Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.
Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?
1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu
Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)
Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.
Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.
1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı
Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.
O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.
Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı
1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)
SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı
1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.
Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?
İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:
Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)
Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.
Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat veya THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.
İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.
Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)
Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.
Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.
Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)
Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.
Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.
Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.
Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.
Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)
Medikal Estetik Uygulamaları
Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.
Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile nasırın kökünü de alarak çıkarır.
Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.
Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.
Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.
Adres Bilgileri:
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com
Sorularınız var mı?
Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.
REFERANSLAR
- Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 8(1), 135-163.
- Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi, 25(4), 142-5.
- ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 216-221.
- Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 581-588.
- MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
- ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 35(4).
- Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
- Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 11(4).
Merhaba, ben kabız olmadigim halde 2 kez laksatif kullandim ve 2 ay gecti hala yan etki olarak heralde kabiz oldum ve kabizim surekli karnimdan ses geliyor ozellikle yemek yiyince asiri gaz oluyor neden olabilir? Ne yapmam lazim lutfen yardim edin
kabız olmadığınız halde laksatif neden kullandığınızı anlayamadım. Laksatif kullanırken barsak hareketleri artacağından karından gurultular gelmesi normaldir.Laksatiften sonra kabız olduysanız beslenme düzeninizi değiştirmelisiniz. Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin,hareketinizi artırın. Gaz oluşmaması için yemeklerinizi yavaş ve iyi çiğneyerek,ağzınız kapalı yiyin.Yemek yerken acele etmeyin ve konuşmayın. Başka sebepler ve bazı tetkikler için muayene olmalısınız.
makat apsesini yada çatlağı testis ağrısı yapar mı? bir bağıntısı varmıdır yada bu durumun tam tersi 6 aydan beri çözemedim bu durumu
Makat apsesi ağrısı ön tarafa doğru yayılabilir. Fakat apse 6 ay sürmez. Şiddetli,zonklayan ağrı nedeniyle mutlaka sizi hastaneye götürür,gitmeseniz bile apse patlayarak boşalır. Fissür pek testislere yayılmaz. Üroloji uzmanının değerlendirmesinde fayda var.
3 aydır makatta kanama vardı ilaç kullanıyorum bugün kolonoskopi çektirdim 3adet emorohit çikti filmimde doktorum eğer kabul edersen yarın ameliyet yada lazer tedavisi uygulayalım dedi ben ameliyata karşıyım lazer olabilir bugün birde film çekilene kadar şişlik şikayetim yoktu film çekildikten sonra şişlik oldu tavsiyeniz nedir
Kolonoskopi sonrasında bağırsaklara gaz verildiğinden karın ağrısı,şişkinlik olabilir. Bol bol dolaşıp gazınızı atmalısınız. 3 tane değil de 3.derecede hemoroiddir muhtemelen. Bu hemoroidlerde lastik bantla boğma ya da infrared koagülasyon (bir çeşit laser) oldukça başarılı sonuç veren,hastaneye yatış gerektirmeyen,narkozsuz yapılabilen yöntemdir.
merhaba hocam ben ergenliğimde makatıma cisim sokmuştum bunu üç dört kere tekrarladım bir dahada hiç yapmadım fakat o günden beri makatımın görüntüsünde bir şey yok fakat elimle değince makat bölgemin kaslarının yumuşadığını ve içeriye doğru bir çatlak olduğunu fark ediyorum ve makat bölgemde yorulduğumda veya çok yürüdüğümde iç çamaşırımı kirletecek kadar bir akıntı oluyor hocam bu durumun tedavisi varmı teşekkür ederim
Selam hocam.Lutfen cevap yazin soruma.Ben 2ay 10gun oldu lazerle ameliyyat olali.hala sumuksu akinti geliyo,boyle olmasi normalmi ne kadar surecek?
Laserle ne ameliyatı olduğunuz,nasıl bir ameliyat olduğunuz bilinmeli. Halk arasında laser tedavisi diye bilinen çok sayıda yöntem vardır. Doktorunuz bu bilgileri, ameliyatınızın durumunu daha iyi bildiğinden doktorunuza kontrole gitmenizde fayda var. 2,5 ay akıntı biraz uzun süre sayılabilir.
Seher Hocam iyi günler,
8 yıldır hemeroid sorunum vardı. Oturma banyoları (papatya, patlıcan sapı, lavanta), at kestanesi tozu, kantaron yağı ve zeytinyağı ile durumu idare ettim. Son bir yildir diskilama esnasında jilet kesiği acısı ve sonrasında 8-9 saat süren makat ağrılarım ortaya çıktı. Arasıra bir damla kanama oluyordu. Oturma banyoları ve nitrogliserinli kremler kullandım. Biraz hafifleme oldu ancak problem çözülmedi.
Atilla Kaya Hocama muayene oldum. Kronik anal fissur teşhisi koydu. Hocamın önerisi ile bugün 50+50=100 ünite botox iğnesi oldum.
Sebze-meyve-kepek-Su diyetini tavsiye etti. Atilla hocama sormaya unuttuğum bir husus da sizin de fikrinizi almak istedim eğer sizce uygunsa.
Bu süreçte oturma banyolarına devam edip, rectoderm ve anestol pomad kullan malimiyim? Ek olarak, botoksdan sonra diskilamada ki acı ve sonrasındaki ağrılar vb. şikayetler ne kadar süre sonra azalıyor? Hafif azalırsa tekrar botoks gerekir mi?
Saygılar, Gökhan Torlak
Botoksun etki etmesi 3 gün yada 15 günü içerisinde olur. Sonra da fissür (çatlak yarası) iyileştikçe tedricen,yavaş yavaş azalacaktır.Bu süre içerisinde,etki başlayıncaya kadar dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Sonra da anüsün içine doğru vazelinli krem bolca sürün. Sonra dışkılayın. Diğer ilaçlara gerek yok. Kabız ya da ishal olmamanız iyileşmenizi hızlandıracaktır. Sitelerimizde kabızlık için beslenme öerilerimizi geniş olarak bulabilirsiniz. 6 ay boyunca tekrar botoks gerekmez. Daha sonra kabızlık -ishal sonrası tekrarlama olursa (ameliyattan sonra da tekrarlayabilir) kronikleşmesini beklemeden ilaç tedavisi olursanız yeni bir müdahale gerekmez.
Seher Hocam
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz harfiyen uygulayacağım.
İyi çalışmalar dilerim.
Gökhan Torlak
Merhaba seher hanım. yaklaşık 2 veya 3 haftadır seyrek bir şekilde (4-5 günde bir) büyük tuvaletimi yaparken analdan kanama gelmektedir. kanamam açık renkte, damlalar şeklinde ve bir kaç damla şeklinde gelmektedir. son birkaç büyük tuvaletimi yaparken zorlandığım da cam keser gibi bir yırtılma hissediyorum.Ağrım yok. sebebi ne olabilir ve tedavisi ne önerirsiniz?
şimdikten çok teşekkür ediyorum.
Açık renkli kanama,cam kesiği gibi ağrı anal fissür olabileceğini düşündürür.4-5 günde bir dışkılama kabızlık demektir ve bu durum makat hastalıklarının oluşumunu artırır. Bol sebze, lifli meyveler,kepekli ürünler ve bol su tüketin. Mutlaka tempolu yürüyüş yapın. İlaç tedavisi veya tıbbi müdahaleler için muayene olmalısınız. Muayenede özellikle anoskop muayenesinde kanamanın sebebi makatta görülemezse yaşınıza göre kolonoskopi gerekebilir.
Selam hocam.Lutfen cevap yazin soruma.Ben 2ay oldu lazerle ameliyyat olali.hala akinti geliyo,boyle olmasi normalmi ne kadar surecek?
Hocam ben 35 yasinda bayim ve yaklasik 15 16 senedir makatta kasinti yasiyorum dediginiz gibi bazen ufak bi siskinlik oluyor ve kasidikca kanama oluyor bi ara TRAVAZOL kullanmistim iyi gelmisti simdi tekrardan nuksetti yardimci olursaniz cok sevinirim.simdiden tesekkurler
Makat kaşıntısının en önemli sebeleri fistül,siğil,fissür,dış hemoroidler,anal dermatit gibi anüs hastalıklarıdır. Öncelikle rastgele ilaç kullanmak yerine bu hastalıklardan biri var mı muayene ve varsa tedavilerini olmalısınız. Diğer sebepler bağırsak paraziti, fazla veya yetersiz hijyen,yediğiniz besinlerin ya da giydiğiniz çamaşırlarınızın allerji yapmasıdır. Bu konuda sehersirin.com sitesinde makat hastalıkları bölümünde makat kaşıntısı,nedenleri ve çözümü ile ilgili geniş bilgiler bulabilirsiniz.
Hocam ben bugün gelmiştim adım begüm bi kere anal ilişkim oldu diye parmak muayenesi yapmıstınız size bi soru sormayı unutmusum zedelenme yok demiştiniz olup olmadığı anlaşılmıyordu değilmi herhangi bi genişleme yoktu şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Begüm Hanım,size muayene sırasında,sonrasında ,daha sonra telefonda defalarca anlattığım gibi makat muayenesinde kaslarınız zarar görmemiş. Genişleme yok.Herhangi bir yaralanma yok. Bunların olmaması anal ilişki yaşayıp yaşamadığınız hakkında bir ip ucu vermez. Anal ilişki yaşamış da olabilirsiniz,yaşamamış da olabilirsiniz. Bu durumda sizin bana sorduğunuz tam bir ilişki olup olmadığını ancak siz ve partneriniz bilebilir.
size son bir soru daha sorucam makat bölgemdeki nemlilik ve akıntı için doktor emar filmi istedi emarda bütün şikayetlerim görülürmü ve sorunum çözülürmü.
MR da bizim muayenede tespit edemediğimiz derinde bir apse ya da başka bir bozukluk varsa tespit edilebir. Böyle bir bozukluk yoksa sorununuz çözülemez. Başka tetkikler gerekebilir. Örneğin muayenede makat kasında gevşeklik tespit edilirse anal manometri ya da endoanal ultrason istenebilir.
İyi günler hocam 60 yaşında bayım sorunum aşırı kabızlık üç kez kolonoskopi yatırdım ilki 2008 yılında büyüklüğü 4x2x2 mmboyutlarında 5 ad.Adenomatöz polit alındı.2009 yılında tekrar normal cıktı.üçünçü ise 11/7/2017 yapıldı .Biopsi sonucu Serrated Adenom tanısı konuldu.KABIZLIKTAN DOLAYI AMELİYAT OLMAYI DÜŞÜNDÜM FAKAT 45 gün önce anjiyo oldun iki ad. stent takıldı.Verilen ilacları en az üç ay kullanmam gerekiyor.EKOPİRİN .PLAVİX.MONEKET.BELOC VE PANTO Kabızlıktan dolayı hemeroyit var .Bana yardım ederseniz minnettar olurum.Çok teşekkür ederim
Stent sonrası hemoroidin cerrahi tedavisi aciliyet gerektirmez. Kalp durumunuzun bir miktar düzelmesi beklenebilir. İlk aylarda kan sulandırıcılarınızı kesmek kalp için sıkıntı yaratacaktır.Hemoroidin kısmen gerilemesi için kabız olmamak için beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı düzenlemelisiniz. Muayene olarak ilaç tedavisi olabilirsiniz. Ancak temmuzda yapılan kolonoskopide serrated anenomun tamamı alınmışmıdır,yoksa yalnız örnekleme mi alınmıştır endoskopiyi yapan doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Hepsi alınmışsa işemden 6 ay sonra yani önümüzdeki ay kan sulandırıcıyı kesmeden yalnız kontrol kolonoskopisi yapılabilir,bu durumda biyopsi alınamaz. Burada lezyon görülürse kardiyologla görüşüp bir yol izlemek gerekir. Hepsi alınmamışsa tedavi için acele etmek gerekir,çünkü serrated adenomlar diğerlerine göre hızlı kanserleşebilirler.
hocam altı yedi sene önce makat bölgeme cisim sokmuştum o günden beri makatımda akıntı oluyor pis kokulu bir akıntı yürüdüğüm zaman makat bölgem devamlı nemleniyor üç dört genel cerrahi doktoruna gittim hepsi makat bölgende bir sorun yok dediler beş sene önce ilk defa bir genel cerraha gitmiştim o bana makat bölgesinde bir çatlak olduğunu söylemişti merhem yazıp geçmesse tekrar gelmemi söylemişti merhemin bir faydasını görmemiştim utandığım için bir daha gitmedim beş seneden sonra aynı doktora bir umutla tekrar gittim oda bana diğer doktorların söylediği gibi gözle görülür bir şey yok dedi ama hala makat bölgemde nemlilik ve ıslaklık oluyor yürüğüşümde bozukluk oluyor seher hocam sizce bu sorunun kaynağı nedir.
Makatta ıslaklık durumunda kaslarda travmadan dolayı bir hasar ve gevşeme olduysa barsak salgısının (bazen dışkının) dışarıya sızması düşünülebilir. Sokulan yabancı cisim kaslara zarar vermiş olabilir. Makatta bu şikayetlere sebep olabilecek fistül,siğil,dış hemoroid gibi durumlar olsaydı doktorunuz görebilirdi.
Merhaba benim kabızlık sorunum vardı ve büyük abdestimi yaptığımda tamamlanmamış hissi oluşuyor tam bir rahatlama hissetmiyordum ne kadar temizlesem de peçeteye kir geliyordu ve tuvaletimi yaptıktan sonra yürüdüğümde makat bölgem ıslanıyor kötü koku oluşuyordu sanki tuvalet sonrası hiç temizliğini yapmamışım gibi
Bu şikayetlerle doktora gittim çatlat var şikayetlerin bundan dedi recbutin verdi bi dönem fayda gördüm sonra işe yaramamaya başladı. Aynı doktor anal fissür ameliyatı yaptı üzerinden 8 ay geçti en son gittiğimde çatlat yok ameliyat bölgen de iyi dedi. 4 ay xm tablet kullanmıştım sonrasında kabızlık sorunum kalmadı. Ama sorun şu ki ben ameliyat öncesinden daha kötü bir durumdayım. Tuvaletimden sonra bi 3- 5 dk yürüsem şiddetli akıntı ve kaşıntı sonrasında da tahriş ile bütün günüm perişan olmakta. Sizce sorun nedir?
fissür ameliyatı olduktan sonra maalesef gaz kaçırma ve çok daha nadir olarak dışkı kaçırma olabilmektedir. Çünkü ameliyatta kas kesilerek o bölgede defekt olabilmektedir. Muayene ile hasarın ve gevşekliğin durumu tespit edildikten sonra kesilen yere dolgu maddesi verilerek onarma yapılabilir.
Ama bu ameliyat öncesi şikayetlerim zaten; akıntı kaşıntı koku, tam yapmamış olma hissi
bunlar ameliyat sonrasında devam eden aynı sorunlar ve şimdi çatlak da yokmuş.
15 yaşındayım kuyruk sokumumda bir delik var daha öncede olmuştu orada kalan iltihab omurilik kemiğime zarar verir mi?
Büyük olasılıkla kıl dönmesi hastalığınız var. Ameliyat olmanız gerekir. Omurilik kemiğine zarar vermez. Fakat ameliyatolmakta gecikirseniz sık sık apse yapabilir,hastalığınız daha geniş alana yayılır. Bu durumda daha büyük boyutlu ameliyat olmak zorunda kalır,mikrosinüsektomi şansınızı kaybedersiniz.
Çok teşekkür ederim.