Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. İyi günler hocam. Sabaha karşı uyandığımda makatın biraz iç kısmında bir ağrı hissetim. Akşama kadar çok şiddetli devam etti. Şuan da devam ediyor. Kanama yok. Ama dışkılama zor oluyo. Sanki kanal daralmış gibi. Ağrı o kadar dayanılmaz ki anlatamam. Sorun ne olabilir acaba.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncesinde şiddetli kabızlık ya da ishal,ıkınma olduysa fissür ,anal hematom ya da anal apse olabilir. Fissürde kas kasılması olacağından daralma hissi olabilir. Ancak şiddetli ağrıda apse ihtimali de vardır,apsede zaman kaybetmeden boşaltmak gerekir. Aksi taktirde kötü sonuçlanabilir.Bu nedenle ilk fırsatta muayene olmalısınız.

  2. Hocam iki aydır makatta kaşıntı.Son bir aydır da bazen sulu çok az bir akıntı oluyor. Genel Cerrahi ye gittim. Fitil krem verdi. Geçti bir ara.Adet oldum krem kullanmayı bıraktım gene başladı. Sonra cilt doktoruna gittim kortizonlu krem ve kurdeşen hapı verdi. Kullandım kremi sürmeyince gene kaşınıyor. Pruzon kullanıyorum kortizon zararlı diye.Sürmeyince kaşınıyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Genel cerrahi kaşıntı yapan makat hastalığı (fissür,dış hemoroid,fistül,siğil gibi)bulamadıysa bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Makatınızı dışkılamadan önce hafif içine doğru ve etrafına vazelinli krem sürün,dışkıladıktan sonra az ya da çok fazla yıkamayın. Yıkarken lif,sabun gibi maddeler ve ıslak mendil kullanmayın.Mutlaka kurulayın,gün içinde mutlaka kuru tutun.dar ve sentetik çamaşır giymeyin,çamaşırlarınızı iyi durulayın.Baharatlı,acı,kafeinli,kakaolu yiyeceklerden uzak durun. Dışkıda parazit yumurtası tahlili yaptırmak gerekir. wwww. sehersirin. com da kaşıntı konusu ayrıntılı incelenmiştir,faydalanabilirsiniz.

  3. Merhaba benim doğum sonrası(sezaryan) ilk rahatsızlığım gaz çıkartırken sıvı gelmesi kokulu bir şekilde daha donra büyük abdestimle kanamaya dönüştü şimdide iki yıl ıluyor hrm gaz çıkartırken kende her tuvaletimde kanama pıhtı hatta gaz durumundada aynı şey kokuda zamanla oluyor bazen ağrılı büyük tuvaletimde zorluk yaşamıyorum ama geldiği gibi kolarak gidiyorum bazen ağrılı oluyor yardımınız için tşkler?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan gelen kanama 2 yıl boyunca sürdüyse muayeneye gitmişsinizdir muhtemelen. Önce makat muayenesi ve anoskop muayenesi olmalısınız. Makatta bir sebep bulunamazsa kolonoskopi olmanız gerekir. Pıhtılı kanama önemli bir belirtidir, muayene etmeden önerilerde bulunmak doğru değildir.

  4. Merhaba hocam, yaklaşık 10 yıldır 4.derece dış hemoroidim var. Geçen sene bir genel cerraha ameliyat oldum ama hala parçalar mevcut. Elimle itince gitsene yarım dakika içinde dışa cikiyorlar. Aktif bir rahatsızlık vermiyor sadece psikolojik olarak görüntüsü mutsuz ve huzursuz ediyor. O parçaların alınması veya yakılması bilemiyorum ve normal bir anus görüntüsü sağlanması mümkün mü ? Hemoroid ameliyatimda dikış vardı ve sonrası çok sanciliydi bu yüzden çok korkuyorum ama böyle de çok mutsuzum. Estetiksel bir operasyon yapılabilir mi ? Ücret için nereden bilgi alabilirim ? Saygılar.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dış hemoroidlerde derecelendirme yapmıyoruz. Sizdeki muhtemelen 4.derecede iç hemoroidle birlikte dış hemoroid idi. Klasik ameliyatta bazen arada cilt pilileri kalabilir, bu müdahale de ameliyat sonrası oldukça ağrılıdır. Hemoroid müdahalesinde hangi tip müdahale olursa olsun tüm memeler alınmaz.Alınırsa makat darlığı yapabilir bu da oldukça ciddi bir sorundur. Makat dışındaki pililer estetik amaçlı alınabilir. Daha az ağrı olmaması ve darlık oluşmaması için dikiş atmayı tercih etmiyorum. Tabii ne yapılabileceğini değerlendirmek için muayene ile değerlendirmek gerekir. Ücret bilgisi muayene sonrasında değişebilir, 0212 5727265,0542 6210888 numaralı telefonlardan bilgi alabilirsiniz.

  5. Hocam iki gün önce makattan kan geldi Dr gittim kolonoskopi ve endoskopi yaptı üst gis kanaması geçirdiğimi söyledi ve kanayan yeri yaktım dedi kan değerlerlerimi takip etti 11. 80 le taburcu etti adet ilaç verdi 1.i mide koruyucu diğeri şurup acaba sağlığıma kavuştum size gelip muayene olmak istiyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan gelen kan siyahsa üst GİS (Mide ve oniki parmak bağırsağı)kanaması belirtisidir. Bu bölgeden olan kanama bolsa siyah dışkıya ilaveten taze kanama da gelebilir. Sizdeki de sanırım böyle bir kanamaydı ki doktorunuz yakma gereği duydu.Taburcu olduğunuzdaki kan durumu iyi. Ancak bu sizin iyileştiğinizi göstermez. Kanamanın ülserden mi olduğu,ülserse nerede olduğu da önemlidir. Mide ülserlerinin altından bir tümör çıkabilir. On iki parmak bağırsağı ülserlerinde böyle bir durum yoktur. Kanayan yerin iyileşmesi zaman alır. Sonradan kontrol olmanız gerekir.

  6. Iyi gunler hocam gecen gün tuvallete gittim az bişey kan geldi ve bu gun gittigimde biraz fazla kan geldi isal falan yok ama sadece kan geliyor nedeni nedir acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal ya da kabızlık olmadan olan makat kanamaları daha fazla önem arz eder. Tedavisi basit bir fissür,hemoroidden olabileceği gibi barsak tümörü kaynaklı da olabilir. Bu nedenle vakit geçirmeden genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  7. İyi akşamlar yaklaşık 2 gün önce makatımın arka kısmından peçeteye kan geldi ve dışkılamakta zorlamadığım halde sızıntı şeklinde kanamam oluyor.Neden kaynaklanıyor olabilir? Ve Doktora gidince fiziksel bir muayene yapar mı ya da nasıl bir tedavi uygulanır merak ediyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan dışarıya dışkılama harici geliyorsa makatın dışında dış hemoroid,anal hematom boşalması gibi sebeplerden ya da içerideki bol kanamadan bahsedilebilir.Mutlaka muayene olmalısınız. Muayenenin üç unsuru vardır: Makata gözle bakma, parmak muayenesi (rektal tuşe) ,anoskop muayenesi. Anoskop muayenesi her yerde bulunamayabilir.Fakat tuşe ve anoskop muayenede,kanamanın kaynağının bulunmasında çok önemlidir. Teşhise göre de tedavi değişebilir.

  8. ihtiyacımı giderdikten sonra bi 10 dakika acı ve sızısını şiddetli bi şekilde hissediyorum.Sonrasında dik bi şekilde oturunca yine o ağrı sızı gerçekleşiyor ayaklanınca hafifliyor.Öncesinde uyurken,yatarken,yürürken hissediyordum ama bugün gözlemlediğim kadarıyla oturuken oluyor.Genellikle sık sık tuvalete giden bi insan değilim bi sabah giriyorum bir de ihtiyacım olursa.Bu sabah ise yine aynısı gibi dışkımı makatıma bastırarak çıkardım yoksa yardım almadan çıkaramıyorum.oturdukça ve ya pozisyon değiştirmeden oturdukça daha çok acıyor.

  9. merhaba hocam,2-3 aydır tuvalet ihtiyacımı giderirken dışkımın çıkması için ıkınıyorum (genellikle sert-kalıplaşmış dışkılarda karşılaşıyorum ve nadiren oluyor)çıkmayıncada makat bölgeme bastırarak çıkarıyorum sonrasında kanımca makatta dışkı kalıyor gün içerisinde acısından o bölgeye dokunamıyorum üstelik acısından oturamıyorum bile sebebi ne olabilir lütfen yardımcı olur musunuz?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatınızda ağrı kalan sert dışkının basısı veya fissür,anal hematom gibi nedenlerden dolayı olabilir.Öncelikle kabızlığınızı çözmelisiniz. Bol sebze,salata,lifli meyveler,bol su tüketin. Hareketinizi artırın. Dışkının sert olmasının en önemli sebebi dışkılamayı ertelemeniz ve bekletmenizdir.Dışkınız gelince bekletmeyin ve tuvalette uzun kalıp ıkınmayın. Dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturun,vazelinli bir pomat sürün. Ağrınız geçmezse muayene olun.

  10. Merhaba hocam Benin makattan 3 gündür kan gelıyor acık renkte biraz fazla gelıyor ne yapmam gerekir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama makattaki iyi huylu hastalıklardan olabileceği gibi barsak tümörleri gibi önemli hastalıklardan dolayı da olabilir.Sizde açık renk olduğundan makattan olma ihtimali yüksek ama yine de muayene olmalısınız. Muayenede anoskopla makatın içine de bakılırsa makat kaynaklı kanamalar % 100 e yakın tespit edilebilir.

  11. merhaba hocam 52 yaşındayım uzun zamandır makat çevremde kaşıntı var. ayrıca hemoroid var bununla bir ilgisi varmı parazit olabilirmi teşşekürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hemoroid ve bağırsak paraziti makat kaşıntısı sebeplerindendir. Ayrıca anal fistül,siğil,anal dermatit gibi makat hastalıkları kaşıntı yapabilir. Öncelikle makat hastalığı varlığı açısından makat muayenesi olmalısınız. Bir hastalık bulunamazsa parazit tetkiki yapılabilir.Makatınızı dışkıdan sonra yalnız duru suyla ve yeteri kadar (fazla veya az değil)yıkayın. Sabun,deterjan,lif,ıslak mendil kullanmayın. Mutlaka kurulayın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin,çamaşırlarınızı iyi durulayın. Kahve,çikolata,baharatlı ve acı yiyecekleri yemeyin. Dışkıdan önce makatın etrafına vazelinli kremler sürün.

  12. İyi günler hocam iki gün önce makatımda kaşıntı oldu.sonra tuvaletimi yaptığımda kanama meydana geldiğini gördüm.sadece büyük tuvaletimi yaparken kanama oluyor. Yaptıktan sonra kanama duruyor. Sürekli olmuyor. Cevaplarsanız sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki ve barsaktaki hastalıklarda çok büyük oranda yalnız dışkılama sırasında kanama olur,dışkılama haricinde kanama çok nadirdir. Kanamanın kaynağı ,sebebi muayene ile tespit edilmelidir. Anoskop muayenesinde iç hemoroid ya da fissür tespit edilirse ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilme şansı olabilir. kabız kalmamalı,sert dışkılamamalısınız. Tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın.

  13. Merhaba

    Son iki gündür üzerine oturamayacak ve ya kalcamı oynatamayacak kadar makamında agrı oluşmaştador. Bu bu agrı daha çok yanma ve sızı şeklindedir. Otururken kendimi kastığımda bile o acıyı resmen hissedebiliyorum. Tam nerede diye kontrol ettiğimde tam makat girişine elim değdiğinde bile yanıyor. Sadece orada bir yer ama bu kadar çok acı veriyor. Tuvaletimden sonra birisinde kanda geldi diyebilirim.Artık korkumdan tuvalete bile gidemiyorum. Önerileriniz nedir acaba?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatınızda yalnızca belli bir noktada ,bu tarzda ağrı varsa büyük olasılıkla fissürdür. Ağrı nedeniyle tuvalete gitmeyi ertelemek dışkıyı sertleştirdiğinden dolayı fissürü derinleştirir ve ağrıyı artırır. Bu nedenle dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun,vazelinli bir krem sürün sonra dışkılayın. Bitkisel yiyeceklere,lifli meyvelere ağırlık verin.Bol su için .Bol hareket edin. Geçmezse kesin teşhis ve tedavi için genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  14. Hocam iyi günler geceden beri makat ağrısıyla ayaktayım oturamıyor yatamıyor hatta yürüdüğümde bile zonkluyor wc ye gidiyorum kabız değilim daha öncede 2defa böyle şikayetten genel cerrahına gittim muayene etti dayanılmaz ağrı yapacak kadar önemli bişi yok dediler ama ben bittim yani bugün sabahı nasıl ettim bilmiyorum bi yardım lütfen ne yapmalıyım??

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şiddetli makat ağrısı anal apse, pıhtılaşmış basurda ya da anal fissürde görülebilir. Bunlardan biri olsaydı genel cerrahi uzmanı görürdü. Bazen derindeki apseler muayenede tespit edilemeyebilir. Bu durumda tekrar kontrole gitmenizde fayda var. Gerekirse bazı tetkikler yaptırılabilir.

  15. Merhaba hocam 2 veya 3 keredir diskiyla birlikte kan geliyor karnımda şişlik ve gaz problemleri var sağ alt karnımda da ağrı var ve bu ağrı kanamaya birlikte orantili bir zamanda meydana geldi.Sizden ricam sorunu yanıtlar misiniz?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkıyla beraber kan gelmesi, karında şişlik ve ağrıyla birlikte olduğunda bazı önemli bağırsak hastalıklarını düşündürür. Bu nedenle karın muayenesi,makat ve anoskop muayenesi,karın ultrasonografisi ve kolonoskopi gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir