Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.
Genel Cerrahi Bölümü Bakar
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.
Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur
Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.
Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?
Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.
Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?
İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.
Op. Dr. Atilla Kaya
İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.
1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.
Op. Dr. Seher Şirin
Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.
Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.
Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA
Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.
Op. Dr. Ergun Aygören BURSA
Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.
1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?
Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.
İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.
Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.
Merhaba tuvaletimi yaptıktan sonra makatım şişkin olup dışarda kalıyor bi süre girmiyor içeri ve tuvaletimi yaparken ıkınıyorum sürekli 21 yaşımdayım umarım ameliyatlık bi durum yoktur ne yapmam gerekiyor?
Ikınma sonrasında anal göllenme,mukoza prolapsusu,3. derecede iç hemoroid olabilir. Anal göllenmede herhangi bir müdahaleye gerek yok. İç hemoroidse tedavi gerekir,lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon başarılı sonuçlar verir. Makat sarkmasında da ameliyat gerekir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene gerekir.
4-5 gündür makattan dışkı ile çok az kan sızıntısı geliyor. Öncesinde uzun süre tuvalete gitmemiştim. Öncesinde de balet yemiştim. Ondan olmuşumdur. Şimdi çok az da sızlıyor. Ne yapmalıyım, nasıl geçer
Uzun sür e dışkılama yapmadıktan sonra yaptığınız dışkı büyük olasılıkla sert dışkılamışsınızdır ve buna bağlı olarak da fissür oluşmuştur. Kabızlığınızı düzeltmek için bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin. Yürüyüş yapın. Dışkılamadan önce sıcak suya oturabilirsiniz,ve anüsün içine doğru vazelin sürüp sonra dışkılayın. Geçmezse muayene olmalısınız.
Bir aydan fazla oldu makatın içinden yırtılma oldu kabızoldum o yüzden her büyük abdest yaparken içinden kesiliyor çok rahatsız edici utanıyorum doktora gitmedim
Şikayetleriniz kabızlığa bağlı oluşan fissürden olabilir. Makattaki yırtılma (fissür) olup olmadığını tespit etmek için muayene olmanızda fayda var. Şimdilik kabız olmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,bol su tüketin. Hareketinizi artırın . Dışkınız gelince bekletmeyin,ertelemeyin. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun ve anüsün ağzına vazelinli krem sürün sonra dışkılayın. Geçmezse ve hastalığınız fissürse botoks ya da ameliyat gerekebilir.ilaç tedavisi ve müdahale önerisi için muayene olmaktan başka çareniz yok maalesef.
Hocam merhaba, yaklaşık 4 aydır regl olmadım. 2 ay önce sistit geçirdim. Hemen ardından kanlı dışkılama sürecim başladı. Bir süre devam ettikten sonra artık ara ara kan gelmeye başladı bununla beraber kaşınıp yanmalar oldu. Daha sonra makat bölgemden kuyruk sokumuma doğru çizgi şeklinde kızarıklık oluştu ve kaşınma devam etti. Bu sırada tarlusal içtim ilac bittikten sonra regl oldum ve yeni bitti. Ama hala makattaki bu problemim geçmedi. üstüne bir de 5 gündür karın ağrısı, makat acıması ve gaz problemi yaşıyorum. Sizce kanserle alakalı bir durum söz konusu olabilir mi?
Hocam bir de bu beş gündür tam ishal diyemem ama ishal gibi dışkı olmaya başladı
Sistit sürecinde kullandığınız ilaçların kabızlık ya da ishal yapmalarına bağlı hemoroid,fissür gibi hastalıklardan dolayı kanama olabilir. İlaçların etkisi bitince kanama devam ederse muayene etmek gerekir. Bu süre içinde ishal de biter. Kanama olduğu zaman kanser olup olmadığı hakkında fikir verebilmek için muayene ile makatta bir hastalık olup olmadığıyla ilgili muayene ,anoskop muayenesi yapmak gerekir. Kanamada her zaman tümör olasılığı da göz önünde tutulmalıdır.
Hocam benim karnımdan gurultu geliyo
Tuvalet yapmakta zorluk çekiyorum makat bölgem çok fazla genişledi ne yapmalıyım hangi bölüme gitmeliyim
Barsakların fazla çalışması,ishal ya da gaz şikayetlerinde karından barsak sesleri duyulabilir.Makatta genişleme anal travmalarda (örneğin anal ilişkide), bazı anüs ameliyatlarından sonra,kadınlarda doğumlardan sonra bazen de yaşa bağlı ve sebepsiz olabilir. Kesin bir şey söylemek için anal muayene ve gerekirse anal manometri yapılmalıdır.
Hocam önceleri makattan sürekli taze kan gelirdi ve tuvaletim surekli katı olurdu ne yapsam ne etsem zar zor yapabilirdim bazı zamanlar baş agrısı gaz çıkarmada zorluk olurdu
Şuan ise karnımda sürekli gurultu gaz çıkarmakta zorluk bazende istemsizce gaz çıkarma olusuyor
Makatta kanama kesildi ve karnımda sürekli şişlik tuvalet yaparkende zorlanma ama ıkınmaktan makatta genişleme oluştu
Büyük abdesti yaptırdıktan sonra sanki daha varmış gibi oluyor
Hocam 4 defa doktora gittim 4 defada birbirlerine benzer ilaçlar verdi tekrar gitmelimiyim
Çok zor durumdayım berbat bir durum lütfen cevap verin cevabınıza göre randevu alıcam
Barsaklarda aşırı gaz ve ağrıyla beraber gurultu,şişme ilaçlarla geçmiyorsa karın ultrasonu, gastroskopi, kolonoskopi yaptırmak gerekir. Yemek yerken yavaş ve ağzınız kapalı olarak,konuşmadan yiyin, iyi çiğneyin. Gaz yapıcı yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun. Bol yürüyüş yapın. Daha önce belirttiğim gibi istemsiz gaz kaçırmada anüs genişlemesi tespiti için önce parmakla ve anoskopla anüs muayenesi,sonra da anal manometri (anüs basıncının ölçümü-kasların kasılabilme derecesi) yapılmalıdır.Doktorunuza bu şikayetinizi mutlaka belirtin.
Merhaba hocam benim sorunum makat ile yumurtalık arasında geceleri çok şiddetli ağrı oluyor.Bu olayı dün gece yine yaşadım ve ilk defa terleme ve mide bulantısı oldu yaklaşık 20-25 dk.sürdü sonra bir süre cenin pozisyonunda durdum ve ağrı kesildi.Bunun sebebi nedir,ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilirmi hangi branş doktoruna gitmem gerekir
Tariflediğiniz ağrı makat kaslarının kasılmasından ya da testislerdeki bir hastalıktan olabilir. Testisler açısından üroloji uzmanına muayene olmalısınız. Makat kaslarında spazm çoğunlukla kabızlıkta, anüsün iç kısmında dışkı bekletenlerde, ödemli iç basurda ,makat içi kitlelerde olabileceği gibi nedensiz de olabilir. Makat muayenesi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
Merhaba güvenlik olarak çalışıyorum uzun zamandır yaklaşık bir yıla yakındır ara sıra taharet esnasında kan oluşuyordu son zamanlarda bir kaç gündür bu durum sıklıkla olmaya başladı herhangi bir ağrım yok sadece nadirde olsa bazen kabızlık var karın bolgemde şişlik oluyor boyum 1.70 80 kg mim sanırım kilodan dolayı diye düşünüyordum ama bu ne rahatsızlığı olabilir çok merak ediyorum en kısa zamanda bir hekime de görünmeyi düşünüyorum
Makattan kanama basit ve iyi huylu,kabızlığa bağlı bazı hastalıklardan olabileceği gibi kötü huylu hastalıkların da en önemli belirtisidir. Kanamada kesin tanı için muayene şarttır. Önce anüs muayenesi yapılmalıdır. Anüs muayenesinde anoskopla da bakılabilirse barsakların son 10 cm. sinde ve anüste olana kanama yapan hastalıklar tespit edilebilir. Burada bir hastalık tespit edilemezse ya da 50 yaş üstündeyseniz kolonoskopi gerekecektir.
merhaba anal apsenin kendi kendine geçme olasılığı var mıdır
Apse oluşmuşsa mutlaka boşaltmak gerekir. Cerrahi müdahaleyle boşaltılmazsa ağrı giderek şiddetlenir,apse büyüyerek kendisi bir yol bulur ve dışarıya akabilir. Bu süreç hastalığın sonradan fistüle dönme hatta komplike fistüle dönme ihtimalini artırır,çünkü iltihap büyüdüğünde kasların arasına doğru ilerler. Bu nedenle erken aşamada cerrahi boşaltma en doğru yoldur.
Ağır kaldırırken makatım çıktı askerim utanıyorum söylemeye ne yapmam gerekiyor
Öncelikle dışarı çıkan makat ya da memeleri vazelinli kremlerle içeri mutlaka itin. Dışarıda kaldığı zaman kurur,kanar,yaralar açılır ve ağrı verir. Sonra da ilk fırsatta muayeneye gidin. Dış hemoroid, 4.derecede hemoroid, makat sarkması (anal prolapsus) ya da barsak sarkması (rektal prolapsus olabilir . Bunların hepsinin tedavisi ayrıdır.
Akne problemimden oturu 7 aydir zoretanin kullaniyorum. Cok su, sebze tukettigim halde ve isim geregi cok fazla ayakta kaldigim halde sanirim hem bu ilactan hem de moralsizlikten kabizim hic gecmiyor. Bugun makatta her zamankinden daha yogun bi agri ve yanma oldu. Taharet esnasinda fark ettim ki yarim findik buyuklugunde beze gibi bi sey olusmus. Elimle sıkmaya bile calistim o acidan kurtuliyim diye. Nitekim agrisi uyutmadi ve burdan care aramaya basladim. Daha 25 yasindayim, bayanim. Bugune kadar hep bagirsaklarimda sorun var heralde benim deyip duruyodum kendi kendime. Simdi bu beze beni korkuttu. Ne yapmaliyim?
Ağrılı beze muhtemelen ıkınma sonrasında oluşan anal hematom olabilir. Şiddetli ağrı yaptığında küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Siz patlatarak boşaltmaya çalışırsanız enfeksiyon yapma riskini artırırsınız. Sivilce ilaçları kabız yapabilir. Mutlaka en az 3 litre su içmelisiniz. Ayakta kalmanın bir faydası yok,mutlaka tempolu yürüyüşler yapmalısınız. http://www.sehersirin. com da kabızlıkla ilgili ayrıntılı bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Hocam merhaba ben 18 yaşındayım yaklaşık 1 aydır büyük tuvaletimi yaparken cam parçası keser gibi bir ağrı oluyor ve kan geliyor tuvalet kağıdına. Doktora gitmeli miyim yoksa eczaneden krem desteği almam yeterli olur mu?
Büyük ihtimalle kabızlığa bağlı anal fissürünüz var. kabız olmamak için bol sebze, salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.hareketinizi artırın,yürüyüş yapın. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun,makatın içine doğru vazelinli bir pomat sürün sonra dışkılayın. Geçmezse mutlaka muayene olmalısınız.Muayene olmadan ilaç kullanmanız doğru değil.
8 yaşındaki oğlumda bir senedir haftada bir kaç kez dışkı kacirma problemi var. Bursadayim,Ergün bey bu konu ile ilgilenirmi.
Bu konuyla çocuk cerrahisi daha çok ilgilenir. Ergun Bey’e giderseniz muayene eder,yapacağı bir şey yoksa da en azından fikir verebilir (ücret almaz)
Merhaba doktor hanim benim yaklasik iki haftadir süren bir şikayetim var. Aferdesiniz ama gazimi tutamiyorum. İstemsiz şekilde oluyo ve ben bundan cok rahatsizim. Ne yapmaliyim doktor muaynesine gitmek istemiyorum. Kegel egzersizi ile geçer mi.
Gaz tutamama şikayeti makat kaslarının zayıflamasından,bazı makat ameliyatlarından sonra,makata çok yakın tümörlerde ya da akut,ödemli şiş makat hastalıkları sırasında olabilir. Muayene etmeden teşhis koymak,sebep belirlemek doğru değildir. Şimdilik gitmek istemiyorsanız kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Kiloluysanız kilo vermeye çalışın. Bazı durumlarda işe yarayabilir. Devam ederse mutlaka muayene olun.
iyi gunler hocam benim makat bolgemde 12 13 yildir bir sislik var ve iltihapli akinti oluyor patlayinca rahatliyorum ama sisince agri ve aci veriyor fissur genelde kuyruk sokumunda oluyormus benimki tam ters tarafta ne yapmam gerekiyor hic doktora gitmedim cekindigim icin bununla ilgili bilgi alabilirmiyim
Merhaba doktor hanım
Ben 33 yaşında bir bayanım.
Benim sorunum şu ki: bazen makatta acı bir sızı halinde ağrım oluyor. Fakat çok nadir. Bu olay geçen yaz 2017 başladı. Şimdiye kadar sadece 3 defa oldu. Şuan şubat 2018deyiz mesela. İlkinde gün içeresinde geldi 1-2 dakika kesik kesik oldu geçti.
Birkaç gün sonrası gece uykudan uyandıran tarzda bir ağrı oldu birden yine makat bölgesinde sızı şeklinde”kalp atışına benzer”
Gidip gelen, sonra yine geçti.
En son bugün dışkı esnasında oldu. Şimdi geçti yine. Fakat konu hakkında yazıları okudum bende ki ağrı hiçbirine benzemiyor. Yanma veya cam batığı değil. Ağrılı bir sızı bu. Firkrinizi almak istedim. Aydınlatırsanız çok minnettar olurum.
Neden yorumum şimdiye kadar yayınlamadığı gibi cevap ta almadım. Yusuf isimli kişi yorumunu benden daha geç yazdığı halde yayınlandı hemen
Lütfen acil çözüm
Soruları cevaplarken kendim bizzat cevap veriyorum,tıp dışından yardımcı sekreter kullanmıyorum ve tabii asıl işimden kalan zamanlarımda yardımcı olmaya çalışıyorum. Siz sorunuzu 1 gün önce yazmışsınız ve bu süre makul bir süredir.Ayrıca tıpta muayene etmeden ,teşhis konulması ve kesin tedavi verilmesi tıbbi bir hatadır. İhtimaller ve ilaç dışı önerilerle yardımcı olmaya çalışıyorum.Kesin çözüm asla vaad edemem,eğer öneren siteler varsa da dikkate almamanızı tavsiye ederim.
Makattaki sızlama genellikle anal fissür,ragatlar,pıhtılaşmış basur gibi sebeplerden olabilir. Gece uykudan uyandıran ağrı ise makat kaslarının kasılmasından dolayı olabilir. Bu kasılma kabızlık,ödemli iç basurlar ya da çok nadiren anüsün içindeki (Rektum) tümörlerinde olabilir. Muayene etmeden bir şey söylemek mümkün değildir. Şimdilik kabız olmayın,dışkınız gelince bekletmeyin ve en kısa zamanda muayene olun.