Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunmasını gerektiğini belirttik, bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin olup, özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olmaktadır. 30 Yılı aşkın hekimlik tecrübesi olan Şirin’i bu sayfada yakından tanıma imkanı bulacağız.
Doktorunuz Sizlerden Gelen Soruları Yanıtlıyor
Uzmanımızı tanımaya geçmeden önce önemli bir hususu aktarmak istiyorum. Uzmanımız bu sayfada sizlerden gelen makat hastalıklarına dair her tür soruya yanıt vermektedir. Ayrıca Seher Hanım’ın daha önce meme hastalıklarıyla ilgili yıllarca çalışmış olmasından dolayı yine kadınların önemli sorunlarından olan meme hastalıkları,meme kanseri ile ilgili sorularınıza da yanıt verecektir. Her ne kadar bu site meme hastalıkları ile ilgisi olmasada kadın hastalarımıza, meme konusunda da bilgi aktarımı ricamızı kabul etmiştir.Sayfanın en alt kısmında yer alan soru ve yorum formunu kullanarak sorularınızı iletebilirsiniz. Maksimum 24 saat içerisinde uzmanımız sorunuza yanıt vermektedir. Şimdi uzmanımız hakkında bilgilere geçebiliriz.
1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde hayata merhaba dediğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailece Mersinde yaşamaya başlamış olup, ilk orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.
1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu
Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımı 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. 6 Yıllık eğitim sürecinden sonra 1985 Yılında doktor olan Şirin 2 yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekimlik yaparak tamamlamıştır. Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığından sonra 70.Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde pratisyen doktor olarak 3 yıl görev yapmıştır.
1990 Yılında Uzmanlık Eğitimine Başladı
Mezuniyetinden 5 yıl sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin hayatında önemli bir yer edecek olan eski adı SSK. Samatya Hastanesi yani T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır. O yıllarda kadın doktorların pek fazla rağbet ve cesaret etmediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almıştır ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır.Burada gece-gündüz,oldukça yoğun , 4 yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.
Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı
1994 Yılında genel cerrahi ihtisasını aldıktan sonra ilk görevi yeri Şişli SSK hastanesi olmuştur. 1 Yıl süren görev sonrası genel cerrahi ihtisasını aldığı yer olan T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesine (o zamanki adı SSK Samatya Hastanesi) bu sefer Genel Cerrahi uzmanı olarak dönecektir.
18 Yıl Görev Yaptı
1997 Yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olarak ayrılmıştır. Binlerce insana umut olmuş, bir çok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilyut’ ta özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır. Çalışmış olduğu 1 yıl kadar (15 ay) süre içinde çalışma prensiplerinin daha çok para kazanma amacına yönelik olduğunu görmüş, bu prensibe direnmiştir. Fakat klinik sahibinin bu amaçla yaptığı psikolojik baskı nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştır.
İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:
Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması dolayısıyla genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle uğraşmış ve bu alanların hepsiyle ilgili olarak çalışmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğu kadın genel cerrahi uzmanı tercih eden kadın hastalar olmuştur. Bu nedenle kadınların muayeneden çekindiği konular olan meme ve makat hastalıkları alanında daha fazla çalışmıştır. Makat hastalıkları konusunda deneyimi nedeniyle erkek hastalarında tercihi olmaktadır.
Makat Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
İlgilendiği ve hizmet verdiği alanların başında makat hastalıkları gelmektedir.Makat hastalıkları alanında teşhis ve tedavisini yaptığı hastalıklara aşağıda göz atalım.
Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir. Dr. Seher Hanım hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat veya THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Daha çok erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da doğrusu kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla yumak kapsül haline gelmesidir. İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da ilerleyen süreçte apse , kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı ile hayat kalitesini düşürür. Kesin çözüm yolu ameliyattır. Dr.Seher Şirin mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış olanlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Böylece hastanın hastaneye yatmasına,anestezi almasına ve günlerce ağrı çekip yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz.İleri derece olanlarda ise mikrosinüsektomiye yakın avantajları bulunan ameliyat çeşiti karidakis ameliyatını uygulamaktadır.
Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık makat çatlağıdır.hastalar makat yırtığı,makatta damar çatlaması olarak da tanımlarlar. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik,yara 1 ay içerisinde ilaçla ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.Tedavi edilmediğinde kronik hale gelecek ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekecektir. Doktorumuz Seher Hanım ameliyattan ve bazı yan etkilerinden korkan hastalarda sadece 1 dakika zaman alan botoks tedavisini uygulamaktadır..
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroidde aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen hastalık yine kabızlık ve dışkılama esnasında ıkınma ile yakından alakalıdır. Ikınma anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. küçük ve ağrısız Tedavisi 1 cm alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.
Anal ve Genital Kondilom: HPV virüsünün sebep olduğu sivilce gibi lezyonlardır. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda anüsün içinin de anoskopla kontrolü ve anüste, rektumda varsa tedavisi gerekir.Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir.Bu nedenle sıkı takip altında ayda bir kontrol ederek çıkan her yeni lezyona tedavi uygulamak gerekir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakmak ya da radyofrekansla yakmak gibi tedavi yöntemleri vardır. Dr.Seher Şirin bu tedavilerden kriyoterapiyi başarısız bulduğundan ,ilaç tedavisini siğille beraber sağlam doku da yandığından,elektrokoter yarası zor iyileştiğinden tercih etmemektedir. Radyofrekansla tüm lezyonları tek tek lokal anestezi ile,hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında 5 kez daha ayda bir kontrol ederek yeni çıkanları ücretsiz yakmaktadır.
Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.
Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formundan sadece makat hastalıkları değil aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili soru sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhis ve tedavisinde yer almıştır. Her 8 kadından birinden görülen meme kanseri ile ilgili muayene olabilirsiniz.
Diğer Uygulamaları:
*Ben tedavisi:Yüzdeki ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır.Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir.Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise ,gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır.
*Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile nasırın kökünü de alarak çıkarır.
*Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.
*Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.
*Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.
Adres Bilgileri:
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com
Doktor Seher Şirin’e Sor
Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.
Merhaba hocam yaklaşık iki senedir makatımda sivilce gibi birşey var bugün doktora gittim tanı olarak anorektal fistül dedi ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi ama ben cok korkuyorum ameliyatsız bir çözümü yok mu bunun şimdiden Teşekkür ederim
Fistül ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Ameliyat yöntemleri değişebilir. açık kesmek yerine bazı riski fazla fistüllerde lazer tedavisi yapılabilir. Yeni çıkan bir uygulama ise fistül yoluna dolgu maddesi ile kapatma tedavisi yapılabilir. Ama bu iki yöntem de bir çeşit ameliyat sayılır, ameliyathanede yapılmalıdır. Yöntem belirlemek için fistülü muayene etmek, belki MR yardımı ile kaslarla fistül yolunun ilişkisini belirlemek gerekir.
Hocam merhaba benim sorum şu benim makatımda (sol tarafında)yanma ve batma şikatim ve fakat şöyleki 10 ay önce ben gastronemoni bölümüne ve genel cerrahi bölümüne defalarca muayene oldun makatımda hafif bir çatlak olduğunu söylediler 6ay boyunca krem kullanıdm kolonoskopi ve mr da çekildim hepsi temiz çıktı kolonoskopide ince bağırsağımda ileit kısmında çok az miktarda kronik intihap mevcuttu kortizonlu hap kullanarak sıkıntıyı geçirdik ama haftanın 2 veya 3 günü hala makatımda yanma ve batma oluyor ama kan hiç olmadı
Sol kasığımdada 5cm çapında fıtık mevcut doktara en son muayene olduğumda makatımda bir sokıntının olmadığını kasık fıtığının böyle sıkıntılar yapabileceğini ameliyat olmam gerektiğini söyledi konuyla ilgili daha ne yapabilirim başka bir hastalık olm durumu olabilir mi yardımlarınzı bekliyorum
Makattaki ara sıra yanmalar sert dışkılama ya da ishal olduğunda oluşan ragat dediğimiz yüzeysel yaralanmalardan olabilir. Bunlar kısa sürede geçer. Bu durumun olmaması için kabız olduğunuzda 5 dakika sıcak suya oturduktan sonra anüsün hafif içine doğru vazelinli pomat sürebilirsiniz. İnce bağırsakta çıkan iltihaplar takip gerektiren hastalıklardır. Gastroenteroloji uzmanına takip olmalısınız. Fıtık dışarı çıktığında çok nadiren anüse vuran ağrı yapabilir. Fıtık ameliyat gerektiren bir hastalıktır.
Iyi akşanlar hocam ben de fissur var kronik ameliyat olmaya korkuyorum çünkü geri dönüşü olmayan sıkıntılar yaşanabilir. Ameliyat yerine bazı makat rahatsızlıklarında kullanılan geçici süre bagırsagı torbaya alma gibi bi işlem olabiliyormu o sürede dışkılama olmadığı için yırtık iyileşme imkanı olabilir diye düşünüyorum ama bunu hiç bir doktorun yüzüne soracak cesaretim yok. Böyle birşey olabilir mi iyi akşamlar hocam
Fissürde tedavide bağırsağı karına ağızlaştırma (kolostomi) işlemi uygulanmaz. Bu hem zor, hem de hastayı üzen bir durumdur. Bunun yerine daha önceki yorumlarınızda belirttiğim gibi kabız ve ishal olmamalısınız. Normal, yumuşak kıvamda çıkan dışkı, kasın spazmı da çözülürse anüsü zedelemez ve fissür iyileşir. Bir önceki yorumda ameliyat olduğunuzu belirtmişsiniz. Yani kas spazmı çözülmüş. Bu durumda size beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı gözden geçirmek düşüyor.
Hocam merhaba geçmişte yazılan yorumları malesef sitenizde göremiyorum benzer şikayeti olanların o yorumları okuması büyük önem taşıyor ayrıca ilginiz için çok teşekkürler
Teknik bir hata olmuş. Web masterlarımız düzeltti. Uyarınız için teşekkür ederim. Her konunun sonunda hastaların sorularını ve yorumlarımı görebilirsiniz.
Merhaba . Ben crohn hastayısıyım yıllardır 6 ay once 5 gun tuvalete cıkamadım fistül olustu iyi bir hastanede tedavi oldum fakat arada bagırsaklarım dar oldugu için dışkım taşlasıyo ve 3 gundur yıne bu durumdayım . Sıcak su yaparak 1 gün sonunda yavas yavas rahatmaya baslıyorum . Fakat popomdaki agrı canımı fazla yakıyo . Ameliyat olamıyorum crohndan dolayı . Ayda 1 kere artık bu olayı yaşıyorum ne yapmalıyım. Bu popo agrısını hızlı bir şekilde nasıl gecırebılırım . Neden devamlı sert dıskı oluyo . Cvplarsanız cok mutlu edersiniz beni .
Crohn hastalığında fistül daha sık görülür. Fistülün oluşma sebebi kabızlık değildir. Crohn gibi vücuttaki otoimmün olayların sonucudur. Diyet ayarlamasını ve tedaviyi gastroenteroloji yapmalıdır. Sizde fistül ameliyatı yapılamaz diye bir kural yoktur. Hastalığınızın tedavi sürecinde en iyi olduğunuz (remisyon) dönemde yapılması tercih edilmelidir. Ağrı fazla olduğunda apse olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle kendiniz sıcak su gibi yöntemlere başvurmamalısınız. en kısa zamanda muayene olmalısınız. abse varsa cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır.
Merhaba hocam makat hastalıklarının belirlenmesi için endoskopi uygun olur mu
Anüs hastalıklarının değerlendirilmesinde gözle, parmakla (rektal tuşe) ve anoskop muayenesi daha değerlidir. Genç hastalarda, ani gelişen ishal,karın ağrısı, kabızlık yoksa, ailesinde kolon kanseri olmayanlarda teşhis için öncelik makat muayenesi yapmaktır. Makatta şikayetleri izah eden bir hastalık yoksa kolonoskopi gerekir. Üstelik makat muayenesi yapmadan kolonoskopi istemek doğru değil. Daha doğrusu hiç bir tetkik muayene etmeden istenmemelidir. Kolonoskopiyi ya da tetkiki yapacak kişiye hasta hakkında muayene bilgileri verilmelidir. .
Merhaba hocam makatımı sıktıktan sonra batman hissi oluyor bu ne olabilir
Anüs kaslarının spazmına bağlı veya fissür, dışarıya çıkan hemoroid memesi olabilir. muayene etmeden kesin bir şey söylemek zor.
Aynı zamanda makatta yanma ve bazen makatta ağrı saplanma sorunlarım var hocam
Makatta batmanın yanı sıra ağrı da oluyorsa kronik fissür, pıhtılaşmış hemoroid, anal hematom, apse gibi pek çok sebep aranabilir. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek doğru değildir.
Kapsül kolonoskopide makat hastalıkları felan belli olur mu yani normal kolonoskopide çıkan herşey kapsül kolonoskopide de çıkarmı
Makattaki hadiseler normal kolonoskopi de bile ayrıntılı görülemeyebilir. Kapsül anoskopide atlama şansı daha yüksek. Anüs hastalıklarının değerlendirilmesinde gözle, parmakla (rektal tuşe) ve anoskop muayenesi daha değerlidir.
makat bölgesindeki yanma için elle muayene yaptırdım fakat birşey çıkmadı kolonoskopi yaptırsam nasıl bir hastalık çıkabilir bilgilendirirmisiniz
Makat bölgesi hastalıkları gözle, parmakla ve anoskopla muayenede tespit edilebilir. Anoskop imkanı yoksa kolonoskopi ile anüsün iç kısmında hastalık olup olmadığına bakılır. Kolonoskopi daha çok kalın bağırsaklardaki hastalığın teşhisi için yapılır. Kalın bağırsak iltihabı, polip ya da tümör durumları aranır. Ama bunlar anüste yanma yapmaz.
yani elle muayenede birşey çıkmadığı için sorunum yokmu demek oluyor bu elle muayenede gözükmeyen başka birşey olabilirmi
Anüs muayenesinde gözle, parmakla muayene dışında anoskop muayenesi de çok önemli ve teşhis koymada değerli bir yöntemdir.Bu 3 muayene ile makat hastalıkları % 90 oranında teşhis edilebilir. Fakat her yerde anoskopla bakma imkanı yoktur. İmkan olmayan yerlerde kolonoskopi ya da rektosigmoidoskopi istenebilir. Ayrıca muayene etmeden, sizin hastalığınızla ilgili bilgileri ayrıntılı bilmeden kolonoskopi yapılmasına gerek yok diyemeyiz. Bu konuyu doktorunuza sormalısınız. Nadiren de olsa makatta gözden kaçan bir şey kolonoskopi sırasında görülebilir. Ya da anüste şikayetinizi izah edecek bir hastalık yoksa yukarıda bir hastalık olup olmadığı kontrol edilmesi gerekebilir.
gaz kaçırmanın tedavisi varmı lütfen yardımcı olurmusunuz
Evet var. Gaz kaçırmada çok çeşitli tedavi yöntemleri var. Sebep önemli. Önce bir takım testler gerekiyor. Tetkikler sonrasında uygun tedavi şekilleri uygulanıyor. Şimdilik en önemli ve evde yapabileceğiniz tedavi kegel egzersizleridir. Makat kaslarını sıkıp, gevşetme egzersizleridir.
Kegel egzersizi nasıl yapılıyor bilgilendirirmisiniz veya bakmam için linkte atabilirsiniz şimdiden teşekkrüler
Kegel egzersizleri pelvik kas dediğimiz genital organları ve anüsü çevreleyen kasları güçlendiren egzersizlerdir. You tube da çok sayıda video bulabilirsiniz. Makat için olanı dışkınız ya da gazınız gelmiş ama yapmamanız gerekiyor gibi makatınızı kasın, 5 e kadar sayın sonra bırakın. 10 kez tekrarlayın. Gün içerisinde müsait oldukça 3- set halinde yapabilirsiniz.
15 yaşında kolonoskopi yapılırmı yan etkileri varmıdır şimdiden teşekkürler
Kolonoskopi 15 yaşında hatta daha küçük çocuklarda da yapılabilir. Kilo ve boya, vücudun gelişmişlik derecesine göre çocuk cerrahisinin yapması gerekebilir. Burada sebep önemlidir. Kolonoskopi sebebi için iyi değerlendirmek gerekir. Her işlemin yan etkisi vardır. Yan etkiler erişkinlerde de olabilir.
Merhaba benim gaz ve gaz kaçırma şikayetim var kolonoskopi yaptırmalımıyım
Gaz kaçırma şikayeti makatta olan hastalıklarda, makat etrafındaki kasların hasarında olabilir. Makat muayenesi sırasında anoskopla bakılırsa 10 cm. ye kadar değerlendirilebilir ve ilk etapta kolonoskopi gerekmez. Başka tetkikler (anal manometri, defekografi gibi) gerekebilir. Yaşınızla ve ailede kanser olması gibi başka faktörler varsa o zaman kolonoskopi istenebilir.
Hocam makatı traş ettikten sonra 1 ay boyunca kaybolan batma hissim son günlerde az da olsa yeniden başladı. Günlük hayatımı çok etkilemiyor ama yine de insanı huzursuz ediyor. Ben buradayım diye hatırlatıyor. Sanki sivri bir kıl ucu makatın yan taraflarına batıyor gibi hissediyorum. 4 aydır 3 doktora gittim ama net teşhis koyan maalesef olmadı.
Genel cerrahi uzmanına muayene olduysanız fissür olsaydı ya da bir hastalık olsaydı teşhis mutlaka koyardı. Traş sonrası olduğu için allerjik bir durum ya da tahriş olabilir. Cildiye uzmanına muayene olmanızda fayda var.
Hocam alt taraflarda bir soruma cevap vermistiniz. Yakın zamanda bir doktora daha gittim.Makattaki kuruluk ve yanma hissinin makat civarındaki kıllar sebebiyle olduğu söylendi. Kıllar yoğun olduğu için makat etrafını tahriş ettiği söylendi.Bugüne kadar o bölgeyi hiç traş etmemiştim ve doktorun uyarısından sonra bunu yaptım. Belirli bir rahatlama sağlandı ama arada bir yeni çıkan kılların sürtünmesi sıkıntı yaratıyor. merakım şu, bu bölgenin traş edilmesi ileride kıl dönmesine yol açabilir mi?
Hayır kıl dönmesi yapmaz. Kıl dönmesi hastalığı makat bölgesinde değil,kuyruk sokumuna doğru yukarıda olur. Kıl dönmesinde de kılların temizlenmesini öneriyoruz zaten.
Hocam buyuk abdestimı yaptıktan sonra veya yaparken kan geliyor ve acı cekıyrum yanma gibi bısey batıyor gibi hemeroıdde var dıs hemoroıd sanırım son 4 gundur kanama mevcut yakaladık iki haftadır hemeroudm de azmıstu ne.olabılır
Daha önceden hemoroid teşhisiniz doktor tarafından konulmuşsa şu anda ağrınız da kanamayla birlikte olduğu için pıhtılaşmış basur olabilir veya çatlak eklenmiş olabilir. Kabız olmayın, sert dışkılamayın, tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın. Özellikle kanama önemli bir belirtidir, kanamanın nereden geldiğini muayene ile tespit etmek gerekir. Hem kanamanın kaynağının tespiti , hastalığınızın kesin teşhisi ve tedavi önerisi için muayene olmanız şart.
Hocam merhaba 2 yıldır kıl donmesinden dolayı akıntım var ama ameliyat olmaktan çok korkuyorum. Canımın acıyacak olma düsüncesinden dolayı doktora bile gidemiyorum . Lutfen bana yardımcı olun ne yapabilirim
Kıl dönmesi hastalığı olduktan sonra ne kadar beklenirse, tedavi ne kadar gecikirse ameliyatın boyutu o kadar büyür. Bu da daha çok ağrı duyacağınız anlamına gelir. Mikrosinüsektomide lokal anestezi yapılırken kısa bir süre ağrı duyarsınız. Ameliyat sonrasında ciddi ağrı olmaz. Üstelik devamlı akıntı genç bir kişide (kıl dönmesi gençlerde olduğundan genç olduğunuzu düşünüyorum) yaşam konforunu çok etkiler, boşu boşuna çekmeyin bu sıkıntıyı. Korkarak gelenler çoğunlukla ‘korktuğumuz kadar yokmuş’ diyerek ayrılıyorlar. Tabii sizin durumunuzu görerek hastalığınızın durumunu ve uygulanacak ameliyatın yöntemini belirlemek gerekir. Bence zaman kaybetmeden muayene olmalısınız.