Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.
Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?
1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu
Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)
Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.
Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.
1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı
Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.
O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.
Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı
1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)
SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı
1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.
Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?
İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:
Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)
Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.
Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat veya THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.
İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.
Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)
Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.
Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.
Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)
Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.
Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.
Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.
Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.
Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)
Medikal Estetik Uygulamaları
Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.
Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile nasırın kökünü de alarak çıkarır.
Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.
Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.
Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.
Adres Bilgileri:
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com
Sorularınız var mı?
Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.
REFERANSLAR
- Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 8(1), 135-163.
- Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi, 25(4), 142-5.
- ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 216-221.
- Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 581-588.
- MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
- ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 35(4).
- Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
- Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 11(4).
Merhabalar hocam makatıma giden kısımda arada sivilce gibi birşey çıktı bir türlü geçmedi genel cerraha gittim verdiği kremleri kullandım sonuç alamadım. Şu anda ortası delik içi boş bir sivilce gibi duruyor kanama akında yok fakat kaşıntı var ne yapmam gerekiyor
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Şikayetleriniz makat fistülü belirtilerini gösteriyor.Akıntı olması şart değil.Sivilce gibi delik görünümü yeterli. Fistül ilaçla geçmez. Yine de kesin bir şey söylemek için muayene etmek gerekir.Makat hastalıkları konusunda deneyimli cerrahi uzmanı değerlendirirse iyi olur.
Geçmiş olsun
Hocam benim tam göt deligimin ust tarafinda bi sivilce cikti yeni agri felan yok sadece kirmizi renk ve cok az sis yani sivilce gibi
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Basit bir kıl dibi iltihabı olabileceği gibi makat apsesi başlangıcı da olabilir.Muayene olursanız teşhis kesinleşir.
Geçmiş olsun
Kanli ishal sikayeti ile acile gittim serum verildi ve kan testi yaptilar
Crp 9.02 çıktı. İlaç verildi nidazol spanol ve ametik. Ilaclari Kullanali 3gun oldu İshal düzeldi katı çıkmaya başladı suda biraz dagiliyor ve rengi açık kahverengi . kan hala gormekteyim tekrar gitmem gereklimi ? Sizce hastalığım nedir , bana enfeksiyon dendi.
Ametik(damla) bulanti icin olduğundan dolayı hiç kullanmadım. (Bulantı şikayetim yok)
Yaş 21
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Ciddi bir enfeksiyon geçirmiş gibi görülüyorsunuz. Verilen ilaçlar uygun. Ancak enfeksiyon gerilese bile sonra bir gastroenteroloji uzmanı bazı özel tip barsak hastalıkları (crohn,ülseratif kolit gibi) açısından değerlendirse iyi olur.
Geçmiş olsun
Hocam merhaba. Ben 2 ay önce özelde anal fissür ameliyatı oldum. Çocukluğumdan beri var.18 yaşındayım. Ama geçmedi .Kabız olmamak için her şeyi yapıyorum. X-m tablet, duphalac vs her şeyi kullandım. Ama geçmiyor psikolojim bozuldu.Ameliyat olduğum için botox yapılabilir mi?
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Ameliyat ya da botoks kabızlığa yönelik değil,makat çatlağına yönelik girişimlerdir. Ameliyattan sonra makat kaslarınız gevşemiş olacağından botoks anlamsızdır.Kabızlık için ilaçlara güvenmek yerine beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı değiştirin,iyi bir dışkılama alışkanlığı edinin.
Merhabalar.benim yaklasik 1 senedir makatin dışında yani uc kısmında nohut tanesi büyüklüğünde bir et parcasi görünümlü (kırmızıvDegil)birsey cikti. Ve içeri dışarı olarak kendiliğinden yada uygulandığı takdirde girip cikma olayi oluyo sabit degil.Ağrı kanama yanma gibi şikâyetlerim hic yok hicte olmadi bu zamana kadar.oturuken yürürken yatarken hicbir rahatsızlık vermiyor. Sebebi nedir ? Hicbir sikayetim yok çünkü doktora gitmeye cekiniyorum. Nasil gecer bunun sebebi nedir ?
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Daha önce geçirdiğiniz fissür ya da hemoroidden dolayı oluşmuş cilt uzantısıdır. Bir zarar vermez. Ancak büyürse,ağrı ve kanama yaparsa muayene olmalısınız.
Geçmiş olsun
Merhabalar hocam,benim genital bölgemde(özellikle lavaboya gittikten sonra) iç çamaşırıma beyaz küçük küçük kepek benzeri bazen küçük iplik parçalarını andıran kalintilar geliyor.kaşınma veya akıntı yok. Enfeksiyon ve kadın hastalıkları bölümüne gittim mantar teşhisi kondu.ilaç ve merhem verdiler ancak geçmedi.kandida mantarında boyle belirtilerin olması normal mi? Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım sizce? teşekkürler..
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Kandida enfeksiyonlarında bahsettiğiniz şekilde akıntılar olur. Geçmediyse kadın hastalıkları doktorunuza tekrar kontrole gitmelisiniz.
Geçmiş olsun
Sevgili seher hanım kronik fissür rahatsızlığım var ameliyet dendi botox tedavisi bağkur karşıliyormu bulundugunuz hastane de yaptirabilirm iyim tekrarlama olurmu. Nasil bir tedavi oneriyorsunuz acilen görüsmek istiyorum sizinle saygılarımla
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Genel Cerrahi Uzmanı
Kronik fissürde ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatın olabilecek gaz kaçırma yan etkisinden korkan hastalar için botoks enjeksiyonu ameliyata yakın başarı sağlayan bir tedavi yöntemidir.Maalesef SGK karşılamıyor.
Geçmiş olsun
İy günler.bnm sıkıntım makat agrısı..hapşurdugumda yada trdgmda kalktıgımda makatm aşırı agrıyorr.. tuvaletimi yaparkende dışkı çıktıktan snra makatta aşırı agrı oluyor . Bilgilendiriseniz seviniirm …
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzman
Makat ağrınızın dışkılarken olması daha çok fissür (çatlak) düşündürüyor. Anal hematom veya tromboze hemoroidde de ağrı olabilir. Kesin bir şey söylemek için muayene olmalısınız.Bu süre zarfında kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bol sebze,su,lifli meyveler tüketin. Dışkınızı bekletmeyin.dışkılamadan önce ve gerekirse sonra 5 dakika sıcak suda oturabilirsiniz.
Geçmiş olsun
Merhabalar hocam, birkac gundur makatta agri var. Dokununca bi sertlik hissediyorum. Hafif bastirinca agri artiyor. Kanama yok, kabiz degilim. Agriyi ve sisligi gecirmek icin ne yapabilirim. Tesekkurler
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Muhtemelen farkında olmadan ıkındınız,buna bağlı anal hematom gelişti. kabızlığınız yoksa bile sert dışkılamayın,tuvalette ıkınmayın ve uzun süre kalmayın.Geçmezse muayene olmalısınız.
Geçmiş olsun
meraab hocam benim kuyruk sokmasii kemigi yamulmus bu kabizlik yaparmi tuvalete cikamama
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Kabızlığınızın kuyruk sokumu kemiğiyle ilgisi yok. Kabızlık olmaması için bol sebze salata yiyin,bol su için ,yürüyüş yapın. dışkınızı ertelemeyin,bekletmeyin.
Mrb hocam ben 2 ay kadar once makat apsesi ameliyati oldum ve drenaj denilen ip takildi simdi o ipleri dibinden iltihap hala gelmekte cipro750 ve flygnil 500mg antibiyotik kullandim ama iltihap gelmeyedevam ediyor doktorum 1000 mg baska antibiyotik verdi . Iltihabin durmasi icin ne yqpmqliyim .tesekkur ederim
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Apse sırasında drenaj için ip (seton) takılmaz,muhtemelen dren konulmuştur. Ya da apse değilde fistül nedeniyle seton takılmıştır. Seton durumunda akıntının ne zaman kesileceği yaranın büyüklüğüne,fistülün tipine ve fistül yollarının uzunluğuna göre değişeceğinden bu konuda en iyi doktorunuz yorum yapabilir.
Geçmiş olsun
Hocam meraba benim göğüs midede batma var endoskopi oldum sonuç gevşek leş çıktı gastirit 4 aydan beri sürekli ilaçlar gargara sprey kullanıyorum 15 tane ilaç olmuştur ada çayı da çok fazla içtim ıhlamur soğan suyu bunlardan suopelendim dahiliyeye gitim buscopan ateş dusurucu pandol biraz agrıyı geçirdi şimdide parafon ve buscopan kullanıyorum bunları kullanınca ağrı oluyo geçmiyo bu ne olabilir hocam çok ilaçları alakalı agrı geçerli yaşım 20
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Bu yaşınızda bu kadar ilaç kullanmamalısınız.Endoskopide mikrop testi pozitifse (Helicobakter Pilori Testi) 14 gün ilaç kullanılır. Mide girişinde gevşeklik varsa ilaçlardan daha önemli olan alacağınız tedbirlerdir. Kiloluysanız kilo verin. Sık ama çok az az yiyin,çok iyi çiğneyerek ve yavaş yiyin.Ağzınız kapalı yemek yiyin. Suyu yemeklerle birlikte değil yemek aralarında için. Beli sıkan giysiler giymeyin, gece yemekten en az 2 saat sonra yatın ,
Geçmiş olsun
Merhaba hocam,
Makatimda surekli bir agri basladi surekli tuvalete gitme hissi var ama cogu zaman sadece gaz cikariyorum tuvalete gittigim zaman. ve es zamanli olarak penisimde de agri var. Idrarimi yaparken agri oluyor. Dis hemoroidim var. Bu agrilarin sebebi hemoroid olabilir mi ya da baska ne olabilir?
Tesekkurler
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Hemoroidler ağrı yapıyorsa pıhtılaşmış ya da ileri evrede demektir. Ya da dış hemoroidlerle karışan anal hematom olabilir,her iki durumda da proktoloji konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. idrar yaparken ağrıması daha çok idrar yolu iltihabını düşündürür. Üroloji uzmanı değerlendirmeli.
Geçmiş olsun
Tersten ilişkiye girdigini Nasıl anlarım yardımcı ola bilirmisiniz
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Kolay kolay anlaşılmaz. Anüste deformasyon yapacak kadar çok fazla ilişki olmuşsa doktor muayenesiyle anlaşılabilir. Fakat deformasyon yoksa bizler bile anlayamayız,siz hiç anlayamazsınız.
Geçmiş olsun
meraba hocam bende 2 cm fitik var yani rektosel beslenmeyle gecer dedi birde diskimda her zaman sindirirmemis gidalar oluyor cok cigniyorumda acaba bu durum neden dir baska bir hhastaligin olabilirmi elma kayis salatalik kabugu yesil swbzeler devamli sindirilmiyor hangi tektikleri yaptirmaliyim vede fitik nasil gecer size gelsem hangi testleri ve tedaviyi uygularsiniz
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Bakırköy IDEA Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
Rektosel çok doğum yapmak,sürekli kabız kalmak,tuvalette fazla kalıp ıkınmak gibi sebeplerle olur.Derecesine göre tedavi değişir. İleri evredeyse ameliyat gerekir.Bu nedenle kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.Sindirilmemiş gıda çıkarmanızın muhtemelen sebebi hızlı yemek yemeniz ve yeterince çiğnememenizdir.Bunları yaptığınızı ifade ediyorsanız safra kesesi,mide ve pankreasınızın tetkik edilmesinde fayda var.
Geçmiş olsun