıntım var internetten araştırdım ve belirtileri anismus ile aynı kabız veya ishal olmam etki yapmıyor kaslar bırakmıyor kendini ve hangi doktora gidecegimi bilmiyorum istanbula da çok uzak dırduğum şehir yardımcı olursanız sevinirim hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anismus tanısı konması için makat muayenesi gerekiyor.Makat muayenesinde parmakla makat kaslarının spazmı ve kasılıp kasılmadığı kontrol edilir. Muayenede belirgin kasılma varsa da anal manometri ve endoanal ultrasonla bunun derecesi ve sebebi araştırılır. Bu nedenle bölgenizde buluna bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda fayda var.

  10. Gülşen üzüm

    Merhaba Seher Hocam
    Bundan 6 ay önce makatta ağrı titreme ve ateşle hastaneye gittik muayne sırasında apsem patladı. Ben yinede kontrastlı fistülogragi mrg çekildim.SONUÇ : dentant line hizasında saat 1 hizasında anal kanal ile iştirakli fistül trakki kraniale doğru intersfinterik alan boyunca uzamakta yaklaşık 1.5 cm proksimalde saat 11 ile 2 arasında yaklaşık 23 mm boyunda apse formasyonu oluşturmaktadır. Sonra antibiyotik tedavisi oldum yaklaşık 2- 3 haftalık . Ağrım ve apse patladığı için oluşan akıntım zamanla geçti . Ama 6 ay sonra yine aynı halsizlik makat ağrısı ortaya çıktı . 4 gündür çekiyorum ağrıdan bayıldım fakat geçen sefer çok canım acıdığı için dr gitmekten çekiniyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Geçer diye bekliyorum ama bir taraftanda daha kötü olmasından korkuyorum. Araştırdığımda siz çıktınız karşıma yorum ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim belkide size gelmem en mantıklısı. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat apsesi müdahale edilmezse beklenilirse apse büyür,daha sonra oluşacak fistül yolu genişler,uzar. Sonra ,fistül geliştiğinde olacak ameliyat daha da zor olur. Bu nedenle apse oluştuğunda kendiliğinden patlamasını beklemek doğru değildir,ilk fırsatta cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Apse geçtikten sonra fistül oluşmuşsa fistül ameliyatı olmak gerekir. Sizde de fistül oluşmuş görülüyor.

  11. Merhaba hocam bnm oglum var 4 yasinda poposunda kasinti kullanmadıgimiz ilac kalmadi gitmedigimiz doktor kalmadi arrik bizde sasirdik hala kasinti devam ediyor ve bnm dikkatimi ceken birsey var poposu acik duruyor ne yapmaliyizz

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Çocuklarda kaşıntı nedeni parazit olma ihtimali var. Parazit tahlili yaptırabilirsiniz. Makatta açıklık varsa gaz ve dışkı kaçağı kaşıntı yapabilir. Böyle bir açıklık olup olmadığını kontrol için ve herhangi bir makat hastalığı varlığı açısından çocuk cerrahisi uzmanı muayene etmeli

  12. mrb 1 hafta önce büyük abdestimi yaparken jilet yarası gibi hissettim o gün kan geldi o gün nerdeyse götüm acıdı sonrasında öle takip ettim sanki kan görmedim bir hafta sonra 2 gündür büyük abdestimi yaptıktan sonra kan geliyor agrım yok ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Jilet kesiği gibi ağrı ve kanama makat çatlağı düşünülür. Kabızlık en önemli sebebidir. Kabızlığınız varsa bol sebze,salata,lifli meyveler ,bol su tüketin.Hareketinizi artırın. Dışkılama öncesinde sıcak suya oturun ve anüsün hafif içine doğru vazelinli krem sürün. Kanama devam ederse mutlaka muayene özellikle anoskopla muayene olmalısınız. Kanamanın sebebi muayeneyle izah edilmelidir.

  13. Hocam meraba 19 yasindayim
    Makatimda bir agri var buyuk abdestimi yaoarken korkuyorum aciyor cunku yanma hissi var etrafini kendim baktigimda kucuk bir sislik yer var bu ne hastaligi olabilir hangi doktora gideyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrı ve yanma şişlikle aynı günlerde başladıysa anal hematom olabilir. Ağrı çok olduğunda ve şişlik büyük olduğunda boşaltmak gerekir. Ağrı uzun süreden beri varsa meme yeni çıkıyorsa kronik anal fissür ve bekçi meme olabilir. Tedavi gerekecektir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  14. Merhaba hocam benim yaklaşık 3 ay önce vajinamda et beni çıktı bu 4 tane kadar çoğaldı daha sonrasında makatımda attı 1 ay önce Suan makatımda 3 tane et beni var ve 2 gündür kötü oldum tuvalete çıkamıyorum yanma oluyo oturamıyorum kan geldi bir kaç defa da makatım suan tam kapanmış bir durumda şimdiden teşekürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Vajinadaki ve muhtemelen makattaki çoğalan et beni şeklinde tarif ettiğiniz lezyonlar siğil(kondilom) olabilir. Tedavi edilmezse çoğalacaktır. Makatınızdaki yanma ve kapanma hissi bu lezyonlardan olabilir.Siğil tedavisinde bir çok tedavi yöntemi vardır. Bana göre kesin tedavisi lezyonları tek tek radyofrekansla yakmaktır.Kesin teşhis ve tedavi için en kısa zamanda muayene olmalısınız. Süre uzayıp lezyonlar çoğaldıkça ve büyüdükçe tedavi daha da zorlaşacaktır.

  15. Merhaba hocam benim 2 gündür tuvalet ihtiyacım geldiğinde koşarak tuvalete gidiyorum ve gaz çıkarma sorunum oluyor ne zaman gaz çıkartma hissi olsa sanki tuvaletimi yapıyormuş gibi oluyor. 2 gündür peçete üzerinde çok az miktarda kan görmekteyim daha önceden hiç olmamıştı ve tuvalet ihtiyacımi düzenli olarak çıkıyorum agrimda yok ama tuvalet sonrası yanma hissi oluyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu şekilde ağrısız gelen kanamalarda iç hemoroid düşünülür. Gazla geldiğinde ıkınma ile oluyorsa kanama artabilir. Ödemli iç hemoroidler dışkılama hissi yaratabilir.Kanama nedeni bilinmesi gereken bir belirtidir. Bu nedenle muayene olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir