Kadın Genel Cerrahi Uzmanı (Op. Dr. Seher Şirin) Kimdir?

Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?

Kadın Doktor

1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu

Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)

Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.

Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.

1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı

Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.

O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı

1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)

SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı

1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.

Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?

İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:

Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)

Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.

Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat  veya  THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.

İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.

Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)

Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.

Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.

Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)

Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.

Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.

Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.

Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.

Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)

Medikal Estetik Uygulamaları

Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir  cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.

Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile  nasırın kökünü de alarak çıkarır.

Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde  saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.

Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.

Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit  gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.

Adres Bilgileri: 
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com

Sorularınız var mı?

Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.

REFERANSLAR

  1. Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları8(1), 135-163.
  2. Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi25(4), 142-5.
  3. ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi9(2), 216-221.
  4. Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi3(3), 581-588.
  5. MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
  6. ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi35(4).
  7. Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
  8. Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi11(4).

747 Yorum

  1. anal fissür gaz kaçırmaya neden olur mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anal fissür gaz kaçırmaya neden olmaz. Kronik fissürde makat kası daha fazla kasılır. Ameliyat olduğunuzda % 6 gibi gaz kaçırma görülebilir, ve kalıcıdır. Ameliyat yerine botoks uygulaması bu açıdan daha güvenlidir.

  2. merhaba hocam makatıma gençken sadece bir kere parmağımı sokmuştum bu makatın genişlemesine anal hastalıklara veya gaz kaçırmaya neden olur mu bende gaz kaçırma sorunu var bundan dolayı olmuş olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Parmak sokmak makat genişlemesine neden olmaz. Öyle olsa bizim muayene etmemiz sakıncalı olurdu. Muayene ile makat kaslarının durumu kontrol edilmeli, sorun olduğu düşünülürse ileri tetkikler yapılmalıdır.

      • İyi günler hocam 27 gün önce akut apandisit ameliyatı oldum. Sadece şöyle bir ayrıntı da var benim apandisit patlamış haberim olmamış üzerinden yaklaşık 1 hafta gibi bir zaman geçmiş ameliyatım iki buçuk saat sürdü. Asıl sorum şu 10 gün kadardır makatta sancı ve kanama var. Magnessi calsin diye bir ilaç verdi doktorum onu kullansam bana bir faydası olur mu? Soruma cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Apandisit patlayıncaya kadar mutlaka karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi belirtiler vermiştir. Beklemeniz hata olmuş çünkü perfore apandisit yani patlamış apandisitin tedavi sonrası süreç daha sıkıntılıdır. Bağırsaklar daha geç harekete geçer. Yemek yeme durumu bazen daha geç olabilir. Doktorunuz verdiyse verilen ilaçları mutlaka kullanmalısınız. Sizi muayene eden doktor ilaç verdikten sonra ben muayene etmeden, durumunuzu tam olarak bilmeden bunu kullanmayın demem doğru olmaz. Makattaki sancı da tahminen kabızlık ya da tuvalete çıkamama sonrasında fissür ya da akut hemoroid nedeniyle olabilir. Ama ona da muayene sonrası kesin karar verilmeli ve tedavi önerisi yapılmalıdır

  3. Hocam merhabalar. Takribi olarak 4,5senedir diyebilirim ilk etapda sadece normal bi kaşıntı başladı makat bölgemde. İlerleyen zamanlarda kaşıdıkca ıslaklık oluşmaya başladı. Şehir hastanelerine gittim. Genel cerrahi olsun,dermatoloji olsun,progtoloji olsun bu bölümlere gittim ve farklı zamanlarda genel cerrahilerin verdiği ilaçları kullandım geçti sanıodum ilac bitince tekrarladı.Dermatolojiye gittim üniversite hastanesine.Testler yaptırdılar bana.Kan olsun,lam olsun,gayta testi olsu, patoloji de oldum. Her birisi temiz çıktı. Dermatoloji doktorunun verdiği ilaci kullandim. Bir krem,bir sprey ve birde eczacinin hazirladigi sari renkde bir tur dezenfekte edici sivi bi karısım kullandim. Bunun kullandikdan sonra tekrar gittim. Farkli bir krem ve su renginde seffaf bi sıvı felanda kullandirdi. İlaclardan olumlu reaksiyonlar aldim ben. Bittikden zaman sonra ilaclar tekrardan yinelemeye basladi. İrinle karışık kan gibi çürük bir renk kasidigimda pecetede oluyor. Kolonoskopiyede girdim oda temiz cikti. Suan bir hap ve bir krem verdi genel cerrahi doktoru. 5gun oldu ortalama baslayali hapla kreme. Doktorlar su hastalik veya bu hastalik diyemiyorlar. Buna iliskin daha farkli nasil bi alternatif yapmam gerekiyor bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu kadar değişik uzmanlık alanlarındaki doktorlar gördükten sonra benim görmeden bir şey önermem, ya da kesin teşhis koymam Tabii ki mümkün değil.bazen hiç hastalığa bağlı olmadan yanlış hijyen ve temizlik alışkanlıkları kaşıntıya sebep olabilir.makatta dışkıladıktan sonra ya da gün içinde Çok fazla yıkamak ya da dışkıdan sonra az yıkamak doğru değil. Herhangi bir sabun solisyon kullanmanıza gerek yok. Dışkıdan sonra yalnızca duru suyla yıkayın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin. Terliyorsanız sık sık kurulayın. Çamaşırlarınızı 2 kez duru, bir süre için sabun tozu kullanın. Ağaç baharatlı yiyeceklerden kaçının. Çay kahve kola ve gazlı içecekler fazla tüketmeyin. Dışkılama öncesinde makatın hafif içine ve etrafına vazelin sürebilirsiniz. kaşıntı zaman kaşıntı için ilaç alın kaşımayın. Çünkü her kaşıma biraz daha durumu ağırlaştırır.

  4. hocam istemsiz gaz kaçırmanın kegel egzersizi dışında tedavisi var mı

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İstemsiz gaz kaçırmanın sebebine bağlı olarak tedavi yöntemleri değişir. Ameliyat sonrası, kasın kesilmesi nedeniyle oluşmuş gaz kaçırma da geçici dolgu yapılabilir.kasta başka türlü hasarlar ya da büyük yırtılmalar varsa ameliyat ya da feedback gibi tedavi yöntemleri vardır. Hiçbir sebep bulunamadıysa kegel zersizleri fayda verir. Bazen psikolojik olabilir psikiyatri görüşünü almak da fayda var.

  5. Hocam merhaba benim 8 aylik bebegim var emziriyorum benim.soyle bir sorunum var koltuk altinda ki left bezleri sık sık şişiyor cok agrili oluyor kendinden gecip.kayboluyor sonra baska yerden yine cikiyor artik korkmaya basladim bu kotu bi hastaliktan ola bilirmi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      [10:40, 06.11.2020] Seher Şirin323-030: Koltuk altındaki şişliklerin lenf bezi olup olmadığını anlamak için bir doktor muayenesi gerekir. Başka yerlerden çıkıyor dediğinizden dolayı cilde ait kıl dibi iltihabı ya da kist iltihabı olabilir.Eğer lenf bezi ise ve büyüyorsa ellerinizdeki tırnak diplerindeki küçük yaralardan hafif sıyrıklardan ya da memede hafif iltihaplardan olabilir. Yine de koltuk altındaki her şişlik muayene ile ne olduğu anlaşılmalıdır. Bazı kötü huylu lenf bezi hastalıkları ve memenin tümörleri koltuk altında lenf bezi büyümesi yapabilir. Bu nedenle muayene etmeden iyi ya da kötü deme şansımız yok.

  6. hocam merhaba anoskopi kolonoskopi gibi ayrı bir odada mı yapılır yoksa doktor kendi odasında muayene ederken yapabilir mi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anoskopi muayenesi, muayene sırasında, parmak muayenesini takiben yapılır. Ayrı bir odada yapılmaz. Bir dakika bile sürmez. Anestezi gerektirmez.

  7. Hocam merhaba,1 haftadır sol makat yanında şiddetli ağrı,şişlik,ceviz büyüklüğünde sertlik şikayetim var.5gun önce genel cerrahi enjektörle direne etti,aynı akşam tekrar doldu 3 gün gitmedim ve iki katı büyüklükte ve daha şiddetli ağrıyla tekrar doktora gittim direne edildi ve antibiyotikler verdi.apsenin yeri teshis edilemedi,bartholin mi perianal apsemi karar veremedi doktorlar,kadın doğum uzmanı ve genel cerrahi gordu.şuan şişlik ilk zamanki gibi ağrı azaldı,ama normale donemdim.1 gündür kullanıyorum ilaçları,biraz araştırdım açıkçası korktum bu tedavi yeterli olurmu,ne zamana kadar düzelmesi gerekir?lütfen yardımcı olun çok zor durumdayim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bartholin apsesi ya da makatta apse tedavi değişmez. Apse tedavisi nerede olursa olsun cerrahi olarak boşaltmaktır. Sizdeki apse boşaltılmış zaten ağrının azalması iyiye gittiğini gösterir. Yerinde bir süre şişlik olabilir. Apse boşaltılan yer erken kapanırsa yeniden iltihap birikir ve ağrı yeniden başlayabilir. Bu durumda tekrar doktorunuza kontrole gitmelisiniz. Ağrı ve apse tamamen geçtikten sonra yeniden muayene ile değerlendirilip bartholin ya da anal apse, fistül olduğu hakkında daha kesin bilgi verilebilir. Anüse yakınsa bartholin olması ihtimali daha azdır. Karar verilemezse mr çekilebilir. Makat apsesi sonrası fistül gelişirse ameliyat olmanız gerekecektir.

      • Cevabınız için teşekkür ederim hocam,bugün tekrar acile gittim ve bu defa keserek apse boşaltıldı,ama içinde sargı bezi var ucu dışarıda.bu nezamana kadar kalmali,kendim mi cikarmaliyim yoksa hasatanedemi cikarilir

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Rica ederim. En az 1 gün kalır. Apse boşluğunun büyüklüğüne göre bir kaç gün de kalabilir. Genellikle 1 veya 2 gün sonra kontrole çağırıyoruz. İlk kontrolü doktor kendisi yapsa daha iyi olurdu. Kendinizde çıkarabilirsiniz, hastanede de çıkarabilirler ama ilk olarak kontrole gitmeniz de fayda var

  8. merhaba hocam gaz kaçırma sorununun tedavisi anal manometri yaptırmak ve bioffedback tedavisi bunlar pahalı mı

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Önce neden gaz kaçırdığınızın belirlenmesi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Gerçekten anal sfinkterlerde yani kaslarda hasar varsa, bir gevşeklik varsa o zaman ne kadar hasarlı olduğunu anlamak için anal manometre ve endo-anal ultrason yapılmalıdır. Bu tetkikler bazı büyük devlet hastanelerde mevcuttur. Biofeedback tedavisi de bazı üniversitelerde var. Özel sektörde biraz pahalıdır

  9. hocam gaz çıkarma sorunu çözülürse istemsiz gaz çıkarma azalır mı

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Karında fazla gaz olmasının en önemli sebebi iyi çiğnemeden acele yemek yemek, ağzınız açık çiğnemek, yemek yerken konuşmaktır. Bağırsaklarınızda çok fazla gaz olmazsa istemsiz kaçırma da azalır. Makatta önemli bir kas hasarı ya da farklı bir durum yoksa makatı kasıp gevşetme hareketi yani kegel egzersizi faydalı olur. Kesin sebebi belirlemek için anüs muayenesi gerekir. Bu nedenle İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız

      • cevap için teşekkür ederim hocam anoskopla makat kaslarının sağlam olup olmadığına bakılabilir mi

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Anoskopla makat kaslarının durumu kontrol edilemez. Anoskop 10 santimetre kadar bir alettir, anüsten itibaren 10-15 cm içerisini, kanayan herhangi bir durum var mı, bağırsağın son kısmının mukozası nasıl gibi belirtileri görmeye yarar. Makat kaslarının sağlam olup olmamasını parmakla muayene çok daha iyi belirler. Muayenede tam anlaşılamazsa anal manometri, endo-anal ultrason gibi tetkikler gerekebilir.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Anoskopla makat kaslarının değerlendirmek mümkün değil. Anoskopi 10 santimetrelik bir aletle anüsün iç kısmını görmek için yapılan bir muayenedir. Makat kaslarının durumunu anlamak için parmak muayenesi şarttır. Eğer muayene ile kesin karar verilemezse anal manometri ve endo-anal ultrason gibi ek tetkikler gerekir

  10. Seher hocam merhaba geçen hafta size muayeneye gelmiştim bana makat bölgemde hiç bir hastalığın olmadığını ama makat kaslarimda biraz gevşeklik olduğunu söylediniz hocam makat kaslarimda ki gevşeklik kegel egzersizlerin dışında nasıl güçlendirilir ben iki üç yıldan beri kegel egzersizlerini yapıyorum ama kegel egzersizlerin den fazla fayda göremedim bu egzersizlerin dışında başka bir yöntem ve tedavi şekli varmıdır teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bahsettiğim egzersizleri düzenli olarak uzun süre yaparsanız mutlaka faydasını göreceksiniz. Üstelik manometreniz normal yani çok büyük bir sorun yok.
      Ayrıca anne-babanız beni aradığında onlara bilgi vermem imkansız. Hem prensibim değil hem de yasal olarak suç sayılır. Sonuçta siz bana bazı sırları veriyorsunuz benim sırlar annenize babanıza anlatmam 18 yaşına geçmiş bir hasta için kesinlikle yanlış. Örneğin burada da açıkça bahsettiğiniz ergenlik zamanında yaptığınız davranışınızı annenize söylemem hiç hoş olmaz. Buradan, telefondan, WhatsApp’tan, değişik mecralardan sorularınızı cevaplandırmaya çalışıyorum zaten. Sorunlarınızın ne kadar kısmını ailenize söyleyeceğiniz sizi ilgilendiren bir durum. Benden ailenize bilgi vermemi istemeyiniz

  11. Hocam merhaba size geçen hafta muayene olmuştum makat akıntısı şikayetiyle size geldim bu akıntının nedenini de ergenlik çağında makatima iki üç defa cisim sokmamdan kaynaklandığını size soyledim beni muayene ettikten sonra makat bölgemde hiç bir hastalık olmadığını bana söylediniz diğer doktorların çatlak var deyip basur ve makat sarkması var deyip aklima soktukları şüpheleri siz muayene odasında makat bölgemde hiç bir hastalik olmadigini dürüstçe soyluyerek ve bana makat bolgemdeki akıntıyla ilgili diğer doktorların yapmadığı açıklamaları yaparak aklımdaki şüpheleri giderdiniz dürüstlügünüz için size teşekkür ederim size sormak istediğim son bir soru var siz bana makat kaslarimda biraz gevşeme var demiştiniz ve bana kegel egzersizleri verdiniz ben iki üç yıldan beri kegel egzersizlerini yapıyorum muayene odasında yaptığım stresten dolayı size söylemeyi unuttum ve bu egzersizlerden fazla bir fayda göremedim benim size danışmak istediğim şey bu egzersizlerin dışında makat kaslarını guclendiricek başka bir yöntem ve tedavi şekli varmı.tesekkurederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz hemoroid, fissür gibi hastalıklar zaten sizin şikayetlerinizi yapmaz. Üstelik yapılmış onca tetkikiniz var, bütün tetkikleriniz ve filmleriniz benim söylediklerimi doğruluyor. Sizde hemoroid ya da fissür var deyip müdahale etseydim şikayetleriniz devam ettiği zaman nasıl cevap verirdim, benim için önemli olan o. Diğer meslektaşlarımın söylediği ya da muayene ettiği zaman neyiniz vardı bunu binme şansım yok, bu nedenle bu konuda yorum yapmam doğru değil.
      Kegel egzersizlerini doğru yaparsanız sonuca mutlaka ulaşırsınız. Sanki gazınız ya da dışkınız gelmiş gibi makatınızı kasarak 5’e kadar sayın sonra gevşetin. Fırsat buldukça bu egzersizi yapın. Makat gevşekliğinde başka tedaviler var (feedback, elektrik sitümülasyonu gibi). Ancak sizde anal manometri dediğimiz basınç ölçümü normal. Bu nedenle böylesine pahalı ve zaman gerektiren tedaviyi gereksiz yere olursunuz zaten kimsede manometrisi normal bir hastayı tedaviye almaz.

  12. hocam anoskopi çok can acıtırmı

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anoskopi muayenesi muayene sırasında yapılan çok kısa süreli bir muayenedir. Normalde ağrı yapmaz. Fissür apse tromboze hemoroid gibi durumlarda parmak muayenesi de anoskopi muayenesi de ağrı yapabilir. Çok ağrılı durumlarda eğer müdahale düşünüyorsak lokal anestezi sonrasında anoskop ile muayene ederek, muayeneyi tamamlayarak işlem yapıyoruz. Örneğin kronik anal fissürde botoks tedavisi uygulayacaksak hastanın canını acıtmamak için öncesinden anoskop yapmıyoruz. Botoks yapmadan önce lokal anestezi yapıyoruz, sonrasında anoskop ile muayenenizi tamamlayıp ekstra tümör yara gibi durum yoksa botoks işlemini o zaman yapıyoruz

  13. merhaba hocam endoskopi ile makatta yanmanın sebebi bulunabilir mi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Endoskopi (mide değil bağırsak endoskopisi yani kolonoskopi) ile makat yanmasının sebebi bulunabilir ancak gözden kaçma ihtimali yüksektir. Endoskopi gerekmeden anal muayene ile makat yanmalarının % 80 sebebi tespit edilebilir. Anoskopi muayenesi muayene sırasında kolaylıkla yapılabilen bir muayenedir imkan varsa %98 makat yanmasının sebebi tespiti ne fayda eder.

  14. sorduğum soruda belirtmeyi unutmuşum dışkılarkende zorluk yaşıyorum

  15. Merhaba hocam makatta yanma hissi var ve bazen makat bölgesinde ağrı oluyor ve istemsiz gaz çıkarma sorunum var daha önce elle muayene yaptırdım fakat bir şey olmadığını söylediler ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta yanma hissi fissürden ya da ragat dediğimiz yüzeysel yaralardan olabilir. Bazen sert dışkıladığınızda geçici olarak oluşabilir. Muayene sırasında görülmeyebilir, ya da muayene de tespit edilemeyebilir. İstemsiz gaz kaçırma ise önemli bir sorundur. Yaşınıza, ek hastalıklara, anal ilişki yaşayıp yaşamadığınıza, ya da anal travma geçirip geçirmediğinize bağlı olabilir. Anal kasların kuvvetini değerlendirme açısından anal manometri yapılmalıdır. Sonuca göre tedavi önerilebilir

      • cevabınız için teşekkür ederim hocam makatta yanma sorunu için kremde önerebilir misin

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Belirttiğim gibi makat yanması bazı sebeplerden olabilir. Sebebe göre tedavi yapılmalıdır. Muayene etmeden ve kesin teşhis koymadan ilaç önermek doğru değildir. Önerebileceğim tek şey kabız veya ishal olmamanızdır. dışkılama öncesinde anüsün dar giriş kısmına vazelin pomat sürebilirsiniz ancak geçmezse mutlaka muayene olmalısınız

        • Merhabalar hocam makat bölgemde kızarıklık kaşıntı yanma ve pis bir koku olusuyor bir sure sonra temizligime dikkat eden bir kisiyim kizariklik makat bölgemden kuyruk sokumuna kadar var dışkılamada zorlanıyorum ve kanama oluyor sorun nedir yardim eder misiniz ?

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Makat bölgesinde sizdeki şikayetleri pek çok hastalık yapabilir.Anal dermatit, bağırsak parazitleri, perianal fistül, siğil gibi hastalıklar kaşıntı ve kızarıklık yapar. Fazla temizlik de en az az temizlik kadar bu şikayetlere sebep olabilir. Ağır baharatlı yemekler tüketmeyin, makatınızı çok fazla ya da az yıkamayın, sentetik ve çamaşır giymeyin, makatı sık sık kurulayın, kiloluysanız kilo verin. Bu hastalıkların varlığı tespit etmek kesin teşhis ve tedavi önerisi için Genel Cerrahi Uzmanına makat muayenesi olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir