Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba hocam acı biber yenmeyle olan karin agrsi sabah diski da kanama oldu adet oldgumu sandım meğer büyük idrar mis sebebi nedr acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Acı biber barsak hareketlerini artırdığından karın ağrısı yapabilir. Fakat bu derece bol kanama yalnız acıya bağlanmamalı. Mutlaka muayene ile kanamanın kaynağı tespit edilmeli. Muayene sırasında anoskopla da bakılırsa anüsteki ve anüsün üst kısmındaki 10 cm. den olan kanamalar tespit edilebiklir. Burada sebep bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir.

  2. Hocam makat da acayip aci var sanki jiletle kesilmis gibi hocm nedemek oluyor bunlar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Büyük olasılıkla anal fissürünüz (çatlak) mevcut. Kabız ya da ishal olmayın. Dışkılama öncesinde ve sonrasında sıcak suya oturun. Yeni başlamış fissürlerin ilaç tedavisiyle düzelme şansı var. Bu nedenle laç tedavisi için ilk fırsatta muayene olun.

  3. Hocam benim makattan aşırı derecede kötü koku gelmeye baslabaşladı hergün banyo yapmak zorunda kalıyorum ancak banyo yaptığım halde kötü kokuyu geciremiyorum sosyal hayatımı aşırı derecede etkiledi neyapmam gerekir. Hastanenin hangi bölümüne gitmem gerekir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan kötü kokulu akıntı varsa fistül olabilir. Gaz kaçırma , iltihaplı fissürde,siğilde de kötü koku oluşabilir. Kesin teşhis ve tedavi için genel Cerrahi Uzmanına muayene olmalısınız.

  4. Merhaba uzun bir süredir makatda çok sık olmasada kaşıntı oluyor bununla birlikte büyük tuvalet sonrası yanma, kaşıntı ve karıncalanma da hissediyorum. tuvalet kağıdında Serpme şeklinde kan oluyor. .yardımcı olursanız sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal kondilom(siğil),fistül,anal dermatit,dış hemoroidler gibi makat hastalıkları ve temizleme yanlışları,barsak parazitleri kaşıntı yapabilir. Makat hastalığı açısından öncelikle muayene olmalısınız. Fistül varsa ameliyat gerekir. Siğiller tek tek yakılmalıdır. Bu sürede makatınızı az ya da çok fazla yıkamayın,sabun,deterjan,ıslak mendil kullanmayın, mutlaka kurulayın.Acı,baharatlı yemeyin. Dar ve sentetik çamaşır kullanmayın.

  5. Merhaba 2 gündür makatta ağrı kaşıntı ve şişlik oluyor kabızlık vs sorunum yok ne yapabilirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Apse ve fistül olabilir. Şişlikten akıntı olmadıysa,zonklama tarzında ağrı varsa büyük olasılıkla apsedir ve acilen ameliyat gerekir. Yine de kesin bir teşhis ve tedavi olmanız için muayene olmanızda fayda var.

  6. Merhaba,2-3 senedir durupdururken makatıma ağrı giriyor,yaklaşık 10 dk sürüyor ama ağrıdan ölüyorum,sonra geçiyor,neden olabilir?Yine böyle bi ağrıyla acile gitmiştim,muayene ettiler bağsurmu diye,basur olmadığını söylediler.N olabilir sizce?

  7. Merhaba doktor hanım
    Benım sorum ben37 yasındayım birkaç senedır makatımda cok şiddetli agrı oluşuyor benı bazen uykumdan uyandırıyor yarım ve 1 saat suruyor bu agrının sebebı nedır ne olabılır???? Me yapmam gerekır

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Uykudan uyandıran ağrı genellikle makat kası spazmında olur. Makattaki bazı hastalıklarda ya da makatın içinde dışkı bekletme ddurumlarında olabilir. Dışkılamanız varsa yapın.Sıcak uygulamanız yeterli olabilir. Başka bir sebep varlığı açısından makat muayenesi ve anoskopla makatın iç kısmının muayenesi yapılması gerekir.

  8. İyi günler hocam 1 haftadır karın ağrısı ve ishal gibi dışkı geliyo ama zorla boşaltım yapıyorum 2 3 gündür karın ağrım geçti fakat bugün zorlukla çıkan sert dışkı dışında kan vardı ilk kez oluyo ve makatta hafif yanma var yardımcı olur musunuz

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal sırasında bağırsak duvarında oluşan erezyon dediğimiz bazı hasarlardan ya da ishalin ve sonrasında kabızlığın anüste yaptığı yüzeysel fissür,hemoroid gibi lezyonlardan olabilir. Dışkılamanız düzeldikten sonra 1 hafta kadar kanama devam ederse genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  9. Hocam merhaba yaşım 30 makattan yaklaşık 4-5 aydır dıskıyla birlikte kan geliyor.Ağrım ya da zorlama olmuyor.Neden olmuş olabilir. Hngi bölüme başvurmalıyım yardımcı olursaniz sevinirim teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      4-5 aydan beri kanamanız varsa artı bu şikayetinize önem vermelisiniz. Basit bir sebepten bile olsa bu kadar uzun süren kanama tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca uzun süreli kanamada kolon tümörleri de göz ardı edilmemelidir. Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Makat muayenesi ve anoskop muayenesiyle ile kanama izah edilemezse kolonoskopi gerekebilir.

  10. Merhaba hocam,
    Ben 1 ay içinde 2 kez perianal apse den ameliyat oldum 1.olduktan 2 hafta sonra kontrolde tekrar ameliyata aldılar derinleştiricez diye yaklaşık 15 gündür raporluyum ama 2-3 gündür kanama ve apse akıntısı oluyor koku ile birlikte ve bacağımda ağrı oluyor, yaptığım araştırma neticesinde kronikleşme durumu olabilirmiş bu hastalığın size göre tedavisi ne olur.. Çok illet bir hastalık öldürmüyor süründürüyor kısaca…

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat apsesi boşaltıldıktan sonra,yapılan kesi içerisi tam boşalmadan kapanırsa iltihap dışarı akamadığından tekrar apse şeklinde birikir. Akıntı kesildiğinde şişme ve ağrı artıyorsa yeniden oluşuyor demektir.Bu durumda yeniden boşaltılmalıdır.Akıntı kronikleşirse fistül hastalığına dönüşür. Fistül diyebilmek için 3 ay geçmesi gerekir.

  11. Hocam merabalar makatta iki tane et parçası oluştu ilk çıktığında genel cerrahi bölümüne gittim deri kalıntısı sorun değil kafana takma ddi ama şimdi büyüdü arada kaşınıyor ve yanma oluyor sizce ne yapmalıyım.Birde doktor bana dediki cildiye bölümü donduruyor düşüyor biz ise ameliyatla alıyoruz dedi kafam karışık aydınlatırmısınız.şimdi ben hangi bölüme gitmeliyim.Çok teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Deri kalıntısı dendiyse fissürün bekçi memesi olabilir. Gerçek hastalık değildir ve tedavi gerekmez. Fissür aktifleştiği zaman ödemle şişerek rahatsızlık verir.Fakat dondurma yöntemi ile alınmaz,bu yöntemle alınamayacak kadar büyüktür ve cilt olduğundan çok ciddi ağrılar yapar.Eğer dondurma yöntemi ile olabilecek bir lezyonsa ve cildiyeye yönlendirdiyse bekçi meme değil siğildir. Siğilin dondurma tedavisiyle tam tedavi edilmesi zordur. Ayrıca anüsün içinde siğil olup olmadığı da tespit edilmeli ve varsa tedavi edilmelidir.

  12. Merhabalar benim yasim 15 her büyük lavobaya ciktigimda dıskıyla beraber kan geliyor dün kanama gelmedi lakin şişme başladi sizce hangi doktura gitmeliyim yaşim 15 yardim ederseniz sevinirim hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yaşınız küçük olduğundan, muhtemelen kabızlığa bağlı hemoroid ,fissür gibi hastalıklardan kaynaklanan kanama olabilir. Şişlik ağrı oluşturacaktır.Kabız kalmayın,ıkınmayın. İlaç tedavisi için genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  13. Şenay anbarlı

    Merhabalr hocam yaklaşık 2 yıldır büyük abdest sıkıntısı cekiyorum her defasında büyük abdeste çıkıyorum fakat asya boşaltım yapamıyorum kabız yadaıishal şeklinde değil sıvı olmasına rağmen eldiven yardımıyla ihtiyacım goruyorum karnım sürekliagrıyor şişlik sürekli oluyor hangi doktora gitsem sindirim düzenleyici ilaçla gönderdi hiç bir faydasıolmadı artık vc ihtiyacını yaparken hep endişe cekiyorum dışarıda biryerde vc ye giremiyorum yardımcı olursanız sevinirim rahatsızlığım ne olabilir anal fikstüründen sora şikayetlerin bu sekil oldu onunla bir ilgisi varmıdır

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissür gibi bazı makat hastalıkları dışkılama zorlukları yapabilir.Ayrıca barsak fonksiyon bozuklukları da böyle şikayetler yapabilir. Elle yapılan manevralar durumu daha da ağırlaştırır. Makat muayenesine ilaveten anal manometri ve defekografi gerekebilir.

  14. Merhaba hocam ben 25 yasindayim surekli kabiz oluyorum zor yaptigimdan dolayi kanamalarim oluyo yine zor yaptim galiba makatimda tahminimce yirtilmadan dolayi nohut buyuklugunde sislik olustu oturamiyrm yürudugum zmn agri oluyo utaniyrm doktora gidemiyrm 1 hafta beklesem gecer mi yoksa cok ciddi bir sorun mudur utanmayi birakip doktora gitmeli miyim cevplrsnz sevinirm hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Zorlanarak,ıkınarak dışkıladığınızda fissürün yanı sıra anal hematom da olabilir.Yalnız dışkılarken değil hareketle de ağrı olması,şişlik olması anal hematomu düşündürüyor. Nohut kadar ise boşaltmak ya da herhangi bir müdahale gerekmez. Anal hematom 1 haftada yavaş yavaş küçülür. Ağrıda ve şişliğin boyutu azalma olmazsa,ya da artarsa muayene olmalısınız. 1 hafta beklemeniz sorun değil.

  15. Mehaba Hocam,

    bendeki problem makat bölgesinden sürekli akinti geliyor.
    Mayisirdan amaliyet oldum Saat 12 deydi
    Fistilden dikissiz ameliyet oldum Saat 11 de
    Koloskopiden birsey cikmadi.
    ama hala akintim var.
    Tami tamina Almanyada 8 tane doktora gittim.
    Hicbiride cagre bulamadi.
    Kaslarda bir problem olmadigini söylediler.
    Türkiye gelmeyi düsünüyorum
    Türkcem icin Özür diliyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fistül ameliyatı olduysanız fistül kapanmamış ,tekrarlamış olabilir.Hemoroid ameliyatından sonra yeni fistül gelişiyor olabilir. Muayene etmeden bir şey söylemek zor. Fistül tekrarladıysa yeniden ameliyat olmanız gerekir. Türkiye’de muayene olmak isterseniz İstanbul Bakırköy’de hava alanına yakınız. Gelirken önceden olduğunuz ameliyat raporlarını (epikriz) ve yapılan film,tetkikleriniz varsa getirmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir