Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.
Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?
1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu
Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)
Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.
Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.
1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı
Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.
O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.
Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı
1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)
SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı
1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.
Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?
İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:
Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)
Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.
Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat veya THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.
İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.
Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)
Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.
Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.
Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)
Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.
Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.
Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.
Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.
Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)
Medikal Estetik Uygulamaları
Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.
Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile nasırın kökünü de alarak çıkarır.
Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.
Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.
Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.
Adres Bilgileri:
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com
Sorularınız var mı?
Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.
REFERANSLAR
- Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 8(1), 135-163.
- Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi, 25(4), 142-5.
- ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 216-221.
- Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 581-588.
- MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
- ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 35(4).
- Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
- Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 11(4).
Makatım da
sızlama var
Sızlama fissür,boğulmuş basur,anal hematom, dermatit, makata yakın tümörler gibi pek çok sebepten olabilir.Bir şey diyebilmek için başka belirtiler,şikayetleriniz,yaşınız gibi bilgiler ve muayene bulgularına ihtiyaç vardır.
Hocam makatım da sızlama ve uyuşma vardı kanama falan yok yaşım 34 iki gün dür çoban çantası bitkisini kullanmaktayım sızlama ve uyuşma ve Ağrı yok
Selamlar hocam ben 45 yaşında bayanım. 2 yıldır makattan rahatsızım doktora gittim kolonoskobim yapıldı.Hemorid ve Fissür çıktı. Fissür ameliyatı oldum (sfinkterotomi).Ameliyat olalı 8 buçuk ay oldu hacam iyi olmadım rahatlamadım. Hergün dışkılamadan yarım saat sonra makatta sızlama oluyor gün boyu devam ediyor.Bir de makatımın arasına bir şey dolaşmış gibi sanki dolgunluk hissediyorum.arada da kaşınıyor acaba ameliyat yerimi sızlama kaşıntı yapıyor makatta nohut büyüklüğünde sürekli duran meme var şiştiği zaman perişan oluyorum.Şiştiği zaman dışkılamayı takıntılı yapıyorum birden boşaltamıyorum makat sanki daralıyor.Şiştiği zaman bazen kanıyor peçeteye bulaşır tarzda ama çok acıyor dokunamıyorum bile hocam yediğime içtiğime dikkat ederim bağırsak hareketlerimde önceki gibi değil.Eskiden dışkılama refleksi birden gelirdi şimdi ağırdan geliyor sıkışma hissi. Hocam hemoroid den mi kaynaklanıyor acaba rahatsızlığım.Dışkılama dışında da makatım rahat değil her zaman kaşıntılı sulanıyor gibi ıslak gibi artık yoruldum psikolojim bozuldu hocam ne yapabilirim Bilgilendirirseniz sevinirim.
Anal fissür ameliyatından (sfinkterotomi) sonra iyileşmiş olması gerekirdi. sonrasında makatın daralması değil genişlemesi için biz makat kasını keseri,z. kabızlık,ishal gibi durumlarda fissürün iyileşmesi gecikebilir. Dışkılama zorluğunu yaratan başka bir sebep olabilir.Anal hematom ya da hemoroidler ilave olabilir. Bu nedenle yeniden muayene olmanızda fayda var. Dışkılamayı kolaylaştırmak için bol sebze,salata,lifli meyveler,bol su tüketin. Mutlaka hareketinizi artırın,yürüyüş yapın.Dışkılamanızı ertelemeyin,tuvalette ıkınmayın,uzun oturmayın.
Hocam merhaba 2 gün önce hemoroid ten lazer ile ameliyat oldum fakat doktorum memeyi kesmemişti şuan o meme çok sert ve bana çok şiddetli ağrı veriyor. Acaba bı şişlik ödemden midir ne zaman ve nasıl geçer yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Hemoroid laser tedavisinde dış memeler kesilmez. O memelerde ödem olabilir. Ağrı çok olduğunda kan pıhtı toplanması ya da enfeksiyon da olabilir. Bu nedenle doktorunuza kontrole gitmeniz gerekir.
Hocam yaklasik 1 sene once makatimin hemen altinda bir sislik oldu agrisi iyice arttiktan sonra doktora gittim ameliyattla sisligi bosalttilar fakat kesigin oldugu yerden ara ara tekrar sisip akinti yapiyor ne yapmaliyim
Muhtemelen o zaman makat apsesi oldunuz ve bu apseyi boşalttırdınız. Apse daha sonra sizde olduğu gibi fistül hastalığını oluşturabilir. Fistül oluştuğu zaman ameliyat gerektirir. İlaçla ya da tedaviyle geçmez. Muayene ve bazı tetkiklerle basit veya komplike fistül olduğu tespit edilir. Bu ayrırım ameliyat yöntemi,riskleri açısından önemlidir.
Merhabalar. Sol ayağımda parmak arasında nasır çıktı. Iki defa hatanede gaz tedavisi uygulandı evde de duoderm ilacı uyguladım. Her seferinde üzerindeki deri soyuluyor altından nasır tekrarlıyor. Tedavi olarak ne öneriyorsunuz. Bilgi verirseniz sevinirim.
Bahsettiğiniz yöntemler yüzeysel olarak nasırı yakar,alttaki kökü kalır. Ameliyat için de ayak uygun bir bölge değildir .Ameliyatla tedavide dikiş tutmaz,yara açılır,parmaklarda dikiş atınca bazı sorunlara neden olur.Nasır tedavisinde radyofrekans ile alttaki köküyle beraber çıkarmak başarı oranı yüksek bir tedavi şeklidir. RF ile alınan bölge açık bırakılır,zamanla vücut o bölgeri dolduracaktır. Açık yara olmasına rağmen fazla ağrı beklenmez.
hocam merhaba makatta ağrım var sızlama gıbı. önceden bı ara kanda gelmıstı ama gectı o sekılde cam yırtılması gıbı olmustu kısa surelı ondan sonra normaldı sımdı sızlamaya basladı ne yapmak gerekır
Muhtemelen önceden fissür vardı,iyileşti,tekrar şimdi yüzeysel fissür oluştu. Kabızlık ya da ishal tariflediğiniz şekilde şikayetlere,fissüre sebep olabilir.Kesin bir şey söylemek için muayene olmanız gerekir.
selam hocam ben 20 aralık 2017 de fıstul amelıyatı oldum karın bolgemden yag alınarak kokhücre tedavısı yapıldı dış agız kısa zamanda kapandı doktorum ıc agzı diktiğini soyledı agzı sızı kalmadı ama sümüksü sarımsı bı akıntı gelıyor doktor normal dedı ama zaten bız akıntı yuzunden bu amelıyatı olduk bu akıntı normalmı normalse ne zman gecer akıntı makat içinden gelıyor şimdiden tşk
Annem 52 yaşında. Bundan iki ay önce sağ ve sol kasıkta ağrı özellikle sol tarafta daha şiddetli ve yukarıya doğru çıkan ağrı şikayetiyle gece acile gidiyor. Ultrason çekiliyor bağırsakta kalınlaşma var denilip renkli tomografi çektirilmesi öneriliyor. Renkli tomografi sonucunda baloncuklar olduğu sonucuna varılıyor. Kan tahlilinde iltihap çıktığı için antibiyotik tedavisi veriliyor ve o yaraların iyileşmesi sonrası kolonoskopi yapılacağı belirtiliyor. Bunların divertekül olduğu söyleniyor. Kolonoskopi sonucu temiz çıksada kendisine acil bir şekilde ameliyat olması gerektiği söyleniyor. Başka bir doktora gidiyoruz iki sonucun tutarsız olması karşısında yeniden kolonoskopi yapılıyor ve sonuç hipertrofik anal papilla+ekstrenal hemoroidal+ çıkan kolon, inen kolon ve sigmoid kolonda multiple divertikuller bu sonuç ışığında ameliyat son nokta olarak tarafımıza önerilip takibini yapmamız ve o gece yaşanan sıkıntının bundan kaynaklı olmadığı düşüncesi iletiliyor. Sizce durum nedir ne yapmalıyız?
Çoğunlukla daha geç yaşlarda görülse de 50 yaş üzerinde kalın bağırsakta eldiven parmağı şeklinde çıkıntılar görülür,bu çıkıntılara divertikül denir.Bu divertiküllerde iltihap,kanama,delinme gibi durumlar olabilir. İltihap (divertikülit) durumunda önce antibiyotikle tedavi edilmeye çalışıklır. İltihap gerilemeyip ilerlerse akut batın dediğimiz tablo (acil ameliyat tablosu) oluşursa ameliyat gerekir. İltihapta gerileme olup rahatlarsa ameliyat gerekmez. İlerleyen zamanlarda sık sık divertikülit gelişirse o zaman ameliyat gerekebilir.
Hocam merhaba
Yellenirken bile makatım acıyor korkuyorum çok bayadır bu acıyı cekıyorum dıskılamada bıseye takılıp cıkıyormus yada çiziyormus gibi bır acı sonrasında agrı oluyor zor dışkılama yapıyorum korktugum ıcın cunku cok acıyor nedeni nedir daha öncede soru sordum hocam
Muhtemelen kabızlık-ishal durumlarına bağlı makatınızda çatlak oluştu. Şikayetleriniz yeni başladıysa ilaçla ve bazı önlemlerle düzeltilebilir. Kabızlığınız varsa bol sebze,salata, lifli meyveler,bol su tüketin,yürüyüş yapın,dışkılamanız gelince ağrı korkusuyla bekletmeyin. İshaliniz varsa dahiliye uzmanına tedavi olun. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun,makatın içine doğru vazelinli pomatlar sürün. Uzun süreden beri olan kronik fissürler ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi gerektirir.Kesin teşhis ve ilaç tedavisi için de muayene olmanız gerekir.
Teşekkür ederim hocam önceden parlak kırmızı renk kan geliyordu artık gelmiyor aylardir tuvalette çıkarken zorlanıyorum takılıp çıkıyormuş gibi acı oluyor yırtıp çıkıyormuş gibi
Hocam merhaba yaklaşık 1 senedir makatımda sıkıntı var anal ilişki yaşadım nedenini buna bağlıyorum.ilk başlarda parlak kan geliyordu ama şimdi dışkılama esnasında sanki bişeyi yırtıp çıkıyormus ya da bır yere takılıyormus gıbı makatımın sağ tarafında bişey oluyor meme. Yok
Çok acı çekiyorum yardımcı olurmusunuz
Anal ilişki makat (anüs) cildinde yaralanmaya,dolayısıyla kanama ve ağrıya sebep olur.Önemli olan travmanın yani anüs zedelenmesinin devamlı olmaması. Kronikleşirse ilaç tedavisi etkili olmayabilir. Kronikleştiyse meme (bekçi meme) oluşabilir. Kesin teşhis, ilaç tedavisi veya herhangi bir müdahale için muayene olmanız gerekir.
Hocam bağırsak dokusunda zedelenme,damarlarda sorun kanamaya sebep olur mu ? Teşekkürler
Kanamaya sebep olur.
Hocam Merhaba ben 21 yaşındayım . Dışkılama yaparken ilk başlarda parlak kırmızı renk kan geliyordu. Artık gelmiyor dışkılama esnasında sanki bişeyi yırtıp cikıyormus gibi canım yanıyor sanki bir yere takılıyormus gibi.Baktığımda hiç meme yok 1 senedir nerdeyse var artık daha çok canımı yakıyor. Dışkılama yaparken çok acı cekiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Büyük ihtimalle makat çatlağınız var. Fissürde ilk zamanlarda meme olmaz. Kronikleştikçe bekçi meme oluşabilir.Aslında 1 yıl kronikleşebileceği kadar uzun bir süre. Ağrı da fazlaysa ilaç tedavisine cevap vermeyebilir. Fissür ise ameliyat ya da botoks gerekebilir.Kabız ya da ishal olmayın,dışkıdan önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Tabii ki kesin teşhis ve tedavi için muayene olmanız gerekir.
Merhaba hocam yaşım genç yakın ailemde barsak kanseriyle ilgili bir hikaye yok ama ara ara dışkımla karışık kan geliyor İhtimal düşük çok gençsin ama bir görün dedi bir danıştığım doktor ihtimal düşük müdür napmalıyım
Yaşınız genç ve ailede kanser olmaması kolon kansei olma ihtimalini düşürür, fakat hiç bir zaman % 0 değildir.iyi huylu hemoroid ve fissür gibi hastalıklardan kanamanın geldiği muayeneyle tespit edilmelidir. Şimdilik kabız ya da ishal olmayın.Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.Tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.
Anal kanal posteriorunda saat 6 hizasında intersfinkterik yerleşimli 27 mm uzunluğunda postkontrast T1A serilerde yoğun kontrast tutulumu gösteren yumuşak doku yapılanması dikkat çekmektedir.Diffüzyon ağırlıklı görüntülerdepatolojik kısıtlanma yoktur.Sfinkterikkompleks,bilateral iskiorektal/iskionalfossalar,perirektal-perivezikal yağ planları tabiidir.Yapılan mr sonucum bu doktorum fistül olduğunu ameliyat olmam gerektiğini söyledi.Kötü bir durumda mıyım?
Makat fistülü ameliyatsız geçmez, ameliyat olmanız gerekir. Kötü fistül (komplike fistül) sayılmaz. Ancak fistüller tekrarlama ihtimali olan ve komplikasyonları olan bir hastalıktır. Ameliyat olmazsanız da sık sık apse yaparak daha kötü duruma gelir,ameliyatı daha da zor olur. Bu nedenle ameliyatı geciktirmemelisiniz.
Hocam merhaba, 30 yaşında bir yıllık evli bir bayanım. Meme us şu şekilde sol meme saat 12 hızasında areolaya 2 cm mesafede 12×8 mm boyutlu, düzgün konturlu hipoekik nodüler lezyon izlenmiştir. Bu lezyonun süpeior komşuluğunda 12×6mm boyutlu, 5×3 mm boyutlu lobüler konturlu hipoekoik nodüler lezyon mevcuttur. (fibroadenon?) Sağ meme saat 7 hızasında areola kenarında en büyüğü 7×3,5 mm boyutlu birbiri ile yakın komşuluklu 3 adet düzgün konturlu hipoekoik nodüler lezyon izlenmiştir. (BIRADS 3) hocam us sonucumda bie sıkıntı olmadığı 6 aylık takiplerin yeterli olduğu doktorum tarafından belirtildi fakat sizin fikirleriniz benim için çok önemli yardımcı olursanız çok sevinirim.
Meme ultrasonunda sıkıntılı bir durum yok. Fibroadenom olabilecek iyi huylu lezyonlar var.Bu lezyonların büyüyüp büyümemesi ya da yen,i lezyonların çıkması açısından takip ederiz. Ancak muayene bulguları,aile öykünüz de önemlidir. Doktorunuz bunları bildiği için ,takip önerdiyse sorun yok demektir.