Basur Tedavisi / Ameliyatı

Anüs bölgesinde görülen hastalıklardan biri ve en sık görüleni Basur yada tıp dilindeki ismi ile Hemoroid, Hemorrhoids olup, daha önceki paylaştığımız bilgilerde hastalığın nedenleri, belirtileri ve bilimsel anlamda nasıl tedavi edilmesi gerektiğine yer verdik, bu sayfada ise Türkiye’de uygulanan tedavi yöntemleri ile yapılışı, avantajları ve dezavantajlarına yer vereceğiz. Unutmamamız gereken en önemli husus bu hastalığın mutlaka doktor muayenesi ile tedavi edilmesi gerektiğidir. Yani kendi kendine geçer mantığı ile hareket etmemek gerekir.

Uygulanacak Tedavi Muayene Sonrası Belirlenir
Basur hastalarında korku ve utanma problemi ikisi bir arada yer almaktadır. Utanma insanlığın doğasında olan bir duygu olup, korku ise tedavinin ameliyat ile yapılıyor düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Oysaki hemoroid tedavisinde ameliyat en son seçenek olup, erken dönemde teşhis edilmesi halinde ilaçla tedavi edilmektedir. O nedenle öncelikle hastalığın hemoroid olduğu doktor raporu ile teşhis edilmeli ve derecesi ortaya konmalıdır. Daha öncede belirttiğimiz gibi iç basur hastalığında dört farklı (1.2.3.4.) evre olup, her birinde görülen şikayetler ve uygulanacak tedavi farklılık göstermektedir. Ameliyat korkusu ile yaşamayın, çünkü ameliyat sadece 4. derece yani ileri derece hastalıkların tedavisinde gerekmektedir.

1. Derece İç Hemoroid (İlaçla Tedavi Edilebilir)
Evet arkadaşlar bu hastalığın ilk ortaya çıkış süreci dışkılama esnasında kanama olup, kanama esnasında ağrı ve can yanması gibi herhangi bir sorun yaşanmaz. Bir hafta boyunca bu durumun geçmemesi halinde mutlaka bir doktora gitmemiz gerekiyor. Gidilmesi gereken bölüm Genel Cerrahi doktor seçiminde ise makat hastalıkları teşhis ve tedavisi konusu uzmanlık alanı olan Proctoloji uzmanı tercih etmek gerekir.

Erken süreçte teşhis edilen hastalarda başlıkta da belirtildiği gibi ilaçla tedavi denenmektedir. %100 başarılı olmasa bile en azından belli bir süre basur ilaçlarının kullanılması önerilmektedir. Doktorlar bu tür durumlarda genelde Daflon Tablet, Doxium Tablet yanı sıra etkinliği kanıtlanmış olan bir diğer ilaç Venoruton Forte reçete etmektedir. Ayrıca bu hemoroid hastalarında kullanılan kremler yer almakta olup, daha çok ortaya çıkan ağrıları azaltma amacıyla kullanılmaktadır. Değerli arkadaşlar sakın bu ilaçları doktor muayenesine başvurmadan almaya kalkmayın.

2. Derece Basur Hastalarında Lazer Tedavisi Önerilir
Muayeneye gelen hastaların %80 gibi büyük bir bölümü 2. ve daha ileri evrede gelmektedir. Yani bu arkadaşlarımız için artık ilaçla tedavi şansı kalmamıştır. Gelişmiş sağlık merkezlerinde bu tür hastalarda Lazerle Hemoroid Tedavisi önerilmektedir. Sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede yapıldığını söyleyebilirim.

Lazerle Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sadece 2. ve 3. derece iç basur hastalarında uygulanan lazer için öncelikle anoskop uygulaması gerekmektedir. Daha sonra gözle görünür hale gelen basur memesi lazer ısısı ile tahrip edilmektedir. Genelde herhangi bir anesteziye gerek kalmadan yapılmaktadır. Hafif bir can yanması yaşansa da 2 dakika sonra geçecektir. Kanamalı hemoroid hastalarında oldukça etkili olan lazer o an kanamayı durdurmaktadır.

3. Derece Hemorid Hastalarında (Rubber Band Ligation) Uygun Görülür
Kısa adı RBL (Rubber Band Ligation) olan bu yöntemi daha anlaşılır hale getirmek gerekirse Türkçe karşılığı genelde Lastikle Boğma Yöntemi olarak bilinmektedir. Sadece 2. ve 3. derece iç hemoroid hastalarında uygulanmakta olup, yine ameliyata, narkoza gerek kalmadan sadece 5 dakika içinde yapılmaktadır.

Basuru Lastikle Boğma Nasıl Yapılır?
Evet arkadaşlar konuyu az çok anladıktan sonra birde nasıl yapıldığına bir bakalım mı? konuya geçmeden önce 3. derece iç basur’un nasıl bir yapıda olduğuna bakalım. Bu hastalıkta derecelendirme anüs iç kısmında yer alan toplardamarın ne kadar genişlediği (uzadığı) ile ölçülmektedir. 2. Derecede meme haline gelir ve dışkılama esnasında anüs dış kısmına çıkmaktadır. Kalktığınızda ise kendiliğinden anüs iç kısmına girmektedir. 3. Derece olduğunda ise toplardamar daha genişlemiş ve uzamış hale gelmektedir. Dışkılama esnasında yine anüs dış kısmına çıkan meme dışkılama esnasında anüs iç kısmına girebileceği gibi kendisi girmeyip, kişi parmağı ile sokması gerekir. Anüs dış kısmında kalması halinde ise makat kasları arasında boğularak Tromboze Hemoroid dediğimiz (Basur Boğulması) ortaya çıkacaktır. Normalde ağrısız bir hastalık olmasına karşın Tromboze Basur olması ile birlikte 2-3 hafta sürecek ciddi bir ağrılı sürece hazırlıklı olmalısınız.

Vakumlu Bir Alet İle Yapılır: Lastikle boğma yönteminde doktor vakumlu bir alet kullanarak oluşan memeyi içine çekmektedir. Sonuna kadar çektiği memenin (toplardamarın) son kısmına lastik halka takmaktadır. Burada amaç hemoroid memesine besleyen kanı engellemektedir. Kan gelmediği yada yeterli miktarda gelmediği için basur memesi 10-20 gün içinde büzüşür ve lastik halkanın olduğu yerden kopmaktadır. Yani yaklaşık 1 ay içinde bu yöntemle sağlığınıza kavuşmuş olursunuz. Tabii ki kabızlık ve ıkınma problemine devam etmemeniz gerekir.

4. Derece Hemoroid Hastalarında Tek Çözüm Yolu Ameliyat
Evet arkadaşlar bu hastalıkta yolun sonu anlamına gelen 4. derece iç basur maalesef hastalığın daha ileri olduğu ve tedavinin daha zor olduğu anlamına gelmektedir. Anüs iç kısmında ortaya çıkan basur memeleri baya bir ilerleyerek genelde anüs iç kısmına durmaktadır. Yani kişi eli ile baktığınızda orada büyük bir şişlik görülür. Hani gözden kaçması, gizli kalması mümkün değildir. Hastalar korku ve utanma sorunu nedeniyle maalesef son evreye kadar beklemeyi tercih ederler. Bu aşamada tek çözüm yolu başlıkta da belirtildiği gibi ameliyat olup, burada sizin yapmanız gereken en başarılı ve en avantajlı yöntemi tespit etmektir.

THD (Trans Hemoroidal Desarterizasyon) Öneririz
Hemoroid ameliyatı olarak bir çok teknik geliştirilmiştir. Son yıllarda hızla gelişen teknoloji sağlık alanında da kullanılmaya başlanmış olup, geliştirilen teknolojik cihazlar ile ameliyatlar daha kolay hale gelmiştir. O ameliyatlardan biride THD (Trans Hemoroidal Desarterizasyon) olup, RBL uygulamasına benzer bir uygulama yapmaktadır.

Hemoroid Memesine Kan Taşıyan Damarlar Bağlanır
Rubber Band Ligation uygulamasında hemorid memesi lastik halka ile boğulurken, THD uygulamasında ise basur memesini besleyen damarlar cihazın ultrason özelliği ile tespit edilip, 4-5 cm yukarıdan bağlanarak kan akışını önlemektir. Bu şekilde basur memesine kan gelmeyeceği için büzülüp, yok olacaktır. Bu uygulama ameliyat olması nedeniyle hastaya lokal yada genel anestezi yapılması gerekmektedir. Bu nedenle hastanın 1 gece hastanede kalması gerekmektedir.

Hemoroid Ameliyatı

Klasik Basur Ameliyatlarında Meme Kesilerek Alınır
Günümüze kadar bir çok hemoroid ameliyatı geliştirilmiş olup, klasik olarak nitelenen bu uygulamalarda genelde memenin kesilmesi amaçlanmaktadır. Yöntemler arasında değişikliğin nedeni ise genelde memenin kesilmesinde kullanılan bıçaklar, bistüri (neşter) Lazer, Radyofrekans, Elektrokoter vs olup, bir diğer farkı ise kesim yapılan alanın dikilmesi yada açık bırakılması ile alakalıdır.

Evet arkadaşlar basur tedavisine dair bilgiler verilmiş olup, farklı bir bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız sayfanın son kısmında bulunan soru ve yorum formundan sorularınızı ilettiğinizde Op. Dr. Seher Şirin yanıtlamaktadır.

5 Yorum

  1. Selam hocam ben yaklaşık 10 yıldır rahatsızlık çekiyorum başlangıçta dışkılanmadan sonra kan geldi doktora gittim krem fitil ve suda oturmak icin toz verdi fakat geçmedi zaman içinde defalarca gittim ilk başta sadece çatlak vardı ama şimdi iki üç saat tuvalette çıkamıyorum sürekli dışkılanma hissi var bende kendimi zorlayıp bayağı ıkınıyorum va makatım kompile dışarı sarkıyor artık tek yol ameliyatmı amalyattan sonra bu sürekli tuvalet hissi sürermi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatın komple dışarı çıkması hemoroid yanında prolapsus dediğimiz makat sarkması olabileceğini düşündürür. Öncelikle beslenmenizi değiştirerek, içtiğiniz su miktarını artırarak, hareketinizi artırarak kabızlığınızı düzenlemelisiniz. Tedavi olsanız bile tuvalette uzun oturmamalı, ıkınmamalısınız. Durumunuz ameliyat gerektirebileceğini düşündürüyor. Ama tabii ki muayene etmeden bir şey söylememiz doğru olmaz.Ağırlıklı olarak makat hastalıkları alanında çalışan genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda fayda var

  2. Iyi gunler 26 yaşındayım yaklaşık 11 gündür hemoroid ameliyatı oldum ağrılarım bazen oluyor ama hala sıvı tüketmeme rağmen istemsiz şekild e sancılı ıkınmalarim oluo ıkınma esnasin acı çekiyorum bunun nedeni ne olabilir nasi l bir tedavi yöntemi uygulamam lazim

  3. merhabalar 36 yaşındayım ve 10 sene önce doğumla birlikte basurum çıktı. dışarda bikaçtne meme şeklinde .birkaç defa dışarı doğru şiddetli bir zonklama dışında bi şikayetim olmadı.kabızlık sorunlarımda yok.ama son bir yıldır aniden sanki bıcak saplanır gibi bir acı saniyelik bir acı hissediyorum. ve bu songünlerde günde 4 5 kere olmaya başladı korkuyorum canımı çok yakuyo.yemeği genelde yerde yiyoruz çıcuklardan dolayı ve popo yere baskı yapıyor bundan dolayı damarlarda bir exilmemi oluyor diye düşünüyorum.açıkçası doktora gitmeyede çekiniyorum.bayan doktor olduğunu gordüm ama ben anadolu yakasındayım bu tarafta kadıkoy şubenizde bayan doktorunuz varmı.beni bilgilendirirmidiniz.yazdıklarım hakkında da
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Bu şekilde ağrılar makat çatlağında ya da makat kaslarının kasılmasında olabilir.Yine de muayene olmadan kesin teşhis konulamaz. Kadıköy şubemizde kadın cerrahi uzmanımız yok maalesef. Şimdilik kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Yere oturarak yemenizle ağrının ilgisi olmadığını düşünüyorum.
    Geçmiş olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir